Підживлення томатів у теплиці – які добрива і коли використовувати?

Завершилися посадки томатів в теплицю, і відразу постає питання, як і чим їх підгодувати. Сьогодні з вами будемо говорити про не зовсім ординарні способи підгодівлі, про яких ви невірне навіть не чули. Скажу відразу, рекомендацій щодо мінеральних добрив ви мене не знайдете, способи підгодівлі будуть народні, цілком доступні і, головне, дешеві і ефективні.

Але перш, ніж їх застосовувати, хочу, щоб ви прочитали статтю до кінця. Це дуже важливо, бездумне застосування будь-якої підгодівлі веде до непередбачуваного результату і не приносить ніякого задоволення. Зовсім інша справа, коли ви свідомо додаєте в раціон томатів той чи інший інгредієнт. І я гарантую, ніяких інших підживлень ви вже застосовувати не будете.

Раз вже ми говоримо про томати в теплиці, рекомендую почитати як їх пасинкувати і прищипувати, це дуже важлива поряд з підгодівлею, операція, спрямована на збільшення врожаю.

Підживлення томатів після висадки в теплицю з полікарбонату

Все, що рослина з’їло з ґрунту в процесі свого розвитку, в ідеалі має повернутися назад. І якщо опале листя і гілки туди й потрапляють, то що відбувається з усім іншим? Збираючи весь врожай восени, садівники на своїх ділянках проводять тотальну прибирання – в першу чергу збирають плодову падалицю, стрижуть гілки дерев і чагарників, висмикують однорічні рослини, з теплиць видаляють овочеву бадилля.

У кращому випадку всі рослинні відходи відправляються в компостну яму, в гіршому просто спалюються, а іноді навіть спалюються за межами ділянки. Разом з цими зеленими залишками виносяться мікроорганізми, що мешкають в грунті. Завершивши прибирання ділянки, ми з полегшенням зітхає, дивлячись на красиву чорну землю ділянки, де колись ріс урожай і, з почуттям виконаного обов’язку, посипаємо колишні грядки мінеральними добривами, щоб добрива встигли отруїти удобрити землю для наступного врожаю.

Навесні, вскопав грядочки, старанно видаливши всі бур’яни, які вам зустрінуться, отруївши удобривши в черговий раз землю мінеральними добривами, ми приступаємо до посадок. Але повернемося до томатів. Я майже впевнений, що весняні грядки під посадку помідорів у вас чисті і без бур’янів. Вважається, що всю овочеву бадилля восени потрібно видалити, а ще краще спалити, так як на ній багато всякої зарази і хвороб. А з бур’янами між кущами все і так борються протягом літа.

І ось, вскопав грядочки у теплиці під томати, ми садимо розсаду, поливаємо і замислюємося, чому ж їх підгодувати? Зразок добрива з осені внесли, навесні рекомендовану дозу теж додали, але в минулому році робили також, а вони он як погано росли і вболівали. Якщо у вас все відбувається так я описав, все погано. Але все можна виправити! Давайте подивимося на проблему зсередини, з боку рослин.

Для початку трохи роздумів. Ви знаєте про Сахалінському феномен гігантизму рослин? Городники знають, що в тих землях мало гумусу, але в низинних місцях, біля основи гір, існують ділянки з травами висотою до 4 метрів. Коли закладають ділянки на цих землях, або цю землю використовують на інших ділянках, посаджені рослини виявляють дивний гігантський зріст. На жаль, тільки невеликий час, після декількох років перекопок і внесення мінеральних добрив все поступово повертається до норми.

А феномен чорних земель Терра Прета в басейні річки Амазонки? Зрізана і вивезена в інше місце земля показує небувалу врожайність, поки її знову не почали орати і удобрювати.

Дивіться також:  Пасинкування помідорів: як правильно пасинкувати і прищипувати помідори в теплиці

Заглянемо всередину грунту. І що ми там бачимо?

Але це далеко не все.

І невеликий додаток.

З усього цього ми, мабуть, знаємо тільки про дощових черв’яків, про те, як вони корисні. А про весь інший підземний світ, який коротко проходили у школі, не думаємо. Не думаємо, що цей світ, званий одним словом «біота» потребує догляду. Адже це саме вони, несплячі невтомні трудівники переробляють все те, що ми вносимо в грунт, роблячи її придатною для рослин.

Існує шар грунту, званий ризосферой, це ділянки грунту безпосередньо навколо коренів рослини і потрапляють під дію кореневих виділень. Це дуже важлива ділянка, саме з ризосфери рослина отримує необхідні йому мінерали, амінокислоти, гормони росту. Значна частина систем захисту рослини сконцентрована саме в цьому шарі.

