Пісочне тісто для пирога – рецепти приготування

Друзі. Сьогодні ми будемо обговорювати одну з дуже цікавих тем – як приготувати пісочне тісто для пирогів. Зазвичай для такої випічки використовується саме різне тісто: дріжджове і бездріжджове, листкове, дуже зручно в приготуванні холодець тісто. Але родзинка пісочного – це його розсипчастість, ніжність структури, вершковий смак і простота приготування.

Якщо ви тільки починаєте освоювати кулінарне мистецтво, то вам може здатися, що з пісочним тістом треба повозитися. Для першого разу може бути і так, але в подальшому ви можете приготувати подвійну порцію, використавши половину на випічку, а другу приховати в холодильнику на кілька днів, або в морозилці на місяць. Це дуже зручно. Економимо час, готуємо вподобані пироги з тіста власного приготування.

Що стосується начинки, то тут на любителя. Хочете солодкий і ніжний пиріг-ватрушку з сиром або смачне печиво – будь ласка. Це тісто чудово поєднується з сиром, фруктами, варенням і горіхами. Кількість солодощі в такий випічці ви зможете регулювати по своєму смаку.

А якщо ви більше поважаєте начинку з м’яса і картоплі, то тут теж виручить пісочне тісто. Просто рецепт основи для пирога буде додана сіль і буде практично відсутній цукор. Вийде дуже смачно. Отже, вистачить ходити навколо, починаємо творити!

Рецепт пісочного тіста для пирога з сиром

Самий перший рецепт пісочного тіста призначається для пирога з сиром. Чому саме з сиром? Тому, що він любимо багатьма, він корисний, низькокалорійний. Можна багато писати про такі пироги, але ми обмежимося просто рецептом 😊

Інгредієнти:

  • Борошно – 335гр.
  • Мигдальна борошно – 55гр.
  • Масло вершкове – 285гр.
  • Цукрова пудра – 80гр.
  • Розпушувач – 7g.
  • Яєчний жовток – 2шт.
  • Сіль – 2г.

Сирна начинка:

  • Сир – 300гр.
  • Сметана – 50гр.
  • Цукор – 50-70гр.

Для кращого смаку до пшеничного борошна ми додамо трохи мигдальної. Це звичайно не обов’язковий продукт, але так вийде смачніше і ароматніший. Але є одна обов’язкова умова: всі інгредієнти повинні бути холодними, навіть дуже холодними.

Справа в тому, що пісочне тісто в першу чергу має розсипчасту структуру. А таку структуру можна отримати, якщо використовувати певні прийоми: охолодження продуктів, жовтки без білків, мінімум вологи, а якщо вона з’являється, то частинами, та інші прийоми. Але про все по порядку.

У першому рецепті я розповім як робити правильно, а в наступних внесемо допустимі коригування. Отже, вершкове масло або заморожуємо в морозилці, або сильно охолоджуємо на нижній полиці холодильника. Прибираємо В холодильник яйця, і бажано охолодити і борошно.

Після охолодження продуктів переходимо до приготування тіста. У чашу міксера відправляємо всі сухі інгредієнти: борошно, розпушувач, цукрову пудру і сіль. Перемішуємо до однорідності.

Потім заморожене вершкове масло колем, або ріжемо на шматочки і кладемо в чашу міксера. Включаємо низьку швидкість і добре перемішуємо. Якщо в борошні залишаються грудочки масла, це зовсім не страшно, це додасть додаткову шаруватість тесту.

Високу швидкість міксера не включайте. Інакше масло може нагріватися і з нього виділяється сироватка, яка зв’язується клейковиною з борошна, зменшуючи розсипчастість тесту.

Потім у чашу міксера відправляємо яєчні жовтки, включаємо міксер і перемішуємо до однорідності. На це йде приблизно 2-3 хвилини. Сильно і довго заважати не треба. Тісто при цьому виходить розсипчасте і суховатое.

Робимо тісто з міксера і ділимо на дві половини. Потім одну половинку кладемо між двома листами пергаменту і розкочуємо качалкою до товщини 4-5мм. А розкатаний між двома листами пергаменту пласт прибираємо в холодильник приблизно на 4 години для дозрівання. Другу половину кладемо в пакет і прибираємо в морозилку.

Ну а далі все просто. Готуємо сирну начинку. Для цього сир змішуємо зі сметаною і цукром.

