Свинина запечена в духовці – прості і смачні рецепти

Сьогодні у нас чисто м’ясна тема, я хотів поділитися з вами моїм найулюбленішим способом приготування свинини – ми будемо її запікати в духовці. Для приготування цього шикарного м’ясної страви часу буде потрібно небагато, а результат перевершить всі очікування. Блюдо виходить соковитим, апетитним і по праву може претендувати на центральне місце за святковим столом.

Найцікавіше, що при додаванні до нашого м’яса того чи іншого компонента, ми одержуємо абсолютно різні за смаком і виглядом блюдо. А якщо запечене м’ясо залишилося від застілля, то на наступний день ви зможете поласувати бутербродом з шматочком нарізаною свинини. Це дуже зручно і ситно. Нам подобається використовувати запечену свинину в салати або для приготування глазуньи з м’ясом вранці. Виходить паличка-виручалочка.

Смак готового м’яса дуже сильно залежить від того, яку частину туші використовували для цієї мети. Традиційно для запікання беруть карбонад, лопатку, шийку, окіст. Я б волів з перерахованого вище лопатку і шийку. Саме ці частини дозволяють приготувати найбільш соковиті і ніжні м’ясні шматки. Особливо якщо до запікання ми маринуємо м’ясо.

По калорійності можу сказати, що свинина — це досить жирне м’ясо, тут у кожного свої уподобання. Ми не любимо дуже жирну їжу, після неї виникає дискомфорт. Але і тут є чудовий вихід. Страву можна доповнити різними свіжими овочами, або подати у якості м’ясної доповнення до запеченим овочам. Вони під час запікання повністю просочуються смачним м’ясним соком і спецій і дуже до речі доповнюють основне блюдо смачним гарніром.

Ще хочеться звернути вашу увагу на те, що свинина може запікатися як надрізана гармошкою, порізана на стейки, так і цілим шматком. Будь-яка з цих форм виглядає дуже апетитно, особливо покрита красивою рум’яною скоринкою.

Думаю, я досить роздражнив ваші смакові рецептори? Пора починати готувати!

Свинина запечена в духовці шматком – смачний рецепт

У першому рецепті ми взяли цілий шматок свинини, не стали його розрізати на шматочки, а приготували майже цілком. Чому майже? Я пропоную вам ознайомитися з рецептом. Впевнений, після приготування він займе почесне місце у вашій скарбничці.

Інгредієнти:

  • Свинина – 1кг.
  • Соєвий соус – 3ст.л.
  • Мед – 2ст.л.
  • Лимонний сік – від половини лимона
  • Паприка солодка – 1ч.л.
  • Часник – 2 зубчики
  • Сир твердий – 100гр.
  • Перець чорний мелений, сіль – за смаком

Для рецепту ми вибрали свинячий окіст, ви, звичайно, можете взяти іншу частину. У шматку м’яса зробили надрізи до середини шматка.

Готуємо маринад. У миску налили соєвий соус, додали пропущений через прес часник, вичавили сік половини лимона, додали солодку паприку і перець за смаком.

Сіль не додаємо, в соєвому соусі її достатньо.

Все добре перемішуємо. Маринад готовий.

У миску пускаємо м’ясо і ретельно змочуємо всі поверхні шматка, намагаючись щоб маринад потрапив всередину розрізів. Коли маринад весь вбереться в м’ясо, залишаємо його маринуватися приблизно 1 годину при кімнатній температурі.

А поки м’ясо маринується, сир нарізаємо пластинами товщиною близько 5мм.

По закінченні часу маринування, з харчової фольги у два шари робимо форму і перекладаємо в неї свинину.

У розрізи вставляємо пластини сиру і поливаємо зверху залишками маринаду.

М’ясо закриваємо фольгою і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку. Запікаємо одну годину.

Після закінчення 1 години форму витягаємо, відриваємо фольгу і у відкритому вигляді відправляємо назад в духовку ще на 30 хвилин, для отримання гарної запеченої скоринки.

Після цього м’ясо виймаємо з духовки і подаємо на стіл. Це блюдо смачне як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Приємного апетиту!