Подивіться на фото з архіву ВНДІ Сельхозмикробиологии:

На ній показаний симбіоз рослин і мікроорганізмів в ризосфері. Показана колонізація мікроорганізмами поверхні кореня.

Ви звертали увагу на те, що газони, які перебувають на наших вулицях міст, постійно косять, але ніхто їх не удобрює? Весь догляд полягає в постійній стрижці, інакше взагалі все заросте? Так звідки рослини беруть так необхідні їм азот, калій і фосфор? Все просто, все що потрібно рослинам вони частина синтезують з повітря, а іншу частину їм люб’язно надає грунтова біота.

Хочете в саду: ні грама добрива в теплиці і багатий урожай? Думаєте неможливо? Можливо, ще й як! Для початку потрібно припинити використовувати мінеральні добрива, це хімією ви цькуєте грунтову біоту, і почати годувати не помідори, а саме біоту, яка надасть все необхідне рослинам.

Рецепт підживлення томатів дріжджами

Звичайно, можна просто взяти і відмовитися від усіх добрив і підгодівлі. Але якщо у вас біота на грядках нечисленна, то результат буде сумний. Припустимо, ви стійко наважилися відмовитися від використання мінеральних добрив. Честь і хвала, але поки біота, здатна дати томатам все необхідне у вас не розвинулася, їх потрібно, все-таки, підгодувати штучно.

Одна з таких підживлень – це підживлення дріжджами. Але не думайте, що помідори будуть є дріжджі, зовсім ні, просто дріжджі містять велику кількість білків, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів і величезна кількість корисних бактерій. Внісши підживлення дріжджів, ви запускаєте невеликий шторм з харчового ланцюжка всієї живності, що живе в ґрунті. Одні починають поїдати інших, виробляючи виділення, здатні засвоюватися корінням рослин.

Робиться така підгодівля просто:

  • 10 грам сухих дріжджів
  • 2 ст. ложки цукру
  • 1 склянку теплої води
  • 2 склянки золи

Сухі дріжджі залийте теплою водою,

всипте цукор,

розмішайте і поставте в тепло для бродіння від 6 годин до доби.

Потім розведіть в 10 літрах води з додаванням золи. Отриманий розчин розбавляєте в пропорції 1:5 і поливаєте томати по вологому грунті з розрахунку 1 літр на кущ.

За сезон достатньо провести два підживлення, одну в період початку цвітіння, другу через місяць після першої. Підгодівля використовується тільки під корінь, по листу її не використовують.

Підживлення помідорів в теплиці народними засобами – від першої підгодівлі до цвітіння і зав’язування плодів

Якщо підгодівля дріжджами вносить певний дисбаланс в кількісний і якісний баланс біоти грунту, то підживлення настоєм трав виявляється більш корисна в довгостроковому плані.

Настій з трав готують двома варіантами:

  • настій із свіжої трави
  • настій з трави ферментованої

Настій із свіжої трави готується наступним чином: будь-яку підходящу ємність, бочку, корито, ванну, наповніть на 2/3 об’єму скошеною травою. Додайте золи з розрахунку на відро трави – склянка золи. Залийте все водою і залиште настоюватися 7-10 днів.

Дивіться також:  Мульчування томатів у теплиці

Термін готовності залежить від навколишньої температури, як правило при цьому припиняються процеси бродіння, що видно візуально.

При температурі 25-27 градусів у вас за тиждень може розчинитися вся трава. Траву можете використовувати абсолютно будь-яку. Коли трава наполовину розчиниться – настій готовий.

Розводьте його водою в пропорції 1:10 і поливайте томати з розрахунку 1 літр на 1 кущ. Помідори поливають два рази на місяць.

Тепер про найголовніше в цьому настої. Готовий настій має зовсім гидке, дуже сильний запах, який відчують всі сусіди вашої ділянки. Та й самому його застосовувати – процедура не з приємних. Що ж викликає цей запах? Запах виникає від роботи анаеробних маслянокислих бактерій. В результаті утворюється дуже багато корисних кислот – мурашина, янтарна, масляна, пропіонова, тобто дуже корисний для грунту настій. Все добре, якби не запах.

Садівники навчилися готувати трав’яні настої з меншим запахом. Для цього в бочку з травою додають такі компоненти – розсіл огірковий, мелясу, варення, Байкал М1 та інші. Запах зменшується. АЛЕ! Хочу вас застерегти, ніколи так не робити!

Запах зменшується за рахунок збільшення в розчині молочнокислих бактерій. Різко зростає кислотність розчину, завдяки чому в ньому не можуть розвиватися багато корисні бактерії і гриби. У підсумку мікробіологічний склад такої трави виходить дуже бідний, звідти випадає дві основні групи мікробів – фосфатмобилизующие і азотофіксуючі бактерії. В кінцевому підсумку ви отримаєте не добриво, а просто рідкий силос з дуже бідної биотой.