Дивіться також:  Курячий рулет – кращі рецепти рулету з курки

Пласт тесту з холодильника кладемо у відповідну форму для випікання, потім викладаємо начинку з сиру. А зверху натираємо на крупній тертці крихту від замороженого шматка тіста.

Далі відправляємо форму в розігріту до 180-200 градусів духовку і випікаємо приблизно 25-30 хвилин, до рум’яного кольору.

Приємного апетиту!

Пісочне тісто для пирога з м’ясом і картоплею

Наступний рецепт можна вважати універсальним для дуже багатьох страв. Це простий рецепт, який під силу будь-кому, навіть починаючому кулінару.

Інгредієнти:

  • Борошно – 300гр.
  • Вершкове масло – 200гр.
  • Цукор – 100гр.
  • Яйце куряче – 2шт.
  • Сіль – маленька щіпка

Начинка:

  • М’ясний фарш – 500гр.
  • Картопля – 500гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.

Перед приготуванням охолоджуємо всі продукти, а потім переходимо до приготування. У миску кладемо шматочки вершкового масла і цукор. Перемішуємо міксером близько 30 секунд.

В несолодких пирогах вершкове масло можна замінити на вершковий маргарин практично без втрати смаку, але з великою економією бюджету.

Додаємо курячі яйця і перемішуємо міксером до однорідного стану. Швидкість міксера робимо повільну. Абсолютно однорідну структуру досягати немає необхідності.

На відміну від першого рецепта, курячі яйця кладемо разом з білками. Білки роблять пісочне тісто менш розсипчастим, як би скріплюючи борошно. Але в даному випадку це може виявитися важливим, так як м’ясо виділяємо сік і нам його треба утримувати усередині конструкції.

Наступним етапом в миску вносимо просіяне борошно і також перемішуємо міксером. Потім міксер прибираємо і замішуємо руками тісто, збираючи не промешанные залишки борошна. Потім кладемо його в пакет і прибираємо в холодильник хвилин на 40-60.

Тісто повинне вийти сухуватим і пружним.

По закінченні часу тісто ділимо на частини в пропорції 2/3 і 1/3. Розкачуємо в пласти товщиною приблизно 5мм. Великий пласт кладемо на деко, на нього викладаємо начинку і закриваємо маленьким пластом тіста. Краї з’єднуємо один з одним.

Відправляємо деко в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо близько 1 години. Готовність перевіряємо по темно рум’яної скоринки на поверхні пирога.

Приємного апетиту!

Як зробити пісочне тісто для пирога з ягодами

Пиріг з ягодами ніяких особливих вимог до тесту не висуває, тому його можна приготувати як за першим рецептом, а можна приготувати за вказаною нижче. Потім оцінити смак, легкість приготування та залишити коментарі 😊

Інгредієнти:

  • Борошно – 300гр.
  • Масло вершкове – 200гр.
  • Цукор – 100гр.
  • Яєчні жовтки – 3шт.
  • Сіль – щіпка

Начинка:

  • Ягоди + заливка
  • Заливка:
  • Крохмаль – 22гр
  • Цукор – 120гр.
  • Сметана 20 % – 300гр.
  • Яйця – 2шт.
  • Ваніль, ванілін, ванільний цукор – за смаком

Виконуємо обов’язкова вимога для пісочного тіста – охолоджуємо масло і яйця. Ми їх зазвичай прибираємо на нижню полицю холодильника, а на наступний день використовуємо.

Масло розрізаємо на шматочки і кладемо в миску, додаємо цукор і щіпку солі. З допомогою міксера змішуємо інгредієнти, при цьому маса побіліє і стане однорідної. Як правило, на це потрібно 30 секунд часу.

Потім додаємо в миску яйця, але не всі відразу, а по одному, не перестаючи при цьому перемішувати міксером.

Після цього у збиту масу додаємо просіяне борошно і перемішуємо міксером.

Весь час міксер тримаємо на найменшій швидкості.

Коли тісто трохи перемішається, міксер прибираємо і вимішуємо руками. Добре вимішувати не потрібно, для цього досить пари хвилин. Після цього тісто загортаємо у плівку і прибираємо на нижню полицю холодильника мінімум на 1 годину.

По закінченні часу переходимо до приготування пирога. Пісочне тісто розкачуємо у вигляді пласта і кладемо у форму діаметром 22-24см. Робимо невеликі буртики. Заливаємо заливку і викладаємо ягоди. Випікаємо в духовці при температурі 180 градусів 40-45 хвилин.

Приємного апетиту!

