Варення з чорної смородини на зиму

Сезон заготовок триває. Слідом за жимолостю, полуницею і аґрусом, звичайно, слід чорна смородина. Її по праву можна назвати некоронованою царицею на наших садових ділянках. Неможливо знайти сад, в якому не було посаджено хоча б пари кущів чорної ягоди.

Це неспроста, ягоди смородини – просто криниця вітамінів і корисних мікроелементів. З них варять компоти, роблять варення, пастилу і джеми. Ну і звичайно ставлять дивовижне ягідне вино. А листя і гілочки, заварені в чаї, які надають напою неповторний приємний аромат.

Про смородині можна говорити довго. Пропоную від слів перейти до справи. Сьогодні будемо розглядати рецепти варення з чорної ягоди. Це завдання під силу всім бажаючим: новачки знайдуть досвід, а досвідчені кулінари можуть відкрити для себе нові рецепти.

Простий рецепт варення з чорної смородини

Почнемо з самого простого і випробуваного часом рецепта. Для нього знадобляться самі ягоди і цукор. Незважаючи на простоту варення завжди виходить смачним. Може і не дуже густим, але зате його можна використовувати для просочення коржів тортів. А, щоб намазувати на хліб, будуть інші рецепти.

Інгредієнти:

  • Смородина – 1кг
  • Цукор – 700гр

Ягоди переберіть від сміття, відокремте зіпсовані. Добре промийте проточною водою і перекладіть в каструлю.

Засипте все цукром. Акуратно перемішайте і поставте на маленький вогонь.

Хочу зробити відступ з приводу цукру: часто в інтернеті ви бачите співвідношення ягід і цукру від 1:1 до 1:2. На наш смак, якщо цукру більше, ніж 1:1 по масі, виходить дуже солодко. Оптимальне співвідношення цукру для 1кг ягід від 700гр до 1 кілограма. При цьому варення виходить густим, завдяки пектину входить до складу ягід, і зберігається воно дуже добре.

При частому помішуванні доведіть до кипіння і розчинення цукру.

Не бійтеся розчавити ягоди, для нас це не важливо.

З моменту закипання варіть на повільному вогні 15 хвилин.

У процесі варіння піну ми не прибираємо. Прибираємо її один раз вже наприкінці варіння варення. З кілограма ягід виходить приблизно столова ложка піни.

На цьому все. Вимкніть вогонь і гарячим розлийте в стерилізовані банки. Закрийте кришками.

Як бачите, зробити варення з смородини дуже просто. Зберігати його можете прямо в квартирі, за рік не зіпсується. А більше року воно у вас не простоїть.

Приємного апетиту!

Густе варення з чорної смородини на зиму – простий рецепт п’ятихвилинка

Практично для кожної ягоди існує рецепти варення п’ятихвилинки. Причина криється в прагненні максимально зберегти всі вітаміни, які є в ягодах, звівши термообробку всього до 5 хвилин. Або взагалі не варити, таке теж можливо, рецепт буде нижче. А поки розглянемо 5-хвилинку.

Інгредієнти:

  • Смородина – 1кг
  • Цукор – 1кг

Ягоди промийте і переберіть від порченных.

Це можна зробити за один раз, якщо опустити всі ягоди в таз з водою. Сміття і зіпсовані ягоди спливуть, решта частково відмиються. Вам залишиться прибрати все зайве і ще раз просто сполоснути залишилася смородину водою.

Засипте ягоди цукром і перемішайте. Залиште каструлю на кілька годин, щоб ягоди пустили сік. Зазвичай вистачає 2-3 години, багато соку нам не потрібно, головне, щоб не підгоряло.

Поставте каструлю на маленький вогонь, помішуючи, доведіть до кипіння і варіть протягом 5 хвилин.

З ягід потроху почне виділятися сік, а цукор буде танути. Коли соку буде достатньо, вогонь можна трохи додати.

Через 5 хвилин вимкніть вогонь і варення, гарячим, розлийте в стерилізовані банки. З 1 кілограма ягід вийде приблизно 1,2-1,3 кг варення.

