Салат мімоза: класичні рецепти

Сьогодні будемо готувати один з найвідоміших і улюблених багатьма салат Мімоза. Ніжний, соковитий і в той же час дуже ситний. Про Мімозу можна сказати, що це №2 після Олів’є. Вони частенько пальму першості ділять на наших столах.

Популярність салату стала причиною величезної різноманітності рецептів приготування. Настільки, що від оригінального рецепту залишається тільки зовнішній вигляд. До речі, саме з-за зовнішнього вигляду його і прозвали Мімозою – зовні нагадує салат весняні квіти, розкидані по снігу. А досягається це завдяки жовтків яєць, розкришених по поверхні.

Ще однією цікавою особливістю цього всіма улюбленого салату є те, що він завжди збирається шарами, тобто він ніколи не перемішується. В цьому його родзинка. Поглинаючи цю закуску, можна відчути і відчути кожен шар окремо, а зрізуючи вилочкою вертикальний шматочок салату зверху до низу ми гідно оцінимо його шикарний вигляд і ніжний смак! Але краще всього Мімоза виглядає в оточенні новорічних салатів.

Салат Мімоза класичний рецепт з сиром та маслом

З приводу класичного рецепту Мімози часто виникають суперечки, наприклад з приводу наявності в його складі картоплі. Ми не включатиметься в це обговорення, просто зробимо рецепти як з ним, так і без нього. Від себе можу сказати, що мені з картоплею подобається більше.

Інгредієнти:

  • Рибні консерви – 1б. (сардина, сайра в олії)
  • Картопля – 2шт.
  • Морква – 2шт.
  • Яйце куряче – 4шт.
  • Сир твердий – 100гр.
  • Масло вершкове – 50гр.
  • Майонез – 100-150гр.
  • Зелень – 1 пучок (кріп)
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Оцет 9% — 50мл.
  • Сіль, перець чорний мелений – за смаком

Друзі, перш ніж почати приготування, приберіть вершкове масло в морозилку. Воно буде протиратися через тертку, без заморозки цього не зробити.

Нарізаємо цибулю дрібними шматочками. Відправляємо в миску, заливаємо оцтом і залишаємо на 15 хвилин для маринування.

Про ріпчасту цибулю варто сказати окремо. Його можна використовувати в трьох станах: у свіжому вигляді, в маринованому, розм’якшеним окропом. У всіх трьох варіантах у вас вийде абсолютно різний смак у салату. Спробуйте зробити за всіма трьома варіантами і виберіть найбільш смачний для вас варіант.

Відкриваємо рибні консерви і перекладаємо в миску рибу. Видаляємо великі кістки і розминаємо виделкою.

Як правило, масло або рибну заливку з банки не використовують. Але, якщо ви великий любитель калорійної їжі, трохи масла з консервів можна додати в блюдо.

Варені моркву і картоплю натираємо на дрібній тертці. Складаємо в окремі миски.

Можна натерти на крупній тертці, але, коли інгредієнти подрібнені дрібніше, виходить значно смачніше.

Також на дрібній тертці натираємо сир.

Відварюємо яйця і відокремлюємо білки від жовтків.

А потім натираємо їх на дрібній тертці окремо, в різні миски.

Жовтки можна не натирати, а роздавити вилкою.

Цибулю після маринування витягаємо і віджимаємо руками від надлишків оцту.

На цьому етапі у нас підготовлені всі інгредієнти і переходимо до складання салату. Кулінарне кільце встановлюємо на блюдо для подачі і починаємо пошарово його заповнювати.

Якщо у вас немає кулінарного кільця, його можна зробити дуже швидко з підручних засобів. Виріжте смужку шириною приблизно 10см з щільного картону або ватману, згорніть колом і закріпіть краю степлером. Потім обтягніть харчовою плівкою або фольгою і кільце готово.

Першим шаром ми викладаємо картоплю. Якщо картоплю не солоний – підсолюємо і перчимо. Наносимо шар майонезу і розрівнюємо.

Салат Мімоза відноситься до висококалорійним з-за великої кількості майонезу. Тому якої товщини мазати шар майонезу вирішувати вам. Ми намагаємося робити його тоненьким. Але, повторюся, якщо ви великий любитель калорійної їжі, можете мазати від душі.

Другим шаром викладаємо половину тертої моркви. Також наносимо шар майонезу.

Третій шар з білків яєць. Розрівнюємо ложкою і знову змащуємо майонезом.

Четвертий шар тертого сиру. Змащуємо майонезом.