Свинина запечена у фользі в духовці

І запечемо шматок свинини цілком ще раз, але на цей раз надрізати його не будемо. Запечемо в фользі разом з цибулею і паралельно приготуємо дуже смачний овочевий гарнір. Загалом вийде, як завжди, дуже смачно.

Інгредієнти:

  • Свинина – 1,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 4-5шт.

Для маринаду:

  • Паприка – 3ст.л.
  • Цукор – 2ст.л.
  • Рослинне масло – 3-4ст.л.
  • Розмарин сушений – за смаком
  • Сіль, перець чорний мелений – за смаком

Для гарніру:

  • Капуста цвітна – 300гр.
  • Морква – 300гр.

Соус:

  • Майонез – 150гр.
  • Огірки солоні – 1-2шт.
  • Часник, зелень – за смаком
  • Сіль, перець, лимонний сік – за смаком

На ринку вибрали хороший шматок м’яса, у нас це охолоджена лопаткова частина.

Якщо ви використовуєте м’ясо після морозилки, розморожуйте його в холодильнику, різкі перепади температури можуть зробити м’ясо жорстким.

Дивіться також:  Рецепти салату з копченою куркою і ананасами

М’ясо перчимо і солимо. Сіль розподіляємо по поверхні руками. Потім кладемо в тарілку і відкладаємо в сторону. Будемо готувати маринад.

В миску, додаємо паприку, розмарин, цукор і рослинне масло. Перемішуємо до однорідного стану

Паприка дасть дуже гарний вигляд запечене м’яса.

Потім руками натираємо м’ясо маринадом з усіх боків.

Час маринування варіюється в дуже широких межах, найкраще якщо ви протримаєте м’ясо в маринаді близько двох днів, звичайно в холодильнику. Але при відсутності такої кількості часу, можна обмежитися парою годин.

А тепер невеликий бонус, хочу запропонувати вам на вибір ще три різних рецепта маринаду.

Поки маринується м’ясо, включимо духовку на розігрів. Багато часу у нас сьогодні немає, маринуватися свинина хвилин 30.

Форму для запікання застеляємо фольгою, глянсовою стороною назовні і змащуємо невеликою кількістю рослинного масла. Ріпчасту цибулю розрізаємо на 4 частини і викладаємо у форму у вигляді цибулевої подушки. Потім на цибулю кладемо шматок маринованого м’яса і все добре запечатуємо іншим шаром фольги.

Відправляємо в духовку і запікаємо при температурі 170 градусів 2,5 години.

Чим довше м’ясо готується при низькій температурі, тим воно соковитіше і м’якше.

Поки запікається м’ясо, приготуємо соус. До майонезу додаємо натерті на дрібній тертці солоні огірки, тертий часник і мелкопорезанную зелень. Солимо, перчимо до смаку і добре перемішуємо. Потім відправляємо в холодильник.

Миску з соусом краще закрити плівкою, щоб сусідні продукти в холодильнику не просочилися ароматами часнику.

А ще ми встигнемо приготувати овочі на гарнір. Морква з кольоровою капустою кладемо в чашу для приготування на пару і відправляємо її в каструлю. Наливаємо півлітра води і встановлюємо режим «Варка на пару» і 20 хвилин. Через 20 хвилин овочі готові.

Протягом 2,5 годин запікання м’яса, ми його витягуємо з духовки і перевіряємо його на готовність.

М’ясо на готовність перевіряється дуже просто, протикає його гострим тонким ножем, але не до кінця, а приблизно до половини, потім натискаєте на шматок поруч з проколом. З проколу на поверхню потече сік, якщо він світлий – м’ясо готове, якщо рожевий, отруюємо назад в духовку.

У нашому випадку сік був світлий, значить свинина готова. Пора подавати на стіл.

М’ясо кладемо на тарілку, навколо викладаємо цибулею і поливаємо соком з форми. Поруч в тарілці подаємо овочі на гарнір. І поряд в мисці ставимо соус з холодильника.

А якщо раптом ви все м’ясо не з’їли, загорніть його у фольгу і зберігайте в холодильнику до 4-х днів.

Приємного апетиту!

Як запекти свинину в рукаві

Для запікання візьмемо одну з найсмачніших частин свинини – рульку, і запечемо її в рукаві. М’яка і соковита, вона так і тане в роті. Рецепт найпростіший і дуже швидкий.

