Рецепт короваї на весілля (27 фото): як спекти весільний коровай своїми руками покроково?

Коровай є традиційним весільним хлібом, який прийнято подавати молодятам. Як спекти коровай на весілля своїми руками? Покрокові рецепти. Як прикрасити такий коровай?

Весілля – один з найщасливіших днів у житті будь-якої людини. Існує безліч звичаїв, пов’язаних з даним заходом, які із задоволенням виконує більшість сімей. Одним з них є весільний коровай, який пекли молодятам ще в стародавній Русі. Обов’язок з приготування святкового хліба лежить на родичів нареченого, які повинні вносити пиріг в будинок нареченої під час сватання, а потім вже і на сам захід.

Важливо не тільки правильно спекти ласощі, але і вибрати потрібну людину для такого відповідального завдання. Доручити готування рекомендується заміжній жінці, в якої міцна сім’я і діти. Часто цим займається хрещена мати, або тітка нареченого. Дуже важлива добра енергетика людини, яка привнесе у виріб найкращі помисли.

Запікають коровай безпосередньо в день вінчання, бажано простежити, щоб у піч хліб відправив одружений, порядний чоловік. Коли страва буде готове, його потрібно сховати від лихого ока.

Підносить весільний пиріг обов’язково свекруха на красиво розшитому рушнику після приїзду з рагсу. У цей момент важливо благословити молодих на щасливе, заможне життя і здорове потомство.


Існує кілька прикмет, пов’язаних з весільним пирогом. Наприклад, вважається, що молодята, спробували хліб з сіллю, спокійно пройдуть через будь-які перешкоди рука об руку. Ще одне марновірство говорить: хто відкусить більший шматок, буде головним у домі. Правда це чи ні – невідомо, проте молоді з задоволенням віддають данину традиціям і беруть участь у надкусывании весільного короваю.

Рецепти

Існує кілька рецептів короваю, кожен з яких гарний по-своєму. Важливо спекти хліб саме круглої форми, так як він є символом сонця і тепла. Багато пекарні і приватні кондитери пропонують свої послуги з приготування короваю, однак робити весільний пиріг краще самостійно. Є варіант приготування випічки з солоного тіста, але на весілля краще виготовляти з солодкого, щоб життя молодих було таким же солодким і красивою як традиційний коровай.

В цілому на випічку йде близько чотирьох годин, три з них потрібно тісту піднятися. Якщо правильно розрахувати кількість інгредієнтів і добре замістити тісто, коровай вийде повітряним і м’яким.

Традиційний

Даний рецепт найбільш популярний. Приготоване тісто виходить пишним, а коровай м’яким і солодким. Довгий і не дуже легкий процес приготування компенсується чудовим смаком весільного пирога.

Дивіться також:  Прикраса свічок на весілля своїми руками (19 фото): майстер-клас по красивому декорування весільних свічок

Компоненти:

  • 1.2 кг пшеничного борошна;
  • 1/2 л молока;
  • 5 яєць;
  • 150 г цукрового піску;
  • 2 ч. л. пудри;
  • 1.5 ч. л. ванільного цукру;
  • 400 г вершкового масла;
  • 3 пачки дріжджів для випічки;
  • 4 ст. л. меду;
  • 1 ст. л. солі.

Процес приготування виглядає наступним чином.

  • Яйця збовтати міксером і поступово всипати цукровий пісок. Коли маса стане однорідною, туди заливається тепле молоко, додаються масло і сіль. Все добре перемішується. Потім в суміш слід додати дріжджі і знову збити міксером.
  • Наступна на черзі – борошно, однак, перш ніж додати, її слід просіяти. Цей процес збагачує борошно киснем, випічка виходить більш пишною і якісною.

  • Тісто гарненько замісити руками, поки воно не перестане липнути до пальців. Повинна вийти однорідна, гладка маса, яку слід накрити целофаном і обернути в рушник, щоб воно не покрилося твердою скоринкою. Покласти згорток в тепле місце на дві години, щоб тісто піднялося. Коли маса збільшиться в розмірі, її потрібно знову промесить і відрізати четверту частину для прикрас.
  • З решти маси зробити коло і додати начинку у вигляді родзинок. Існує повір’я, що якщо в коровай покласти монету, молодята будуть жити в достатку. Грошик ставиться як раз в процесі формування короваю.
  • Деко застелити папером для випічки і викласти на нього сформований пиріг. Духовку нагріти до 200 градусів і помістити всередину невелику миску з водою. Поки піч розігрівається, тісто підніметься ще трохи. Тим часом слід приготувати суміш з яєчного жовтка, щіпки цукру і солі і змастити нею коровай з допомогою силіконової пензлика, щоб поверхня пирога під час запікання придбала золотистий колір.
  • Подбайте про красу страви. Взятий заздалегідь шматочок тіста потрібно розкачати в тонкий пласт і формами вирізати фігурки. Можна заплести косичку і обернути нею пиріг. Щоб декор добре тримався, його слід змочити водою перед прикріпленням.
  • Деко поставити в духовку і запікати коровай протягом півгодини. Далі слід повернути виріб, щоб воно рівномірно выпеклось і залишити ще хвилин на двадцять. Круглий піднос застелити тканинною серветкою і покласти на нього готовий коровай, дати йому охолонути. Посипати хліб пудрою з цукру або ваніліном.
  • Якщо десерт печеться в електродуховці, то через тридцять хвилин рекомендується знизити рівень тепла до 180 градусів.