Зберігати можете як у погребі, так і просто в квартирі.

Приємного апетиту!

Класичний рецепт смородинового варення

Найпоширеніший рецепт – це класичний. Так, він не найшвидший, зазвичай корені походження таких рецептів йдуть ще нашим бабусям, адже у той час не замислювалися над збереженням вітамінів, головне було нагодувати сім’ю, особливо багаточисельну дітвору. При цьому варення гарантовано виходить смачним. Повторимо і ми такий рецепт.

Інгредієнти:

  • Смородина – 1кг
  • Цукор – 1кг

Смородину переберіть, ретельно вимийте. Як я вже писав, або в тазі з водою, або просто через друшляк.

Ягоди перекладіть в каструлю.

Для варіння бажано використовувати каструлю з товстим дном, тоді варення не пригорить.

Засипте зверху цукор. Акуратно перемішайте і залиште на пару годин, щоб ягоди дали сік.

Дивіться також:  Гарбузовий сік у домашніх умовах на зиму - рецепти смачного соку

Через дві години, поставте каструлю на маленький вогонь і, помішуючи, доведіть до кипіння.

При закипанні утворюється багато піни. Її бажано прибрати. Якщо не прибирати, нічого страшного не буде, тільки вона у вас в банках у вигляді світлих пластівців. Ми пробували піну залишати, варення зберігається також добре, тільки зовнішній вигляд кульгає.

Коли варення вариться, можете спокійно його заважати, ягоди все-одно все полопаються.

Через 5 хвилин кипіння вимкніть вогонь і залиште для охолодження і вистоювання до наступного дня.

До речі, якщо на цьому етапі зупинитися, то вийде рецепт п’ятихвилинка. Ми ж будемо варити далі.

На наступний день всі ягоди добре просочаться цукром. Поставте каструлю на маленький вогонь, доведіть до кипіння і варіть 20 хвилин. В кінці зніміть піну.

При варінні не закриваючи каструлю кришкою, нехай краще волога вийде, так варення буде густіше.

Через 20 хвилин вимкніть вогонь. Готове. Гарячим розлийте по стерилізованим банкам.

Не звертайте уваги на те, що рідке варення, після остигання воно застигне.

Невеликий відступ: зустрічаються кущі смородини, з яких варення ніколи не виходить густим, деякі сорти містять дуже мало пектину. В інших сортах навпаки, його дуже багато, з таких ягід при будь варінні варення завжди густе, хоч годину його вари, хоч 5 хвилин. Тому якщо у вас вийшло рідке, не турбуйтеся, можливо, вам просто попався такий сорт ягід. Якщо ви ягоди купували, в наступний раз пошукайте іншого продавця.

Приємного апетиту!

Дуже смачне смородинове варення з апельсином на зиму

З будь-яким варенням завжди приходить думка – а не додати апельсин? Смородинове не виняток. І я скажу вам, що такий союз йде їм тільки на користь. Виходить незвичайний смак і аромат. Апельсин тонко відтіняє смак смородини і надає ні з чим не порівнянний аромат. Загалом обов’язково спробуйте.

Інгредієнти:

  • Смородина – 1кг
  • Цукор – 1кг
  • Апельсин – 2шт (бажано з товстою шкіркою)

Ягоди переберіть від сміття і порченных. Промийте водою і пересипте в каструлю.

Апельсини натріть на крупній тертці.

Надішліть їх в каструлю з ягодами. Засипте все цукром, перемішайте і залиште на пару годин, щоб виділився сік.

Поставте каструлю на повільний вогонь, помішуючи, доведіть до кипіння. Варіть поки не розчиниться весь цукор. Зазвичай на це йде приблизно 5-7 хвилин. Зніміть з плити і залиште щоб підійшло на кілька годин або на ніч до наступного дня.

На наступний день знову поставте каструлю на маленький вогонь. Доведіть до кипіння, потім вогонь трохи додайте. Варіть 10-15 хвилин, в кінці зніміть піну.