Інгредієнти:

  • Рулька свиняча – 1шт.
  • Мед – 2ст.л.
  • Соєвий соус – 3ст.л.
  • Гірчиця столова – 2ст.л. (за смаком)
  • Часник – 4 зубчики
  • Сіль – 1 год.л. (за смаком)

Приготування починаємо з маринаду. Для цього мед трохи підігріваємо в мікрохвильовці, щоб він став рідким. Потім додаємо до нього соєвий соус, гірчицю і трошки солі. Все добре перемішуємо і відставляємо в сторону.

Часник ріжемо уздовж на половинки. Потім в рульки ножем робимо надрізи у різних частинах і засовуємо в них шматочки часнику.

Рульку кладемо у форму для запікання і поливаємо маринадом, потім натираємо руками. Намагаємося, щоб він потрапив на всі частини. Залишаємо для маринування від 30 хвилин до двох годин.

Беремо рукав для запікання. Відправляємо в нього рульку і виливаємо маринад. Рукав закриваємо з двох сторін.

Якщо рукав без отворів для виходу вологи, зубочисткою робимо 3-4 невеликі дірочки. Потім форму відправляємо в розігріту до 180-200 градусів духовку на 2 години.

По закінченні часу виймаємо форму і акуратно розрізаємо рукав. Пензликом змащуємо соком і маринадом з рукава шматок м’яса. Потім перекладаємо його на тарілку і подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Свинина запечена з картоплею в духовці

А тепер запечемо свинину разом з картоплею. Для кращого смаку додамо апельсин. Вийде соковите м’ясо з картоплею і приємними нотками цитрусових.

Інгредієнти:

  • Свинина – 1кг.
  • Спеції для м’яса – 3ст.л.
  • Картопля – 5-6шт.
  • Масло рослинне – 2-3ст.л.
  • Апельсин – 1шт.
  • Листя салату, кріп. помідори черрі – для прикраси
Дивіться також:  Королівська сирна ватрушка з вишнею

Готуємо маринад для м’яса. Для цього спеції для свинини змішуємо з соком половинки апельсина, додаємо рослинне масло і все добре перемішуємо.

Получившимся маринадом обмазуємо з усіх боків м’ясо. Потім закриваємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 3 години для маринування.

Поки м’ясо маринується, чистимо картоплю, розрізаємо на половинки і трохи підсолюємо. Другу половинку апельсина розрізаємо на довільні шматочки.

По закінченні часу м’ясо покласти в рукав для запікання. Туди ж складаємо картоплю і часточки апельсина. Рукав закриваємо з двох сторін. Якщо він без спеціальних отворів, робимо їх гострої зубочисткою.

А тепер все відправляємо в розігріту до 180-200 градусів духовку приблизно на 1,5 години.

По закінченні часу виймаємо з духовки і звільняємо від рукава. М’ясо розрізаємо і разом з картоплею перекладаємо на тарілку з листям салату і помідорами. Подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Простий рецепт запеченої свинини з помідорами і сиром

А тепер приготуємо обід для великої родини. Приготуємо страву, сильно схоже на м’ясо по-французьки. Свинину наріжемо тонкими шматочками, під них викладемо картоплю, зверху помідори і заллємо все соусом Бешамель. Вийде неймовірно смачно.

Інгредієнти:

  • Свинина – 1кг.
  • Цибуля ріпчаста – 2-3шт.
  • Картопля – 850гр.
  • Помідори – 600-650гр.
  • Сир твердий – 250-300гр.
  • Спеції для м’яса – 1ч.л.
  • Сіль, перець чорний мелений – за смаком

Для соусу:

  • Молоко – 500мл.
  • Масло вершкове – 60гр.
  • Борошно – 60гр.
  • Мускатний горіх – 0,5 ч. л.
  • Сіль, перець – за смаком

Свинину нарізаємо шматочками товщиною приблизно 1 див Потім кладемо по черзі в пакет і відбиваємо молотком з двох сторін. Після цього посипаємо сіллю, перцем і невеликою кількістю спецій. Рівномірно розтираємо по поверхні.

