Варення з вишні з кісточками на зиму

Не знаю як у вас, а у мене вишневе варення асоціюється з дитинством. Коли з батьками їздили в ліс за лісовий вишнею. Вона дрібніша ніж садова, але більш ароматна. Батьки збирали її у відро, а ми з братом у свої животики ?. Потім, уже під вечір, приїжджаючи додому, батьки вкладали нас спати, а самі ще довго переробляли ягоди – робили смачні компоти і солодке варення.

Пізніше почали виділяти садові ділянки, так з’явилася садова вишня, і в ліс стали їздити в основному за грибами і лісовими ягодами – суницею і чорницею. Садовий вишні посадили багато, деякі кущі ростуть до цих пір, ось вже добрих 50 років. Батьки завжди показували, як робити варення і які є особливості його приготування, з чим я і хочу вас познайомити.

На питання: чому ягоди з кісточками, у мене є проста відповідь — почитайте статтю мого колеги блогера про кісточках, упевнений всі питання зникнуть самі собою.

А якщо у вашому саду росте не тільки вишня, але і смородина, полуниця і агрус, з радістю ділюся з вами рецептами приготування з них варення. Робіть на здоров’я та діліться коментарями.

Простий рецепт варення з вишні з кісточками

Якщо ви готували варення з ягід, то знаєте, що нічого складного в цьому немає. Потрібно лише змішати ягоди з цукром і поставити варити. Ось з самого простого рецепту і почнемо, змішаємо і зваримо. Розповім про деякі особливості приготування.

Інгредієнти:

  • Вишня – 1 кг
  • Цукор – 1кг

Почнемо з підготовки ягоди. Вишню перебираємо від сміття і зіпсованих ягід, промиваємо від пилу і бруду під проточною водою і відправляємо в каструлю, бажано з товстим дном.

Засипаємо цукром, ягоди при цьому не перемішуємо. Каструлю ставимо на плиту і вмикаємо маленький вогонь.

Не бійтеся, якщо у вас підгорить, цього не станеться якщо каструля з товстим дном. Якщо каструля емальована, дайте спочатку постояти 2-3 години, щоб ягоди дали сік, і потім включайте вогонь.

Приблизно через 10 хвилин по периметру каструлі починає виділятися сік. Прийшов час все перемішати.

Заважайте акуратно, інакше в готовому варення кісточки будуть плавати окремо від ягід ? Страшного в цьому немає, але гостям таке пропонувати не зовсім красиво.

Коли закипить, додаємо трохи вогонь і варимо приблизно 30 хвилин. При цьому весь цукор буде просочений соком. Періодично помішуємо.

Скільки часу варити варення – вирішувати все-таки вам. Чим довше воно вариться, тим темніший і густіший стає, але тим менше в ньому залишається вітамінів і корисних мікроелементів. У деяких рецептах вказується час до 1,5 годин. Я думаю, це багато, сама ягода цілком встигає проваритися за 10-15 хвилин.

У процесі варіння піну ми, як правило, не видаляємо, а робимо це вже в самому кінці, перед вимиканням. Чим сильніше включений вогонь, тим більше піни виділяється. Піну можна залишити, але вона залишиться в варення світлими пластівцями, що ніяк його не прикрасить.

Через 30 хвилин кипіння і вимикаємо вогонь.

Розливаємо по стерилізованим банкам. Закатуємо кришками і прибираємо на зберігання. Ми зберігаємо варення у погребі, але можна зберігати і в квартирі, варення не скисає.

Після закатування банок, обов’язково залиште трохи поласувати з чаєм. Приємного апетиту!

Густе вишневе варення з цілими ягодами

Наступний рецепт буде не самий швидкий, точніше навіть зовсім нешвидкий. Він навіть розтягнеться на кілька днів. Але те, що ви отримаєте в кінці, вас приємно здивує. Цілі ягоди в дуже густому сиропі. Це буде чудове частування.

