Цибуля севок: опис сортів та відгуки (фото всередині)

Доброго дня шановні читачі. Ось вже весна на носі, а значить настав час садити цибулю. Існує кілька способів посадки – посів насіння в землю, розсадою, вирощеною з насіння, вегетативним способом з цибулин малого розміру і садіння цибулі-сіянки.

Історично склалося, що найпопулярніший спосіб вирощування цибулі з сіянки. Сіянка — це маленькі цибулинки, які виросли з насіння за один рік. Справа в тому, що ріпчаста цибуля багаторічна культура. З висіяного насіння – «чорнушки», в перший рік виростають маленькі цибулинки діаметром 1,5-2 см, це і є сіянку, з якого, якщо посадити, на наступний рік і виросте той самий ріпчасту цибулю, який ми вживаємо в їжу.

Різноманітність сортів сіянки іноді приводить у замішання – який посадити, що виросте, як буде зберігається і багато інших. Хочу полегшити ваш вибір, і допомогти розібратися в цьому розмаїтті. Також пропоную почитати про інший сорт цибулі – порей, як садити і як вирощувати.

Лук-севок – опис сортів з відгуками

На сьогоднішній день тільки включених в Державний реєстр селекційних досягнень, допущених до використання налічується понад 400 сортів цибулі. Ще існує величезна кількість не потрапили до реєстру. Сказати, що вони гірші? Ні, звичайно, може це просто питання часу, може у оригінатора сорту немає бажання або часу потрапити в цей самий реєстр.

Ми з вами також не буде розмірковувати на тему чому їх там немає, нас найбільше цікавить інформація нагальніші – який цибулю найкращий. Але перш, ніж визначати який з них кращий, спочатку познайомимося безпосередньо з сортами, вирощуваними через сіянку, а також відгуками садівників.

Для початку визначимося з класифікацією лука, але не в повному вигляді, а в спрощеному. За смаком всі сорти розділимо на три групи:

  • солодкі
  • напівгострі
  • гострі

У свою чергу ці групи розділимо по термінах дозрівання:

  • ранньостиглі – вегетаційний період зростання 90-100 днів
  • середньостиглі – вегетаційний період 100-120 днів
  • пізньостиглі – вегетаційний період 120 днів

Тепер ознайомимося з найбільш популярними сортами цибулі-сіянки.

Арзамаський місцевий

Ранньостиглий. Вага до 70 грам. Форма кубовидна. Забарвлення жовтий з рожевим відтінком або жовто-коричневий. Смак гострий, м’якоть біла, щільність середня. Лежкість висока. Холодостійкий, болезнеустойчив. Врожайність 2-3 кг/кв. м.

За відгуками цибулю найчастіше уражається пероноспорозом і цибулевою мухою. Якщо цибуля не захворів – зберігається дуже добре і довго. На смак дуже гострий. Не викликає проблем при вирощуванні в регіонах Сибіру і Уралу.

Бессонівський місцевий

Ранньостиглий. Вага до 40 грам. Форма плоськоокруглая. Забарвлення золотисто-бронзовий. Смак гострий, м’якоть біла. Лежкість гарна. Болезнеустойчив, стійкий до несправжньої борошнистої роси. Врожайність до 2,5 кг/кв. м.

За відгуками цибуля дуже добре зберігається, до 9 місяців без втрат. Краще підходить для середніх і південних регіонів. На смак дуже гострий. Хвороби лука не помічені.

Одінцовец

Середньостиглий. Вага до 80 грам. Форма плоськоокруглая. Забарвлення жовтий. Смак гострий, м’якоть біла. Болезнеустойчив, стійкий до несправжньої борошнистої роси. Лежкість гарна. Врожайність 1,2-1,6 кг/кв. м.

За відгуками у цибулі хороший смак, м’якоть соковита, легко чиститься.

Ростовський

Ранньостиглий. Вага до 65 грам. Форма плоськоокруглая. Колір-жовтий. Смак гострий, м’якоть біла. Болезнеустойчив, холодостійкий, стійкий до несправжньої борошнистої роси. Лежкість гарна. Врожайність 1,4-3,2 кг/кв. м.