П’ятий шар з половини риби. Поверх риби маринований лук. Потім змащуємо майонезом.

Шостий шар із залишків моркви. Змащуємо майонезом.

Сьомий шар із залишків риби. Поверх риби на тертці натираємо вершкове масло. І посипаємо жовтками.

Форму закриваємо плівкою і прибираємо в холодильник на 1,5-2 години. За цей час аромати шарів перемішаються і салат придбає насичений смак.

Потім форму акуратно знімаємо і прикрашаємо гілочками кропу. Кільце з картону можна просто розрізати.

Приємного апетиту!

Простий рецепт салату Мімоза з сайрою і яйцем

Як ви переконалися за першим рецептом приготувати Мімозу нескладно, але можна зробити ще простіше. Ми не будемо маринувати цибулю, виключимо сир і вершкове масло. Це благотворно позначиться на зменшенні калорійність салату. При цьому трохи зміниться смак, а ось в яку сторону вирішувати вам.

Дивіться також:  Королівська ватрушка з сиром і яблуками – рецепт з фото

Інгредієнти:

  • Картопля – 2шт.
  • Морква – 2щт.
  • Яйце куряче – 4шт.
  • Зелень кропу – 1 пучок
  • Рибні консерви – 1б. (сайра, сардини та ін)
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Майонез – за смаком
  • Сіль – за смаком

У каструлі з підсоленою водою відварюємо картоплю, моркву і яйця. Ми зазвичай все варимо разом. Яйця витягуємо з води приблизно через 10 хвилин, а все інше після повної готовності. Потім яйця остуджуємо, очищаємо і відокремлюємо білки від жовтків.

Беремо блюдо для подачі, на якому будемо збирати салат, і ставимо на нього кулінарне кільце. Якщо у вас немає обручки, як вийти з положення я написав в першому рецепті.

Картоплю натираємо на крупній тертці і відразу відправляємо форму першим шаром, розрівнюємо будь-яким предметом, наприклад виделкою.

Наносимо сіточку майонезу і рівномірно розмазуємо.

Відкриваємо банку з рибними консервами. Зливаємо масло, видаляємо великі кістки, якщо такі є, а рибу раздавливаем виделкою.

Для кращого смаку трохи олії можна залишити, це вже на ваш розсуд.

Потім рибу кладемо в форму другим шаром і рівномірно розкладаємо.

Наносимо тонкий шар майонезу.

Для зменшення калорійності майонез можна використовувати низькокалорійний.

Дрібно нарізаємо цибулю і відразу відправляємо в форму. На цибулю викладаємо натерту на крупній тертці моркву.

Розрівнюємо, набагато ущільнюємо і змащуємо тонким шаром майонезу.

На великій тертці натираємо яєчні білки, викладаємо їх поверх моркви. При необхідності підсолюємо.

Білки також змащуємо майонезом.

І в ув’язненні, поверх білків натираємо на крупній тертці жовтки. Як варіант, жовтки можна просто роздавити вилкою або руками.

На цьому салат практично готовий. Закриваємо форму плівкою і відправляємо на пару годин в холодильник. За цей час всі смаки і аромати шарів перемішаються.

По закінченні часу виймаємо з холодильника і акуратно знімаємо вгору кільце. Якщо саморобний кільце буде складно зняти, просто розрізаємо його.

На поверхні салату красиво викладаємо гілочки кропу і подаємо на стіл. Мімоза завжди смачніше, якщо приготувати страву за кілька годин до подачі.

Приємного апетиту!

Класичний рецепт Мімози з горбушею

Мімоза дуже смачний салат, але якщо рибні консерви замінити на звичайну рибу, зварену самостійно, то вийде ще смачніше. Щоб по-справжньому оцінити смак, це блюдо потрібно приготувати. Упевнений, він нікого не залишить байдужим.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2шт.
  • Морква – 2шт.
  • Філе горбуші – 200гр.
  • Яйце куряче – 5шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Сир ковбасний копчений – 150гр.
  • Сіль, перець чорний мелений, майонез – за смаком

Почнемо з приготування риби. Весь процес чищення й патрання я залишу за кадром, перейду відразу до філе. Для зручності ми його розрізаємо на 4 частини і відправляємо в каструлю отвариваться. Варимо 15 хвилин після закипання в підсоленій воді. Потім охолоджуємо і тиснемо виделкою або просто рвемо руками на дрібні шматочки.

В іншій каструлі відварюємо картоплю, моркву і курячі яйця. Потім яйця чистимо і тільки у двох яєць відокремлюємо білки від жовтків.

