Варення з слив без кісточок на зиму: прості рецепти смачного сливового варення

Гарячий сезон заготовок зараз у самому розпалі. Ми вже встигли приготувати варення з ранеток і вишні, як уже підоспіли в садах і городах наші улюблені сливи, різновидів яких безліч – жовта, червона, синя, терен. Кожен вид надає певні властивості приготовленого з нього продукту: одне варення терпке з гірчинкою, інше з кислинкою, одне більш густе, а інше дуже рідке.

А якщо до сливам додати горіхи, лимон, апельсин, яблука або какао, то смакових варіацій взагалі не злічити. Чим хороша зливу для експериментів, так це своєю кислинкою. Отримати різні смаки можна просто змінюючи кількість цукру. Наприклад, з абрикосом таке не пройде, варення з нього виходить або просто солодке, або дуже солодке.

У будь-якому випадку приготоване з великою душею і своїми руками смачне і ароматне ласощі різноманітить ваше меню взимку і внесе свою родзинку у ваші різноманітні заготовки. Давайте будемо починати знайомитися з рецептами, які я сьогодні виношу на ваш суд. Я сподіваюся, що ви обов’язково оберете найбільш вподобаний вам, приготуєте його, і порадуєте своїх близьких ароматним сливовим варенням.

Рецепт густого сливового варення з жовтих слив без кісточок

Почну з одного з простих рецептів. Ми його робимо кожен рік і результат завжди однаково гарний. Ось і цього разу, привезли злив з саду, як завжди, під вечір. Робити вже нічого не хочеться, а треба. Але з нашим рецептом це не проблема, зробили дуже швидко. Втім, дивіться самі.

Інгредієнти:

  • Сливи – 1,5 кг.
  • Цукор – 1,5 кг

Приготування варення почали з підготовки ягід. Так як в основному це була падалиця, тобто впали на землю, довелося їх добре перебрати і помити.

Потім почалося саме неувлекательное захід – видалення кісточок. Для видалення кісточок з вишень у нас є спеціальна машинка. А ось з сливи видаляли вручну.

Самим зручним пристосуванням стала овощечистка з Ікеа, що має загострений кінчик напівкруглої форми. Дуже рекомендую цей девайс!

Видалення кісточок з сливи будьте уважні, часто трапляються ягоди дуже гарні зовні, але з хробаками всередині. Звичайно, такі краще викидати.

Видаливши всі кісточки, а на це у нас пішло хвилин 5-7, зважили і отримали приблизно 1,5 кг.

Всі ягоди відправили у велику каструлю і засипали цукром.

Ми брали пропорцію цукру до ягодам 1:1 по вазі. Але це на любителя і все залежить від злив. Якщо вони солодкі, кількість цукру можна зменшити. Орієнтуйтеся на свій смак.

Каструлю потрясли руками і залишили при кімнатній температурі до наступного дня.

Вранці наступного дня, поставили каструлю на повільний вогонь. Помішуючи ягоди, довели до кипіння і варили 5-7 хвилин. Піну не прибирали. Потім залишили остигати.

Через 12 годин, вже ввечері, знову включили на повільний вогонь, довели до кипіння і варили ще 5-7 хвилин.

Потім гаряче варення розлили по банкам і залишили остигати.

Банки закрили кришками і прибрали на зберігання. У нас все зберігається в погребі, але таке варення цілком може стояти і в квартирі.

Приємного апетиту!

Варення з слив без кісточок з волоськими горіхами і корицею

Дуже смачне варення з слив виходить якщо додати до них волоські горіхи. Поєднання солодкого і терпкого перетворюється в незвичайну смакоту, якій хочеться ще і ще. У всіх, хто його пробує, воно викликає незмінний захват! Я б сказав, що з сливових варений – це найсмачніше!

Інгредієнти:

  • Сливи — 2кг (краще кислі, але не перезрілі)
  • Горіхи волоські – 400гр.
  • Цукор – 1кг.
  • Вода – 1ст.
  • Кориця – 1 паличка

Перебираємо ягоди, видаляємо зіпсовані, або просто вирізаємо зіпсовані місця. Потім добре миємо, видаляємо кісточки і розрізаємо на половинки.

Дивіться також:  Варення з чорної смородини на зиму

Моєму волоські горіхи в холодній проточній воді і замочуємо на 30 хвилин.

З приводу горіхів: кращий варіант виходить саме з волоськими горіхами. Як варіант можна спробувати зробити з фундуком або мигдалем. Кешью, як мені здається, підходить не дуже з-за своєї солодощі.

