Солянка збірна м’ясна – класичні рецепти приготування

Сьогодні будемо готувати саму чоловічу страву – солянку. Жінки мені можуть заперечити, що мовляв ми його теж любимо. Я навіть погоджуся, але це швидше виняток, а не правило. А чому так? Тут все просто: це кислий суп, він червоний, дуже густий і ситний. Про нього можна сказати, що це перша страва, друге і компот відразу. Одним словом, це не просто суп, а повноцінна їжа.

Є ще один маленький нюанс, чоловічий характер мінімалістичний, а значить скласти всі продукти в одне блюдо для нас природно. Що ми зараз і зробимо, але зробимо різними варіантами, тому рецептів буде кілька. Але об’єднує їх одне, солянка, яку ми будемо готувати, завжди буде з м’ясом! З яловичиною, куркою або ковбасами, не важливо, головне, що воно там буде. Ну і як правило цей суп готують відразу після новорічних свят, тому що часто залишається багато нарізки зі столу, яку напередодні не подужали.

До речі, я один раз вже писав про рецепт чоловічого страви – це гороховий суп, якщо ви його ще не готували то, як кажуть, ласкаво просимо. Або ось тут я побачив чудовий рецепт супу харчо. Ну а поки повернемося до солянці, і розглянемо тонкощі її приготування.

Солянка збірна м’ясна – класичний рецепт з картоплею

Як я вже писав, однією з головних особливостей солянки, є її густина. Це густий суп, але густоту можна досягти різними варіантами – покласти більше м’яса чи цибулі, або попередньо все обсмажити з маслом і потім на цьому зварити суп. Але ми підемо трохи іншим шляхом і поставимо перед собою мету зробити суп не тільки для чоловіків, але і для всієї родини.

Це означає, що він повинен бути густим, але не жирним, містити м’ясо, але в основному курку – її діти їдять значно краще, ніж все інше. Тому для густоти ми додамо картоплю.

Вже відчуваю заперечення, що класична солянка не може бути з картоплею, класична це з оливками, каперсами і лимоном. Ще скажуть, що це споконвічно Російська страва. Я так не вважаю, от скажіть – оливки, каперси споконвічно Російські продукти? Думаю ні, тому це блюдо давно стало авторським, де кожна господиня варить його за своїм рецептом. Але незалежно від приготування, вона завжди має класичний кислуватий смак.

Інгредієнти:

  • М’ясо куряче – 200гр.
  • Сосиски – 200гр.
  • Ковбаса копчена – 200гр.
  • Картопля – 2-3шт.
  • Томатна паста – 2ст.л.
  • Цибуля ріпчаста – 2-3шт.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Солоні огірки – 4-5шт.
  • Оливки – 100гр.
  • Цукор – 2ст.л.
  • Кріп сушений – за смаком
  • Сметана для подачі
  • Сіль, часник, лавровий лист – за смаком

Процес приготування розіб’ємо на 4 етапи: відварюємо курку, тушкуємо овочі, готуємо нарізку, все змішуємо і отримуємо суп. Перші два будемо робити паралельно.

У каструлю наливаємо воду і опускаємо отвариваться курку. Варимо до готовності. Після закипання зверху видаляємо піну з білка. Бульйон підсолюємо або в самому кінці, або поки взагалі не солимо.

А поки вариться курка, починаємо другий етап – тушкуємо овочі. Для цього беремо квашені огірки. Причому огірки краще брати саме квашені, а не мариновані, вони кисліше і смак у них значно краще. Але нічого поганого не буде, якщо ви візьмете мариновані огірочки.

Для того, щоб вони стали м’які і не хрусткі ми їх протушкуйте, але попередньо зрізаємо шкірку овочечисткою.

Потім нарізаємо на пластинки, а пластинки на невеликі кубики і відправляємо в каструлю.