Після цього переходимо до складання салату. Беремо кулінарне кільце і ставимо його на блюдо… Як варіант можна взяти роз’ємну форму для випічки діаметром 19см, що ми на цей раз і зробимо.

Першим шаром у формі викладаємо шар з половини риби, який трохи підсолюємо і перчимо. Трохи ущільнюємо виделкою і промазуємо майонезом.

Потім зверху риби натираємо яйця, білки разом з жовтками, крім тих двох жовтків, які ми залишили на самому початку. Яйця рівномірно розподіляємо і знову промазуємо майонезом.

Зверху яйця посипаємо дрібно нарізаною ріпчастою цибулею.

Цибуля не маринуємо і не замочуємо в окропі. Так смак виходить гостріше.

Наступним шаром викладаємо терту моркву, яку також рівномірно розподіляємо і змащуємо майонезом. На моркву натираємо картоплю і змащуємо.

Залишилося зовсім небагато. Натираємо на крупній тертці ковбасний сир, розподіляємо і промазуємо майонезом.

Останнім шаром викладаємо залишки риби. Як і попередні шари, рівномірно розподіляємо і зверху красиво наносимо сіточку майонезу.

Для кращого смаку салат бажано прибрати в холодильник на пару годин, а вже потім, знявши форму, подавати на стіл.

Приємного апетиту!

Салат Мімоза з тунцем і картоплею

Пропоную рецепт з консервованим тунцем. Смачна, благородна риба додасть гарний смак салату. Але при приготуванні є одна родзинка…

Інгредієнти:

  • Рибні консерви – 1б.
  • Картопля – 300гр.
  • Морква – 200гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100гр.
  • Сир твердий – 150гр.
  • Майонез – 150гр.
  • Яйце куряче – 4шт.
  • Сіль, зелень – за смаком

Для початку картоплю і моркву відварюємо в одній каструлі в підсоленій воді, а яйця відварюємо в круту в інший.

Поки овочі відварюють з яйцями, ріпчасту цибулю дрібно рубаємо і заливаємо окропом на 5-7 хвилин, щоб з лука пішла вся гіркота.

Дивіться також:  Соус Болоньєзе – рецепти в домашніх умовах

Приблизно через 10 хвилин яйця зварилися. Зливаємо гарячу воду і заливаємо холодною на пару хвилин. Так вони будуть чиститись набагато легше. Потім очищаємо їх, відокремлюємо білки від жовтків і окремо натираємо на дрібній тертці в різні миски.

Коли овочі зваряться, витягаємо їх, остуджуємо і натираємо на дрібній тертці також в різні миски.

Рибу виймаємо з банки і тиснемо виделкою на однакові шматочки. Не забуваємо попередньо видалити кістки, якщо вони є.

Як ви, напевно, помітили, овочі і яйця натираємо на дрібній тертці. Це пов’язано з тунцем, у якого суховатое м’ясо, і якщо продукти натерти на дрібній тертці, то салат вийде ніжніше і смачніше.

На цьому всі інгредієнти готові і переходимо до складання салату. Кулінарне кільце встановлюємо на красиву тарілку. Відправляємо половину картоплі. Розрівнюємо і змащуємо тонким шаром майонезу.

При необхідності підсолюємо.

На картоплю викладаємо рибні консерви, розрівнюємо і змащуємо майонезом.

На рибу викладаємо половину білків. На білки залишки картоплі. Розрівнюємо і змащуємо майонезом.

Поверх шар моркви, який також змащуємо. На моркву кладемо шар цибулі, попередньо віджавши від залишків води. Цибуля підсолюємо, перчимо і змащуємо тонким шаром майонезу.

На цибулю висипаємо залишки білків, розрівнюємо і посипаємо зверху натертим сиром. Змащуємо.

І в завершенні висипаємо терті жовтки. Акуратно розрівнюємо і закриваємо плівкою. Відправляємо в холодильник настоятися. Потім акуратно знімаємо форму і прикрашаємо гілочкою зелені.

Подаємо на стіл. Приємного апетиту!

Рецепт приготування Мімози з рисом і рибними консервами

У цьому рецепті відійдемо від звичних способів приготування салату і зробимо трохи не так і не з тими продуктами. Зробимо без кулінарного кільця, і картопля замінимо на відварений рис. Рис завжди дуже добре поєднується з рибою, тому такий вибір цілком виправданий. Причому страва вийде ще ніжніше.

