Заправка для борщу на зиму – дуже смачні рецепти

Пора заготівель вже наближається до кінця. Ми встигли насолити помідор, намариновать огірків, і настав час робити заготовки з буряка і моркви. Однією з таких заготовок буде заправка для борщу. Це блюдо можна назвати знахідкою для дбайливих господинь. Тільки уявіть, що борщ можна приготувати не тільки дешево, але і швидко, всього за кілька хвилин, зберігши в ідеальній чистоті вашу кухню.

Готувати будемо з овочів власного саду. Часто при зборі врожаю буває багато некондиційних овочів, непридатних для зимового зберігання. Викидати їх шкода, і заправка для борщу буде найкращим способом, щоб їх зберегти. При цьому, крім смачного і корисного страви отримаємо, в доважок, солідну економію бюджету, тому що взимку ціни на овочі кусаються.

Ми давно освоїли рецепти приготування такої заправки і сьогодні хочемо поділитися ними з вами. А ви вибирайте на свій смак і заготовлюйте про запас.

Заправка для борщу із буряка на зиму – дуже смачний рецепт

Перший рецепт заправки можна назвати «я тебе зліпила з того, що було, а потім що було, те і покохала». Пам’ятаєте таку пісню? Ось і ми, в рецепті використовували практично все, що можна. Загалом готуйтеся, буду розповідати і показувати.

Інгредієнти:

  • Буряк – 4кг.
  • Морква – 2кг
  • Перець болгарський – 2кг
  • Помідори – 2кг
  • Цибуля ріпчаста – 2кг
  • Томатна паста – 300гр.
  • Рослинне масло – 300мл.
  • Сіль – 2ст.л.
  • Перець чорний мелений – 1ч.л.
  • Оцет 9% — 100мл.

Так вийшло, що овочі ми використовували в основному некондицію не придатну для зберігання – дрібну буряк, рогату морква, перестиглі помідори, дрібнуваті або криві перчики. Як вже казав, в заправку все це йде найкращим чином. Всі овочі перебрали, помили і почистили. Потім нарізали шматочками і нашинковали на кухонному комбайні. Красиво виглядає нашатковану цибулю,

морква натерта насадкою для корейської моркви

і буряк нашаткована на більш великої насадки для картоплі фрі

Солодкий перець подрібнили на м’ясорубці.

А потім помідори. Для цього використовували середню решітку.

Цибулю і моркву краще шаткувати на насадці для корейської моркви, а буряк на насадки для картоплі фрі (якщо ви любите, щоб буряк залишалася в борщі соломкою, а не розварилася в кашу).

Потім взяли невелику каструлю, налили в неї рослинне масло і відправили обсмажуватися цибулю на середньому вогні.

Ми завжди першим обсмажуємо цибулю. У плані вилучення смаків, цибулю самий впертий, і його доводиться обсмажувати довше і сильніше за всіх.

Коли на луці заблищала золотава скоринка, додали до нього моркву. Всі разом обсмажили до скоринки на моркві.

Така черговість обсмажування дуже важлива: цибуля смажитися довше, тому йде першим, а каротиноїди з моркви розчиняються в жирі, тому виходить симбіоз овочів. Якщо першою обсмажувати моркву, то цибулю вийде більше пареный, а не смажена.

Тепер беремо велику каструлю і відправляємо в неї буряки, помідори і перець.

Бажано при цьому, щоб каструля з товстим або дійним дном, так зменшується ризик пригорання овочів.

Посматриваем на каструлю з цибулею і морквою і, як тільки зазолотиться скоринка на моркві, перекладаємо все в більшу каструлю до буряка. Додаємо подрібнений перець. Наливаємо приблизно склянку-півтори води і вмикаємо середній вогонь. Починаємо гасити овочі.

Тут доводиться озброїтися великою ложкою, тому що в каструлі 12 кілограмів овочів, які не так просто перемішувати, а робити це потрібно постійно, інакше незважаючи на товсте подвійне дно, овочі можуть пригоріти. Або, якщо не хочете постійно заважати, можете поставити каструлю в духовку, там пригорання не буде.