Гарячим розкладіть в стерилізовані банки.

Приємного апетиту!

Рецепт смородинового варення як желе

Друзі, як я вже писав, різні сорти смородини бувають з різною кількістю пектинів. Але існує технологія варіння варення, яка трохи це нівелює, і дозволяє отримати більш густе варення навіть якщо желирующих компонентів в ягодах небагато. Почитайте як можна це зробити.

Інгредієнти:

  • Смородина – 5 склянок
  • Цукор – 5 склянок
  • Вода – 1,5 склянки

Друзі, цей рецепт даю в склянках. Якщо вам зручніше рахувати в грамах, то на 1 кг смородини беріть 1,25 кг цукру і 1 склянку (250мл) води. Ось такі пропорції. Головне, щоб стакан ягід і стакан для води у вас був однаковий ?. Чому так пишу, була одна історія, коли знайома відміряла ягоди однією склянкою, а цукор іншим, на запитання, а чому склянку іншого, сказала, що він брудний в ягодах.

Насправді все не так страшно, вода нам потрібна просто для того, щоб не пригоріли ягоди.

Ягоди переберіть від сміття, промийте у воді і відправте в будь-яку ємність, налийте воду. У мене для цього є невеликий таз, як раз для варення.

Увімкніть на маленький вогонь, доведіть до кипіння і варіть, при невеликому бурління, 15 хвилин.

Через 15 хвилин вимкніть вогонь, всипте цукор, добре перемішайте до його повного розчинення.

Трохи остудіть варення розлийте по стерилізованим банкам.

Остудіть саме трохи. Якщо будете розливати гарячим, висока ймовірність що в одних банках буде більше сиропу, а в інших ягід. Якщо остудіть сильно, варення може сильно загуснути і розлити по банкам буде важко.

Закрийте банки і приберіть на зберігання.

Дивіться також:  Густе варення з полуниць на зиму з цілими ягодами – класичні рецепти

Варення виходить густим.

Зберігати можете як у погребі, так і вдома, але в теплі через рік воно може почати засахариваться.

Приємного апетиту!

Сире (живе) варення з смородини і апельсинів через м’ясорубку без варіння

Смородина багата вітамінами і мікроелементами. Щоб максимально зберегти їх, краще не піддавати ягоди термообробці. Існують рецепти, в яких ягода не вариться, а просто перебивається на м’ясорубці і змішується з цукром. При цьому все цінне, що є в ягоді, зберігається по максимуму. Але ми на цьому не зупинимося і додамо апельсин! Зробимо вітамінний коктейль! Представляю вам варіант живого варення з апельсином.

Інгредієнти:

  • Смородина – 1 літр
  • Цукор – 2 літри
  • Апельсин – 1шт (великий)

Ягоди переберіть, видаліть сміття. Промийте проточною водою і перекладіть в ємність.

Апельсини помийте, поріжте часточками і видаліть кісточки.

Шкірку не очищати не потрібно, вона додасть гарний аромат варенню. Апельсин краще брати з товстою шкіркою.

Ягоди і цитрусові прокрутіть через м’ясорубку.

Грати краще використовувати середню, з діаметром отворів 4 мм.

Всю прокручену масу засипте цукром. Добре перемішайте до однорідності. Залиште на 2-3 години, щоб розчинився цукор.

Щоб час не пропадало дарма, можете поки простерилізувати банки.

Коли розчиниться весь цукор, варення розкладіть по банках і закрийте кришками.

Якщо ви використовуєте капронові кришки, опустіть їх на 10-15 секунд в окріп, а потім одягайте на банки. Вони стануть м’якими, і весь процес пройде легко.

Ось так легко можна зробити живе варення. Обов’язково зберігайте його в холодному місці, інакше може закиснути.

Приємного апетиту!

Варення з чорної смородини та малини

Ще один рецепт вітамінного варення – смородина і малина. Для лікування зимової хандри саме то краще не знайти. Малина може знизити температуру, а смородина дасть вам вітамін С. Кілька баночок такого варення потрібно мати в кожному будинку, тому що це не тільки корисно, але й надзвичайно смачно.