Інгредієнти:

  • Рибні консерви – 1б. (сайра)
  • Рис – 100гр.
  • Яйце куряче – 4шт. (відварне)
  • Морква – 2шт. (відварна)
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Кріп, зелена цибуля – по 1 пучку
  • Майонез – 100-150гр.

Спочатку в підсоленій воді відварюємо рис до готовності, промиваємо і відкидаємо на друшляк для зливу води. Потім викладаємо на тарілці в якості першого шару. Рис змащуємо майонезом.

Кулінарних кілець використовувати не будемо, просто шари будемо акуратно розташовувати один над іншим.

Відкриваємо консервовану рибу, зливаємо масло і розминаємо виделкою. Потім акуратно наносимо поверх рису.

На рибу розкладаємо дрібно порізану цибулю і частина зеленого.

Посипаємо їм рибу і наносимо шар майонезу.

Якщо вам не подобається гострота ріпчастої цибулі, обдайте його окропом, як це зробили в попередньому рецепті.

Натираємо на крупній тертці відварну моркву і відправляємо її поверх лука. Морква змащуємо.

Варені яйця очистити від шкаралупи і відокремлюємо білки від жовтків. Потім натираємо на дрібній тертці в різні миски. Білок з’єднуємо з невеликою кількістю майонезу, перемішуємо і рівномірно наносимо на всю поверхню салату включаючи бічні сторони.

Дрібно нарізаємо зелену цибулю і посипаємо їм боковинки салату, а зверху викладаємо гілочки кропу. Кріп посипаємо тертими жовтками.

Прибираємо в холодильник на пару годин, щоб всі верстви просочилися соками один від одного. Потім подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Класичний рецепт салату Мімоза без картоплі

Є думка, що самий класичний рецепт Мімози робиться без картоплі. Ну що ж, давайте виключимо його. А для кращого смаку, замість рибних консервів, візьмемо звичайну червону рибу.

Інгредієнти:

  • Стейк горбуші, сьомги або лосося – 200гр.
  • Яйце куряче – 6шт.
  • Сир твердий – 100гр.
  • Морква – 1шт. (відварна)
  • Цибуля ріпчаста – 1/2шт.
  • Зелень кропу – 1 пучок
  • Майонез, сіль, чорний мелений перець – за смаком

У цьому рецепті замість рибних консервів будемо використовувати стейк червоної риби. Для цього стейк кладемо на тарілку, солимо, перчимо і змащуємо олією. Потім отруюємо в духовку і запікаємо при температурі 180 градусів 20 хвилин.

Дістаємо готову рибу з духовки, охолодити і відокремлюємо філе від кісток. Філе розбираємо руками на маленькі шматочки або просто тиснемо виделкою.

Яйця відварюємо у воді до крутого стану приблизно 10 хвилин. Потім чистимо від шкаралупи і відокремлюємо білки від жовтків. Всі натираємо на дрібній тертці в різні миски.

Встановлюємо кулінарне кільце на блюдо і починаємо збирати салат. Викладаємо половину білків і трохи утрамбовуємо. Підсолюємо, перчимо за смаком і змащуємо майонезом.

Моркву натираємо на середній тертці і розкладаємо наступним шаром на білки. За смаком солимо, перчимо і змащуємо майонезом.

Наступним шаром посипаємо дрібно натертий сир. Розрівнюємо і також змащуємо майонезом.

Дивіться також:  Соус Бешамель – рецепт приготування в домашніх умовах

На сир викладаємо рибу. На рибу відразу кладемо дрібно посічені цибулю і кріп. Посипаємо жовтками, але приблизно 1/3 від жовтків залишаємо для прикраси. Солимо, перчимо до смаку і змащуємо майонезом.

Останнім шаром викладаємо залишки білків. Солимо, перчимо і добре змащуємо майонезом. Добре розрівнюємо кулінарної лопаткою до рівного стану. Тепер акуратно знімаємо кулінарне кільце.

Салат прикрашаємо гілочками кропу і посипаємо жовтком, який символізує квітка мімози. Прибираємо в холодильник і даємо настоятися кілька годин. Потім подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт Мімози з яблуками

Складно уявити салат Мімозу без цибулі. Завдяки йому він страва має трохи гіркуватий і різкий смак. По-своєму він приємний, але подобається не всім. Подивіться на наступний рецепт, в якому ми прибрали цибулю і замість нього додали яблуко. Без цибулі салат виходить ніжним і дивовижно смачним.