Ріпчасту цибулю нарізаємо тонкими півкільцями і також відправляємо в каструлю до огірків. Наливаємо приблизно 250мл води, додаємо томатну пасту і цукор. Включаємо середній вогонь і залишаємо тушкуватися приблизно 30-40 хвилин. За цей час цибуля стане дуже м’яким, майже непомітним і дасть потрібну густоту, а цукор додасть кисло-солодкий смак.

Якщо у вас немає бажання бачити цибулю в тарілці з супом, нарізайте його як можна тонше.

Ну а поки все вариться, наріжемо інші продукти. Сосиски поріжемо на невеликі кружальця, а ковбасу на дрібні шматочки.

Оливки на половинки.

Картопля поріжемо на кубики, які опустимо в воду, щоб вони не потемніли, так як варити їх будемо пізніше.

Взагалі форма і розмір нарізки обумовлена тільки естетичними міркуваннями і на смак ніяк не впливає.

У міру википання води з каструлі з огірками та цибулею, трохи її підливаємо, і періодично помішуємо, так як маса з часом загусає і може пригорати.

Приблизно через 20-25 хвилин курка зварилася, і ми її витягли з бульйону остигати. Після охолодження м’ясо відокремили від кісток і порізали на невеликі шматочки.

Поки охолоджували і різали курку, в бульйон закинули кубики картоплі. Його потрібно відварити майже до готовності. І коли картопля майже став м’яким, в каструлю з бульйоном і картоплею переклали все, що у нас було нарізано, а також тушковані огірки з цибулею.

Дивіться також:  Найсмачніші салати з кальмарами – прості рецепти

На цьому етапі суп майже готовий. Обов’язково пробуємо на сіль, при необхідності додаємо. Скажу відразу, досолювати потрібно практично завжди, так як солі з огірків замало для цілої каструлі супу.

Кидаємо лавровий лист і горошини чорного перцю. Доводимо до кипіння і трохи варимо до повної готовності картоплі. Потім кидаємо кріп і вимикаємо вогонь.

Ось тепер солянка готова повністю. Розливаємо по тарілках. У кожну тарілку кладемо по тонкій часточці лимона і столовій ложці сметани.

Як бачите, незважаючи на багатий асортимент продуктів, солянку приготувати дуже навіть просто. І це, до речі, ще одна з причин чому цей суп чоловічий. Але незважаючи на простоту приготування він дуже навіть смачний.

Приємного апетиту!

Збірна солянка з ковбасою і огірками

Після того, як ми спробували приготувати солянку з картоплею, давайте приготуємо без нього. Замість курки візьмемо яловичину. Буде смачніше чи ні вирішувати вам, але в будь-якому випадку потрібно приготувати суп по цим двом рецептами.

Інгредієнти:

  • М’ясо – 300гр.
  • Ковбаса копчена – 150гр.
  • Сосиски – 2шт.
  • Копченості – 2шт. (курячі ніжки)
  • Маслини – 100гр.
  • Огірки – 3шт. (солоні)
  • Томатна паста – 2ст.л.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Масло рослинне – 2-3ст.л.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Зелень, лимон, сметана – за смаком

Приготування починаємо з м’яса. Для цього його відправляємо в каструлю з водою і ставимо на вогонь отвариваться до готовності. Після закипання води видаляємо піну.

Хочу звернути вашу увагу, що солити м’ясо в бульйоні слід вже в самому кінці, приблизно хвилин за 20 до закінчення варіння. Так м’ясо буде більш м’яким.

Поки вариться м’ясо, сосиски нарізаємо на довільні шматочки, головне, щоб вони вміщалися на ложку. Також нарізаємо копчену ковбасу і курячі ніжки. Повторюся ще раз – форма нарізки носить лише естетичний характер і на смак не впливає.

Солоні огірки нарізаємо соломкою. Ріпчасту цибулю ріжемо тонкими півкільцями. Також нарізаємо лимон кружальцями, і зелень.