Дивіться також:  Варення з слив без кісточок на зиму: прості рецепти смачного сливового варення

Загальний час гасіння хвилин 40-50. Але я краще пораджу орієнтуватися не на час, а на консистенцію заправки. Крупно порізану буряк тушкувати потрібно більше, дрібно порізану природно менше, плюс різні сорти буряка готуються по-різному.

Під час гасіння обсяг буряків буде зменшуватися, а заправка стає рідшим, це буряк виділяє сік. Це нормально. Приблизно через 30 хвилин додаємо томатну пасту відразу в каструлю, при цьому всі добре перемішавши і, при необхідності, додаємо води до потрібної консистенції.

Ми воду взагалі не додавали, буряк була досить водяниста. Томатну пасту теж можна не класти, ми додали для смаку, щоб було кисліші, тому що свої помідори зросли дуже солодкі.

Тепер настав відповідальний момент по складанню смаку – додали сіль і чорний мелений перець, щоб влаштувало всіх дегустаторів ? А, коли консистенція буряків здалася найкращою, додали оцет. Все ще раз добре перемішали і протушили ще 5 хвилин.

На цьому процес приготування заправки можна вважати закінченим. Розкладаємо її в стерилізовані банки та краешков.

Закриваємо кришкою і залишаємо остигати, а потім прибираємо на зберігання.

Взимку просто варимо м’ясний бульйон, додаємо картоплю з капустою і закидаємо заправку. Борщ готовий! Готуйте і пишіть коментарі, як у вас вийшло.

Приємного апетиту!

Борщова заправка з буряка та моркви

Наведу ще один подібний рецепт, але з трохи іншими компонентами – без помідор і оцту. Вийде також смачно. Більше того, цю заправку можна їсти як буряковий салат.

Інгредієнти:

  • Буряк – 2кг
  • Цибуля ріпчаста – 1кг.
  • Морква – 1кг.
  • Солодкий перець – 0,5 кг
  • Томатна паста – 100гр.
  • Сіль – 2ст.л.
  • Цукор – 1ст.л.
  • Спеції – за смаком
  • Рослинне масло – 50мл.
  • Вода

Підготуємо усі компоненти: буряк моєму і зрізаємо з неї шкірку, з ріпчастої цибулі видаляємо лушпиння, моркву миємо і відрізаємо кінчики, болгарського перцю видаляємо насіння. Потім ріжемо всі шматочками для кухонного комбайна.

Якщо кухонного комбайна немає, використовуйте крупну тертку. Також можна все порізати звичайним ножем.

Шаткуємо всі овочі на комбайні, цибулю і моркву в окремі чашки, а буряк і перець одну, і починаємо приготування заправки. У глибоку каструлю наливаємо приблизно 50 мл рослинного масла і нагріваємо на середньому вогні. Відправляємо в каструлю цибулю обсмажуватися.

Завжди першим в каструлю відправляємо саме цибулю, а не морква, помідори або інші овочі. Лук свій смак віддає тільки при обжарюванні. Після цибулі вже можна обсмажувати все інше.

Коли цибуля набуде золотистого кольору, запускаємо моркву.

Помішуючи тушкуємо далі все разом хвилин 5-10, до золотистої скоринки на моркві.

Обов’язково помішуйте, щоб овочі не пригоріли.

Потім відправляємо в каструлю буряк, перець і приблизно 100 мл води. Все добре перемішуємо і тушкуємо все разом. Гасити будемо приблизно 30-40 хвилин, обов’язково періодично помішуючи, щоб не пригоріло. Одночасно в каструлю додаємо томатну пасту і перемішуємо. Обов’язково дивимося на отриману консистенцію і, при необхідності, додаємо воду.

Взагалі з додаванням води не поспішайте. При обсмажуванні буряк буде зменшуватися в обсязі і з неї буде виділятися сік. Води наллє вже в кінці, до потрібної консистенції.

Приблизно через 30 хвилин можна складати смак майбутньої заправки. Додаємо сіль і спеції. З спецій зазвичай використовуємо чорний перець і лавровий лист.

Якщо томатна паста виявилася сильно кислому і заправка кислить, додайте трохи цукру, він поліпшить смак, зробить його кисло-солодким.

Дивіться також:  Густе варення з полуниць на зиму з цілими ягодами – класичні рецепти

Пробуємо ще раз на смак, переконуємося, що всі приготувався, консистенція нас влаштовує і вимикаємо вогонь. Відразу розкладаємо по стерилізованим банкам.