Інгредієнти:

  • Вишня – 1 кг
  • Цукор – 1кг
  • Цедра лимона – від 1 лимона

Як і в попередньому рецепті почнемо з підготовки ягід. Перебираємо їх від сміття, зіпсованих ягід та інших, які нам не подобаються. Все відправляємо в невеликий таз, в якому шарами пересипаємо цукром.

На цьому етапі зробимо зупинку на кілька годин, нам потрібно щоб ягоди дали сік. Так як з ягодами додому з саду приїжджаємо вже ввечері, то вони у нас залишаються до наступного дня.

Коли ягоди дадуть сік, це легко побачити, просто посуньте їх збоку і подивіться на нижній шар цукру, якщо він мокрий, то можна починати варити.

Акуратно все перемішуємо, намагаючись не пошкодити ягоди.

Зовсім не хочеться в кінці бачити кісточки окремо від шкурок. Ставимо таз на самий повільний вогонь. Коли весь цукор намокне соком, додаємо трохи вогню і доводимо варення до кипіння, весь час помішуючи.

Дивіться також:  Як зварити варення з жимолості з цукром на зиму: прості рецепти

Після закипання варимо 3-5 хвилин і вимикаємо нагрівання. Пінку прибираємо в кінці. Потім залишаємо остигати на 3-4 години або довше.

Через 3-4 години знову включаємо сильний вогонь, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо 5 хвилин. Потім вимикаємо і знову залишаємо остигати на 3-4 години або довше. В кінці видаляємо пінку.

Таких циклів потрібно зробити від 3 до 6. Це залежить від вашої ягоди і від того, який густоти варення ви хочете отримати. Чим більше таких циклів, тим густіше буде ваша солодкість.

Тепер найцікавіше, в останній цикл додаємо цедру лимона, натерту на крупній тертці.

На смак це майже не вплине, але аромат знайде нові нотки. І варити в останній раз будемо не 5 хвилин, а 15. З піною теж саме, знімаємо в кінці.

Всі! Гаряче варення розливаємо в стерилізовані банки і закрити кришками. Трохи залишаємо поласувати, решта прибираємо на зберігання.

З кілограма ягід виходить менше літра варення. Все залежить від того, скільки разів ви його варили, після трьох варок буде приблизно літр, після шести – грам 700, але воно буде настільки густе, що банки його можна дістати тільки ложкою!

Приємного апетиту!

Варення з вишні з кісточками – рецепт-п’ятихвилинка

Рецепти «п’ятихвилинки» покликані максимально зберегти все корисне, що є в ягоді. Представляю вам п’ятихвилинку з вишнею. Але рецепт буде у двох варіантах: класичної п’ятихвилинці і з продовженням. Спробуйте зробити обидва і напишіть в коментарях, яке вам більше сподобалося.

Інгредієнти:

  • Вишня – 1 кг
  • Цукор – 0,8-1 кг

Ви звернули увагу, що цукру вказано різну кількість. У цьому помилки немає, якщо ви хочете більш солодке і густе варення – покладіть цукру більше, якщо вам подобається більш ароматне і з кислинкою, але при цьому рідкіше – покладіть менше цукру.

Вишню перебираємо, відокремлюємо від плодоніжок, сміття, жучків і павучків.

Добре промиваємо під проточною водою і пересипаємо в глибоку ємність.

Вишневе варення при кипінні сильно піниться, глибока каструля може вберегти вашу плиту від забруднення. При дрібній каструлі, вам доведеться бути більш уважним при виборі ступеня нагріву, трохи включили сильніше вогонь і…варення на плиті.

Засипаємо все ягоди зверху цукром. Трохи трусить каструлю, щоб цукор рівномірно розподілився.

Звичайно, можна все перемішати ложкою, але в цьому випадку деякі ягідки пошкоджуються і потім кісточки плавають окремо від м’якоті. Якщо кісточки виловити ложкою, то зовнішній вигляд не постраждає.

Залишаємо все на 3-4 години, щоб вишня пустила сік.

Якщо цього не сталося, а це може бути якщо ягода трохи недозрілі і міцна, розмішайте все ложкою, обов’язково кілька ягід раздавятся і сік з’явиться.

