Варення з абрикосів без кісточок на зиму: рецепти густого варення

Заготовки йдуть повним ходом. Ми вже наробили варення з жимолості і полуниці. Підійшов і сезон абрикосів. У нас вони не ростуть, тому будемо робити з покупних. Причому виключно без кісточок.

Таке варення по праву можна назвати одним з кращих. Густе, запашне, неймовірно смачне. Воно не залишить байдужим нікого, ні дорослих, ні дітей. А баночка густого варення з абрикосів, витягнута з холодильника, буде вельми до речі якщо нагрянули гості.

Щоб було легше відокремити кісточки, плоди повинні бути трохи недостиглі, з легкої зеленцой. Нічого страшного якщо вони у вас стиглі, акуратно відокремлюйте кісточки і швидше готуйте варення. Іноді продають дикі абрикоси – жерделы, як правило, ціна на них нижче, ніж на сортові. До таких абрикосам цукру потрібно додавати більше, вони не такі солодкі, але варення з них виходить дуже смачне.

Варення з абрикосів без кісточок – королівський рецепт

Одним з кращих рецептів варення вважається королівський. У класичному виконанні в нього додаються ядра волоського горіха. Але це необов’язково, замість волоських допускається додати мигдаль, кешью або ядра самих абрикосів. Пропоную вам зробити по баночці з різними горіхами, щоб оцінити смак. Ну а я покладу волоські і кешью. Вийде густе варення.

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1200гр
  • Цукор – 800гр
  • Горіхи – 150гр (будь-які: волоські, кешью, мигдаль…)
  • Вода – 150мл
  • Лимонна кислота – 1/3ч.л.

Свіжі абрикоси помийте водою, відберіть від зіпсованих.

Розділіть на половинки, видаліть кісточки, розріжте на четвертинки, а четвертинки в свою чергу ще навпіл.

Кісточки не викидайте, з них можна витягти ядерця і використовувати замість інших горіхів.

У каструлю налийте воду, всипте цукор і додайте лимонну кислоту. Поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння. Коли сироп закипить, додайте горіхи і кип’ятіть всі разом 2-3 хвилини помішуючи. За цей час весь цукор встигне розчинитися.

Порізані абрикоси залийте киплячим сиропом з горіхами. Залиште на кілька годин до повного охолодження.

Після охолодження поставте каструлю з варенням на вогонь і варіть на повільному вогні приблизно 10 хвилин. Не забувайте помішувати, щоб нічого не пригоріло.

Через 10 хвилин перевірте сироп на готовність. Для цього капніть на чисту тарілку і подуйте, щоб сироп охолов. Якщо він застиг і при нахилі не стікає – все готово.

Гарячий джем розлийте в стерилізовані банки.

Обов’язково приберіть в холодне приміщення – холодильник або льох. Так як цукру ми використовували мало, в теплі джем може закиснути.

Щоб горіхи віддали всі свої аромати, варення потрібно настоятися близько місяця. Після цього вони стануть м’якими і просякнутими сиропом.

Приємного апетиту!

Дивіться також:  Варення з чорної смородини на зиму

Дуже смачний рецепт варення на зиму з абрикосів без кісточок

Абрикосове варення вважається одним із самих смачних і ароматних. Давайте таке приготуємо. Постараємося зберегти часточки цілими, неушкодженими. Цукру візьмемо трохи, тому що фрукти стиглі і солодкі.

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1 кг (дозрілі)
  • Цукор – 500гр

У класичному варіанті варення, на 1 кг плодів береться 1кг цукру. Але пропорція змінюється в залежності від солодощі плодів. На свіжі і дозрілі абрикоси можна брати цукру менше. На недозрілі більше.

Фрукти розріжте навпіл і вийміть кісточки. Надішліть все в каструлю з товстим дном.

Фрукти в каструлі намагайтеся розташовувати зрізом вгору, так швидше виділиться сік.

Засипте зверху цукром. Потрясіть трохи каструлю, щоб цукор прокидався всередину. Залиште постояти кілька годин під закритою кришкою.