Ставимо сковороду На плиту, розігріваємо її і наливаємо олію. Відправляємо обсмажуватися цибулю. Коли він підрум’яниться, додаємо сосиски, копченості, огірки і томатну пасту. Помішуючи, обсмажуємо хвилин 10, потім вимикаємо вогонь.

Чекаємо, коли звариться м’ясо, потім його витягуємо і нарізаємо на невеликі шматочки довільної форми, але бажано невеликий, щоб поміщалися на ложку.

На цьому етапі у нас готові всі інгредієнти, і ми приступаємо до складання солянки. Для цього все, що у нас зварено і нарізано, відправляємо в каструлю з бульйоном. Пробуємо на сіль, при необхідності додаємо. Кидаємо перець і за бажанням лавровий лист. Доводимо до кипіння і варимо пару хвилин. Потім вимикаємо вогонь і даємо настоятися хвилин 10.

Суп розливаємо по тарілках. У кожну тарілку додаємо порізану зелень, кружечок лимона і сметану.

Взагалі, сметана в тарілку з солянкою вважається класикою при подачі. Ну не прийнято з цим супом класти майонез або щось інше, хоча…

Як я і писав вище, щоб оцінити який суп смачніше з картоплею або без, їх потрібно приготувати. А мені цікаві ваші коментарі та відгуки. Готуйте із задоволенням.

Приємного апетиту!

Солянка збірна м’ясна з грибами

Як я писав на самому верху, на сьогоднішній день солянка стала авторським стравою, класичне у неї залишилося тільки кислуватий смак і густота. Тому наступний рецепт по праву можна назвати авторським, адже в ньому крім м’яса будемо використовувати гриби і чорнослив.

Інгредієнти:

  • Огірки солоні – 5-6шт.
  • М’ясний бульйон – 3л.
  • Цибуля ріпчаста – 2шт.
  • Курка – 150гр.
  • Шинка – 150гр.
  • Сосиски – 150гр.
  • Ковбаски копчені – 150гр.
  • Гриби – 150гр. (лісові або шампіньйони)
  • Оливки – 50-70гр.
  • Каперси – 2ст.л.
  • Томатна паста – 2-3шт.
  • Чорнослив – 100гр.
  • Зелень (цибуля, петрушка, кріп) – за смаком
  • Лавровий лист – 1шт.
  • Сіль, цукор, перець чорний горошком – за смаком
  • Лимон – в тарілки

Приготування солянки почнемо з основи, а це огірки, цибулю і томатна паста, приблизно, як у борщі заправка. Для цього ріпчасту цибулю ріжемо тонкими півкільцями і додаємо в каструлю. Включаємо середній вогонь, у каструлю наливаємо трохи м’ясного бульйону, саму малість, і припускаємо цибулю. Потім відразу в каструлю кладемо порізані невеликими кубиками солоні огірки, а за ними порізані на маленькі шматочки чорнослив.

Додаємо 2-3 столові ложки томатної пасти і ложку цукру, все добре перемішуємо і наливаємо приблизно 100 мл м’ясного бульйону. Зменшуємо вогонь до мінімального і залишаємо нудитися хвилин на 30.

У результаті повинна вийти густа основа супу, чимось схожа на желе. До речі, цю основу можна зберігати в холодильнику і використовувати для приготування солянки. Також, як ви використовуєте борщову заправку.

Поки готується основа, займемося м’ясом. Для цього все, що у нас є м’ясного нарізаємо на шматочки довільної форми, або кубиками або соломкою. Повторюся вже вкотре, на смак форма нарізки не впливає, головне, щоб шматочки поміщалися на ложку. Так просто зручніше є ?

Дивіться також:  Королівська ватрушка з сиром і маком – рецепт з фото

Потім переходимо до грибів і нарізаємо їх красивою соломкою. Як правило до цього часу основа з огірків і цибулі доходить до готовності, а значить можна переходити до складання солянки. Всі інгредієнти перекладаємо в каструлю з м’ясним бульйоном, туди ж додаємо розрізані на половинки маслини і пару столових ложок каперсів.