За відгуками цибулю дуже смачний, але смак гострий, без сліз не порізати. Без втрат зберігається до наступного врожаю. Хвороби особливо не помічені.

Тимирязевский

Ранньостиглий. Вага до 73 грамів. Форма округла. Колір-жовтий. Смак гострий, м’якоть біла, щільність середня. Болезнеустойчив, холодостійкий. Лежкість дуже хороша. Врожайність 2-3,2 кг/кв. м.

За відгуками частіше інших вирощують у північних регіонах, Сибіру і на Уралі. Зберігається дуже добре. Недоліків практично не виявлено.

Даниловський 301

Середньостиглий. Вага до 155 грам. Форма плоськоокруглая. Колір темно-червоний. Смак гострий, м’якоть біла. Болезнеустойчив, стійкий до несправжньої борошнистої роси. Лежкість гарна. Врожайність 1-3,2 кг/кв. м.

За відгуками цибуля червоний тільки зовні, на розрізі звичайний жовтий. Лежкість не найкраща. Краще вирощувати в південних регіонах.

Дивіться також:  Посадка моркви навесні у відкритий грунт: як правильно посадити моркву насінням у відкритий грунт

Чорний принц

Середньостиглий. Вага до 100 грам. Форма округла. Колір темно-фіолетовий. Смак напівгострий, м’якоть біла, містить велику кількість селену та кверцетину. Лежкість висока. Врожайність 4-5 кг/кв. м.

Єрмак

Ранньостиглий. Вага до 70 грам. Форма округла. Колір-жовтий. Смак напівгострий, м’якоть біла. Лежкість висока. Урожайність 1,3-2,7 кг/кв. м.

Мячковський 300

Ранньостиглий. Вага до 70 грам. Форма плоска. Колір-жовтий. Смак напівгострий, м’якоть біла. Болезнеустойчив. Лежкість висока. Врожайність 1,9-3,1 кг/кв. м.

За відгуками цибулю завжди дає стабільний урожай, навіть у погане літо. Невибагливий сорт. Виростає вагою до 240 грам. Дуже смачна зелень. Деякі садівники вважають цей сорт ідеальним.

Стардаст F1

Пізньостиглий. Вага до 50 грам. Форма округла. Колір білий. Смак гострий, м’якоть біла, щільна. Холодостійкий, болезнеустойчив. Лежкість висока. Врожайність до 3 кг/кв. м.

За відгуками цибуля довго не зберігається. Шкірка дуже тонка і погано чиститься. Смак нічим не відрізняється від безлічі інших жовтих сортів, а значить немає сенсу переплачувати за цей сорт.

Глобус

Середньостиглий. Вага до 200 грам. Форма овальна. Колір світло-коричневий. Смак гострий, м’якоть біла, соковита. Лежкість найкраща для зимового зберігання. Стійкий до пероноспорозу. Врожайність 4-5 кг/кв. м.

За відгуками завжди стабільний урожай цибулі. Невибагливий сорт з дуже високою лежкістю.

Центуріон F1

Ранньостиглий сорт голландської селекції. Вага 120 грам. Форма округла і плоськоокруглая. Колір жовто-коричневий. Смак гострий. Болезнеустойчив. Стійкий до стрілкування. Лежкість гарна. Врожайність 2,2-5 кг/кв. м.

За відгуками цибулю завжди дає хороший урожай. Стрілкування не помічено. При проростанні витримує легкі заморозки. У цибулі оригінальний смак і аромат.

Штуттгартер Різен

Ранньостиглий сорт російської та німецької селекції. Вага до 300 грам. Форма плоськоокруглая. Колір-жовтий. Смак гострий, м’якоть біла. Восприимчев до несправжньої борошнистої роси та шейковой гнилі. Відмінна лежкість. Врожайність 2,4-3,5 кг/кв. м.

За відгуками дуже поширений сорт цибулі. Дає стабільний урожай. Якщо влітку добре поливати виростає дуже великий. Для зберігання потрібно добре просушити в теплому приміщенні до одного місяця. З мінусів відрізняють незручність чищення і жестковатую м’якоть.