Ставимо каструлю на маленький вогонь, доводимо до кипіння, збільшуємо вогонь і варимо, помішуючи, рівно 5 хвилин.

На цьому можна зупинитися, гаряче варення можна розкласти по банках і прибрати на зберігання в холодне місце. Вийде рецепт-п’ятихвилинка в чистому вигляді. Ароматне варення вийде, але рідке, і з’їсти його потрібно буде за 3-4 місяці, інакше скисне. Залиште одну баночку на пробу.

Ми ж будемо варити далі. Після перших 5 хвилин варіння, залишаємо варення до повного охолодження. Після охолодження ставимо каструлю на вогонь трохи менше середнього, доводимо до кипіння і варимо, помішуючи, ще 5 хвилин. Таких етапів робимо 3-4.

У процесі варіння на поверхні утворюється піна світла, прибираємо її в кінці варіння кожного етапу.

Пінки не виливайте, це смачне ласощі, яке відмінно підійде до млинців.

Чим більше етапів варіння ви робите, тим густіше стає варення, довше зберігається, але тим гірше його аромат.

Після останньої варіння варення в гарячому вигляді, розливаємо по стерилізованим банкам і закриваємо кришками.

Зберігається воно добре як в холодному місці, так і просто в квартирі.

Приємного апетиту!

Як зварити варення з вишні з кісточками на зиму – рецепт без стерилізації

Існує один старовинний рецепт варення без стерилізації. Воно не вариться, не заливають гарячим сиропом, одним словом, ніякої термообробки з ним не проводиться взагалі. Його навіть варенням назвати складно. Правда в первісному вигляді таке варення готується з ягід без кісточок, але ми намагалися адаптувати його під будь-які ягоди. Упевнений, хоча б одну баночку вам потрібно обов’язково приготувати.

Інгредієнти:

  • Вишня – 1 кг
  • Цукор – 1кг

Вишню перебираємо від сміття, якщо вона з плодоніжками – видаляємо їх. Промиваємо під проточною водою і розкладаємо на рушник для підсушування. Чим менше вологи залишиться, тим довше зберігається варення, не скисая.

Дивіться також:  Прості рецепти повидла з яблук на зиму в домашніх умовах

Ягоди переміщаємо в каструлю і засипаємо цукром, ретельно перемішуємо.

Закриваємо кришкою і залишаємо на столі при кімнатній температурі годин на 10.

З цього моменту вишню необхідно перемішувати кожні 4 години або частіше, протягом 4 днів. На ніч прибираємо в холодильник, вдень виставляємо в тепло.

Це нескладно. Вранці з холодильника поставили на чільне місце і перемішали. Як на очі попалося, знову перемішали. На ніч прибрали в холодильник.

Після 4 діб розливаємо варення в стерильні банки і закрити кришками.

Невеликий відступ: варенням це взагалі складно назвати, напевно, це більше схоже на «сыренье», просто зовні сироп дуже схожий на варену. Мета такого «сыренья»- максимально зберегти все корисне в ягоді.

Зберігайте таке «сыренье» в холодильнику або льосі.

Приємного апетиту!

Класичний рецепт вишневого варення

Складно сказати який саме варіант варення вважається класичним. Пам’ятаю тільки, що ще мої батьки, і батьки моїх батьків, варили його в декілька заходів. При цьому вишня була як з кісточками, так і без них. Ми спробували відтворити цей рецепт, а так як йому вже багато-багато років – назвали класичним.

Інгредієнти:

  • Вишня – 1 кг
  • Цукор – 1кг

Починаємо з підготовки ягід. Перебираємо їх, видаляємо зіпсовані, відриваємо плодоніжки, промиваємо під проточною водою. Воду сильно не стряхиваем, вона потрібна для більш швидкого виділення соку. На цьому етапі можна видалити кісточки, але ми будемо варити з ними.

Всі ягоди пересипаємо в каструлю і засипаємо їх цукром.

Сильно струшуючи каструлю руками, розподіляємо між цукор ягід. Залишаємо на кілька годин для виділення соку. Коли починається виділення соку, акуратно починаємо перемішувати дерев’яною лопаткою.

