Як зварити варення з жимолості з цукром на зиму: прості рецепти

Статтю хочу присвятити всім власникам смачною першої ягоди жимолості, а хто ще не став таким, то швидше купуйте, поки вона ще є. Я вже розповідав як її протерти з цукром без варіння, а сьогодні хочу розповісти як зробити варення.

Існує велика кількість рецептів приготування варення з ягід, але незважаючи на їх різноманітність, існують загальні принципи приготування. А тонкощі приготування дозволяють зробити саме те, що ви хочете отримати – рідке або густе варення, або навіть желе.

Найпростіший рецепт, звичайно, дуже простий – помив ягоди, пересипав цукром, закип’ятив і розлив по банкам. А взимку дістав баночку, і в очах гостей ви просто кулінар! Хочете так? Давайте перейдемо до рецептів, я розсаджені про найбільш перевірених, а також про тонкощі приготування.

Варення з жимолості – рецепт п’ятихвилинка

І першим рецептом у нас буде варення з дуже швидким назвою – п’ятихвилинка. Звичайно, на все піде далеко не 5 хвилин, а набагато більше, але чому він називається саме так ви зрозумієте трохи пізніше. П’ятихвилинок в інтернеті існує величезна кількість – з водою і без неї, спочатку варять або сироп з цукру, або самі ягоди, а цукор засипають вже в кінці, або ягоди змішують з цукром, а потім вже варять 5 хвилин.

І таких комбінацій можна нарахувати безліч, і в кожного буде свій особливий смак. Я розповім про три варіанти, які ми використовуємо.

Для всіх варіантів використовуємо наступні інгредієнти:

  • Жимолость – 1кг
  • Цукор – 1,5 кг

Якщо у вас інше кількостей ягід, просто використовуйте пропорції 1:1,5. Перший варіант п’ятихвилинки буде такою. Ягоди перед використанням потрібно перебрати від сміття і промити, ми робимо це зазвичай в друшляку під краном. Ягоди промиваються дуже швидко, майже не змочуючи.

Потім з друшляка висипаємо їх на рушник, щоб на нього стекла зайва волога.

Часто виникає питання, а якщо їх не обсушувати, все вийде? Звичайно вийде, але обсушивая ми тим самим прибираємо зайву вологу, з-за якої якраз і виникають процеси бродіння. Але якщо ви зберігаєте варення в холодному погребі, або з’їдаєте його дуже швидко, цю операцію можна пропустити.

Невеликий секрет – чим менше води в ягодах, тим менше цукру можна класти. Пропорція цукру до ягодам 1:1 використовується часто. І багатьом, нам теж, така кількість цукру, навіть подобається більше. Але якщо у вас зберігання домашнє варення, краще покласти цукру більше.

Після того як ягоди обсушили їх потрібно змішати з цукром. Пересипаємо ягоди в глибоку миску. Необхідною кількістю цукру засипаємо ягоди. Акуратно перемішуємо і ставимо миску в холодильник на добу. За цей час ягоди дадуть сік і їх буде легше варити.

Дивіться також:  Прозоре варення з цілих ранеток з хвостиками на зиму

Тут починаються варіації. В холодильник можна не прибирати, а поставити вариться відразу. Ми іноді робимо, коли часу немає, або чекати не хочеться. Виходить також смачно. Варити треба на повільному вогні, щоб нічого не пригоріло. Спробуйте зробити, а потім в коментарях напишіть, як вийде.

Через добу дістаємо миску з жимолостю і ставимо варитися на вогонь. Вогонь робимо не більше середнього, а ще краще маленький. І акуратно помішуючи, щоб не сильно розчавити ягоди, починаємо варити. У процесі варіння знімаємо піну. Коли варення закипить, відраховуємо 5 хвилин. Ось з-за цих п’яти хвилин воно і називають п’ятихвилинка. Прибираємо, готовий за першим варіантом, варення з вогню.