Бессонівський місцевий

Ранньостиглий. Вага до 40 грам. Форма плоськоокруглая. Колір золотисто-бронзовий. Смак гострий, м’якоть біла. Болезнеустойчив, несприйнятливий до несправжньої борошнистої роси. Лежкість висока. Врожайність до 2,6 кг/кв. м.

За відгуками самий невибагливий для середньої і південної смуги Росії. Зберігається до 9 місяців.

Еллан

Ранньостиглий. Вага до 123 грам. Форма округла. Колір жовтий. Слабогострий смак, м’якоть біла. У слабкої ступеня уражається пероноспорозом. Лежкість гарна. Врожайність до 2,5 кг/кв. м.

За відгуками смак цибулі без гіркоти, не щипає очі. Іноді стрілкується. Довго не зберігається.

Геркулес F1

Ранньостиглий сорт голландської селекції. Вага до 160 грам. Форма шароэллиптичская. Колір-жовтий. Смак гострий, м’якоть біла. Лежкість гарна. Врожайність 2,3-5 кг/кв. м.

За відгуками про луці відзначають високу лежкість. Відзначають приємний гострий смак. Стійкий до стерлкованию. Дає стабільний високий урожай.

Стурон

Середньостиглий. Вага до 120 гр. Форма округла. Колір жовто-коричневий. Смак гострий, м’якоть біла. Болезнеустойчив, стійкий до стрілкування. Лежкість висока. Врожайність 2,3-3,4 кг/кв. м.

За відгуками про луці відзначають смак приємний, в міру гострий. Зелень солодка, з легкою гіркуватістю. За відгуками витримує легкі заморозки при проростанні. Вирощують як у південних регіонах, так і в Сибіру.

Стригуновский місцевий

Ранньостиглий. Вага до 80 грам. Форма округла. Колір-жовтий. Смак гострий, м’якоть біла. Холодостійкий. Лежкість висока. Врожайність 2,4-3,5 кг/кв. м.

За відгуками цибулю швидко дозріває в холодному кліматі, невимогливий у догляді. З мінусів тільки відзначають гострий смак, ну тут у всіх по-різному.

Альвіна

Середньостиглий. Вага до 80 грам. Форма плоска. Колір фіолетовий. Смак напівгострий, м’якоть біла, з фіолетовим відтінком. Лежкість висока (6-7 місяців). Врожайність до 2,6 кг/кв. м.

Ред Барон

Ранньостиглий сорт голландської селеции. Вага до 150 грам. Форма плоськоокруглая. Колір темно-червоний. Смак напівгострий, м’якоть рожева. Лежкість гарна. Врожайність до 3 кг/кв. м.

Дивіться також:  Капуста броколі: вирощування і догляд у відкритому грунті

За відгуками Ред Барон ідеальний цибулю для вирощування в умовах Заполяр’я. При додаванні в страву не змінює колір. Також відзначають дуже хороший солодкий смак. Невибагливий у вирощуванні.

Сеттон

Середньостиглий. Вага до 90 грам. Форма округла. Колір коричневий. Смак напівгострий, м’якоть біла. Болезнеустойчив, стійкий до стрілкування. Холодостійкий. Лежкість гарна. Врожайність 2-2,8 кг/кв. м, максимальна до 6,4 кг/кв. м.

За відгуками цибулю невибагливий у вирощуванні. При хорошому визрівання довго зберігається. Відзначають приємний, солодкуватий смак, щільну шкірку, яка не дає луку сохнути.

Альфа

Ранньостиглий сорт голландської селекції. Вага 120 грам. Форма округла. Колір коричневий. Смак гострий, м’якоть біла. Лежкість гарна. Врожайність 1,6-2,3 кг/кв. м.

За відгуками цибулю дуже швидко дозріває, дає стабільно високу врожайність.

Кармен МС

Ранньостиглий. Вага 120 грам. Форма плоськоокруглая. Колір темно-червоний. Слабогострий смак, м’якоть рожева. Лежкість висока. Для вживання в свіжому вигляді, консервації та кулінарії. Врожайність 2,8 кг/кв. м.