Всі! Залишилося тільки варити м’ясний бульйон з картоплею і заправляти його заправкою.

Приємного апетиту!

Як приготувати заправку для борщу з помідорами в банках

Як ви бачили в попередніх рецептах, комбінація для заправки може бути будь-яка. Продовжуємо комбінувати далі. Приберемо солодкий перець з томатною пастою і додамо часничок. Готуємо і їмо, раптом це ваш смак?

Інгредієнти:

  • Буряк – 0,5 кг.
  • Морква – 0,5 кг
  • Ріпчаста цибуля – 0,5 кг
  • Помідори – 1кг.
  • Часник – 6-7 зубчиків
  • Сіль – 1ст.л.
  • Цукор – 2ст.л.
  • Оцет 9% — 80мл.

Як і в попередніх рецептах починаємо з підготовки овочів. Всі моєму і перебираємо від зіпсованих, погані місця вирізаємо. У помідорів відрізаємо місця від плодоніжок і подрібнюємо блендером.

Замість блендера можна використовувати м’ясорубку, головне отримати рідку томатну масу.

Буряк натираємо на крупній тертці і відправляємо до помідорів.

Невеликий лайфхак: щоб руки не фарбувалися буряком, одягайте гумові або рукавички одноразові, якщо рукавичок немає, змастіть руки невеликою кількістю рослинного масла.

Морква також натираємо на крупній тертці і змішуємо з буряком і помідорами. Додаємо до них цукор і сіль, трохи води і ставимо на середній вогонь тушкуватися.

Цукор додавати за своїм смаком, якщо ви любите солодкуватий борщ. Якщо солодкий смак не ваш, цукор не кладіть взагалі.

Поки на плиті гаситься буряк, подрібнюємо ножем ріпчасту цибулю і часник.

Після 20 хвилин гасіння буряків і моркви, додаємо до них цибулю і часник, все добре перемішуємо і продовжуємо тушкувати ще 20 хвилин. Не забувайте постійно помішувати.

За 5 хвилин до закінчення вливаємо оцет, перемішуємо і тушкуємо до кінця. Ще раз пробуємо на смак і, при необхідності, досолює.

Вимикаємо вогонь і розкладаємо по стерилізованим банкам.

Ви, напевно, звернули увагу, що цибуля ми не смажили, а також не додавали спецій. Що сказати, на смак і колір всі ми різні. Як я вже писав, спробуйте зробити за цим рецептом, раптом це ваш смак. А те, що спецій немає, так їх легко додати безпосередньо в борщ.

Хочу поділитися ще одним прийомом: якщо ви зберігаєте заправку в теплій квартирі, перед закриванням банки кришкою, налийте пару чайних ложок рослинного масла, а потім вже закривайте. Масляна плівка запобігає заправку від закисання.

Приємного апетиту!

Дуже смачна заправка з квасолею – рецепт пальчики оближеш

Ну що, рецепт для себе підібрали? Якщо ні, подивіться ще на один, в якому додамо квасоля. Квасоля дуже ефектно виглядає в борщі і добре поєднується за смаком. А також ми змінимо порядок приготування і подивимося, що вийде.

Інгредієнти:

  • Буряк – 1,5 кг.
  • Помідори – 1,5 кг
  • Морква – 0,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 кг
  • Перець солодкий – 0,5 кг
  • Квасоля – 1 стакан
  • Масло рослинне – 250мл.
  • Сіль – 1,5 ст. л.
  • Цукор – 100гр.
  • Оцет 9% — 100мл.

На відміну від попередніх рецептів, в цьому починаємо приготування з квасолі, яку вчора промиваємо під проточною водою і замочуємо. Вранці зливаємо воду, ще раз промиваємо і відварюємо до напівготовності. Потім переходимо до основних компонентів.

Буряк і моркву натираємо на крупній тертці. Цибулю і болгарський перець ріжемо невеликими шматочками.

Помідори пропускаємо через м’ясорубку і кладемо у велику каструлю. Додаємо склянку олії, перемішуємо і ставимо на середній вогонь.

Дивіться також:  Прості рецепти повидла з яблук на зиму в домашніх умовах

Після закипання додаємо терту буряк, перемішуємо і тушкуємо 15 хвилин.

Після закінчення 15 хвилин додаємо моркву і ріпчасту цибулю.

Перемішуємо і тушкуємо ще 10 хвилин.

Через 10 хвилин додаємо порізаний перець, квасоля, цукор і сіль.

Все добре перемішуємо і тушкуємо далі ще 10 хвилин. Обов’язково помішуємо весь час.

По закінченні часу вливаємо оцет і тушкуємо ще 5 хвилин. Заправка готова.

Розкладаємо по стерилізованим банкам і закриваємо кришками.

Як ви звернули увагу, цибулю з морквою ми не обсмажували, а додали їх в середині приготування. Щоб оцінити смак такої заправки, її треба приготувати. Готуйте і пишіть в коментарях, який смак для вас підійшов найкраще.

Приємного апетиту!

Рецепт борщової заправки з томатною пастою

Як бачите варіантів приготування заправок досить багато. Хочу познайомити вас ще з одним рецептом, який я б назвав класичним. За цим рецептом готували ще мої батьки.

Інгредієнти:

  • Буряк – 3кг.
  • Морква – 2,5 кг.
  • Перець болгарський – 1,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1,5 кг.
  • Сіль
  • Лимонна кислота – 1г.л.
  • Рослинна олія – 0,5 л.
  • Томатна паста – 450гр.
  • Сіль – 2ст.л.
  • Цукор – 2ст.л.
  • Запашний перець горошком – 5-6шт.
  • Чорний перець горошком – 10шт.
  • Лавровий лист – 3-4шт.
  • Оцет 9% – 150мл.
  • Вода – 0,5 л.

Спочатку готуємо всі овочі, а потім подрібнюємо їх на кухонному комбайні з насадкою середнього розміру. Спочатку моркву.

Слідом за морквиною подрібнюємо буряк.

І в кінці солодкий болгарський перець.

Ріпчасту цибулю подрібнити блендером. Потім беремо велику каструлю, в нашому випадку це буде казан. Розігріваємо на вогні і наливаємо половину рослинного масла. Відправляємо обсмажуватися ріпчасту цибулю. Обсмажувати будемо до легкої рум’яного кольору на середньому вогні приблизно 10 хвилин.

Коли цибуля підрум’яниться, відправляємо до нього всі овочі і чайну ложку лимонної кислоти, щоб буряк не втрачала свій колір. Додаємо залишки рослинного масла, томатну пасту і воду. Все дуже добре перемішуємо і тушкуємо на середньому вогні 15 хвилин під кришкою. Періодично помішуємо.

По закінченні часу додаємо сіль, цукор, перець і все добре перемішуємо. Закриваємо кришкою і тушкуємо ще 40-50 хвилин. Обов’язково періодично помішуємо.

За 5 хвилин до закінчення казан додаємо лавровий лист і оцет. Ще раз всі промешиваем і тушкуємо до кінця.

Вимикаємо вогонь і розкладаємо в стерилізовані банки і залишаємо остигати. Зберігаємо в погребі чи просто у квартирі.

Приємного апетиту!

Відео рецепт овочевий заправки для борщу з помідорами і перцем

І наостанок хочу показати вам рецепт заправки для борщу, розрахований на приготування в мультиварці. Наша невтомна помічниця виручає нас і тут. Влаштовуйтесь зручніше і дивіться.

Інгредієнти:

  • Буряк – 1,5 кг.
  • Морква – 1кг.
  • Болгарський перець – 1кг.
  • Помідори – 1,5 кг
  • Сіль – 4ст.л.
  • Рослинну олію – 100мл.
  • Перець чилі – 1 стручок
  • Оцет яблучний — 8ст.л.

На цьому у мене все. Як бачите варіантів приготування борщової заправки дуже багато, і вони іноді сильно відрізняються. А що їх об’єднує, так це відсутність у складі капусти. Хоча за бажанням можна і цей інгредієнт додати. Також можна не боятися пересолити або недосолити, ви завжди можете скорегувати всі вже при варінні борщу. Тому пробуйте приготувати за різними рецептами і вибирайте на ваш смак. А я з вами прощаюся, до нових зустрічей.