Дивіться також:  Салат з ананасами і куркою – дуже смачні рецепти

Як приготувати пісочне тісто для пирога з варенням

Один з моїх найулюбленіших пирогів – з варенням. До речі, а ви знаєте, що віденське печиво ні що інше як пиріг з ягодами, розрізаний на шматочки?

Інгредієнти:

  • Борошно – 455гр.
  • Масло вершкове – 200гр.
  • Цукор – 150гр.
  • Яйце куряче – 2шт.
  • Ванільний цукор – 1пакетик
  • Розпушувач – 1ч.л.
  • Варення – 300-400гр.
  • Сіль — щіпка

У миску вбиваємо охолоджені яйця, всипаємо цукор звичайний і ванільний. Перемішуємо міксером до однорідного стану.

Кидаємо дрібку солі і нарізане шматочками холодне вершкове масло. Все перемішуємо міксером, при цьому абсолютної однорідності не потрібно.

Борошно просіваємо в іншу миску і додаємо в неї розпушувач. Перемішуємо і починаємо порціями додавати в яєчну масу. При це спочатку перемішуємо міксером, а потім просто руками.

Довго вимішувати пісочне тісто не потрібно, просто дивіться вся борошно втрутилася в тісто чи ні. Якщо втрутилася вся, то просто скачуємо в кулю. Потім цю кульку ділимо на дві частини в пропорції 1/3 і 2/3.

Шматочки загортаємо у плівку, потім більшу частину прибираємо в холодильник, а меншу в морозилку приблизно на 1 годину.

По закінченні часу виймаємо тісто з холодильника. Робочу поверхню припыляем борошном і більший шматок розгортаємо в пласт товщиною 3-4мм. Потім акуратно перекладаємо на деко, застелене пергаментом.

Змащуємо улюбленим варенням, при цьому шар варення робимо приблизно 2-3мм.

Дістаємо з морозилки заморожений шматочок тіста і натираємо його на крупній тертці поверх варення.

Відправляємо деко в розігріту духовку і випікаємо при 180 градусах 25-30 хвилин до золотистого кольору.

Приємного апетиту!

Рецепт пісочного тіста для пирога з капустою

У цьому рецепті при наведу універсальний спосіб приготування пісочного тіста для всіх несолодких пирогів, будь то з капустою чи з м’ясом. Вважаю, що цей рецепт самий правильний і найкращий.

Інгредієнти:

  • Борошно – 300гр.
  • Вершкове масло – 150гр.
  • Вода – 85гр.
  • Сіль – 1/2ч.л.
  • Оцет 9% — 2ч.л.

Перед приготуванням охолоджуємо всі продукти. Якщо є можливість, то охолоджуємо і борошно. Після охолодження борошно відправляємо в глибоку миску.

Масло ріжемо досить великими шматочками і відправляємо до борошна. Руками з’єднуємо масло і борошно в мисці.

При з’єднанні не потрібно прагнути зробити абсолютно однорідну масу, навіть навпаки, якщо залишаться шматочки масла вони дадуть тесту шаруватість, що сприятливо позначиться на його якості.

У склянку наливаємо холодну воду, бажано з холодильника. Додаємо пару чайних ложок оцту, сіль і перемішуємо до розчинення солі.

Оцет покращує якість клейковини в тісті і робимо його більш пухким і повітряним.

Потім борошно з миски висипаємо на робочу поверхню і приступаємо до замісу тіста.

Для цього борошно поливаємо частиною води з оцтом, не більше столової ложки. І перемішуємо борошно. Потім знову додаємо воду і знову перемішуємо борошно.

Головна мета внести в борошно всю рідину, але не дати їй зв’язатися з клейковиною. Тому воду вносимо невеликими частинами в кілька прийомів.

Коли вся вода виявиться в тесті, формуємо з нього кулю, загортаємо його в плівку і прибираємо в холодильник на 1-2 години. При цьому воно має сильно розсипчасту структуру, яка покращитися після дозрівання в холодильнику.

В якості начинки для пирога дуже добре використовувати капусту, змішану з вареними яйцями. Для цього капусту нарізаємо соломкою і обсмажуємо на сковороді з вершковим маслом. Потім в мисці до капусти додаємо нарізані варені яйця і перемішуємо.

Для пирога пісочне тісто викладаємо на дно форми товщиною приблизно 1 см і робимо невеликі буртики. Потім викладаємо начинку з капусти і прикрашаємо смужками, вирізаними з того ж тіста. Форму відправляємо в духовку і випікаємо при температурі 180 градусів 30 хвилин.