З каперсами будьте обережні, у них дуже кислий розсіл і помилитися в кінцевому смаку супу дуже легко.

Кидаємо В каструлю лавровий листочок і, пробуючи, регулюємо на сіль. Перемішуємо і варимо приблизно 5-7 хвилин, до готовності грибів.

Після закінчення часу, закидаємо в каструлю, додати порізану зелень, перемішуємо і вимикаємо вогонь. Даємо настоятися хвилин 10-15.

Настояну солянку розливаємо по тарілках. Додаємо по кружечку лимона і обов’язково столову ложку сметани.

Приємного апетиту!

Рецепт класичної солянки в мультиварці

Мультиварка давно стала незамінним помічником на кухні: у ній варять, смажать і запікають. Солянка не стала винятком, в мультиварці виходить дуже смачний суп, до того ж простий у приготуванні.

Інгредієнти:

  • Огірки солоні – 140гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150гр.
  • Шинка – 150гр.
  • Ковбаса копчена – 150гр.
  • Копченості – 200гр.
  • Крупа перлова – 140гр.
  • Томатна паста – 2ст.л.
  • Маслини, сіль – за смаком
  • Лимон і зелень – в тарілки

Почнемо з перлової крупи. Крупу промиваємо під проточною водою і заливаємо окропом.

Ріпчасту цибулю нарізаємо дрібним кубиком. Також дрібно ріжемо всі м’ясні вироби, на кубики або соломку. Реберця розрізаємо вздовж кістки.

Взагалі в якості м’ясних виробів можна використовувати абсолютно все, що знайдете в холодильнику, або побажаєте на свій смак. Кількість м’яса теж вказано орієнтовно, можете покласти хоч в два рази більше.

Огірки нарізаємо дрібними кубиками.

У чашу мультиварки відправляємо цибулю і м’ясні вироби, крім реберець, ми їх покладемо трохи пізніше. Встановлюємо режим «Смаження». Помішуючи вміст, обсмажуємо 7-8 хвилин. Через 7-8 хвилин в чашу додаємо огірки і пару столових ложок томатної пасти.

Перемішуємо і смажимо далі ще пару хвилин. Потім режим «Смаження» відключаємо, а в чашу додаємо перловку, попередньо откинутую на ситі. Додаємо приблизно чайну ложку солі і закидаємо копчені реберця. Наливаємо гарячу воду, приблизно 2,5 літра і закриваємо чашу мультиварки.

Встановлюємо режим «Суп» і час 1 год.

Зустрічаються мультиварки в яких режим «Суп» відсутня. Замінити його можна на режим «Гасіння».

Через одну годину солянка буде готова. Відкриваємо кришку і закидаємо порізані навпіл маслини. Закриваємо кришкою і залишаємо на 5-10 хвилин на підігріві.

По закінченні часу наливаємо суп в тарілки, кладемо в кожну по часточці лимона і ложці сметани. Посипаємо нарізаною зеленню.

Як бачите, зварити солянку в мультиварці навіть простіше ніж в каструлі на плиті. Який при цьому вийде смак? А ви спробуйте…

Приємного апетиту!

М’ясна солянка на курячому бульйоні без картоплі

Друзі, ще один рецепт солянки на м’ясному бульйоні. Якщо бути точним, на курячому. Він трохи відрізняється від попередніх, наприклад овочі ми обсмажимо, а для смаку додати шматочок вершкового масла.

