Пишна шарлотка з яблуками в духовці

Сьогодні у саду зібрали черговий урожай яблук і вирішили спекти шарлотку. Це блюдо у нас в сім’ї користується особливою повагою завдяки своєму смаку і простоті приготування. Адже можна просто нарізати яблука, замісити тісто і хвилин через 40 чудове частування готово.

Рецептів шарлотки з яблуками існує багато, але, крім цього, кожна господиня вносить свою додаткову родзинку в приготування. Ми, наприклад, часто печемо її взагалі з усього, що є. Як йдеться були б яблука, а шарлотку спечемо ? Причому в хід йде абсолютно вся кісломолочка: кефір, сметана, йогурти, майонез. Але навіть якщо раптом виявилося, що нічого кислого немає, не біда, робимо на одних яйцях.

Після прочитання рецептів ви побачите, наскільки легко можна спекти цей чудовий яблучний бісквіт, і полюбите його на все життя. А якщо ви любитель випічки, то дуже раджу почитати про заливний пиріг на кефірі, який також як і шарлотка дуже простий у приготуванні.

Рецепт пишною шарлотки з яблуками на кефірі

Вставши рано вранці, поки мої панночки ще ніжилися в ліжку, побіг мерщій на кухню робити шарлотку. Як я вже писав, вона дуже проста в приготуванні і багато часу не знадобиться. Загалом я буду робити і розповідати, а ви читайте і повторюйте ?

Інгредієнти:

  • Яблука – 4-5шт. (яблук багато не буває)
  • Борошно – 1,5-2 склянки
  • Яйця – 3шт.
  • Кефір – 1 склянка
  • Цукор – 1 склянка
  • Сода – 1 год.л.
  • Кориця – за смаком

Почав з яблук. Яблука у нас ростуть різних сортів, тому смак завжди також виходить різний. Помив їх, розрізав на четвертинки і вирізав серцевину з кісточками. Потім порізав довільними шматочками. Одночасно включив духовку, щоб вона прогрілася.

Шкірку у яблук не зрізав, вона м’яка. Зустрічаються сорти яблук з дуже жорсткою шкіркою, таку краще видалити.

Потім перейшов до приготування тіста. Яйця вбив у суху ємність і кинув дрібку солі.

Збийте яйця завжди в сухий ємності, інакше навіть крапля води не дозволить отримати піну.

Поставив міксер і включив максимальну швидкість. Приблизно через кілька хвилин з’явилася гарна, стійка піна.

Почав додавати порціями цукор, міксер при цьому не вимикав. Приблизно через 5 хвилин утворилася щільна, густа піна з м’якими піками.

Влив в яйця склянку кефіру і додав чайну ложку соди. Перемішав і порціями почав вводити просіяне борошно, постійно, але акуратно, перемішуючи.

Через 2-3 хвилини вийшло однорідне тісто, з консистенцію рідкої сметани.

Отриманим тестом залив порізані яблука і все перемішав.

Форму для випікання змастив вершковим маслом і трохи присипав манною крупою, це полегшить витяг готового пирога.

Залив форму тестом з яблуками. Для рівномірного розподілу потряс форму руками. Зверху трохи присипав корицею.

Поки я готував пиріг, духовка повністю прогрілася, і я в неї відправив форму з тестом.

Час випікання шарлотки 40 хвилин при температурі 180 градусів. Але цей час може мінятися як у більшу, так і у меншу сторону. Наприклад, якщо ваша форма вузька і висока – час потрібно збільшити, а якщо широка і низька – час для випікання знадобиться менше. До того ж всі духовки печуть по-різному. Тому при випіканні орієнтуйтеся не на час, а на готовність пирога, а легко перевіряється готовність сірником або зубочисткою. Достатньо кілька разів проткнути пиріг сірником, якщо вона залишається сухою значить все готово. Тільки протыкайте ближче до середини, там пропікається завжди найдовше.

Поки пиріг печеться, приготував цукрову пудру. Чайну ложку цукру кинув в кавомолку і через 10 секунд пудра була готова.

Дивіться також:  Оладки з гарбуза - прості і смачні рецепти

Моя шарлотка була готова через 50 хвилин. Я дав їй трохи охолонути і легко витяг з форми. Для краси присипав цукровою пудрою.