Спочатку заважаємо дуже акуратно, по мірі виділення соку сміливіше. Але головне не перестаратися, інакше з пошкоджених ягід після варіння кісточки відділяється від м’якоті. Коли маса стане однорідною, залишаємо варення на ніч.

Вранці вишню ще раз акуратно перемішуємо, ставимо на середній вогонь і кип’ятимо 5 хвилин.

Потім залишаємо для остигання.

Пінку можна видалити наприкінці варіння, а можна залишити, вона сама зникне після того, як варення охолоне.

Після охолодження варення знову доводимо до кипіння і варимо 5-7 хвилин. Залишаємо щоб підійшло на кілька годин і потім знову варимо.

В третій раз після закипання варимо 20 хвилин на самому слабо вогні.

Для зберігання розливаємо гаряче варення в стерильні банки. Зберігаємо у погребі, нам так зручніше. Але можна зберігати і в теплі, при кімнатній температурі.

Приємного апетиту!

Вишневе варення з кісточками – рецепт для мультиварки

Зварити смачне, густе варення в мультиварці – не складніше, ніж в каструлі, а іноді навіть простіше. Недарма ця помічниця є майже на кожній кухні. Є у мене рецепт і для неї.

Інгредієнти:

  • Вишня – 1 кг
  • Цукор – 1кг

Вишню перебираємо, миємо і залишаємо цілі, щільні ягоди. Потім пересипаємо їх у чашу мультиварки.

Засипаємо все цукром, трясемо чашу і залишаємо до наступного дня, щоб ягоди дали сік. Соку буде не дуже багато, нас багато і не треба, він з’явиться у процесі варіння.

Якщо на наступний день ягоди дали сік, акуратно перемішайте їх лопаткою, при цьому частина ягід неодмінно трохи раздавится і сік з’явиться.

Включаємо на мультиварці режим «Мультиповар» і встановлюємо температуру 100 градусів.

Цукор почне плавитися і також почне виділятися сік. Акуратно помішуємо варення.

Соку при цьому з’являється все більше і більше.

Хвилин за 30 всі ягоди покриються соком. Варення, при цьому, починає кипіти. Варимо 5 хвилин і вимикаємо.

Чашу витягаємо і залишаємо остигати на 3-4 години.

Після охолодження ягід встановлюємо назад чашу з ягодами, включаємо мультиварку в режим «Мультиповар» з температурою 120 градусів і кип’ятимо 10 хвилин.

Потім мультиварку вимикаємо, чашу дістаємо і залишаємо остигати 3-4 години. Знімаємо піну.

Після охолодження включаємо в третій раз і варимо ще 10 хвилин при температурі 120 градусів.

Гаряче варення розливаємо в стерильні банки, закриваємо кришкою і прибираємо на зберігання. Зберігається воно добре, як в холодному місці, так і при кімнатній температурі.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт густого вишневого варення з желатином (желфиксом)

Завжди хочеться поєднати непоєднуване – мала кількість цукру і густе варення. У вишні немає своїх желирующих речовин, тому ласощі або довго варять, або використовують желюючі компоненти. Довго варити ягоди зовсім не хочеться, значить будемо робити солодощі з желатином або желфиксом. Як це зробити – читайте нижче.

Дивіться також:  Малинове варення на зиму – прості рецепти варення з малини

Інгредієнти:

  • Вишня – 1 кг
  • Цукор – 0,7 кг
  • Желатин або желфикс – 1 пакетик (30гр)

Вишню добре миємо, видаляємо хвостики. Ягоди пересипаємо цукром. Ємність з ягодами добре трясемо руками, для кращого розподілу цукру. Залишаємо на кілька годин, щоб ягоди дали сік.

Якщо ягоди щільні, можете трохи натиснути на них ложкою через цукор, так сік з’явитися швидше.

Поки ягоди стоять, желатин заливаємо холодною водою, з розрахунку 2 ст. л. желатину на півсклянки води. Розмішуємо і залишаємо настоюватися.

Коли вишня дасть сік, перекладаємо її в ємність, у якій буде вариться варення і вмикаємо на середній вогонь. Доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин. В кінці знімаємо пінку.