Всім відомо, що малина може закиснути при зберіганні. У нашому рецепті ідеально підібрані пропорції, щоб було не тільки смачно і корисно, але й нічого не скисло. Таке варення легко простоїть в холодильнику всю зиму.

Інгредієнти:

  • Смородина – 1,5 кг
  • Малина – 2,5 кг
  • Цукор – 4кг

Малину очистіть від сміття і зіпсованих ягід.

Існує безліч думок з приводу миття малини, частина з них за миття, інша-проти. Я думаю, що якщо ви збирали ягоди з куща, то можна не мити. Інша справа, якщо ви її купили на ринку або зовнішній вигляд не вселяє довіри. Тоді краще помити. Насипте ягоду в друшляк і опустіть у велику ємність з водою приблизно на одну хвилину. Злегка потрясіть друшляк. Потім поміняйте воду і повторіть процедуру. Промиті ягоди перекладіть на чистий рушник і обов’язково висушіть, інакше сира вода сприяє бродінню. Якщо ягоди не сильно дозріли, їх можна помити під проточною водою, але не робіть напір сильним, а то отримаєте ягідну кашу.

Роздушіть малину товкачиком до однорідної маси.

Не робіть це блендером, ягоди перебиваються дуже сильно, при цьому кісточки відділяються від м’якоті.

Смородину переберіть від сміття, зіпсованих ягід і промийте водою. Дайте стекти зайвій волозі.

Перебити всі блендером.

З’єднайте з малиною. Перемішайте.

Додайте цукор, добре перемішайте до однорідного стану. Залиште на кілька годин до повного розчинення цукру. Періодично помішуйте.

Коли весь цукор розчиниться, розкладіть в стерилізовані банки, закрийте кришками і обов’язково приберіть в холодне місце.

При дотриманні всіх пропорцій варення добре зберігається до року. Як правило, більше року воно не затримується.

Приємного апетиту!

Царський варення з чорної смородини

Таку назву варенню дали неспроста, воно воістину царський, багате вітамінами з відмінним смаком і приємним зовнішнім виглядом. Хочу запропонувати вам відео рецепт цієї солодощі. Інгредієнти стандартні, але відміряні банками.

Інгредієнти:

  • Смородина – 3 літра
  • Цукор – 4,5 літра
  • Вода – 1 склянку (250мл)

Смородинове варення разом з аґрусом

Дуже хороша ідея поєднати дві найкращих ягоди наших садів – смородину і агрус. Але ми підемо ще далі і об’єднаємо не тільки чорні ягоди, а додамо ще й червоні – червону смородину та малину. Чудове асорті порадує незабутнім смаком довгими зимовими вечорами, нагадуючи тепле літо.

Інгредієнти:

  • Смородина чорна – 500гр
  • Смородина червона – 500гр
  • Аґрус – 500гр
  • Малина – 500гр
  • Цукор – 1,8 кг
Дивіться також:  Варення з вишні без кісточок на зиму – рецепти вишневого варення

Переберіть ягоди, видалите зіпсовані і сміття. У агрусу відріжте хвостики.

Невеликий відступ. Агрус весь різний, в одного хвостики довгі, в іншого короткі або їх майже немає. Після варіння хвостики стануть м’якими, і ви не будете відчувати. На видалення хвостиків йде величезна кількість часу. Все на що вони впливають – це тільки на зовнішній вигляд. Тому ми видаляємо тільки довгі і залишаємо короткі.

Акуратно переберіть малину, видаліть сміття, жучків і зіпсовані ягоди.

Всі ягоди прокрутіть через м’ясорубку з середньою ґратами.

Перекладіть у велику каструлю і засипте цукром. Добре перемішайте і поставте на маленький вогонь.

Краще всього вибирати посуд з товстим дном, в ній менше пригорає.

Доведіть до кипіння, додайте трохи вогню і варіть 1-2 хвилини. В кінці зніміть піну.