Через дві години у нас почав виділятися сік.

Ставимо каструлю на повільний вогонь, доводимо до кипіння і варимо 15 хвилин.

У процесі варіння варення не заважайте. Так всі фрукти залишаться цілими, а повільний вогонь і каструля з товстим дном не дадуть підгоріти. Якщо вже помешиваете, то робіть це дуже акуратно, щоб не пошкодити часточки.

Вимкніть вогонь і залиште остигати. Ми залишаємо до наступного дня. За цей час варення добре настоюється, фрукти просочуються цукром.

Знову поставте каструлю на маленький вогонь, доведіть до закипання і варіть близько години.

Акуратно заважайте, щоб не пошкодити абрикоси.

Через годину акуратно розкладіть гаряче варення по стерилізованим банкам, намагайтеся не пошкодити часточки фруктів. Зберігайте в прохолодному місці – холодильник або льосі.

Приємного апетиту!

Як зварити абрикосове варення з ядерцями з кісточок

В королівський варіант варення кладуть горіхи. Я вам пропоную варіант, який хоч і не королівський, але дуже до нього близький. Замість горіхів покладемо ядерця самих абрикосів. Але на відміну від королівського, постараємося зберегти фрукти цілими.

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1 кг
  • Цукор – 750гр
  • Ядерця від абрикосів

Фрукти для варення добре промийте в проточній воді, розріжте навпіл і відокремте кісточки. З кісточок вийміть ядерця.

Розрізані абрикоси розташуйте в ємності по можливості зрізом вгору. Шарами пересипайте цукром. Залиште на 4-6 годин, щоб виділився сік, і почав розчинятися цукор.

Встановіть ємність на повільний вогонь, доведіть до кипіння і вимкніть вогонь.

Дайте охолонути до кімнатної температури. Потім знову увімкніть маленький вогонь, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин. Прибирайте пінку з поверхні. Зробіть так три рази.

Дивіться також:  Заправка для борщу на зиму – дуже смачні рецепти

Коли варення закипить втретє додайте до нього ядерця горіх і варіть 10 хвилин.

Гарячим розкладіть по чистим банкам. Остудіть і додайте для зберігання в прохолодне місце.

Як бачите, варення з абрикосів можна зварити дуже просто. Чистого часу на приготування йде зовсім небагато, довше доводиться чекати, коли воно охолоне.

Приємного апетиту!

Густе варення з абрикосів без кісточок п’ятихвилинка – рецепт на зиму

Як ви знаєте, при термічній обробці у фруктах, руйнується багато корисних речовин. Щоб їх максимально зберегти, існують рецепти п’ятихвилинки, в яких кип’ятіння зведено до мінімуму, а точніше всього 5 хвилин. Один з таких рецептів я вам хочу представити. Незважаючи на мінімальну термообробку, варення з абрикосів за таким рецептом добре зберігається протягом усієї зими при кімнатній температурі.

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1 кг
  • Цукор – 700гр

Абрикоси вимити під проточною водою, розріжте навпіл і видаліть кісточки. Перекладіть все в каструлю шарами, пересипаючи цукром.

Закрийте кришкою і залиште на кілька годин. Іноді ми залишаємо на всю ніч, і варення починаємо готувати на наступний день.

Подивіться скільки соку виділилося.

Тепер поставте каструлю на повільний вогонь, доведіть до кипіння і варіть протягом 5 хвилин. Знімайте з поверхні пінку.

Намагайтеся перемішувати акуратно, щоб не пошкодити часточки фруктів.

Гарячим розлийте в стерилізовані банки і приберіть на зберігання.

З одного кілограма абрикосів виходить приблизно 1,4 літра ароматного варення. Упевнений, хоча б одну баночку потрібно зробити кожному, щоб відчути різницю п’ятихвилинки та інших рецептів.

Приємного апетиту!