Поки вариться вишня, на водяній бані розчиняємо желатин.

Через 5 хвилин кипіння, вогонь вимикаємо і вливаємо желатин. Добре перемішуємо, щоб желатин рівномірно розподілився. Все готово!

Розливаємо гаряче варення по стерильним банкам.

Тільки не спізніться, якщо охолоне в каструлі – вже не наллєте ?

Зберігати можна як у холодному місці, так і при кімнатній температурі.

Незважаючи на невелику кількість цукру, рідина зв’язується желатином, не даючи киснути варенню. Але є в желатині і негативні сторони. Це взагалі не що інше, як тваринний білок колаген, продукт переробки сполучної тканини тварин. І зберігати довше одного року варення з таким компонентом не варто.

Замість желатину для варення можна використовувати желфикс. Його основу становить пектин – природне желирующее речовина. У цьому випадку желфикс додається в ягоди відразу разом з цукром, а не розлучається, як желатин, окремо у воді. Наступна рецептура залишається незмінною.

Але і у желфикса є мінуси. В основному вони пов’язані з подальшим використанням варення, його не можна класти в якості начинок у пироги, при нагріванні вони стають рідкими і розтікаються.

Ось такі тонкощі використання желирующих компонентів, впевнений, що виберіть найбільш підходящі для вас.

Приємного апетиту!

Як правильно варити вишневе варення з додаванням води

Є в моїй скарбничці рецепт, в якому вишня не вариться. Замість ягід варимо сироп, і вже заливаємо сиропом ягоди. А чим менше термообробка у ягід, тим більше аромату в ній залишається. Виходить смачно і користі від ягід більше. Такий рецепт один з наших улюблених.

Інгредієнти:

  • Вишня – 1 кг
  • Цукор – 1кг
  • Лимонна кислота – 5гр
  • Вода – 200мл

Вишню перебираємо і моєму, кладемо в миску.

У глибоку каструлю наливаємо воду і висипаємо в неї весь цукор. Ретельно перемішуємо до однорідного стану.

Каструлю ставимо на середній вогонь, додаємо лимонну кислоту і протягом 10 хвилин варимо, помішуючи, сироп.

Потім заливаємо киплячим сиропом ягоди і даємо настоятися хвилин 30.

Після цього ягоди відкидаємо на друшляк і даємо стекти всьому сиропу.

Ягоди відправляємо назад у миску, а сироп ставимо на вогонь варитися.

Варимо на середньому вогні 10 хвилин. Потім знову заливаємо киплячим сиропом ягоди.

Даємо постояти 30 хвилин і процедуру повторюємо. Ягоди відкидаємо на друшляк, а сироп варимо ще 10 хвилин.

Поки вариться сироп, розкладаємо ягоди по стерилізованим банкам.

Знімаємо сироп з вогню і заливаємо їм банки.

Закатуємо кришками, вкриваємо теплою ковдрою і даємо настоятися, поки банки не охолонуть. Потім прибираємо на зберігання. Варення добре зберігається при будь-якій температурі.

Якщо у вас залишився сироп, він відмінно йде з млинцями. Приємного апетиту!

Відео рецепт смачного варення з вишні з апельсином

Довгі роки, запах апельсина асоціювався у мене з новим роком. У радянський час апельсини можна було купити тільки до нового року, та й то, якщо пощастить. Старше покоління це добре пам’ятає. Потім, з часом, ці почуття трохи притупилися, але все-одно, аромат апельсина завжди викликає відчуття свята.

Тому рецепт вишневого варення з апельсином нагадує свято, який можна влаштувати в будь-який час року, просто діставши баночку ароматною солодощі. Спробуйте і ви зробити трошки свята. Для цього знадобиться небагато: вишня, апельсини і кориця. А так як рецептів прочитали вже багато, він буде у вигляді відео. Дивіться і… приємного апетиту!

На цьому все. Сьогодні вивчили ще одну ягоду. Ну а мені пора збиратися в сад, за черговим урожаєм вишні. До зустрічі з новими рецептами.