Соус Болоньєзе – рецепти в домашніх умовах

Cьогодні поговоримо про соус, або правильніше сказати пасту Болоньєзе. Це блюдо з’явилося в Італії, а точніше в місті Болонья – центрі провінції з такою ж назвою на півночі країни. Місто з дуже високим рівнем життя, що знаходиться на перетині торговельних шляхів, що по праву вважається кулінарною столицею Італії.

Часто ці два соуси зустрічаються разом в такому блюді як лазанья, але їх використовують і окремо. В основному Болоньєзе використовують з макаронами або спагетті, тому їх сьогодні обов’язково приготуємо.

Рецепт приготування цієї страви дуже простий. Але як у будь-якому є свої тонкощі. По-перше, правильніше все-таки говорити, що це не соус, а паста, або навіть м’ясне рагу. Адже в ній крупинки м’яса і овочів, тушкованих разом тривалий час. Це універсальна паста, вона поєднується з макаронами, рисом, картоплею та іншими овочами. Їй можна нафарширувати перець, зробити з нею запіканки, подавати як соус до чіпсів і багато іншого.

Є ще дуже цікавий момент стосовно соусу Болоньєзе: якщо ви приготували трохи більше необхідної кількості, то можна сміливо упакувати його в контейнер і зберігати в холодильнику до трьох днів. А якщо приготувати свідомо значно більший обсяг, то дуже зручно заморозити соус в морозилці запас, збільшивши термін зберігання до 3-х місяців і використовувати в якості палички-виручалочки в момент приходу гостей або по мірі необхідності в сім’ї. Смакові якості Болоньєзе анітрохи не постраждають від тривалого зберігання в замороженому стані, зате як зручно…. Дуже рекомендую!

Соус (паста) Болоньєзе з фаршем – класичний покроковий рецепт

Почнемо з простого рецепту, який може приготувати будь-який, навіть початківець кулінар. Запасіться терпінням і приступаємо.

Інгредієнти:

  • Фарш яловичий – 500гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Морква – 1шт. (велика)
  • Томати – 250гр.
  • Бульйон м’ясний – 500гр.
  • Сіль – 1 год.л.
  • Пармезан – 50гр.
  • Вершкове масло – 50гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло рослинне для обсмажування

В основу пасти Болоньєзе входить чотири продукти – м’ясо, цибуля, морква та томати. Для приготування цибулю і моркву нарізаємо як можна дрібніше.

У глибокій сковороді або каструлі обсмажуємо яловичий фарш з невеликою кількістю рослинного масла на вогні вище середнього. При обсмажуванні намагаємося фарш добре промешать, щоб він був маленькими шматочками.

Дивіться також:  Оселедець під шубою – класичний рецепт і послідовність шарів

Для більш соковитої консистенції м’яса, а в кінцевому підсумку і всієї пасти, можна додатково використовувати свинячий фарш, до 30-40% від загальної кількості. Або яловичий фарш і шматочок свинячого бекону.

Помішуючи, обсмажуємо фарш. Якщо кілька шматочків фаршу трохи пригорять до сковороді, навіть буде смачніше, вони дадуть додатковий аромат і смак. Чекаємо, коли сік, що виділився з м’яса на сковороду, майже весь випарується, додаємо моркву і цибулю. Добре перемішуємо і продовжуємо смажити ще близько 5 хвилин.

А поки обсмажується м’ясо, помідори подрібнюємо блендером. Як ви звернули увагу, для Болоньєзе кількість помідор беруть приблизно наполовину від кількості м’яса.

Якщо помідорів буде більше, смак пасти може стати томатним.

Додаємо томати в сковороду і перемішуємо. Потім в сковороду вливаємо м’ясний бульйон.

Класичний соус готується на м’ясному бульйоні, яловичому або курячому. При відсутності м’ясного бульйону можна використовувати кип’ячену воду, але з бульйоном буде набагато смачніше.

Підсолюємо, перчимо, перемішуємо і тушкуємо 1,5-2 години на дуже малому вогні.

Рецепт соусу Болоньєзе, який використовують італійці, трохи не такий. Вони не закривають сковороду кришкою, а тушкують без неї. Коли рідина випаровується, додають ще трохи і тушкують далі. Таким чином м’ясо гаситься в невеликій кількості рідини близько 4 годин і виходить гарний, концентрований смак. Як варіант, замість м’ясного бульйону можна використовувати овочевий.

Через півтори години гасіння пробуємо на смак, при необхідності підсолюємо і перчимо.

На іншу конфорку ставимо каструлю з водою. Доводимо до кипіння, підсолюємо і запускаємо отвариваться макарони, в нашому випадку це черепашки. Вони хороші тим, що накопичують соус всередині себе і роблять страву ще смачніше.

Коли стан черепашок досягне аль денте, зливаємо воду, кидаємо до макаронів вершкове масло і соус Болоньєзе. Добре перемішуємо і знімаємо з вогню.

Макарони розкладаємо в порційні тарілки і посипаємо дрібно натертим пармезаном. Подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Соус Болоньєзе для макарони (спагеті)

А ось ще один варіант приготування пасти Болоньєзе. Але замість черепашок будемо використовувати спагетті, а також замінимо яловичий фарш на курячий. Вийде дуже смачна домашня їжа.

