Правила етикету за столом (29 фото): як правильно класти виделку та ніж, яким має бути положення столових приладів після їжі, як користуватися кожним предметом

Що являють собою правила етикету за столом? Де і при яких обставинах ними потрібно користуватися? Як правильно класти вилку і ніж під час і після трапези? Про що не можна забувати при відвідуванні гостей, ресторанів і кафе?

Етикет за столом являє собою певні знання, які формують поведінку людей у суспільстві. Будь-яка допущена помилка за столом буде відразу помічена й створить про людину неприємне враження, тому перед відвідуванням гостей, кафе чи ресторану необхідно перевірити свої манери, і якщо в них є «прогалини», відразу ж все виправити. Це допоможе надалі уникнути конфузних ситуацій і додасть самовпевненості.

Етикет за столом складається з кількох простих правил.

  • Не можна сідати далеко від столу або занадто щільно притиснувшись до його краю. На стіл можна класти тільки кисті.
  • Посадка повинна бути рівною, схилятися над їжею – негарно.
  • Поганим тоном вважається тягнутися за стравами. Якщо тарілки розміщені далеко, то потрібно попросити інших учасників трапези передати їх.
  • Під час прийому їжі слід користуватися серветками. Для цього дорослі кладуть їх собі на коліна, а маленьким дітям серветки заправляють за комір.
  • Всі страви слід накладати на тарілки столовими приладами. Винятком з цього правила є фрукти, цукор, печиво або тістечка.
  • Важливо пам’ятати, що прилади, які лежать ліворуч, призначені для тримання лівою рукою, а лежать праворуч – для правої руки.


Крім того, за столом не можна голосно розмовляти. При підтримці бесіди в першу чергу потрібно вислухати співрозмовника, не перебиваючи його, і вже потім давати відповідь. Виконання даних рекомендацій не становить особливої складності, тому їх слід дотримуватися завжди.

Навчати подібній манері поведінки потрібно також і своїх дітей, і бажано робити це з самого раннього віку.

Знайомство з сервіровкою

Сервірування столу є головною складовою будь-якої трапези. Якщо урочистий обід відбувається в домашніх умовах, то від його оформлення залежатиме враження про господарів будинку. Багато хто порівнює сервіровку столу з справжнім витвором мистецтва, так як важливо не тільки правильно розкласти столові прилади і знати їх призначення, але і створювати святкову атмосферу за допомогою кольорів і декору серветок.

Щоб красиво накрити на стіл, в першу чергу потрібно застелити скатертину, потім можна розставляти тарілки, стакани, бокали, фужери, столові прилади і серветки. Їх розташування встановлено правилами етикету і не може бути змінено за власним розсудом.

Скатертина служить основою для оформлення столу, тому до її вибору слід поставитися відповідально. Рекомендується використовувати полотна білого або світлого тону.

За правилами сервірування куточки скатертини повинні закривати ніжки меблів, але не бути занадто довгими, залишаючи відстань до підлоги в 25-30 див. Розстеляється полотно вільними рухами, при цьому важливо звертати увагу на те, щоб між столом і тканиною не утворився повітря. Не можна куточки скатертини натягувати, в іншому випадку полотно втратить свою форму і естетичний вигляд.

Після того як скатертину зайняла правильне положення на столі, можна переходити до наступного етапу сервіровки і зайнятися розстановкою тарілок. Існує багато різновидів тарілок, кожна з яких має своє призначення. Найчастіше на столі розміщують основні тарілки, якими можна користуватися для подачі різних типів страв, а також додаткові – для салатів, хліба, пиріжків, устриць, яєць, варення і фруктів. Використання кількості тарілок залежить від того, планується звичайну вечерю або урочистий обід.


Тарілки перед трапезою ретельно миють і витирають насухо, бажано – до блиску. Ставлять тарілки навпаки посадкового місця. Негарно, коли вони лежать на краю стільниці, тому при сервіровці цього слід уникати. У тому випадку, якщо обід буде складатися з декількох страв, столові тарілки ставлять під закусочні.


Величезну увагу слід також приділити та розміщення столових приладів. Вилки необхідно розкладати зліва, а ножі – праворуч від тарілки. При цьому поряд з ножем обов’язково повинна знаходитися їдальня ложка. Для урочистої вечері, який передбачає багате меню, спочатку розміщують закусочні прилади: рибний і столовий ніж, ложка для супу, виделка. Відстань між столовими приладами не повинно перевищувати 1 див.