Інгредієнти:

  • Консерви рибні – 1б.
  • Яйце куряче – 3шт.
  • Яблуко – 1шт.
  • Морква – 1шт.
  • Сир твердий – 100гр.
  • Майонез – 100гр.
  • Лимонний сік – від 1/4 лимона
  • Гілочки кропу для прикраси

Першим ділом відварюємо яйця і моркву. Потім яйця чистимо, відокремлюємо жовтки від білків і натираємо на дрібній тертці в різні миски.

Відкриваємо банку з рибними консервами, зливаємо масло і розминаємо рибу виделкою. Можна це робити як в мисці, так і просто в банку. Якщо зустрічаються великі кістки – видаляємо.

Яблуко розрізаємо на четвертинки, видаляємо насіннєву коробочку і зрізаємо шкірку. Потім натираємо на крупній тертці і скроплюємо лимонним соком, щоб яблуко не потемніло. Яблуко краще брати кисло-солодкого сорту.

Моркву натираємо на крупній тертці, а сир на середньої або дрібної.

Після підготовки всіх інгредієнтів приступаємо до складання салату. Кулінарне кільце ставимо на красиву тарілку. Першим шаром викладаємо рибні консерви. Розрівнюємо і змащуємо майонезом.

Другим шаром викладаємо терті білки, злегка утрамбовуємо і також змащуємо.

Наступним шаром робимо терту моркву. Змащуємо.

На моркву викладаємо терті яблука і знову змащуємо.

Останнім шаром робимо з тертого сиру. Сир акуратно розрівнюємо і зверху наносимо шар жовтків. На жовтки розкладаємо гілочки кропу, символізують квіти мімози.

Салат прибираємо на кілька годин у холодильник, щоб шари рівномірно просочилися. Потім витягуємо, акуратно знімаємо кільце і подаємо на стіл.

У холодильник для настоювання можна прибирати і без кільця. Але, уявіть собі холодильник перед Новим Роком або іншим святом. Як правило, він заповнений продуктами, каструлями, заготовками. І якщо ви прибираєте салат без кільця, то велика ймовірність його ненавмисно пошкодити, дістаючи черговий продукт.

Цей рецепт треба обов’язково приготувати, цілком може бути, що це саме той смак, який ви шукали.

Приємного апетиту!

Як приготувати салат Мімоза без сиру

Варто тільки замінити один інгредієнт, як отримуєш абсолютно новий смак. У попередньому рецепті ми замінили ріпчасту цибулю на яблуко, а в цьому його замінимо на солоні огірки. Вийде ще один новий і цікавий смак всім відомого салату.

Інгредієнти:

  • Рибні консерви – 1б.
  • Картопля – 2шт. (відварений)
  • Яйце куряче – 5шт. (відварне)
  • Огірки солоні – 3шт.
  • Морква – 1-2шт. (відварна)
  • Майонез – 250гр.

На блюдо встановлюємо кулінарне кільце і приступаємо до складання салату. Картоплю натираємо на крупній тертці і викладаємо першим шаром. Трохи підсолюємо і робимо тонку сіточку з майонезу.

Рибні консерви розминаємо виделкою і викладаємо на картоплю і змащуємо майонезом.

На великій тертці натираємо яйця, при цьому залишаємо тільки жовток одного яйця, він знадобиться для прикраси. Інші викладаємо на рибу. Розрівнюємо і змащуємо.

Солоні огірки натираємо на крупній тертці, виділилася рідину зливаємо в раковину, а самі огірки викладаємо поверх яєць. Рівномірно розподіляємо і змащуємо майонезом.

Останнім шаром викладаємо терту моркву, яку трохи присаливаем і також змащуємо. Салат закриваємо плівкою і ставимо в холодильник просочитися.

Потім дістаємо з холодильника, знімаємо плівку і знімаємо кільце.

Залишився жовток розминаємо виделкою і прикрашаємо салат.

Приємного апетиту!

Трохи хочу сказати про правильність черговості шарів в салаті. Ви напевно звернули увагу, що в різних рецептах шари розташовуються зовсім довільно. Все тому, що немає чітко визначеної послідовності. Навіть у техніко-технологічних картах приготування салату для ресторанів і підприємств громадського харчування послідовність шарів сильно відрізняється один від одного.

Тому я пропоную не звертати уваги на всю цю черговість і робити так як більше подобається вам, і як для вас смачніше.

У висновку хочу показати вам один дуже цікавий відео рецепт приготування салату Мімоза. Упевнений, вам сподобається.

На цьому у мене все. Готуйте із задоволенням. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.