На цьому все. Вважаю, що день почався дуже добре.

Приємного апетиту!

Пишна шарлотка з яблуками в духовці зі сметаною

Як я вже говорив, пишну шарлотку можна зробити без соди, розпушувача, дріжджів, горілки та інших подібних інгредієнтів. Заінтриговані? Для цього ми будемо використовувати яйця, збиті в густу піну. І ось ця повітряна піна, як морська безодня, дасть необхідну легкість і легкість.

Інгредієнти:

  • Яблука – 2шт.
  • Борошно – 250гр.
  • Яйця – 4шт.
  • Цукор – 250гр.
  • Сметана – 1ст.л.
  • Ванілін – щіпка
  • Вершкове масло – для змазування

Приготування пирога почнемо з яєць. Всі яйця уб’ємо в миску, додамо щіпку солі і будемо збивати міксером.

Для того, щоб яйця швидше взбились зазвичай додають щіпку солі або краплю лимонного соку. Ми використовуємо сіль.

Збиваємо на великій швидкості міксера.

Одна невелика тонкість: міксер для збивання повинен бути чистим, а посуд суха.

Коли обсяг яєць збільшиться приблизно в два рази, додаємо потроху цукор і ванілін, продовжуємо збивати далі.

Весь обсяг повинен збільшитися в два-три рази. На цьому процес збивання можна вважати закінченим. Вносимо столову ложку сметани. Просіваємо і вносимо борошно. Тепер акуратно вмішуємо все в яєчну піну. Саме акуратно, піднімаючи борошно ложкою знизу вгору. Якщо ви це зробите як чоловік, широкими круговими рухами – всі повітряні бульбашки піни улетучатся і про пишну шарлотку можна забути.

Коли пишна основа готова, переходимо до яблук. Моєму, вирізаємо зіпсовані місця і середину, нарізаємо напівкруглими пластинками.

Все підготували, тепер переходимо до формування пирога, до найбільш творчої частини. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном або манкою.

Акуратно виливаємо яєчне тісто. Потрясываем форму руками для рівномірного розподілу тесту.

Потім в тісто утапливаем часточки яблук, надаючи їм форму квітки. Яблука утапливайте приблизно на 1см.

Взагалі, з яблук можете викласти будь-який візерунок, який тільки побажаєте. Дітям дуже подобаються всякі пики.

Відправляємо форму в духовку розігріту до 180 градусів і випікаємо 40-50 хвилин.

Духовки у всіх різні, в одних печеться 30 хвилин, в інших до однієї години. Перевіряйте готовність сірником або зубочисткою. Тільки протыкайте в різних місцях, сірник повинна залишатися сухою.

Для прикраси присипаємо шарлотку цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Шарлотка з яблуками – класичний рецепт для духовки

Як і в попередньому рецепті, спечемо смачну шарлотку без соди і кефіру, тільки на яйцях. Але яблука поріжемо не тільки пластинками, але і шматочками, а для додання особливого смаку та аромату додамо кориці. Одним словом, вийде класичний рецепт шарлотки.

Інгредієнти:

  • Яблука – 4-5шт.
  • Борошно – 230гр.
  • Цукор – 200гр.
  • Яйця – 6 шт.
  • Кориця – 1 десертна ложка
  • Вершкове масло – для змазування

Підготуємо яблука. Помиємо, разрежем навпіл і приберемо середину з кісточками. Частина яблук наріжемо напівкруглими пластинками, а частина шматочками. Вийде приблизно навпіл.

В яблука, порізані шматочками, додамо корицю і перемішати.

Форму для випічки змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном.

Коли ми підготували яблука і форму, переходь до приготування тіста. У чисту і суху миску вбиваємо всі яйця і додаємо дрібку солі. Починаємо збивати міксером на максимальній швидкості. Коли маса збільшиться в два рази, починаємо підсипати цукор. Збиваємо до пишноти. Тісто має збільшиться в об’ємі в два-три рази.

Потім неквапливо всипаємо борошно і акуратними, обережними рухами починаємо вмішувати борошно в тісто, намагаючись, щоб повітряні бульбашки залишилися по максимуму. На це у нас йде 2-3 хвилини.