Після столових приладів переходять до розставляння фужерів і фужерів. Їх ставлять від більшого до меншого починаючи з бокалів для води, вина, шампанського і закінчуючи склянкою для соку і чарками для міцних спиртних напоїв. Завершальним штрихом в сервіровці столу вважаються серветки, які є декоративним елементом і лягають на коліна.

Тканинними серветками не можна витирати обличчя і руки, для цих цілей застосовують паперові одноразові серветки.

Як вести себе за їжею

Урочиста вечеря або обід починаються з посадки за стіл. При цьому гості повинні займати місце, зазначене в запрошення. Якщо ж такого немає, необхідно почекати господарів будинку і уточнити, де можна розташуватися. Після посадки за стіл на коліна кладеться серветка, яку потрібно розгорнути і струсити. У тому випадку, якщо стіл сервірований серветками в кільцях, їх акуратно витягують і кільце кладеться у верхньому кутку від столових приладів. По завершенні трапези тканинну серветку беруть за центр і надягають назад на кільце.


Сидіти за столом слід комфортно, щоб було зручно користуватися столовими приладами. Лікті на стіл ставити категорично заборонено, так як це приклад поганого тону. Після подачі страв потрібно дочекатися всіх учасників трапези, і тільки тоді можна починати їсти. Страви, які розташовані на відстані, необхідно попросити передати, а не тягнутися за ними через весь стіл.

При цьому, за правилами етикету, кожен з гостей повинен переконатися, що в його сусіда є в наявності перець, сіль і масло.


Важливо також врахувати й деякі інші моменти.

  • Їжа передається тільки зліва направо, тому всі страви можуть рухатися тільки в даному напрямку. Для цього один учасник трапези тримає блюдо, а другий наповнює тарілку, або ж сусід просто передає страву, а адресат самостійно тримає тарілку і насипає їжу.
  • Незручні за формою і важкі страви не можна тримати на вазі – їх ставлять на стіл перед кожним передачі іншому гостю.
  • Предмети посуду з ручками і супниці рекомендується передавати так, щоб ручки прямували до сусіда, який приймає блюдо.

У тому випадку, коли їду необхідно набирати ложкою або виделкою, ложку розміщують праворуч від тарілки, а вилку ліворуч.

Їсти треба повільно – це не тільки дозволить повноцінно насолодитися їжею, але і поспілкуватися з господарями будинку або гостями. Під час прийому їжі рот потрібно тримати закритим, не видаючи плямкання і не стукаючи зубами. Якщо перші страви надто гарячі, не можна дути на них – достатньо просто трохи почекати, поки вони охолонуть.

Вступати в бесіду варто тільки тоді, коли їжа проковтну. При необхідності відлучитися спочатку варто попросити вибачення у присутніх, і тільки потім встати з-за столу.

Які прилади брати першими

Щоб правильно вести себе за столом в ресторані, важливо знати, як користуватися приладами. Як правило, всі основні страви розташовуються зліва, а напої – праворуч. Тому все, що лежить зліва від тарілок, можна сміливо брати. Починати трапезу необхідно з допомогою приладів, які розташовані ближче до тарілки, і застосовувати потім наступні по мірі подачі нової їжі. Важливо запам’ятати, що вилка використовується з ножем і вона розміщена ліворуч. Якщо ж вилка лежить праворуч, то це означає, що страви будуть кушаться без ножа.


Під час трапези необхідно знати, як правильно класти вилку і ніж. Як правило, для цього застосовують два різних стилі.

  • Американський. Передбачає розміщення вилки в лівій руці і ножа в правій. Ножем відрізають порція, після чого його кладуть на верхній край тарілки лезом всередину. Їсти страву виделкою допускається, тримаючи її, як в лівій, так і у правій руці. Для відпочинку вилку розміщують на тарілці зубцями вгору напрямком на 5 годин.
  • Європейський. Ніж розміщують строго в правій руці, а вилку – у лівій, при цьому перекладати вилку з однієї руки в іншу не можна. В процесі страви важливо стежити за тим, щоб вилка була постійно зубцями вниз.

У тому разі, коли виникла необхідність зробити невелику перерву, ніж і вилку кладуть на тарілку в розташуванні «я відпочиваю». Для цього вилка лягає рукояткою на 7 годин, а ніж – на 5 годин.