Розлийте гарячим в стерилізовані банки.

Ось так просто можна приготувати смачне ягідне асорті. Приємного апетиту!

Незвичайне варення з смородини, апельсини і банани

Друзі, пропоную приготувати не зовсім звичайне варення, точніше живе варення. І додамо в нього банан і апельсин. Банан додасть цікаву текстуру, а апельсин аромат. Приготування дуже просте, впорається навіть новачок.

Інгредієнти:

  • Смородина – 3 склянки
  • Апельсин – 1шт
  • Банан – 1шт
  • Цукор – 4 склянки

Ягоди переберіть і промийте водою. Обсушити на рушнику.

Обсушування потрібно щоб менше залишилося води, яка сприяє бродіння.

Апельсин помийте, поріжте шматочками і видаліть кісточки. Банан очистити від шкірки.

Всі ягоди і фрукти перекрутіть на м’ясорубці. Використовуйте середню решітку.

Додайте цукор і добре перемішайте до однорідної маси. Залиште на пару годин для розчинення цукру.

Розлийте в стерилізовані банки. Щоб варення не закисало, під кришку насипте пару столових ложок цукру.

Приберіть на зберігання в холодне місце.

От і все. Обов’язково спробуйте зробити таке варення і написати в коментарях як вам подобається смак.

Приємного апетиту!

Асорті з чорної смородини і вишні

Ще один рецепт ягідного асорті, гідного зайняти почесне місце на полицях. Дві найпоширеніших ягоди наших ділянок. Чому б їх не об’єднати? А для приготування смакоти закличемо на допомогу нашу помічницю – мультиварку.

Інгредієнти:

  • Смородина – 1кг
  • Вишня – 0,5 кг (без кісточок)
  • Цукор – 1,3 кг

Ягоди переберіть сміття та зіпсованих, потім помийте.

З вишні видалити кісточки. Для видалення кісточок існує багато способів, ми у себе вдома видаляємо старої радянської приспособой.

В інтернеті я знайшов, на мій погляд, дуже цікаве пристосування, яке можна легко зробити.

Потім всі ягоди відправте в чашу мультиварки. Додати весь цукор. Увімкніть режим «Варення» на 1 годину.

Якщо у вас такий режим відсутній, можна використовувати «Десерт». Або увімкніть режим «Мультиповар», встановіть температуру 100 градусів на 1 годину.

Через 10 хвилин варення має закипіти. Відкрийте кришку і варіть далі з відритою.

Після завершення режиму розлийте в стерилізовані банки.

Зберігати можна як у холодному місці, так і просто в квартирі.

Приємного апетиту!

Рецепт варення з чорної смородини з вишневими листям

Не можу не поділитися з вами оригінальним рецептом смородинового варення з вишневими листям. Виходить ні на що не схожий аромат. Гості ніколи не здогадаються, з чого і як воно зроблено.

Інгредієнти:

  • Смородина – 1кг
  • Цукор – 0,5 кг
  • Вишневий лист – 10шт
  • Вода – 300мл

Смородину переберіть від сміття, промийте проточною водою і відкиньте на друшляк. Потім відправте в глибоку каструлю, бажано з товстим дном.

Якщо вишневі листя пилові, сполосніть їх під краном. Потім залийте водою і варіть на повільному вогні протягом 10 хвилин.

Зніміть з вогню, процідіть відвар на дрібному ситі і залийте ним ягоди. Доведіть до кипіння і варіть на вогні трохи менше середнього 10 хвилин. Потім додати весь цукор, розмішайте, знову доведіть до кипіння і варіть ще 10 хвилин. В кінці приберіть пінку.

Гаряче варення розлийте в стерилізовані банки і закрийте кришками. Так як цукру ми використовуємо мало, зберігайте в холодному місці.

Приємного апетиту!

На цьому у мене все. Робіть заготовки, радуйте себе і своїх близьких. Чекаю ваших коментарів і оцінку статті. Я з вами прощаюся, до зустрічей з новими рецептами.