За відгуками відзначають, що в холодне літо на луці може з’явитися борошниста роса. Зберігання до 6-8 місяців. Відзначають трохи суховатую м’якоть.

Коррадо

Середньостиглий сорт голландської селекції. Вага до 190 грам. Форма округла. Колір коричневий. Смак напівгострий, м’якоть біла. Болезнеустойчив. Лежкість висока. Врожайність 2,3-3,3 кг/кв. м., до 6 кг/кг. кв. м.

За відгуками про луці відзначають приємний смак та хорошу врожайність.

Сибірський

Ранньостиглий. Вага до 50 грам. Форма плоськоокруглая. Колір-жовтий. Смак напівгострий, м’якоть біла. Холодостійкий. Лежкість висока. Врожайність 1,6-2,8 кг/кв. м.

За відгуками про луці відзначають хороший урожай при вирощуванні в північних регіонах. Відзначають, що з насіння легко вирощується севок для посадки на наступний рік.

Золотистий Семко F1

Ранньостиглий. Вага до 150 грам. Форма округла. Колір світло-коричневий. Смак гострий, м’якоть біла. Відмінна стійкість проти багатьох хвороб. Відмінна лежкість. Врожайність 3,3-3,5 кг/кв. м.

За відгуками про луці відзначають високу швидкість дозрівання. Нічим не хворіє і зберігається до 8 місяців. Є думка, що Золотистий Семко F1 – єдиний на сьогоднішній день гібрид, що володіє комплексною стійкістю до самим злим хвороб цибулі, таким як несправжня борошниста роса (пероноспороз) лука і шейковая гниль. Відзначають, що в продажу з’являються сорти з назвою Золотистий, Золотиста Самко, Семко Золотистий – це інші сорти, не обманитесь.

Цибулю-сіянку: який сорт найкращий

Ось ми з вами і підійшли до найголовнішого питання – який сорт цибулі-сіянки найкращий. Однозначної відповіді на це питання не існує. Давайте почнемо з того, що севок ми садимо щоб отримати цибулю-ріпку. І тут з’являється багато нестиковок – одному подобається маленькі цибулини, тому що їх зручно чистити, іншому навпаки великі, у нього при цьому душа радіє, що в нього такий лук виріс, третьому потрібно щоб цибуля лежав до наступного літа і не псувався, а четвертому солодкий цибуля подавай, решта він і їсти не буде.

І який у цьому разі буде найкращий? Тому я спробую надати вам інформацію для роздумів, а ви самі визначите, який сорт цибулі найкращий.

Який розмір цибулі краще: дрібний або великий

І перше питання, може бути навіть самий частий, який розмір сіянки краще – дрібний або великий. Давайте розбиратися. Перед продажем севок калібрують на фракції:

8-14 мм – найдрібніша фракція, оптимальна для зимової посадки. Цибулю, вирощену з такої фракції не стрілкується. Для весняної посадки не застосовується, малий запас поживних речовин призводить до відставання у розвитку від посіву сіянкою іншими фракціями. Часто, через маленького розміру, сіянка за зимове зберігання просто висихає і повністю втрачає свою схожість.

14-21 мм – середня фракція. Застосовують як для зимової, так і весняної посадки. Вважається кращою фракцією для весняної посадки. Не стрілкується, добре приживається, хороший запас поживних речовин дає хороший старт навесні.

21-24 мм – велика фракція. Для зимової посадки застосовують для вирощування навесні на перо. При посадці навесні часто дає стрілки, але при видаленні стрілок може дати хороший врожай. Використовують невелику хитрість, для зменшення стрілок на дінці сіянки роблять хрестоподібний надріз.

Дивіться також:  Цибуля-сіянка: коли садити цибулю і як доглядати у відкритому грунті

24-30 мм – дуже велика фракція. Також, як і попередню фракцію, використовують для зимової посадки при вирощуванні на перо. Весняна посадка дає багато стрілок, які можна вжити на зелень, а якщо видалити, то можна спробувати виростити цибулю.