Готові сливи відправляємо в каструлю з товстим дном. Для цього добре підійдуть каструлі з подвійним дном, або алюмінієві казани.

Ягоди засипаємо цукром, кладемо паличку кориці і наливаємо склянку води. Ставимо на середній вогонь.

Акуратно перемішуємо до розчинення цукру. Коли цукор розплавиться, додаємо горіхи.

Горіхи попередньо злийте з води.

Доводимо до кипіння і варимо приблизно 40 хвилин. Весь час варіння періодично помішуємо і видаляємо піну.

В кінці видаляємо паличку кориці, і гаряче варення розкладаємо по стерилізованим банкам.

Неймовірна насолода готова. Прошу вас написати в коментарях як вийшло.

Приємного апетиту!

Класичний рецепт сливового варення на зиму

Для кожного варення існує класичний рецепт приготування. Він універсальний для майже для всіх ягід і фруктів і полягає в періодичній варінні і охолодженні. Величезним плюсом такого рецепту є великий термін зберігання готового продукту, який може обчислюватися роками. Освоївши один раз класичний варіант приготування, ви завжди зможете приготувати варення з будь-яких ягід, навіть не заглядаючи в рецепт.

Інгредієнти:

  • Сливи – 1кг. (без кісточок)
  • Цукор – 1кг.
  • Вода – 100мл.

Сливи перебираємо і відбираємо щільні і тверді. Миємо, розрізаємо на половинки і видаляємо кісточки.

Готуємо сироп. Цукор висипаємо в каструлю і заливаємо водою. Ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння і, помішуючи, варимо 3-4 хвилини.

Потім заливаємо киплячим сиропом сливи і залишаємо на 3-4 години.

При цьому вони пустять сік і поміняють колір. Це нормально.

Ставимо каструлю з варенням на середній вогонь і доводимо до кипіння. Варимо приблизно 5-7 хвилин і залишаємо до повного охолодження.

На повне остигання зазвичай йде 4-6 годин. В основному це залежить від обсягу вашої солодощі. Ми іноді весь процес розбиваємо на 12 годин і варимо вранці і ввечері.

Остигле варення знову ставимо на середній вогонь. Доводимо до кипіння і варимо 2-3 хвилини. Знімаємо з вогню і даємо повністю охолонути.

Потім в третій раз ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння і варимо 10 хвилин.

В кінці знімаємо піну. Гаряче варення розливаємо по стерилізованим банкам і закриваємо кришками.

З 3кг злив виходить 4 літри варення. Зберігаємо в прохолодному місці. Сказати до речі, зберігається воно може роками, але відкриту банку краще прибрати в холодильник.

Це класичний рецепт сливового варення, але за цим рецептом можна приготувати і з вишні, абрикосів, смородини, полуниці та інших ягід і фруктів.

Пробуйте і діліться рецептом з друзями та знайомими. Приємного апетиту!

Рецепт п’ятихвилинка – як зварити варення з слив за 5 хвилин

Якщо по класичному рецепту варення варимо протягом двох днів, то п’ятихвилинка говорить сама за себе. 5 хвилин і готова смакота. Звичайно, таку солодкість краще зберігати у холодному місці, але зате в ній по максимуму зберігається все, що є в ягодах.

Інгредієнти:

  • Сливи – 1кг.
  • Цукор – 1кг.

Сливи перебираємо і моєму. Розрізаємо навпіл, видаляємо кісточки і відправляємо в каструлю.

Засипаємо цукром і даємо постояти 1 годину.

Потім ставимо каструлю на повільний вогонь. Коли сливи дадуть сік, збільшуємо вогонь до середнього і починаємо помішувати. Доводимо до кипіння, збільшуємо вогонь до максимуму і варимо 5 хвилин.

Невеликий відступ: поняття великий вогонь, маленький, середній дуже умовно. Наприклад, на нашій плиті 4 конфорки трьох розмірів (дві з них однакові). Так от, якщо на першій зробити мінімальний вогонь, то він буде більше, ніж на четвертій на максимумі. Тому просто пробуйте зварити варення і орієнтуйтеся на вашу плиту, і через деякий час у вас з’явиться свій досвід.

Дивіться також:  Прозоре варення з цілих ранеток з хвостиками на зиму

Через 5 хвилин знімаємо каструлю з вогню і розливаємо варення по стерилізованим банкам.

Ось і все, п’ятихвилинка готова. Приємного апетиту!