Дивіться також:  Оладки з гарбуза - прості і смачні рецепти

Коли тісто повністю готове, прийшла пора випікати частування. На дно форми для випікання викладаємо яблука шматочками і рівномірно розподіляємо їх.

Зверху заливаємо тістом. Потрясывая форму руками, рівномірно розподіляємо його. Зверху прикрашаємо яблуками, порізаними пластинками.

Ну а якщо ви великий любитель кориці – присипаємо зверху.

І переходимо до випікання. Форму ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів на 20 хвилин. Все це час духовку не відкриваємо.

По закінченні часу знижуємо температуру до 160 градусів і продовжуємо випікати ще 30 хвилин.

Це робиться для того, щоб краще пропеклося тісто в самій середині, тому що цьому перешкоджає шар яблук на дні форми.

Готовність шарлотки пробуємо сірником. Якщо вона готова, дістаємо форму і даємо охолонути. Для краси зверху присипаємо цукровою пудрою.

Ну ось і все. Пробуйте рецепт і пишіть коментарі.

Приємного апетиту!

Як спекти пишну шарлотку в мультиварці

Хоча сьогоднішні рецепти для духовки, але не можу пройти повз рецепту для мультиварки. Причому шарлотка в ній виходить іноді навіть краще, висока і красива. Наша незамінна помічниця з цим справляється на ура! В мультиварці взагалі зручно готувати коли на вулиці жарко, або взимку від опалення душно. Включати в такий час духовку зовсім не хочеться і мультиварка підійде в самий раз.

Інгредієнти:

  • Яблука – 1кг.
  • Борошно – 250гр.
  • Яйця – 5 великих
  • Цукор – 250гр.
  • Розпушувач для тіста – 10гр.
  • Рослинне масло – 4ст.л.
  • Вершкове масло – для змазування

Пиріг починаємо з приготування тіста. Вбиваємо яйця в чисту і суху миску. Додаємо до них відразу весь цукор і починаємо збивати.

Збиваємо не менше 7-10 хвилин на максимальній швидкості міксера. Чим краще зіб’єте яйця і цукор – тим пишніше вийде тісто.

Коли маса стане пишною і повітряної додаємо в неї рослинне масло і просіяне борошно.

Завжди використовуйте просіяне борошно, так борошно насичується киснем і тісто виходить пишніше.

Разом з борошном просіваємо і розпушувач, так маса вийде більш рівномірною. Акуратно починаємо все перемішати до однорідного стану. Тісто готове.

Потім переходимо до яблук. Моєму їх і розрізаємо на довільні шматочки.

Яблука краще брати кислі, з ними виходить контраст смаків. Не забудьте прибрати всі кісточки і внутрішні шкірку.

Чашу мультиварки змащуємо вершковим маслом. На дно укладаємо цілий аркуш паперу для випічки, так легше дістати готовий пиріг.

У чашу виливаємо приблизно 1/3 об’єму тіста.

Викладаємо шаром частина яблук.

Заливаємо ще частиною тіста. Викладаємо ще шар яблук і заливаємо залишками тіста. Залишки яблук просто викладаємо зверху.

Закриваємо каструлю. Встановлюємо режим «Мультиповар», температуру 125 градусів і час 1 годину і 40 хвилин.

По закінченні часу дістаємо чашу і витягаємо шарлотку. Залишаємо остигати.

Так буває, що іноді тісто сильно прилипає до стінок і доводиться сильно трясти перевернуту чашу руками. Якщо у вас така чаша, в наступний раз після змащування стінок маслом, приліпіть до них смужку паперу для випічки. Шарлотку дістанете значно легше.

Остиглий пиріг присипаємо цукровою пудрою.

Як бачите, приготувати шарлотку в мультиварці досить просто, і виходить вона дуже високою.

Приємного апетиту!

Сама проста і смачна шарлотка з яблуками

Як ви вже бачили за попереднім рецептом, шарлотка не ставиться з складним пирогів. Вона досить проста в приготуванні, і якщо ви її спекли кілька разів, то рецепт вже дивитися не будете. Я хочу показати вам ще один дуже простий рецепт, який вам обов’язково сподобається.