Поки у нас готується варення, стерилізуємо банки – це запорука, що у нас нічого не скисне. Банки стерилізуємо будь-якими доступними способами – наприклад в духовці. Кришки для банок кип’ятимо у воді.

Готове розливаємо по банках, закриваємо кришками і відставляємо остигати.

Після охолодження прибираємо в холодильник або забираємо у погріб.

Другий варіант п’ятихвилинки відрізняється від першого тим, що цілі ягоди протираємо блендером, потім засипаємо цукром і також прибираємо в холодильник на добу. Через добу дістаємо з холодильника і варимо також, як і за першим варіантом 5 хвилин. Готове розливаємо по банках.

Існує третій варіант п’ятихвилинки, правда він розтягнутий на добу, але все-одно, процес варіння триває 5 хвилин. Він сильно відрізняється від перших двох. Для його приготування нам знадобляться наступні інгредієнти.

Інгредієнти:

  • Жимолость – 1кг
  • Цукор – 1,5 кг
  • Вода – 0,5-1 стакан

Ягоди перебираємо від сміття і промиваємо в друшляку під краном.

У глибоку каструлю вливаємо воду і всипаємо весь цукор. Ставимо на повільний вогонь і, безперервно помішуючи, готуємо цукровий сироп. Каструлю краще використовувати з нержавійки. Або емальований, у якої немає сколів.

Коли весь цукор розчиниться, висипаємо в каструлю ягоди. Трохи додаємо вогонь, помішуючи, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин. Потім вимикаємо вогонь і залишаємо каструлю на 6-8 годин.

Через 6-8 годин ставимо каструлю з варенням на повільний вогонь і доводимо до кипіння. Коли закипить, знімаємо з вогню. Розливаємо в стерилізовані банки і закрити кришками. Варення чудово зберігається всю зиму не засахариваясь.

Приємного апетиту!

Простий рецепт варення з жимолості на зиму

Пропоную ще один дуже простий рецепт смачного варення. Його по праву можна віднести до пятиминуткам. Причому з усіх він найпростіший. Для його приготування потрібні трохи води.

Дивіться також:  Густе варення з полуниць на зиму з цілими ягодами – класичні рецепти

Інгредієнти:

  • Жимолость – 1кг
  • Цукор – 1кг
  • Вода – 0,5-1 стакан

Ягоди переберіть і промийте під водою. Потім пересипте в глибоку ємність, наприклад каструлю. Додайте води.

Поставте каструлю на повільний вогонь і доведіть до кипіння. Коли варення закипить приберіть зайву піну.

Всипте цукор і акуратно перемішайте.

Безперервно помішуючи, доведіть до кипіння і варіть до повного розчинення цукру. На це піде як раз 5 хвилин.

Зніміть з вогню і розлийте в стерилізовані банки. Кришки можете використовувати як капронові, так і під закатку. Зберігати краще в прохолодному місці, наприклад погребі. Але, я впевнений, довго воно у вас зберігається не буде, воно швидко з’їдається.

Ось такий швидкий і простий рецепт. Приємного апетиту!

Як приготувати варення з жимолості без варіння

Існує вид варення, який не варять. Його ще називають сирим. А називають його так за схожість, відрізнити, де варена ягода, а де сира дуже складно. Такий вид обробки жимолості дозволяє максимально зберегти всі вітаміни, які є в ягоді.

Інгредієнти:

  • Жимолость – 1кг
  • Цукор – 1,2 кг

Очистіть від сміття ягоди і промийте під водою. Злегка потрясывая друшляк злийте зайву воду.

Пересипте ягоди в глибоку миску. Візьміть толкушку і злегка роздушіть ягоди.

Толкушка дозволяє зберегти частину ягід цілими, таке варення буде смачним і красивим.

Всипте в ягоди цукор, перемішайте і приберіть в холодильник на добу. Щоб цукор гарантовано розчинився, періодично, приблизно через годину, всі перемішуйте.

Через добу, коли розчиниться весь цукор, все буде готове для перекладання на банки.