Дивіться також:  Сирне печиво – дуже смачні і швидкі рецепти печива з сиру

Інгредієнти:

  • Спагетті – 500гр.
  • Фарш курячий – 800гр.
  • Морква – 150гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100гр.
  • Томатна паста – 80гр.
  • Томати – 250гр.
  • Вино червоне – 150гр.
  • Часник – 4 зубчики
  • Вершкове масло – 50гр.
  • Перець чорний мелений -1/2ч.л.
  • Пармезан – 100гр.
  • Сіль, базилік – за смаком
  • Масло рослинне для обсмажування

Почнемо з ріпчастої цибулі. Нарізаємо його дуже дрібним кубиком і відправляємо на сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо на середньому вогні до золотистого відтінку.

Нарізаємо також дрібним кубиком моркву. І як тільки цибуля зазолотиться, додаємо до нього моркву. Помішуючи, обсмажуємо приблизно 5 хвилин.

Потім в сковороду відправляємо курячий фарш. Добре поділяємо його на дрібні шматочки. Помішуючи, обсмажуємо приблизно 10 хвилин.

По закінченні часу в сковороду додаємо томатну пасту і дрібно подрібнені томати. Перемішуємо і наливаємо червоне вино.

Вино можна використовувати будь – сухе, напівсолодке, одним словом, будь-яке у вас є.

Перчимо, підсолюємо і, при необхідності, додаємо трохи окропу. Потрібно щоб рідина покрила весь фарш, але, в той же час, її не повинно бути надто багато. Встановлюємо маленький вогонь, щоб паста тільки трохи кипіла і тушкуємо при відкритій кришці 30 хвилин. За цей час весь алкоголь випарується.

Невеликий секрет: соус в оригінальному рецепті тушкують дуже довго, до 4 годин, але і готують при цьому з яловичого фаршу. За час гасіння фарш стає м’яким і ніжним, колаген в ньому розчиняється, а волокна розпадаються. У випадку з курячим фаршем таке тривале гасіння не потрібно.

А поки у нас все тушкується, натираємо на тертці твердий сир. В оригіналі для цього використовують пармезан, але допустимо використовувати будь-який, наприклад пошехонський.

Дрібно нарізаємо зубчики часнику і відправляємо в сковороду за 5 хвилин до закінчення гасіння. Також додаємо вершкове масло.

Відварюємо спагетті в підсоленій воді. Потім відкидаємо на ситі від надлишків води і розкладаємо в порційні тарілки.

Зверху поливаємо соусом і посипаємо тертим сиром. Прикрашаємо базиліком і подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Паста Болоньєзе для лазаньї в домашніх умовах

А ось ще один дуже простий рецепт пасти Болоньєзе. Як і всі попередні ми приготуємо його будинку. Візьмемо яловиче м’ясо, побільше овочів, червоне вино і трішки терпіння.

Дивіться також:  Свинина запечена в духовці – прості і смачні рецепти

Інгредієнти:

  • Яловичина – 500гр.
  • Червоне вино – 300мл.
  • Томати – 400гр.
  • Селера – 1 стебло
  • Морква – 1шт. (велика)
  • Цибуля ріпчаста – 1/2шт.
  • Болгарський перець – 1шт.
  • Паприка солодка – 4г.
  • Часник – 3 зубчики
  • Кориця – 1 паличка
  • Сіль, перець чорний мелений – за смаком
  • Перець чилі – 1шт.
  • Чебрець, розмарин, італійські трави – за смаком

Нарізаємо всі овочі дрібним кубиком. Селера.

Морква ріжемо кубиком.

Нарізаємо цибулю і болгарський перець.

Яловичину пропускаємо через м’ясорубку з середньою ґратами. Потім розігріваємо сковороду з невеликою кількістю оливкової олії і обсмажуємо отриманий фарш до повної готовності. При цьому на фарші не повинно бути рожевих ділянок м’яса.

Потім в сковороду додаємо солодку паприку, сіль, чорний мелений перець і смажимо ще кілька хвилин. При цьому періодично помішуємо масу.

Нарізані овочі обсмажуємо окремо на оливковій олії на великому вогні приблизно 2-3 хвилини.

В кінці овочі солимо і перекладаємо до них в сковороду обсмажене м’ясо. Наливаємо вино, додаємо чебрець (чебрець), розмарин, паличку кориці і перчик чилі.

Чилі для любителів погостріше. Якщо ви до таких не належите, чилі не додавайте.

Помішуючи, обсмажуємо на максимальному вогні приблизно 2 хвилини, щоб алкоголь випарувався і додаємо томатне пюре.

Пюре робимо будь-яким зручним способом – на блендері, м’ясорубці, крупній тертці або просто дрібно нарізаємо ножем.

Тушкуємо все разом близько 3 хвилин, потім додаємо цілі зубчики часнику і сушені італійські трави. Зменшуємо вогонь і залишаємо тушкуватися на дві години.

Вогонь робимо найменший, обов’язково періодично помішуємо. По мірі випаровування води, додаємо трішки окропу з чайника.

Через дві години сковороди прибираємо шматочки часнику, корицю і гілочки чебрецю. Знімаємо Сковороду з вогню. Соус готовий.

Потім готуємо соус Бешамель і готуємо смачну лазанью.

Приємного апетиту!

І спеціально для тих, хто дивитися рецепти любить більше ніж читати, пропоную один дуже цікавий. Шеф-кухар покаже, як приготувати соус Болоньєзе зі спагеті.

На цьому у мене все. Готуйте із задоволенням, і у вас все вийде. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей з новими рецептами.