Невеликим бонусом прикріплюю відео, як готує рецепт п’ятихвилинку шеф-кухар Максим Григор’єв.

Густе сливове варення з желатином (желфиксом)

Не секрет, що в варення кладеться багато цукру. Саме з цієї причини не всього його люблять. Давайте приготуємо дуже смачні солодощі з зменшеною кількістю цукру. Це буде не просто варення, а конфітюр. Шматочки сливи в желатині.

Інгредієнти:

  • Сливи – 1кг.
  • Цукор – 500гр.
  • Желатин – 1 пакетик (або желфикс 2:1)

Спочатку приготуємо желюючий складу. Якщо ви використовуємо желатин, то пакетик розводимо в 100-120мл холодної води для набухання. Якщо використовуємо желфикс, просто змішуємо його з двома столовими ложками цукрового піску.

Сливи перебираємо, миємо, розрізаємо навпіл, видаляємо кісточки і ріжемо на довільні шматочки.

Відправляємо ягоди в каструлю і додаємо желирующую суміш з желфиксом. Все добре перемішуємо. Якщо використовуємо желатин – нічого не додаємо.

Ставимо каструлю на середній вогонь і, помішуючи, доводимо до кипіння.

Порціями вносимо цукор. Між порціями цукру перемішуємо сливи. Доводимо сливи до кипіння і варимо 5-7 хвилин.

На цьому приготування з желфиксом готово. Розливаємо варення по банках і закриваємо кришками.

Якщо використовуємо желатин, то його вносимо відразу після вимкнення вогню. Тобто сливи варимо 5-7 хвилин, вимикаємо вогонь і вносимо набряклий желатин. Всі добре розмішуємо і розкладаємо по банках.

Зберігаємо варення в прохолодному місці. Приємного апетиту!

Як зварити варення з слив без кісточок з апельсином

Апельсин здатний поліпшити смак будь-якого продукту, навіть такого, як сливи. Незважаючи на те, що вони і так солодкі і ароматні, апельсин додасть ні з чим не порівнянні нотки цитрусових. Говорити про смак такого варення можна довго, але оцінити його можна тільки приготувавши.

Інгредієнти:

  • Сливи – 1кг. без кісточок
  • Апельсин – 1шт.
  • Цукор – 1,2 кг

Сливи перебираємо, миємо і видаляємо кісточки.

На дрібній тертці натираємо цедру апельсина. Потім сам апельсин очистити від залишків шкірки і ріжемо на шматочки для м’ясорубки.

На м’ясорубці прокручуємо спочатку сливи, а потім апельсин. З’єднуємо всі разом в каструлі і додаємо натерту цедру.

Не прокручуйте апельсин з кіркою, так як при цьому можуть залишитися великі шматочки шкірки. Краще натерти на тертці.

У каструлю додаємо весь цукор і перемішуємо.

Ставимо каструлю на середній вогонь і доводимо до кипіння. Помішуючи, варимо 15 хвилин. В кінці знімаємо пінку.

Вимикаємо вогонь і гарячим розливаємо в банки. Закриваємо кришкою і даємо охолонути.

На цьому все. Смачне ласощі залишилося прибрати на зберігання. А довгими зимовими вечорами насолоджуватися частуванням з чаєм.

Приємного апетиту!

Слива в шоколаді – простий рецепт шоколадного варення зі сливи

Різноманітність рецептів сливового варення велике, але лише один з них стоїть осібно. Це слива в шоколаді. Чудовий десерт нікого не залишить байдужим. А смак у нього такий, що його хочеться знову і знову. Варіантів приготування сливи в шоколаді кілька, я хочу показати перевірений.

Інгредієнти:

  • Сливи – 1,8 кг.
  • Цукор – 900гр.
  • Ванільний цукор – 15г.
  • Какао – 85гр.
  • Лимонна кислота – 1г.л.
  • Вершкове масло – 150гр.

Сливи перебираємо і моєму. Розрізаємо на половинки і видаляємо кісточки.

Перебиваємо всі ягоди блендером до стану пюре.

У пюре обов’язково залишаться шматочки від шкірки ягід. Цим можна знехтувати і на смак це не впливає. Але якщо ви хочете все зробити ідеально, тоді потрібно ягідне пюре протерти через сито. Всі шматочки шкірки залишаться в ньому.

Ягідне пюре кладемо в каструлю. Додаємо воду, цукор, ванільний цукор і лимонну кислоту. Акуратно перемішуємо до однорідності.