Дивіться також:  Пісочне печиво – рецепти смачного печива в домашніх умовах

Приємного апетиту!

Тісто для пирога з яблуками в духовці

Пиріг з яблуками — завжди бажана випічка на столі як для дітей, так і для дорослих. Тому наступний рецепт присвячується саме цього пирога. Але тісто зробимо трохи не за класичним рецептом, і правильніше називати таке полупесочным.

Інгредієнти:

  • Борошно – 450гр.
  • Цукор – 150гр.
  • Вершкове масло – 120гр.
  • Яйце куряче – 2шт.
  • Розпушувач – 1ч.л.
  • Ванілін – за смаком

Начинка:

  • Яблука – 2шт. (середні)
  • Лимонний сік – 15-25мл. (за смаком)
  • Цукор – 2ст.л.

Охолоджуємо продукти. У миску вбиваємо яйця, додаємо розпушувач, додаємо цукор, і порізане на шматочки вершкове масло і починаємо замішувати тісто. При цьому порціями додаємо борошно.

Замішування відбувається дуже швидко, приблизно за 2-3 хвилини. При цьому тісто виходить м’яким і еластичним. Загортаємо його в плівку і прибираємо відпочити.

А поки готуємо начинку. З яблук чистимо шкірку, видаляємо середину і нарізаємо на невеликі кубики. Потім відправляємо їх в каструлю, додаємо цукор і лимонний сік. Перемішуємо і вмикаємо невеликий вогонь.

Помішуючи тушкуємо яблука до випаровування рідини, приблизно 2-3минуты.

А тепер сформуємо пиріг. У круглу форму на дно кладемо папір для випічки.

Тісто ділимо на дві нерівні частини, приблизно 2/3 і 1/3. Більшу частину кладемо у форму і руками розподіляємо по дну, робимо невеликий бортик.

Викладаємо начинку з яблук і рівномірно розподіляємо. Зверху покриваємо маленькими шматочками тіста, які відриваємо руками від маленького шматочка.

Форму відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 30-35 хвилин, до красивої рум’яної скоринки. Потім даємо охолонути і подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Класичний рецепт пісочного тіста

Як ви вже встигли побачити, варіантів приготування пісочного тіста досить багато, але якщо їх об’єднати, то вийде класичний рецепт. Саме такий ми зараз і приготуємо. Причому, як ви бачите, в рецептурі присутній цукор, значить тісто вийде солодке. Таке можна використовувати для печива, солодких пирогів та інших заготовок. А якщо цукор не покласти, то вийде тісто для несолодких пирогів з м’ясом, картоплею, капустою.

Інгредієнти:

  • Борошно – 3ст.
  • Масло вершкове – 250гр.
  • Цукор – 3/4ст.
  • Яйце куряче – 3шт.
  • Розпушувач – 1/4ч.л.
  • Сіль — щіпка

Всі інгредієнти перед приготуванням охолоджуємо. Вершкове масло кладемо в чашу міксера і на повільній швидкості перемішуємо буквально 10 секунд. Потім у чашу додаємо весь цукор і щіпку солі. Включаємо повільну швидкість і ще перемішуємо ще 15-30 секунд.

Яйця відокремлюємо білки від жовтків і по одному жовтки додаємо в міксер. Перемішуємо на повільній швидкості.

У класичному варіанті пісочного тіста використовуються тільки жовтки яєць, вони не дозволяють тесту склеюватися і дають рихлість і легкість. Яйця з білком використовують в тесті, застосовуваному для пирогів з сильно вологого начинкою, наприклад, з м’ясом, коли м’ясо може виділити досить багато соку.

Потім в миску, додаємо просіяне борошно, все відразу і розпушувач. Включаємо повільну швидкість міксера і все добре перемішуємо. Як тільки вся мука перемішається, тісто з чаші перекладаємо на стіл. Обминаємо його руками і надаємо форму кулі.

Загортаємо у плівку і прибираємо в холодильник для дозрівання на півгодини.

При цьому структура у нього виходить пухка, розсипчаста, на дотик круте, але еластичне, трохи кришиться.

Якщо тісто вийшло м’яке, відправте його в холодильник на півгодини, потім додайте один жовток, трохи борошна і замісити руками.

Має вийти як на фотографії.

З такого тіста можна готувати відразу, а можна загорнути в плівку і прибрати в холодильник.

Приємного апетиту!

На цьому у мене все. Нехай ваш будинок, з вашою допомогою буде повною чашею. Готуйте із задоволенням. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.