Рецепт абрикосового варення з апельсином (лимоном)

Як приготувати класичний варення з абрикосів ви вже знаєте. Хочу запропонувати вам незвичайний варіант з апельсином, лимоном і імбиром. Ідеальний варіант під час зимових інфекцій та грипу. Незвичайний смак нікого не залишить байдужим.

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1 кг
  • Апельсини – 1шт
  • Лимон – 1шт
  • Імбир – невеликий шматочок (2-3см)
  • Вершкове масло – 3-5г
  • Цукор – 1200гр
  • Вода – 250мл
  • Лимонна кислота – 1/3ч.л.

Почнемо з підготовки цитрусових. Апельсин і лимон помийте водою і, не обрізаючи шкірки, варіть протягом 2 хвилин. Потім перекладіть в холодну воду і остудіть.

Розріжте їх на шматочки, додайте імбир і подрібніть в блендері.

Абрикоси добре помийте, розріжте навпіл і видаліть кісточки. Потім розріжте на четвертинки.

З’єднайте всі в каструлі.

Тепер приготуємо сироп. У каструлю влийте воду і всипте цукор. На повільному вогні постійно помішуючи, доведіть сироп до кипіння, додайте лимонну кислоту і варити приблизно 5 хвилин. За цей час весь цукор розчиниться, і сироп придбає однорідність.

Дивіться також:  Як зварити варення з жимолості з цукром на зиму: прості рецепти

Киплячим сиропом залийте фрукти і залиште остигати на кілька годин.

Потім поставте каструлю на повільний вогонь, доведіть до кипіння і варіть, помішуючи, 5 хвилин.

Щоб не утворювалася піна додайте в каструлю масло піна зникне. Це ніяк не вплине на збереження, зберігається варення буде також добре.

Через 5 хвилин вимкніть вогонь і дайте варенню постояти 12 годин або на ніч.

На наступний день знову поставте каструлю на повільний вогонь, доведіть до кипіння і варіть 10-15 хвилин.

Скільки часу варити перевіряйте по готовності сиропу. Капніть сироп на чисту тарілку, дайте охолонути і подивіться, якщо він буде розтікатися, то ще не готовий, доварите приблизно 5 хвилин. Готовий сироп залишається на тарілці у вигляді краплі і не розтікається.

Гаряче варення розлийте в стерилізовані банки. Воно виходить густим, схожим на джем. Зберігати можна без холодильника, при кімнатній температурі.

Приємного апетиту!

Як приготувати бурштинове варення з абрикосів часточками в сиропі

Чудовий рецепт бурштинового, прозорого варення, з цілими абрикосами. Завдяки мінімальній термообробці в ньому максимально зберігається аромат фруктів.

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1 кг
  • Цукор – 800гр
  • Вода – 150мл
  • Лимон – 1/2шт

Промийте всі фрукти під проточною водою.

У каструлю налийте 2-3 ложки води і насипте 2-3 ложки цукру. Це робиться для того, щоб абрикоси не підгоріли, коли ви поставите каструлю на вогонь.

Фрукти розріжте навпіл, вийміть кісточки, покладіть в каструлю і засипте цукром.

Каструлю поставте на повільний вогонь і трохи нагрійте. Зніміть з вогню і залиште на пару годин, за цей час абрикоси дадуть сік. Ні в якому разі нічого не заважайте, це призводить до руйнування цілісності шматочків фруктів.

Через дві години поставте каструлю на вогонь і доведіть варення до кипіння. Не кип’ятіть. Залиште до наступного дня.

На наступний день знову поставте все на повільний вогонь, доведіть до кипіння. Як тільки закипить, зніміть з вогню. Все готово! Гаряче розкладіть по банках.

Для тих воліє дивитися, а не читати, пропоную відео рецепт такого варення.

На цьому у мене все. Ви познайомилися з рецептами смачного, бурштинового варення з абрикосів. Буду вдячний якщо ви їх оціните в коментарях і поставите оцінку. Ну а я з вами прощаюся, до зустрічей з новими рецептами.