Соус Бешамель – рецепт приготування в домашніх умовах

Друзі, сьогодні дуже цікава тема. Сьогодні будемо готувати знаменитий соус Бешамель. Сильно в історію цієї страви заглиблюватися не будемо, скажу тільки, що одні авторство приписують французам, інші італійцям. Нам же цікаво не це, а те, як його смачно приготувати. Саме приготувати смачно, а що не правильно, тому що варіантів приготування цього соусу досить багато.

Ми приготуємо кілька варіацій цього соусу і про кожну я поясню, чим вона відрізняється від інших. А також відкрию секрети приготування, які багато приховують.

Взагалі, Бешамель це просто основа багатьох страв, і він призначений для їх загущення. Іншими словами, його можна назвати підливою, це кому що ближче. Класичний варіант складається всього з трьох основних інгредієнтів – вершкове масло, борошно і молоко. Причому в правильному рецепті співвідношення масла і борошна 1:1, а суміш з цих двох продуктів називається Рублон, або скорочено Ру. Це і є основа соусу.

Саме варіаціями приготування Ру і відрізняються всі рецепти. Але як я вам і обіцяв, сьогодні розкриємо таємниці і приготуємо Ру різними способами. Ну що, поїхали?

Соус Бешамель для лазаньї – домашній рецепт

Почнемо приготування з самого простого рецепту, який зазвичай готують в домашніх умовах. Інгредієнти найпростіші, доступні всім без винятку. Знадобитися тільки сотейник, з ним легше працювати, все-таки борошно досить летуча. А приготуємо досить рідкий соус, надалі він у нас піде в лазанью.

Інгредієнти:

  • Борошно – 100гр
  • Масло вершкове – 100гр.
  • Молоко – 1л. (будь-якої жирності)
  • Сіль, перець чорний мелений, мускатний горіх – за смаком

Як ви помітили у нас кількість олії і борошна рівне. Для цього соусу це важливо, а от кількість молока може відрізнятися. Від кількості молока залежить консистенція соусу і це перший секрет, про який всі мовчать. Бешамель може бути різним, навіть не може, а повинен бути різним. Для лазаньї консистенція рідкіше, для макаронів (або пасти погустіше), для суфле з креветок ще густіше і т. д. Але завжди однаково, так це пропорція масла і муки, вона завжди рівна.

Якщо потрібна рідка підлива, то беремо по 60 грам борошна та олії на літр молока, а для густою можна взяти і за 150гр. Найпростіший та універсальний варіант, до того ж він дуже легкий для запам’ятовування – на 100мл молока потрібно взяти 10 грам борошна і 10 грам масла, тобто 100-10-10.

Отже. Розігріваємо сковороду і відправляємо в нього масло.

Коли воно повністю розтане в сотейник відправляємо борошно.

Потім віночком швидко перемішуємо до однорідного стану і на вогні між мінімумом і середнім обсмажуємо нашу Ру.

Пам’ятайте, що таке Ру? Правильно, це суміш масла і борошна 😊 А масло в даному випадку, охороняє борошно від підгоряння.

Іноді всипають борошно частинами, іноді все відразу, так от в цьому ніякої різниці немає. Якщо ви все швидко перемішайте віночком, то ніяких грудочок не буде, перевірено практикою. Але заважати потрібно швидко.

Ну а далі нам потрібно обсмажити Ру, обов’язково не перестаючи помішувати. І розкриваю ще один секрет, від часу обжарювання залежить смак і колір соусу. А він буває трьох видів: яскравий, середній і темний. І все залежить тільки від часу обсмажування борошна, яке змінюється від однієї хвилини до п’яти. Деякі кухарі орієнтуються по запаху, а він може пахнути горіхами або, наприклад ювілейним печивом. Тут все залежить від борошна та олії.

Дивіться також:  Королівська ватрушка з сиром в духовці

Ми обсмажуємо одну хвилину, а потім в сотейник вливаємо молоко, все відразу. Молоко спеціально не гріємо, воно у нас з холодильника, просто постояло трошки на столі при кімнатній температурі.

Все добре перемішуємо і, помішуючи, доводимо до кипіння. Потім зменшуємо вогонь до мінімуму, щоб трохи булькало і варимо до загустіння. Обов’язково постійно помішуємо.

Якщо ми готуємо Бешамель для лазаньї, то він не повинен бути густим. Справа в тому, що пластини з тіста повинні для свого приготування брати звідкись вологу, ось з соусу вони і будуть брати. А якщо соус буде густим, то вони елементарно не приготуються і лазанья вийде суха і жорстка.

Коли наша підлива загусне до потрібної консистенції, стане трохи тягучою,ми її підсолюємо, перчимо за смаком додаємо трохи мускатного горіха. Ще раз перемішуємо і знімаємо з вогню сотейник.

На загустіння до потрібної консистенції у нас пішло 8 хвилин. Весь цей час ми постійно заважали, інакше може підгоріти. Він вийшов як рідка магазинна сметана.

Зберігати такий соус можна в холодильнику, бажано на нижній полиці, не більше трьох днів. На четвертий день він стає непридатним для вживання.

Приємного апетиту!

Класичний рецепт соусу Бешамель

Я думаю, ви тепер уявляєте, як готувати цей чудовий соус. Майже всі секрети розкрив, залишилася за малим. Давайте ще раз приготуємо і подивимося в чому відмінність від першого рецепта.

Інгредієнти:

  • Борошно – 100гр
  • Масло вершкове – 100гр.
  • Молоко – 1л.
  • Мускатний горіх – 1/2ч.л.
  • Сіль – щіпка

Точну кількість інгредієнтів необов’язково дотримуватися. Якщо вам стільки соусу не потрібно, просто зменшіть кількість, але пропорції залиште. І зараз ми приготуємо універсальну підливу, яка згодиться для будь-яких страв. Це буде саме основа.

Отже. Беремо невелику каструлю, розігріваємо і кидаємо в неї вершкове масло.

Розігрівати сильно не потрібно, головне, щоб просто масло розтопилося. На це йде приблизно 1,5-2 хвилини.

Відмінно, як тільки масло розтопилося в каструлю відправляємо всю муку.

Енергійними круговими рухами розмішуємо масло і борошно до однорідного стану. При цьому можна зняти каструлю з вогню. Таким чином у нас виходить готове Ру. Інгредієнт для загущення багатьох продуктів. Але в даному випадку ми з Ру зробимо Бешамель.

Вливаємо в каструлю за два прийоми молоко. Молоко у нас трохи охолоджене. Але цілком можна використовувати і відразу з холодильника.

Розмішуємо всю масу до однорідного стану. І так як у нас охолоджене молоко, борошно не заварюється і дуже легко розлучається без грудочок.

Тобто на відміну від першого рецепта ми всі робимо спокійно, без всяких гонок і думок як би не пригоріло, як би розмішати. Нам це просто не загрожує.

І коли майбутня підлива стала однорідною, ставимо каструлю на вогонь трохи більше середнього. Постійно помішуючи, доводимо до легкого кипіння, зменшуємо вогонь і варимо 1-2 хвилини. При цьому консистенція стає сильно густий.

Через хвилину знімаємо каструлю з вогню і ось вона основа готова. Це ще не Бешамель, це поки основа для нього. А далі готуємо соус. Всипаємо в нього мускатний горіх і добре перемішуємо. Ось тепер соус готовий.

Взагалі кількість спецій і солі залежить від того, як ви його будете використовувати. Для макаронів з фаршем, або навіть просто для фаршу можна додати спецій у вигляді трав і суміш перців. Якщо він буде як загусник для супу можна залишити в такому вигляді.

Дивіться також:  Картопля по-селянськи в духовці

І як ви звернули увагу, борошно з маслом ми не обсмажували. У цьому випадку соус виходить з менш вираженим ароматом, але зате він простіше в приготуванні. Як вже писав в самому початку цей соус завжди різний, дивлячись для чого ви його робите. А саме це ми приготували для м’ясного фаршу, рецепт приготування якого я напишу в самому низу. А поки соус прибрали в холодильник на один день.

Приємного апетиту!

Як приготувати соус Бешамель в мікрохвильовці

Бешамель можна приготувати не тільки в сотейнику на вогні, але і в духовці, мультиварці і навіть в мікрохвильовій печі. Причому це дуже навіть просто. Читайте як це зробити.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1ст.л.
  • Масло вершкове – 20гр.
  • Молоко 250мл.
  • Сіль, мускатний горіх – за смаком

У миску кладемо шматочок вершкового масла і відправляємо в мікрохвильову піч. Встановлюємо повну потужність і витримуємо 30 секунд. При цьому масло повністю розтоплюється.

Потім додаємо в миску борошно.

Ретельно вимішуємо міксером до однорідного стану. Трохи солимо і додаємо мускатний горіх. Знову перемішуємо.

Потім в миску вливаємо молоко. Віночком розмішуємо до однорідного стану і миску відправляємо назад в мікрохвильову піч на дві хвилини. За цей час соус закипить і загусне.

Щоб молоко не втекло, миска повинна бути глибокою.

Звичайно, такий спосіб приготування не дозволяє приготувати соус з різними ступенями обжарювання борошна, зате він дуже простий.

Приємного апетиту!

Соус Бешамель для макаронів з фаршем

Тепер, коли ми ознайомилися з принципами приготування Бешамель, переходимо до його практичного застосування. В першу чергу приготуємо макарони з фаршем і заправити їх соусом.

Інгредієнти:

  • М’ясний фарш – 800гр.
  • Макарони – 500гр.
  • Ріпчаста цибуля – 1шт.
  • Сир твердий – 200гр.
  • Олія оливкова – для обсмажування
  • Сіль – за смаком

Для соусу:

  • Молоко – 500мл.
  • Борошно – 1ст.л.
  • Масло вершкове – 20гр.
  • Жовток 1 яйця
  • Мускатний горіх – 1/2ч.л.

Варіантів приготування такої страви кілька, один із них зробити спочатку макарони по-флотськи, потім їх залити соусом і запекти в духовці. Але ми зробимо трохи інакше. Кухня — це ж творчість 😊

Ставимо на вогонь каструлю з водою. Воду підсолюємо і доводимо до кипіння. Коли вода закипає кидаємо в каструлю і варимо макарони, але не до готовності, а щоб вони залишилися трохи твердуватими при відкушуванні. Так сказати, до стану аль дэнтэ.

Паралельно макаронів ставимо на вогонь сковороду. Наливаємо в неї оливкова олія і вмикаємо вогонь для нагрівання. Поки вона розігрівається швиденько дрібно нарізаємо цибулю і відразу відправляємо в сковороду.

Оливкова олія можна замінити на соняшникову.

Цибулю обсмажуємо до золотистого кольору. Потім до цибулі додаємо м’ясний фарш. Добре перемішуємо і далі обсмажуємо все разом до готовності фаршу. Як правило, на це йде хвилин 10. В кінці фарш солимо і перчимо за смаком.

Поки смажили фарш у нас зварилися макарони. Відкидаємо їх на друшляк і кладемо у форму для запікання.

А коли обсмажиться фарш, відправляємо його поверх макаронів. Розрівнюємо і переходимо до приготування соусу.

Готуємо його за будь-яким способом, описаним вище. Я просто ще раз повторюся.

Ставимо сотейник на вогонь і розтоплюємо масло. Коли масло розтопиться, додаємо до нього борошно і розмішуємо до однорідного стану. Помішуючи, обсмажуємо на несильному вогні приблизно 2 хвилини і наливаємо молоко. Добре перемішуємо до повного розчинення борошна.

Дивіться також:  Королівська ватрушка з сиром і сметаною

На вогні трохи більше середнього доводимо масу до кипіння, потім вогонь зменшуємо і уварюємо до консистенції трохи густіше ніж соус для лазаньї. В кінці додаємо мускатний горіх, щіпку солі і чорного меленого перцю. Добре перемішуємо і знімаємо з вогню.

У курячого яйця відокремлюємо жовток від білка і жовток відправляємо в сотейник до соусу.

Перемішуємо. Він нам додасть гарний жовтий відтінок страви.

Отриманою підливою заливаємо форму поверх м’ясного фаршу. Акуратно розрівнюємо.

Потім твердий сир натираємо на крупній тертці і посипаємо вміст форми.

Після цього форму відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин.

По закінченню часу дістаємо форму і чудове страву подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Рецепт соусу Бешамель з фаршем

Ну а тепер один з моїх улюблених рецептів. В якому заллємо соусом м’ясний фарш і запечемо в духовці. Вийде дуже ніжне, дуже ситне блюдо, дуже просте у приготуванні.

Інгредієнти:

  • Борошно – 100гр
  • Масло вершкове – 100гр.
  • Молоко – 1л.
  • Мускатний горіх – 1/2ч.л.
  • Сіль – щіпка
  • Фарш курячий – 300гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Сир твердий – 50гр.
  • Рослинне масло – для обсмажування.
  • Сіль, перець чорний мелений – за смаком
  • Цибуля зелена – для прикраси

Соус Бешамель був приготований за класичним рецептом. А зараз ми його витягли з холодильника і, як я і обіцяв, будемо готувати з м’ясним фаршем. Але фарш взяли курячий, це вже побажання дочки, ви ж можете використовувати абсолютно будь-який на ваш смак.

Отже, переходимо до фаршу. Фарш у нас було прокручено заздалегідь на м’ясорубці з середньою ґратами, зараз його тільки розморозили і будемо його обсмажувати. Для цього ріпчасту цибулю нарізаємо дрібними шматочками.

Потім відправляємо на розігріту сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо на середньому вогні до золотистого кольору. На це пішло приблизно 4-5 хвилин.

Не звертайте увагу на фіолетовий колір цибулі, це самий звичайний ріпчаста цибуля з досить пекучим смаком. Просто такий ми вирощуємо в саду.

Коли на луці з’явилася золотавість, в сковороду виклали фарш. І помішуючи обсмажили разом з ріпчастою цибулею до готовності. В самому кінці посолили і поперчили за смаком. На це пішло ще приблизно 8-9 хвилин.

Потім взяли форму для випікання і виклали на саме дно м’ясний фарш.

Добре разравняли і розклали зверху соус Бешамель. За добу перебування в холодильнику він став дуже густим і втратив плинність, тому його саме розкладали, а не заливали 😊

Зверху натерли твердий сир.

Потім форму відправили в розігріту до 180-200 градусів духовку і випікали до злегка золотистої скоринки. На це пішло приблизно 20 хвилин.

Так як всі інгредієнти у нас готові, то запікали просто до скоринки, і щоб соус рівномірно розподілився по поверхні. Ніякої іншої мети запікання в духовці не переслідує.

По закінченні часу форму дістали. Вміст акуратно переклали на тарілки і прикрасили порубаним зеленою цибулею. Вийшло дуже ніжне і смачне блюдо.

Приємного апетиту!

І наостанок хочу показати вам один цікавий відеорецепт приготування соусу. У ньому шеф-кухар розповідає, як правильно його готувати. Упевнений, вам сподобається відео.

На цьому у мене все. Готуйте із задоволенням, і у вас все вийде. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей з новими рецептами.