Інгредієнти:

  • Курка – 1шт.
  • Цибуля ріпчаста – 4-5шт.
  • Огірки солоні – 300-400гр.
  • Ковбасні вироби – 400гр.
  • Маслини – 100гр.
  • Томатна паста – 3ст.л.
  • Вершкове масло – шматочок
  • Рослинне масло – для обсмажування
  • Сіль, чорний перець – за бажанням
  • Зелень – в тарілку

Якщо ви звернули увагу, що лука зазначено велику кількість – молодці, ніякої помилки тут немає. Спочатку я писав, що тягучу густоту солянці надає саме цибулю, тушкований довгий час з огірками. Та просто в цьому рецепті його взяли ще більше, бо нагадую – це чоловічий суп.

Ну а ми почнемо з курячого бульйону. Для цього курку розрізаємо на 4 частини і відправляємо в каструлю з водою. Варимо до готовності. Докладно зупинятися на цьому не будемо, нам головне приготувати бульйон. Причому, якщо у вас є бажання, ви його можете зварити окремо будь-яким іншим способом, використовуючи спеції або будь-які інші інгредієнти. Нам потрібен тільки сам бульйон і частина курки, більша або менша частина вирішувати вже вам ?

Ріпчасту цибулю ріжемо тонкими півкільцями або кубиками.

Розігріваємо Сковороду на вогні і наливаємо олію. Відправляємо в неї цибулю і злегка пасеруємо до напівпрозорого стану, періодично помішуємо. Потім додаємо томатну пасту, перемішуємо і смажимо пару хвилин.

Огірки нарізаємо дрібними кубиками, розміром приблизно з горошину, потім перекладаємо в сковороду до цибулі і додаємо шматочок вершкового масла.

Вершкове масло надає соляночной основі дуже цікавий аромат і смак, майже непомітний, але повірте, воно того варто.

Зменшуємо вогонь, робимо його трохи більше мінімального, і тушкуємо-обсмажуємо ще приблизно хвилин 10. Не забуваємо періодично помішувати, інакше пригорить.

А тим часом приготуємо м’ясні продукти. Нарізаємо кубиками, шматочками або соломкою, як вам здасться цікавіше.

У міру нарізування відправляємо все в каструлю з бульйоном, який включаємо на нагрів. Часто, коли ми відправляємо останню порцію м’ясної нарізки, бульйон починає закипати. Варимо приблизно 5 хвилин, потім додаємо огіркову піджарку.

Дивіться також:  Королівська сирна ватрушка з вишнею

Поки в суп вариться одна ковбаса і копченості. Звичайно, можна закинути і курку, але вона повністю зварена, і робити їй зайву термообробку немає сенсу.

По закінченні часу в каструлю додаємо порізану на шматочки курку і половинки маслин. Пробуємо на смак, у разі необхідності додаємо солі.

Для любителів міцного насиченого смаку солянки, рекомендую в бульйон налити склянку огіркового розсолу і вилити всю рідину з банки з оливками. Упевнений, вам сподобається. Але в кінці обов’язково пробуйте суп на сіль, не пересолити.

Варимо ще кілька хвилин і вимикаємо. Додавати лавровий лист і перець вирішувати вам, орієнтуйтеся виключно на свій смак.

Даємо настоятися 10 хвилин і розливаємо по тарілках.

Тут хочу трохи зупинитися докладніше: у всі рецепти в тарілку завжди кладуть часточку лимона і важливо розуміти для чого це робиться. Огірки бажано використовувати квашені, а не мариновані, вони кислі і смачні – це раз. По-друге – ви можете в солянку, під час приготування, додати склянку огіркового розсолу і рідина від маслин, все це може надати додаткову кислинку готового супу. Тобто в кінцевому підсумку ваша солянка буде досить кисла, а додаючи лимон ви зробите ще кисліше. Інша справа, якщо ваші огірочки мариновані, та якщо ще й з цукром, а таке буває. Тоді, звичайно, лимон в тарілці виправить смак супу і зробить все як треба!

У тарілки додаємо нарізаної зелені і ложку сметани.

Приємного апетиту!