Картоплю нарізаємо тонкими пластинками завтовшки 2-3мм. Ріпчасту цибулю нарізаємо тонкими півкільцями.

Деко змащуємо невеликою кількістю рослинного масла. Викладаємо шар картоплі і розподіляємо по всій площі листа. При цьому не намагаємося зробити шар дуже тонкий, при цьому пластини картоплі злипнутися і будуть довше готуватися. Потрібно щоб картопля лежала рівномірно, але досить рихла.

Картоплю підсолюємо і посипаємо спеціями для м’яса. Якщо спеції містять сіль, постарайтеся не пересолити.

Зверху викладаємо шматочки м’яса, а на м’ясо викладаємо цибулю.

Поверх цибулі розкладаємо часточки помідорів товщиною приблизно 5мм.

Готуємо соус Бешамель. Ви можете приготувати його за будь рецептів соусу з моєї попередньої статті. Зараз я лише повторюю як його робити. Ставимо На вогонь невеликий сотейник і розтоплюємо в ньому вершкове масло. Коли масло розтане, зменшуємо вогонь і всипаємо борошно. Швидко перемішуємо до однорідного стану і на повільному вогні трохи підсмажуємо до приємного горіхового запаху.

Потім вливаємо молоко і дуже швидко розмішуємо до однорідного стану, щоб не утворилися грудочки з борошна. На середньому вогні, постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Потім зменшуємо вогонь на мінімум і помішуючи доводимо соус до потрібної нам густоти. Підсолюємо і перчимо до смаку, додаємо мускатний горіх.

Після цього знімаємо соус з вогню і заливаємо деко з м’ясом і овочами. Рівномірно розподіляємо.

Потім відправляємо деко в розігріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин.

По закінченні часу картоплю перевіряємо готовність. Якщо він не хрумтить і легко протикається, це говорить про його готовність. Якщо картопля ще не готовий, відправляємо назад в духовку ще на 5-15 хвилин.

Потім деко, посипаємо зверху тертим на дрібній тертці сиром і відправляємо назад в духовку ще на 10-15 хвилин, до утворення красивою жовтою скоринкою.

Розкладаємо в порційні тарілки і подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Не можу не поділитися з вами рецептом смачного м’яса в приготуванні Юлі Висоцької. Причому Юлія запікає свинячі реберця. Страва виглядає просто обалденно.

Запечена свинина з овочами

Пропоную ще один рецепт свинини з овочами, також для великої родини. До картоплі додаємо помідори, кабачок, моркву і болгарський перець. Вийде царський обід.

Інгредієнти:

  • Свинина – 1кг.
  • Цибуля ріпчаста – 4шт.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Картопля – 6-8шт.
  • Помідори – 4-6шт.
  • Морква – 3-4шт.
  • Кабачок – 1шт. (невеликий, за бажанням)
  • Перець болгарський – 1шт.
  • Сметана – 2ст.л. (за бажанням)
  • Майонез – 2ст.л. (за бажанням)
  • Сіль, чорний перець, спеції – за смаком

Найкращий час для початку приготування рецепту це ранок, м’яса необхідно деякий час для маринування.

Свинину нарізаємо невеликими шматочками, розміром приблизно 2-3см і перекладаємо в миску. Додаємо приправу для м’яса, трохи чорного перцю, паприку, сіль, часник, пропущений через прес і багато нарізаної ріпчастої цибулі. Все перемішуємо.

Дивіться також:  Дуже смачна квашена капуста на зиму в банку

Перш ніж цибуля відправимо в миску, його потрібно придушити руками, щоб вона дала сік.

Також в миску до м’яса додаємо сметану і майонез. Ще раз все добре перемішуємо і ставимо в холодильник маринуватися.

Підготуємо овочі. Для цього овочі миємо й нарізаємо невеликими шматочками. Перекладаємо їх на рознос, закриваємо плівкою і залишаємо до обіду.

А в обідній час переходимо до безпосереднього приготування страви. З овочів знімаємо плівку і підсолюємо зверху. Потім перекладаємо в рукав для запікання, у якого зав’язаний один край.

