Пшоняна каша з гарбузом на молоці (прості рецепти приготування)

У нас вечір, вечеря вже пройшов, і ламаємо голову, що зробити на ранок. Як завжди, рецепт підказала дочка, боязко нагадавши, що в світі існують не тільки яєчні, але й каші. Згадавши, що у нас лежить красуня гарбуз, вирощена в саду, було вирішено зробити кашу саме з нею, а також додавши пшона.

Я поділюся з вами рецептами приготування пшоняної каші з гарбузом. Вони перевірені часом і результат завжди гарантований. В них я розповім докладно, як і що робити, щоб вийшло по-справжньому смачне частування.

А раз вже мова зайшла про гарбузі, рекомендую подивитися як приготувати дуже смачні оладки з цього чудово овоча, які точно не залишать вас байдужим.

Пшоняна каша з гарбузом на молоці в духовці – покроковий рецепт

Почнемо з приготування в духовці. І це неспроста, здавна вважалося, що каша, приготована в російської печі, сама смачна. А що може бути ближче до печі? Звичайно, духовка, такий її маленький аналог.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 500гр.
  • Пшоно – 1ст.
  • Вода – 2ст.
  • Молоко – 2ст.
  • Вершкове масло – 50гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор – 2ст.л.

Як ви, напевно, знаєте, пшоно має звичай гірчити. Виною тому входять до його складу рослинні жири, які з часом стають згірклими і з’являється гіркота. Причому може гірчити як старе пшоно, так і крупа свіжої фасування, але неправильно зберігався. Способів, як позбутися гіркоти кілька, і ми їх будемо використовувати при приготуванні.

Склянку пшона заливаємо 3-4 склянками води і ставимо на вогонь.

Після закипання варимо 2-3 хвилини, потім відкидаємо на друшляк, а крупу промиваємо під проточною водою. Далі добре промите пшоно перекладаємо в каструлю, в якій будемо варити кашу.

Відварити крупу 2-3 хвилини — це один із способів позбавлення її від гіркоти.

Пшоно заливаємо двома склянками води і ставимо на вогонь.

Поки крупа закипає, переходимо до гарбузі. Гарбуз в каші можна залишити або шматочками, або зробити так, щоб вона була непомітна. У цьому рецепті ми будемо робити шматочками. Для того, щоб вона була непомітна, гарбуз натріть на крупній тертці, нарізати дрібними шматочками, або відваріть її окремо від крупи і подрібнити толкушкой або блендером, а потім додайте до пшону під час варіння.

Гарбуз порізали шматочками розміром приблизно по 1,5 див.

І як тільки пшоно в казані закипіло, додали до нього нарізаний гарбуз. Все перемішали і зменшили вогонь.

Якщо ви хочете, щоб гарбузове шматочки явно виділялися із загальної маси каші, поріжте її крупніше. І навпаки, якщо поріжете дрібніше, вона вся розійдеться на волокна і буде непомітна, причому каша буде позитивно оранжевого кольору.

Дивіться також:  Овочеве рагу з кабачками і картоплею: 7 рецептів приготування з фото

Тепер далеко від плити не відходьте. Так як кришку у каструлі не закриваємо, вода дуже швидко википає, плюс пшоно, розбухаючи, вбирає в себе воду. А значить потрібно досить часто заважати, інакше каша може пригоріти.

Приблизно через 5 хвилин каша стає дуже густа, подивіться на фотографію.

У вас може піти часу трохи більше, залежно від ступеня нагріву, в будь-якому випадку, навіть якщо вогонь у вас був маленький, не забувайте перемішувати.

Наливаємо в каструлю 2 склянки молока. У нас воно було охолоджене, т. е з холодильника. ? Додаємо вершкове масло і ставимо каструлю на вогонь. Доводимо до кипіння і кидаємо половину чайної ложки солі і пару столових ложок цукру.

Поки каша не закипіла, обов’язково помішуємо.

Пробуємо на смак, якщо солі або цукру мало – додаємо. А паралельно включаємо на максимальний вогонь духовку, щоб нагрівалася.

Помішуючи, чекаємо, коли каша закипить. Потім вимикаємо вогонь, закриваємо кришку на каструлю і ставимо її в духовку.

Робимо середній нагрів, у нас виходить температура приблизно 180 градусів, і залишаємо на 40-50 хвилин. По закінченні часу дістаємо каструлю і перевіряємо, щоб пшоно разварилось, і консистенція у каші була густа. Якщо вам здається, що рідкувате – поставте каструлю назад в духовку ще на 10-15 хвилин.

Ми ж зробили все не зовсім так ? Так як кашу робили вже ввечері, в духовці вона у нас простояла всього 30 хвилин. Потім вимкнули духовку і залишили до ранку, за цей час каша дійшла. Ну а вже вранці, дістали ще теплу каструлю і поснідали смачною їжею.

Кришку каструлі на в духовці можна не закривати, тоді час на приготування піде менше і зверху каша буде мати красиву коричневу скоринку. А кришку можна відкрити лише в кінці, або на початку хвилин на 10. Загалом спробуйте і так, і так, знайдіть свій варіант.

Приємного апетиту!

Простий рецепт пшоняної каші з гарбузом в мультиварці

Після духовки найсмачніша каша виходить в мультиварці. В добавок вона сильно полегшує сам процес приготування, не потрібно контролювати температуру, просто встановив потрібну, натиснув кнопку готово. Саму кашу будемо робити однорідної консистенції без шматочків гарбуза.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 100гр.
  • Пшоно – 140гр.
  • Вершкове масло – 20гр.
  • Сіль – 2/3ч.л.
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • Вода – 300мл.
  • Молоко 3,2% – 300мл.

Для того, щоб гарбуз не виділялася в каші, ми натремо на крупній тертці, після цього відправимо в чашу мультиварки.

Дивіться також:  Картопляні зрази з грибами: 9 рецептів, як приготувати зрази в духовці на сковороді

Крупу промиваємо під водою і також відправляємо в чашу.

Але так робимо тільки якщо ви впевнені, що ваша крупа не гірчить. Якщо вона з гіркотою, чи ви цього не знаєте, краще відварити пару хвилин, потім промийте і вже після цього використовувати.

У чашу додаємо цукор і сіль. Наливаємо молоко і воду.

Якщо ви використовуєте 1,5% молоко, то не використовуйте воду. Налийте 600мл одного молока.

Потім шматочком вершкового масла змастіть краї чаші, смужкою 50мм вище рівня рідини. Залишки масла додайте в молоко. Має вийти як на фотографії.

Закриваємо кришку мультиварки і вибираємо режим «Молочна каша», час приготування: 35 хвилин.

Якщо на вашій мультиварці відсутній режим «Молочна каша», тоді потрібно звернутися до інструкції до вашого апарату. Замінити можна на режим «Гасіння», «Варення», «Суп», головне переконайтеся, що температура на цих режимах не перевищує 100 градусів. Як варіант в режимі «Мультиповар» можна вибрати 95 градусів.

По закінченні часу мультиварка подасть сигнал про готовність каші. Залишилося тільки розкласти її по тарілках і покликати всіх до столу.

Приємного апетиту!

Смачна каша з гарбуза з пшоном в горщику

Наступний рецепт не простий, в ньому замість одного виду крупи будемо використовувати два – пшоно і рис. Але, крім цього, додамо ще інгредієнтів. І будемо запікати в духовці в горщиках. Вийде не проста, а диво каша!

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 300гр.
  • Пшоно – 50гр.
  • Рис – 50гр.
  • Цукор – 1ст.л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Яблука – 1шт.
  • Родзинки – 50гр.
  • Морквяний сік – 100мл.
  • Вершки 10% – 100мл.
  • Мед – 1ст.л.
  • Вершкове масло – 30г.

Почнемо з приготування круп. Для цього пшоно і рис промиваємо і замочуємо у воді на 20 хвилин у холодній воді. Після цього промиваємо під проточною водою до прозорості води. Якщо ви промивали крупи окремо, змішайте їх.

Гарбуз і яблука нарізаємо шматочками. З яблук бажано попередньо зрізати шкірку. Вичавлюємо сік з моркви на соковижималці.

Після цього приступаємо до заповнення горщиків. Заповнювати будемо шарами: першим тонким шаром викладаємо шматочки гарбуза, зверху кладемо половину крупи, присаливаем і сахарим, потім знову шар гарбуза і яблук з родзинками, знову шар із залишків крупи, потім шар гарбуза. Заливаємо все морквяним соком, зверху додаємо вершки.

Рідини повинно бути на два пальці вище вмісту і на пару сантиметрів не доходити до краю горщика.

Горщики відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку приблизно на 1 годину. Приблизно за 10 хвилин до закінчення відкриваємо кришку на горщику, щоб зверху вийшов гарний підсмажений шар. А після вимкнення вогню, горщик залишаємо в духовці ще на 15-20 хвилин.

Дивіться також:  Овочеве рагу з баклажанами і кабачками

Після цього дістаємо нашу кашу. Кладемо шматочок вершкового масла і поливаємо ложечкою меду. Даємо ще кілька хвилин постояти. А потім…. а потім приступаємо до трапези. Дуже круто є безпосередньо з горщиків, але можна спочатку перекласти на тарілку.

Загалом тут порад не даю ?

Приємного апетиту!

Як приготувати пшоняну кашу на молоці з замороженої гарбузом в каструлі

Прочитавши перші рецепти у вас, може скластися думка, що смачну кашу з гарбузом можна готувати або в духовці, або в мультиварці. Але це не зовсім так, не менш смачна вона виходить і в каструлі. І навіть якщо у вас немає своєї, вирощеної в саду, можна просто купити в супермаркеті заморожену. Не вірите? А ви спробуйте.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 500гр.
  • Пшоно – 1ст.
  • Молоко – 3ст.
  • Вершкове масло – 30-50гр.
  • Сіль – за смаком
  • Цукор – за смаком

Перед приготуванням заморожену гарбуз перекладаємо на друшляк і даємо їй повністю відтанути. Пшонку попередньо заливаємо окропом і даємо постояти кілька хвилин, потім промиваємо і заливаємо окропом повторно. Після декількох хвилин воду зливаємо, а крупу промиваємо.

До речі, це другий варіант позбавлення пшонки від гіркоти.

У каструлю наливаємо молоко і доводимо до кипіння, після закипання закидаємо в нього гарбуз.

Через кілька хвилин, коли молоко знову закипіло, закидаємо пшоно і перемішуємо. Солимо і сахарим за смаком. Робимо середній вогонь і варимо 15-20 хвилин, постійно помішуючи.

Якщо ви не любите шматочки гарбуза в каші, перш ніж кинути її в молоко, дрібно подрібніть ножем або блендером.

Не відходьте від плити, кашу потрібно постійно заважати, в іншому випадком вона легко пригорить.

Через 20 хвилин каша стане густою і ароматною.

Кидаємо в неї шматочок вершкового масла і ще раз перемішуємо. От і все. Як бачите, духовка зовсім не обов’язкова.

Приємного апетиту!

І в кінці, як звичайно, для тих, хто любить дивитися рецепти більше, ніж читати, я пропоную відео рецепт приготування смачної пшоняної каші. Ірина показує, як легко це зробити в каструлі на плиті.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 0,5 кг.
  • Пшоно – 1ст.
  • Вода – 2ст.
  • Молоко – 2ст.
  • Вершкове масло – на смак
  • Сіль, цукор – за смаком

Головне при приготуванні не відходити далеко від плити і часто помішувати.

На цьому у мене все. Як бачите, кашу, приготувати дуже легко, при цьому вона виходить дуже ароматна і смачна. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.