Дивіться також:  Оладки з гарбуза - прості і смачні рецепти

Інгредієнти:

  • Яблука – 3шт. середніх
  • Борошно – 100гр.
  • Яйця – 3шт.
  • Цукор – 150гр.
  • Вершкове масло – для змазування

Починаємо приготування з яєць. Вбиваємо яйця в суху миску і трохи збиваємо міксером, буквально одну хвилинку.

Потім додаємо цукор і збиваємо вже до хорошої повітряної піни.

Все, збиті яйця. Додаємо просіяне борошно і акуратно перемішуємо. Намагаємося зберегти його легкість.

Не можна збивати яйця і борошно міксером, так ви ніколи не отримаєте пишну шарлотку! Вийде просто пиріг з яблуками.

Потім переходимо до яблук. Ріжемо навпіл, видаляємо серцевину і нарізаємо на невеликі часточки.

Вистилаємо Дно форми папером для випічки, або змащуємо вершковим маслом. Викладаємо шар яблук і заливаємо тістом.

Після того як ви зробили тісто, його треба швидко використовувати, інакше воно обов’язково осяде, і шарлотка не вийде пишною.

Форму відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 30-40 хвилин.

По закінченні часу перевіряємо готовність сірником або зубочисткою. Якщо все пропеклося – дістаємо форму з духовки і витягаємо шарлотку. Даємо охолонути і присипаємо цукровою пудрою.

Невеликий лайфхак: будь-яка шарлотка має дві сторони, і іноді виходить, що нижня сторона красивіше верхній. Значить нижню сторону кладемо вгору і присипаємо її цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Рецепт пишною шарлотки на кисляку

Хочу вам показати рецепт шарлотки на кисляку. Кисле молоко цілком можна замінити на будь-який кисломолочний продукт – кефір, ряжанку, сметану. Причому чим кисліше молоко, тим пишніше вийде пиріг.

Інгредієнти:

  • Яблука – 4-6шт. великих
  • Борошно – 2ст.
  • Яйця – 3-4шт.
  • Кисляк – 1ст.
  • Цукор – 1ст.
  • Сода – 1 год.л.
  • Кориця – за смаком
  • Вершкове масло – для змазування.

Це рецепт ми починаємо з яблук. Ми їх миємо та очищаємо від шкірки.

Звичайно, ця операція не є обов’язковою, але яблука без шкірки в багатошаровій набагато ніжніше.

Розрізаємо на великі шматочки. Не забуваємо видалити серцевину. Одне яблуко обов’язково залишаємо осторонь, його час прийде пізніше.

Вбиваємо яйця в суху миску і 2-3 хвилини збиваємо міксером на максимальній швидкості. Поступово додаємо цукор і продовжуємо збивати. На це у нас йде приблизно 5 хвилин.

В кінці у тісто додаємо соду і вливаємо кисляк. Все перемішуємо.

Частинами додаємо просіяне борошно і знову добре перемішуємо.

Додаємо порізані яблука, керуючись принципом – яблук багато не буває ? Ще раз все перемішуємо.

Форму для випікання змащуємо маслом і виливаємо в неї тісто з яблуками. Потрясывая форму, рівномірно розподіляємо тісто.

Тепер прийшла черга відкладеного яблука. Розрізаємо на половинки і прибираємо серцевину.

Шкірку з яблука не зрізаємо.

Розрізаємо на тонкі пластинки і укладаємо зверху на тісто у формі. За бажанням присипаємо корицею.

Форму відправляємо в розігріту до 180-200 градусів духовку на 40 хвилин. Випікаємо до готовності, готовність якої перевіряємо сірником.

Коли шарлотка буде готова витягуємо її з форми і даємо охолонути. Присипаємо цукровою пудрою. Всі. Залишилося заварити чай і покликати всіх до столу.

Приємного апетиту!

Друзі, хочу з вами поділитися цікавим відео рецептом смачною шарлотки від шеф кухаря. Рецепт цікавий тим, що яблука обсмажуються в вершковою карамелі. Який вийде смак – судити, звичайно, вам.

На цьому у мене все. Як бачите, приготувати яблучне частування дуже просто, з цим впорається навіть початківець кулінар. Частіше радуйте своїх близьких та друзів смачним ласощами. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.

Дивіться також: