Прозоре варення з цілих ранеток з хвостиками на зиму

Хоча стаття і називається варення з ранеток, але рецепти, які ви тут прочитаєте, підходять до всіх дрібним яблучкам. Ранетка — це сортова яблуня, отримана шляхом схрещування сибірської яблуні ягідної з європейськими сортами. А все, що у нас росте у дворах і лісах, правильніше називати дичок. Але це зовсім не означає, що дичок не підходить для варення. З нього виходить дуже і дуже смачне ласощі.

Терпкий, кислувато-гіркий смак дички повно розкривається після термообробки. А витримка в цукровому сиропі, надає неймовірний контраст смаків. Коли ви кладете яблучко в рот і раскусываете, солодкі нотки змінюються на кислуваті, потім все це перемішується… Спробуйте зробити наприклад повидло з яблук, звичайно виходить смачно, але звичайні яблука не можуть дати такого смаку, якій дають ранетки або дичок.

Назв у ранеток багато – райські яблучка, китайка, сибірка. Як їх тільки не називають, але що їх об’єднує, так це чудовий смак варення. Більш смачного яблучного варення не буває. Спробуйте зробити хоча б раз, ви вже не станете.

Як зварити прозорий варення з ранеток на зиму – простий рецепт

Так вийшло, що недалеко від нашого міста є занедбаний радгоспний сад. Напевно, важкі 90-ті роки міцно пройшлися по тих місцях. За яблунями давно ніхто не доглядає, а так як сад знаходиться на відстані від доріг, про нього мало хто знає. Основний сорт, що росте там, це Уральська наливна, з якої виходить дуже смачне вино. А між сортовими яблунями місцями зростає ранет, який ми набрали для варення.

Інгредієнти:

  • Ранетки – 500гр.
  • Цукор – 500гр.
  • Вода – 150мл.

Яблучка перед готуванням моєму, видаляємо великі гілки, залишаємо тільки плодоніжки.

У каструлю наливаємо воду і всипаємо цукор.

Помішуючи, на повільному вогні доводимо до кипіння. Коли сироп закипів, цукор вже, як правило, розчинений.

У киплячий сироп закидаємо ранетки.

Часто в рецептах зустрічаються рекомендації проколювати яблучка зубочисткою, щоб шкірка не лопнула. Не хочу оскаржувати дану рекомендацію, але ми цього ніколи не робимо. Смак від цього не страждає. Ви робіть на свій розсуд.

Коли сироп закипів, варимо 5-10 хвилин. Ось у цей момент, щоб шкірка не лопнула, не рекомендую заважати варення. Заважати його дуже незручно, хвостики переплітаючись, не дають це робити. Простіше потрясти каструлю руками.

Дивіться також:  Жимолость протерта з цукром без варіння – заготовки з жимолості на зиму

Потім залишаємо до повного охолодження. Так як ми варили вже ввечері, залишили до наступного дня.

На наступний день включаємо варення на повільний вогонь і проварюємо ще 5-7 хвилин.

Знову залишаємо до повного охолодження.

Увечері проварюємо варення втретє 5 хвилин і гарячим розливаємо в банки.

Тепер деякі коментарі до рецепту. Води можна взяти і менше, і більше. При меншій кількості води вийде дуже густа солодкість, схожа на мармелад. І це не тільки через цукру, в ранетках дуже багато пектину. Крім цього, стає дуже незручно варити яблучка, сироп їх повністю не покриває. Тому зменшувати пропорцію води не раджу.

А ось якщо трохи додати води, то яблучний сироп вийде більш рідкий. Таке варення зручно варити. Воно дуже красиво виглядає в вазочках.

До речі, щоб отримати більш світле варення, на самому початку варіння додайте в сироп, сік 1/4 лимона.

От і все. Спробуйте приготувати. Приємного апетиту!

Найпростіший рецепт варення з ранеток з хвостиками цілком

Найпростіший рецепт на те і називається простим, що простіше вже нікуди. Посудіть самі: помили яблука, засипають цукром і зварили. Так і зробимо. Але розділимо весь процес приготування на два етапи – варення без зберігання та для зберігання на зиму.

Інгредієнти:

  • Ранетки – 1кг.
  • Цукор – 1кг.
  • Вода – 200мл.

Яблука перебираємо від зіпсованих та червивих. Видаляємо листя, але залишаємо плодоніжки або хвостики.

Моєму під проточною водою. Відправляємо в каструлю і засипаємо цукром. Кілька ранеток, штук 5-6, ріжемо навпіл, цю потрібно для швидкого виділення соку.

Каструлю ставимо на повільний вогонь. Додаємо половину склянки води і починаємо акуратно помішувати.

Спочатку це буде робити складно, але у міру плавлення цукру і виділення соку з яблук буде легше.

На повільному вогні доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин. Постійно помішуємо. В кінці видаляємо піну.

Через 5 хвилин вимикаємо вогонь і частина яблук, разом з сиропом, відкладаємо в розетку для варення. Частування до чаю готово.

Для зимового зберігання, готуємо далі. Даємо варенню трохи охолонути і знову включаємо вогонь і варимо, помішуючи, ще 20 хвилин. Після цього розкладаємо в банки і закатуємо кришками.

Даємо охолонути і прибираємо на зберігання. Приємного апетиту!

Прозоре варення з ранеток в мультиварці

Мультиварка в будинку як помічниця, варить нам супи, друге і звичайно варення. Звичайно, великий обсяг одразу в ній не зварити, але якщо такої мети у вас не стоїть, то її цілком можна для цього використовувати. Це навіть зручніше ніж готувати на плиті, — вам не треба стояти поруч і чатувати – втече варення чи ні. Просто задали режим і, поки все вариться, можете займатися своїми справами.

Дивіться також:  Варення з абрикосів без кісточок на зиму: рецепти густого варення

Інгредієнти:

  • Ранетки – 1кг.
  • Цукор – 1кг.
  • Вода – 300мл.
  • Лимон – 1шт.

Як і в попередніх рецептах, спочатку готуємо яблука. Моєму, вирізаємо все зайве. Для краси – видаляємо чашолистки.

Лимон розрізаємо навпіл, видавлюємо сік в чашу мультиварки.

Взагалі сік лимона використовується в двох цілях – щоб сироп залишався світлим, і щоб варення не засахаривалось при зберіганні.

У чашу висипаємо весь цукор і заливаємо водою.

Включаємо режим «Мультиповар», встановлюємо температуру 110 градусів і час 15 хвилин.

Помішуємо цукор, щоб він розчинився в сиропі.

По закінченні часу встановлюємо температуру 120 градусів і 25 хвилин.

Ранетки відправляємо в чашу, прямо в киплячий сироп. Акуратно помішуємо, або просто топимо яблучка в сиропі.

Коли режим закінчиться, залишаємо остигати наше варення до повного охолодження годин на 5-6.

Якщо ранетки не повністю покриті сиропом, накрийте їх тарілкою відповідного розміру і придавіть зверху невеликим вантажем, наприклад банкою.

Коли наше ласощі охолоне, знову включаємо режим «Мультиповар» на 120 градусів і варимо 25 хвилин.

По закінченні часу гаряче варення розкладаємо в банки і закрити кришками. Даємо охолонути і потім прибираємо на зберігання.

Рецепт варення з ранеток і апельсина в цукровому сиропі

Апельсин самий універсальний фрукт. Його додають в будь-яке варення: в аґрус, смородину, абрикос… Важко знайти хоч один фрукт, в який би він не був доданий. Ранетки не стали винятком. Незважаючи на їх чудовий смак, апельсин вносить нові нотки у смак і аромат.

Інгредієнти:

  • Ранетки – 1кг.
  • Цукор – 1кг.
  • Апельсин – 1шт.
  • Вода – 200мл.

Всі ранетки перебираємо і добре миємо. Для красивого вигляду райських яблучок відрізаємо гострим ножем чашолистки.

У каструлю насипати цукор і заливаємо водою. Ставимо на вогонь і на повільному вогні, помішуючи, доводимо до кипіння. Варимо до розчинення цукру.

Дивіться також:  Варення з агрусу з апельсином на зиму – прості рецепти (фото всередині)

Апельсин миємо й нарізаємо довільними шматочками. Видаляємо всі кісточки.

Яблука і апельсин відправляємо в киплячий цукровий сироп. Помішуючи, доводимо до кипіння і варимо 2-3 хвилини.

Намагайтеся не перемішувати ранетки, а тільки утапливайте ложкою в сироп. Так шкірка залишиться цілою і красивий зовнішній вигляд не буде зіпсований лопнула шкіркою.

Через 2-3 хвилини вимкніть вогонь, закрийте каструлю кришкою і залиште остигати.

Після охолодження знову включаємо повільний вогонь, доводимо до кипіння і, помішуючи, варимо ще 2-3 хвилини.

Яблука знову не перемішуємо, а тільки купаємо в сиропі.

По закінченні часу вимикаємо вогонь і гаряче варення розкладаємо в банки. Закриваємо кришкою і даємо охолонути. Після охолодження прибираємо на зберігання.

Приємного апетиту!

Смачне варення з ранеток з хвостиками і корицею

І звичайно неможливо обійти стороною рецепт варення з додаванням кориці. Таке поєднання яблука та кориці я пам’ятаю ще з дитинства, коли бабуся робила варення. І донині пряний аромат нагадує мені дитинство.

Інгредієнти:

  • Ранетки – 1кг.
  • Цукор – 0,8 кг.
  • Вода – 500мл.
  • Кориця – 1 год.л.
  • Лимон – 1/2шт.

Перебираємо яблука від зіпсованих та червивих. Моєму під проточною водою. За бажанням видаляємо чашолистки.

Готуємо сироп. Цукор засипаємо в зручну ємність і наливаємо воду. Включаємо повільний вогонь і доводимо до кипіння.

У киплячий сироп закидаємо яблука. Варимо 15 хвилин.

Потім вимикаємо вогонь і залишаємо до повного охолодження на 7-8 годин.

Через 8 годин ставимо варитися другий раз. Чайну ложку кориці поміщаємо в мішечок з щільної тканини і кидаємо її до яблук.

На повільному вогні доводимо до кипіння і варимо 30 хвилин.

Через 30 хвилин додаємо сік половини лимона і варимо ще 10 хвилин. Вимикаємо вогонь, прибираємо мішечок з корицею і розкладаємо варення в банки.

Приємного апетиту!

Відео рецепт як зварити варення з райських яблучок

А для тих, хто вважає за краще дивитися, ніж читати, я знайшов цікавий відео рецепт райських яблучок. При мінімальній термообробці, виходить дуже гарний смак і аромат. Для освітлення використана лимонна кислота. Втім, дивіться самі.

На цьому у мене все. Сподіваюся, ви полюбите варення з райських яблучок, і воно займе почесне місце на полицях. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.