Як правильно підносити ложку до рота

Всі перші страви їдять столовою ложкою, тому необхідно знати правила етикету, що стосуються того, як підносити цей столовий прилад до рота. Зазвичай при сервіровці супові тарілки ставлять на стіл разом з ложками або ж потім подають суп з ложкою. Підносити ложку з їжею до рота можна як бічною стороною, так і гострим краєм приладу. Що ж стосується черпання першого страви, то це роблять двома способами: від себе або справа наліво.

Ложка, спрямована до рота, не повинна бути переповнена. Щоб з неї не капали залишки супу, приладом рекомендується злегка доторкнутися до краю тарілки. Якщо суп підливають, ложка повинна залишатися в тарілці.

Важливо і тримання столового приладу в руці. Ложку розміщують між вказівним і великим пальцем, таким чином, щоб ручка трохи впиралася в середній палець.

Як тримати фужер

Етикет за столом передбачає не тільки красиву сервіровку і хороші манери спілкування, але і правила, яких слід дотримуватися при прийомі їжі. Важливим моментом вважається тримання в руці келихів і фужерів. Найчастіше на урочистих вечері подають вино, для цих цілей застосовують спеціальні келихи «тюльпани» або фужери на ніжках. Келихи з білим і червоним вином потрібно тримати тільки за ніжку і ні в якому разі не охоплювати їх рукою. Аналогічно обертаються і з шампанським – наповнений їм посудину утримують трьома пальцями.

Що ж стосується келихів для коньяку, то їх можна розміщувати в долоні – таким чином напій прогріється до потрібної температури. Додати коньяку бурштиновий відтінок можна за допомогою легких погойдувань келиха. Чарку під горілку беруть трьома пальцями, напій довго не тримають в руці і швидко випивають.

Як покласти прилади, якщо є закінчив

Після їжі, коли трапеза закінчена, необхідно подати знак офіціантові. Для цього на тарілку паралельно лягають вилка з ножем – таким чином, щоб зубці виделки дивилися вгору, а лезо ножа в бік. Точно таку ж процедуру виконують і після закінчення десерту.

Ложки після прийому супу не повинні залишатися в глибокій тарілці, їх кладуть біля нижніх приладів. У тому випадку, якщо страва дуже сподобалося, можна «жестами виделки і ножа» це показати офіціантові. У цьому випадку столові прилади лягають посередині тарілки горизонтально, вилка розміщується зубцями вгору, а лезо ножа повинна «дивитися» на неї.

При цьому негарно скидати в тарілку брудні серветки, формуючи з них купи сміття.

Пам’ятка на кожен день

Правила етикету за столом необхідно дотримуватися не тільки дорослим, але й дітям, так як неправильна поведінка в суспільстві складе негативне враження про всю сім’ю. Щоб завжди бути на висоті і впевнено себе почувати в гостях, кафе або ресторані, достатньо лише вивчити прості рекомендації і слідувати їм кожен день. Отже, етикет не терпить таких недоліків.

  • Не можна відмовлятися за столом від певних видів страв, вказуючи на те, що вони можуть викликати алергічну реакцію або не підходять по дієті. Для цього бажано заздалегідь попередити господаря заходи та вказати йому, що виключити з їжі.
  • Застрягла між зубів їжа вважається неприємним явищем, але не варто його видаляти відразу ж за столом, навіть у тому випадку, якщо є зубочистки. Спочатку покидається стіл, і вже потім у туалетній кімнаті виконується видалення.
  • Деякі дами користуються яскравими косметичними засобами, тому на урочистих заходах можна зіткнутися з проблемою слідів губної помади на келихах. Щоб виключити цей поганий тон, слід перед вечерею видалити з обличчя помаду серветкою. Робити це треба не за столом, а в туалетній кімнаті.
  • Багато людей курять. Звичайно ж, у ресторанах куріння заборонено, але іноді можна опинитися в закладах, де обладнано місце для курців. Тут важливим моментом є те, що курити між змінами страв – недобре. Це краще за все робити по закінченні всієї трапези, і то – тільки з дозволу присутніх.
  • Не допускається розміщення на столах дипломатів і дамських сумочок. Це ж стосується і рукавичок, капелюхів, рукавичок і очок.


По закінченні прийому слід залишити про себе гарне враження і ввічливо подякувати господарів будинку або організаторів вечері за теплий прийом, похвалити прекрасний вибір страв і приємне спілкування.

Ще більше про правила етикету за столом ви дізнаєтесь з відео нижче.