Розкладіть все в стерилізовані банки. Закрийте кришками і приберіть в прохолодне місце. До нового року варення добре зберігається.

Приємного апетиту!

Як зварити варення в мультиварці

Якщо ви володар мультиварки, смачне ягідне ласощі можна приготувати в ній. Все відміну від попередніх рецептів тільки в способі варіння. І якщо при використанні каструль при варінні відбувається випарювання вологи з ягід, то в мультиварці, при закритій кришці волога виходить повільно і варення виходить більш рідким.

Для його загущення використовують або желюючі речовини, наприклад желфикс, або варять ягоди довго, протягом однієї години. У разі тривалої варіння багато корисних речовин в ягодах руйнується. Ми будемо робити з желфиксом. При цьому цукру при цьому беремо менше, так як желфикс пов’язує зайву вологу, оберігаючи все від закисання.

Інгредієнти:

  • Жимолость – 1кг
  • Цукор – 800гр
  • Желфикс – 1 пакетик
Дивіться також:  Варення з абрикосів без кісточок на зиму: рецепти густого варення

Як і в попередніх рецептах ягоду потрібно перебрати від сміття, промити холодною водою і перекласти в чашу мультиварки.

Встановіть режим «Варення».

У деяких мультиварках такого режиму немає, його основна особливість – температура 100 градусів. Іноді такий режим можна замінити на «Підігрів», «Десерт», або в режимі «Мультиповар» потрібно виставити температуру 100 градусів.

Закрийте кришку і варіть ягоди, іноді піднімаючи кришку, перемішуючи і видаляючи пінку протягом 15 хвилин.

Після закінчення 15 хвилин, відкрийте кришку, всипте цукор і желфикс. Добре перемішайте і залиште остигати до кімнатної температури під закритою кришкою.

Коли все охолоне знову ввімкніть режим «Варення», доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин.

Потім розлийте в стерилізовані банки і приберіть в прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Смачне варення з жимолості з полуницею

Якщо ви щасливий володар сортів пізньої жимолості, то можете зробити дуже смачне сире варення з додаванням полуниці. Діставши взимку на стіл таке частування, ви приємно здивуйте всіх.

Інгредієнти:

  • Жимолость – 500гр
  • Полуниця – 500гр
  • Цукор – 1,2 кг

У полуниці відірвіть плодоніжки. Всі ягоди переберіть і сполосніть холодною водою.

У глибокій мисці з’єднайте всі ягоди і змішайте з цукром.

Коли ягоди виділять сік, подрібніть все блендером.

Смачні ласощі готовий. Розлийте в стерилізовані банки і приберіть або в холодильник або льох.

Приємного апетиту!

Жимолость з апельсином – рецепт варення на зиму

Дуже смачним виходить варення якщо в жимолость додати апельсини. Приємний цитрусовий аромат порадує будь-якого гурмана. А чашка чаю взимку і піала з літніми солодощами буде навіювати спогади про теплі днинки.

Інгредієнти:

  • Жимолость – 1кг
  • Апельсини – 2шт
  • Цукор – 1,5 кг

Для приготування варення цедру апельсина натріть на тертці, а м’якоть поріжте ножем.

Жимолость очистіть від сміття, помийте у воді і додайте до апельсинів. Додайте цукор, перемішайте і поставте на середній вогонь варитися.

Через деякий час ягоди пустять сік, а цукор почне розчиняться. Коли варення скипить зменшіть вогонь на маленький і періодично помішуючи видаляйте пінку. Варіть приблизно 30-40 хвилин.

От і все. Розлийте все в стерилізовані банки і приберіть в прохолодне місце.
Приємного апетиту!

А спеціально для тих, хто вважає за краще дивитися рецепти, ніж їх читати, хочу запропонувати відео, як з жимолості зварити смачне ласощі.

На цьому у мене все. Вірю, що ви вже почали сезон заготовок, і взяли мої рецепти до себе в скарбничку. Я з вами прощаюся, до зустрічей з новими рецептами.