30-40 мм – цибуля вибірка. Використовую для вигонки на зелень.

Тепер, знаючи для чого використовувати той чи інший розмір цибулі-сіянки, ви можете з упевненістю сказати, який для вас найкращий. Було б непогано ще відповісти на питання який сорт цибулі найкращий – дрібний або великий. Пропоную вам відповісти самостійно. Про себе можу сказати, що нам більше подобається довгастий, його зручніше чистити і різати, і точно не великий, він у цьому плані дуже незручний.

Які сорти цибулі краще для Уралу і Сибіру

Питання насправді не дуже складний. Якщо мову вести не про південному Уралі і південного Сибіру, в цих регіонах проблем з вирощуванням цибулі зазвичай не виникає, то північні регіони відрізняються більш низькими зимовими температурами, коротким літом, хоча іноді і дуже теплим. У таких умовах, для отримання хорошого врожаю цибулі, потрібно дотримуватися двох основних правил:

  • Якщо ви садіть севок навесні, використовуйте ранньостиглий цибуля, він цілком встигне визріти за коротке літо, і при цьому не встигне захворіти хворобами. Якщо він буде ще і холодостійкий, щоб витримати весняні поворотні заморозки, то можна сказати, що це ідеальний варіант.
  • Використовуйте посадку під зиму. Озима цибуля швидше виростає навесні, він більш міцний і витривалий у порівнянні з яровими побратимами. Озиму посадку зазвичай проводять в кінці вересня-початку жовтня, приблизно за місяць до настання стійких морозів.

З найбільш поширених сортів цибулі для вирощування на Уралі і в Сибіру можна порекомендувати Сибірський, Золотистий Семко F1, Арзамаський місцевий, Тимирязевский, Центуріон, Штуттгартер Різен, Стурон, Стригуновский місцевий, Ред Барон, Альфа.

Кращі сорти цибулі для Підмосков’я

У Підмосков’ї ріпчасту цибулю вирощувати нескладно. Помірно континентальний клімат надає для цього хороші умови. Для вирощування в цьому регіоні підійдуть всі описані вище сорти цибулі-сіянки. Навіть пізньостиглий Стардаст посаджений сіянкою встигає визріти.

Складності можуть уявити тільки пізньостиглі сорти цибулі, що вирощуються з насіння, але в даному огляді вони не представлені.

Який сорт цибулі кращий для зберігання

Наскільки цибуля добре зберігається залежить не тільки від сорту, дуже сильно на це впливає агротехніка вирощування. Основні параметри, від яких залежить лежкість:

  • Сорт цибулі, його здатність до лежанні
  • Ступінь визрівання
  • Підготовка до зберігання
  • Умови зберігання

Як правило найкраще зберігаються гострі сорти, від яких біжать сльози при різанні. А от солодкі навпаки, дають більш рясний урожай, але довго не лежать, так як вони більше схильні до захворювань і мають більш ніжну піну. Також відмічено, що найбільша лежкість у звичайних жовтих сортів цибулі, а червоні, білі і фіолетові зберігаються менше.

Зауважу, що будь-цибуля перед зберіганням слід просушити, деякі це роблять поруч з гарячою батареєю або навіть в духовці, головне при цьому його не перегріти. А те, що стосується безпосередньо сортів то для зберігання можна рекомендувати Арзамаський місцевий, Бессонівський місцевий, Ростовський, Тимирязевский, Чорний принц, Глобус, Штуттгартер Різен, Геркулес F1, Стурон, Стригуновский місцевий, Альвіна, Кармен МС, Сибірський, Золотистий Семко F1.

Цибулю-сіянку: який краще вибрати

Наостанок пропоную вам подивитися, як правильно вибрати цибулю-сіянку, на що звернути увагу. Як виростити і що потрібно робити для кращого зберігання взимку. Якщо ви придбали севок восени, то дізнаєтеся, як його зберігати до весняної посадки.

На цьому у мене все. Сподіваюся, у вас не залишилося питань з луку-севку і хороший врожай практично гарантований. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.