Дістаємо з холодильника мариноване м’ясо і викладаємо в рукав поверх овочів. Закриваємо рукав з двох сторін і перемішуємо вміст до однорідного стану. Для виходу вологи в рукаві робимо кілька невеликих проколів гострої зубочисткою.

Деко з пакетом відправляємо в розігріту до 180 градусів на 1,5 години.

Готову страву виймаємо з духовки і акуратно розрізаємо рукав. Вміст перекладаємо на порційні тарілки і подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Свинина з ананасами і сиром в духовці

А тепер приготуємо не просто свинину, а справжнє ананасовим насолоду. Саме таким і страва виходить за наступним рецептом. Соковите і ситна, з приємним кисло-солодким смаком і привабливим зовнішнім виглядом. Блюдо дуже просте у приготуванні.

Інгредієнти:

  • Свинина – 1кг.
  • Картопля – 1кг.
  • Ананаси консерв. – 500гр.
  • Сир твердий – 150гр.
  • Олія оливкова – для змащення
  • Сіль, перець чорний мелений, базилік – за смаком

Шматок м’яса розрізаємо на пластини товщиною близько 1см.

Для більш ніжної консистенції їх можна злегка відбити молотком.

Деко змащуємо невеликою кількістю оливкової олії і викладаємо шматочки м’яса.

М’ясо перчимо і підсолюємо. Перевертаємо і проробляємо теж саме з іншого боку. Посипаємо невеликою кількістю сушеного базиліка.

У каструлі з підсоленою водою відварюємо картоплю. Після варіння перекладаємо його в миску і розминаємо виделкою або товкачиком.

Ананаси нарізаємо дрібними шматочками, чим дрібніше, тим краще. Відправляємо в миску до картоплі і добре перемішуємо.

Сир натираємо на дрібній тертці і також перекладаємо до картоплі з ананасами. Все ще раз перемішуємо.

Отриману масу викладаємо на м’ясо і добре розрівнюємо, як би запечатуючи всі шматочки м’яса з усіх сторін. Виделкою робимо декоративні смужки.

Відправляємо деко в розігріту до 200 градусів духовку на 50 хвилин до красивої рум’яної і хрусткої скориночки.

Потім виймаємо деко, вміст розрізаємо на порційні шматочки і подаємо на стіл.

Можу порадити для любителів ріпчастої цибулі. Страва вийде набагато смачніше якщо м’ясо викласти на подушку з нарізаного півкільцями цибулі.

Приємного апетиту!

Свинина запечена з грибами

Друзі, рецепт наступного страви ви будете готувати не один раз. Він виходить настільки смачним, що ніколи не залишається на столі. А чудовий зовнішній вигляд прикрасить будь-який святковий стіл.

Інгредієнти:

  • Свинина – 700гр.
  • Гриби консерв. – 300гр.
  • Часник – 3 зубчики
  • Сир твердий – 130гр.
  • Сметана – 3ст.л.
  • Сіль – 1/2ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1/2ч.л.

Шматок свинини, бажано корейку, розрізаємо на пластини товщиною близько 1см. Закриваємо плівкою і відбиваємо молотом з двох сторін. Підсолюємо, перчимо і кладемо невеликий шматочок сиру. На соління і перчение всіх шматочків у нас йде половина від вказаного в рецепті кількості спецій.

Консервовані гриби нарізаємо тонкими пластинками і кладемо в миску. Додаємо сметану, пропущений через прес часник, залишки солі і чорного меленого перцю. Все добре перемішуємо. Вийшла грибна начинка.

На шматочки м’яса з сиром, додаємо пару столових ложок грибної начинки.

М’ясо збираємо мішечком і верхню частину закріплюємо зубочистками.

З фольги робимо кошики і в ці кошики поміщаємо м’ясні мішечки. Всі перекладаємо на деко, застелене пергаментом, і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.

Після закінчення 20 хвилин видаляємо фольгу, а відправляємо деко в духовку ще на 10 хвилин. Разом загальний час запікання 30 хвилин.

Готову страву подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Друзі, хочу показати вам просто чарівний рецепт свинячий рульки. Спочатку вона відварюється в квасі, а потім запікається в духовці. Впевнений, смачніше ви нічого не їли.

На цьому у мене все. Нехай м’ясні страви не покидають ваш стіл. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей з новими рецептами.