Слідкуйте за ємністю з водою: як тільки рідина випарується більш ніж на половину, слід підлити ще.


З дріжджового тіста

Даний рецепт значно легше попереднього і містить меншу кількість інгредієнтів. Головне, добре вимісити тісто, щоб воно стало м’яким і податливим.

Дивіться також:  Ранок нареченої (20 фото): як проходить ранок перед весіллям будинку? Можна надіти пеньюар і як організувати все необхідне з ранку?

Інгредієнти:

  • 50 г вершкового масла;
  • 4 яйця;
  • 6 ст. л. теплого молока;
  • 4 ст. л. цукрового піску;
  • 1 пачка сухих дріжджів;
  • 1 ч. л. солі;
  • 4 ст. пшеничного борошна вищого сорту.


Вершкове масло розтопити на середньому вогні. Жовтки відокремити від білків і збити з трьома ложками цукрового піску. У молоко додати решту ложку підсолоджувача та пачку дріжджів. Перелити його в цукрово-жовткову суміш.

Білки добре збити з сіллю і відправити до решти інгредієнтів, після чого додати попередньо просіяне борошно і вершкове масло. Отриману масу замісити руками і продовжувати процес, поки тісто не перестане липнути до пальців.

Одну п’яту частину суміші відкласти для прикрас, з решти шматка сформувати коло і покласти на деко з папером для запікання. Накрити коровай рушником і поставити в тепле місце підніматися. Шматочок тіста розкачати в тонкий пласт і вирізати прикраси, збризнути їх водою і відправити під рушник до пирога.


Коли тісто підніметься, прикріпити готові фігурки і все разом поставити в попередньо нагріту до 200 градусів духовку.

Як тільки з’явиться рум’яна кірочка, температуру потрібно знизити до 180 градусів і накрити пиріг фольгою, після чого пекти ще одну годину. Готовий весільний хліб дістати з духовки і змастити солодкою водою, після чого дати охолонути і зустрічати молодят.


Як прикрасити?

При прикрасі весільного короваю можна не стримувати політ фантазії. Однак слід пам’ятати, що кожна фігурка має певне значення.

  • Наприклад, грона винограду – ознака родючості і великого потомства. Самі плоди складаються з маленьких кульок, а листочки вирізаються з розкатаного тіста. За допомогою тонкої палички робляться відмітини на листках у вигляді смужок.


  • Лебеді означають вічну любов і вірність. Для початку слід розкачати дві ковбаски довжиною 6 см і злегка розтягнути шматочок з одного боку, зігнувши його. Таким чином вийдуть тіло, шия і голова. Залишиться лише сформувати очі, дзьоб, позначити крильця і хвостик.
Дивіться також:  Рушник для короваю на весілля (30 фото): вибираємо рушник для весільного короваю

  • Одним з обов’язкових елементів декору для весільного короваю є грона калини, що символізує любов та достаток. Прикраса робиться з декількох товстих кульок, розрізаних навпіл і прикріплених до листю або прямо на поверхню короваю.


  • Косичку прийнято робити для кожного короваю. Декор розташовують навколо пирога або з одного краю. Для отримання красивої і рівною кіски, слід підготувати три довгих джгута, з’єднати зверху і заплести, закріпивши на кінці. Потім її слід акуратно викласти по краю весільного пирога.


  • Троянди означають любов і пристрасть. Соковиті бутони чудово прикрасять весільний пиріг. Для початку слід зробити чотири тонкі кружальця, перший згортається в рулет, а решта обертаються навколо нього. Верхні краї потрібно злегка відігнути, щоб квітка вийшов більш пишним.

  • Листя є символом молодості і достатку. Для створення даного прикраси необхідно розкачати тісто в тонкий пласт, вирізати ромбики і ножем зробити прожилки.

При подачі короваю необхідно поставити на нього сільничку, щоб молоді скуштували хліб та сіль. Щоб ємність з приправою не перекинулась, невелике поглиблення роблять прямо всередині короваю. Під час приготування вирізають невелику виїмку в центрі пирога, декоруючи її краю різними візерунками у вигляді колосків або кос.

Перед тим як винести коровай молодим, всередину поглиблення насипають сіль або ставлять сільничку. Новоспечені чоловік і дружина повинні відламати по шматочку хліба, вмочити в сіль, після чого з’їсти їх. Таким чином здійснюється ритуал, що позначає, що сімейна пара з’їла пуд солі, і відтепер молоді будуть жити довго і щасливо.


В якості прикраси весільного пирога можна використовувати і нетрадиційні варіанти. Багато декорують його квітами, зірками, серцями, вензелями та іншими фігурками за бажанням. Зробити їх можна як з відокремленої від основного тесту шматка, так і із спеціально виготовленого.

Для приготування тіста для фігурок знадобляться 1 склянка води, 3 склянки борошна і 1 ч. л. солі. Борошно змішати з сіллю, залити водою і замісити тісто. Розкачати качалкою і зробити елементи декору, після чого запекти їх в духовій шафі. Другий варіант робиться з 4 білків і 2 склянок борошна. Інгредієнти перемішати до отримання еластичної маси. Далі можна ліпити декор.


Рецепт приготування весільного короваю дивіться далі.