Дуже смачна збірна солянка з копченостями

Пропоную дуже незвичайний варіант приготування солянки. Якщо раніше ми завжди починали з огірків, то зараз огірки ми покладемо в останню чергу. Рекомендую приготувати таким чином і оцінити її смак.

Інгредієнти:

  • М’ясо свинина і яловичина – 500гр.
  • Копчені реберця – 300гр.
  • Ковбаса копчена – 120гр.
  • Ковбаса варена – 120гр.
  • Грудинка варено-копчена – 250гр.
  • Томатна паста – 2ст.л.
  • Маслини – 100гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2шт.
  • Огірки солоні – 3-4шт.
  • Перець чорний і запашний горошком – по 3шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Лавровий лист – 1шт.
  • Перець чорний мелений – 1ч.л. (за смаком)
  • Часник, перець гострий – за смаком
  • Зелень – в тарілки
  • Масло рослинне для обсмажування

Першим ділом м’ясо відправимо в каструлю отвариваться до готовності. Солити не будемо, так м’ясо буде м’якше. Після закипання знімаємо піну і додаємо горошини перцю і лавровий лист. Наприкінці варіння підсолюємо. Бульйон після м’яса будемо використовувати для супу.

А поки вариться м’ясо, підготуємо все інше. Для цього ріпчасту цибулю нарізаємо тонкими півкільцями і відправляємо обсмажувати на розігріту з рослинною олією сковороду. Обсмажуємо до легкої золотавості на сильному вогні. Поки обсмажується цибуля, нарізаємо на кубики копченості, зокрема грудинку. Потім її відправляємо в сковороду до цибулі.

Уточнення: якщо ваша грудинка жирна, масло в сковороду не наливайте, жир вытопиться і його буде достатньо. Отже першим в сковороду відправляйте не лук, а грудинку без масла. Обсмажуйте, а потім додайте цибулю. У нашому випадку грудинка дуже пісна, майже одне м’ясо, тому почали з лука.

У сковороду додаємо спеції – червоний перець, чорний мелений перець, сушений часник по половині чайної ложки і щіпку гострого перцю. Але це все на ваш смак. Перемішуємо і додаємо томатну пасту. Обсмажуємо, постійно помішуючи, щоб не підгоряло, приблизно пару хвилин. Потім сковороду знімаємо з плити.

Для посилення смаку бульйону, відправимо в каструлю до м’яса копчені реберця, попередньо розрізавши їх уздовж кістки. Тепер м’ясо і реберця варяться разом.

А поки наріжемо всі інші м’ясні продукти на кубики або соломку. Наприклад, варена ковбаса в супі краще у вигляді кубиків, а копчена у вигляді соломки. Але не принципово, як зробите, так і буде.

Солоні огірки нарізаємо на невеликі кубики.

Відварене м’ясо виймаємо з бульйону, даємо трошки охолонути, нарізаємо невеликими кубиками і відправляємо назад в каструлю. Туди ж відправляємо всі нарізані м’ясні продукти і піджарку з сковороди. Варимо все разом 15 хвилин.

По закінченні часу в солянку додаємо огірки і оливки. Варимо все разом ще 5 хвилин. В кінці додаємо порізану зелень, пробуємо на сіль і, в разі необхідності, досолює. Вимикаємо вогонь і даємо настоятися 10-15 хвилин.

Розливаємо по тарілках. У кожну насипаємо трохи порізаної зелені і часточку лимона. Обов’язково кладемо сметану.

Як бачите, з першого погляду та ж солянка, але готується зовсім інакше. Спробуйте приготувати за цим рецептом і напишіть в коментарях, який рецепт вам більше сподобався.

Приємного апетиту!

Для любителів дивитися рецепти є в мене один цікавий. Це непроста солянка, а по-грузинськи. Думаю, вам сподобається.

На цьому у мене все. Не знаю як у вас, а у мене солянка зварена. А вам побажаю випробувати всі рецепти і вибрати найбільш цікавий для вас. Я з вами прощаюся, до нових зустрічей.