Дивіться також:  Як зварити варення з жимолості з цукром на зиму: прості рецепти

Ставимо каструлю на плиту. Включаємо середній вогонь, доводимо до кипіння і варимо 40 хвилин. Весь час періодично помішуємо, щоб нічого не пригоріло. Видаляємо пінку з поверхні варення.

Можна варити і менше, і більше. Чим довше варимо, тим густіше стає наша солодкість. Для себе ми визначили, що 40 хвилин, оптимальний час.

Через 40 хвилин у каструлю додаємо какао і вершкове масло. Перемішуємо до однорідності. Доводимо до кипіння і варимо 10 хвилин.

На цьому етапі рекомендую спробувати, що у вас виходить. Сливи зустрічаються і солодкі і кислі. Якщо вам здалося, що цукру не вистачає – додайте, і спробуйте знову.

Гаряче варення розливаємо в сухі стерилізовані банки і закрити кришками.

От і все. Так просто і швидко зробити неймовірне частування.

Приємного апетиту!

Рецепт сливового варення для мультиварки

Всі ми звикли до мультиварці. Ця незамінна помічниця часто економить багато часу. Не доводиться стояти поруч і контролювати процес готування. Закинув всі інгредієнти в неї, включив і займаєшся своїми справами. Сливове варення в мультиварці так і готується: закинув все і включив. Потім залишиться тільки відкрити кришку і розлити готове частування по банкам.

Інгредієнти:

  • Сливи без кісточок – 1кг.
  • Цукор – 500гр.

Готуємо сливи. Перебираємо від зіпсованих, видаляємо плодоніжки, миємо, розрізаємо на половинки і видаляємо кісточки.

Відправляємо їх у чашу мультиварки і засипаємо зверху цукром. Перемішуємо і даємо постояти 15-20 хвилин, щоб з’явився сік.

Через 15 хвилин включаємо режим «Гасіння» і 40 хвилин. Натискаємо «Старт».

Через 40 хвилин готове, гаряче варення розливаємо по стерилізованим банкам.

Приємного апетиту!

Дуже смачне варення зі слив з яблуками

Сливи і яблука достигають приблизно в один час. І ідея приготувати їх разом прийшла сама собою. Але для різноманітності смаку додали імбир та кардамон. Сказати, що виходить смачно – нічого не сказати. Смак і аромат просто незрівнянні.

Інгредієнти:

  • Сливи – 800гр.
  • Яблука – 800гр.
  • Цукор – 800гр.
  • Корінь імбиру – 40гр.
  • Кориця – 1/2ч.л.
  • Кардамон – 1/8ч.л.
  • Вершкове масло – 2-3г.

Як і в попередніх рецептах, спочатку готуємо сливи. Перебираємо, миємо, розрізаємо навпіл і видаляємо кісточки. Відправляємо все в блендер і дрібно подрібнюємо, але не до пюреобразного стану, а просто дрібними шматочками.

Замість блендера можна просто дрібно порізати.

Яблука миємо, видаляємо серцевину і ріжемо довільними шматочками.

Всі з’єднуємо в каструлі.

Додаємо дрібно порізаний імбир і цукор. Перемішуємо і залишаємо на 1-2 години, щоб фрукти пустили сік.

Каструлю ставимо на середній вогонь. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо, періодично помішуючи.

Для зменшення піноутворення додаємо шматочок вершкового масла.

У каструлю додаємо корицю і кардамон. Варимо 25-30 хвилин.

Відключаємо вогонь і даємо трохи охолонути. Заглибним блендером подрібнюємо фрукти на маленькі шматочки.

Вогонь можна і не відключати, тільки працюйте блендером акуратно, не обожгитесь. Не подрібнюйте занадто дрібно, шматочки фруктів повинні бути добре видно.

Після подрібнення включаємо вогонь, доводимо до кипіння й варимо пару хвилин.

Відключаємо вогонь і гаряче варення розливаємо в стерилізовані банки.

Зберігаємо в льосі або просто при кімнатній температурі. Приємного апетиту!

Відео рецепт простого і швидкого сливового варення

Друзі, хочу з вами поділитися відео рецептом швидкого приготування варення з слив. Але технологія відрізняється від наведених вище. Подивіться, як воно робиться. Впевнений, цей рецепт ви візьмете в свою опилку.

На цьому у мене все. Сьогодні розібрали як готувати сливове варення. Як бачите ця солодкість не складна в приготуванні. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей з новими рецептами.