Тому, основним показником якості вашого настою є його сильний запах, чим сильніше пахне, тим краще.

Іншим варіантом приготування настою з трав є настій з ферментованої трави. Для цього скошена трава спочатку складається в чорний, щільний поліетиленовий пакет. Пакет зав’язується і на 1-2 дні виставляється для ферментації на сонці. Температура на сонці всередині пакета може досягати більше 60 градусів. При цьому гинуть багато патогени, личинки, насіння рослин.

Після ферментації трава перекладається відра, приблизно на 2/3 обсягу і заливається водою. Через 1 годину настій готовий. Цей настій використовують, не розбавляючи, по 1 літру під кущ приблизно 1 раз в місяць. Ніякого стороннього запаху в процесі ферментації і настоювання не виникає, але там протікають абсолютно інші біохімічні процеси.

Ферментированная трава після використання настою залишається практично у цілому вигляді. Її краще використовувати в якості мульчі під перці, огірки або інші культури.

Вона є дуже корисною їжею для годування всієї грунтової біоти у вашому саду.

Аэрированный компостний чай

А тепер ми підійшли до найголовнішого, як без удобрення вирощувати хороші врожаї. Основний мотив, рушійний вами, повинен бути спрямований на збільшення мікроорганізмів, які живуть у ґрунті. Це зробити не так вже й складно. Потрібно вносити органіку, і збільшувати кількість біоти поїдає цю органіку.

Під органікою я розумію в першу чергу органічні рештки рослинного походження – листовий опад, скошена трава, бур’яни, залишки продуктів харчування з вашого столу. Одним словом все, що може служити кормом мікроорганізмів. Якщо мова йде про помідори в теплиці – це в першу чергу мульча у вигляді трави. Я застосовую солому, деякі використовують скошену траву. Так виглядає одна з наших теплиць з помідорами і перцем.

Дивіться також:  Фітофтора на помідорах – як боротися народними засобами

Незважаючи на те, що зараз 04 червня, весна була дуже холодна, Південний Урал все-таки, вже з’явилися перчики.

У огіркової теплиці ростуть сформовані огірки, причому висаджені вони були без розсади, насіння відразу в землю.

А щоб рослини отримували необхідне харчування, буду підгодовувати ґрунтових організмів аэрированным компостным чаєм, скорочено АКЧ. Що таке АКЧ і як його зробити?

Давайте по порядку. Уявіть, що ви регулярно опрыскиваете лежить на грядках органіку свіжим АКЧ, в якому хмари компостних бактерій, амеб, інфузорій, нематод та іншої рухомої живності. Через деякий час спрацює харчовий ланцюжок – хижаки з’їдять бактерії і стануть таким гарним, високобілковим концентратом. З’ївши доступну їжу, вони відправляться на пошуки нової. Як ви думаєте куди?

Є одне місце, яке є концентратором бактерій – це ризосфера, область навколо коренів рослини. І ось цей білковий хижий концентрат спрямовується в кореневу зону і починає там влаштовувати гулянки. Одним словом, харчова ланцюжок. Ви запитаєте, а чому там концентруються бактерії? Це їх залучають самі рослини, до 30% продуктів свого фотосинтезу віддаючи через коріння назад в грунт.

Виходить рослина заманює і підгодовує біоту, а біота, в свою чергу, годує рослини, тим самим рослини вступають у симбионтные відносини з грунтовим мікросвітом. Чим більше мікроорганізмів в ґрунті, тим більше вони можуть віддати рослинам. І досягти цього можна за допомогою АКЧ.

Для його приготування нам знадобиться шар ґрунту, в якому живе так потрібна нам біота. А це як правило на старих, добре дозрілих компостних купах, пророслих великою кількістю кропиви або бур’янів. Тому чай і називається компостний.

Тому знайдіть таку купу, копните лопатою і протрясите землю з коріння, тобто з ризосфери коренів. Для приготування 2,5 літрів АКЧ достатньо буде склянки землі.

Потім налийте в 3-х літрову банку 2,5 літра фільтрованої води без хлору, додайте в неї склянку землі, пару столових ложок варення і опустіть шланг від акваріумного компресора з каменем на кінці. Компресор бажано брати продуктивністю літрів на 100-120 в годину. У мене компресор як раз на 2 літри в хвилину.

Поставте все в тепле місце на добу. Під дією повітря вся біота розмножиться багаторазово. Через добу АКЧ готовий. Як критерій правильності приготування чаю, служить приємний запах – якщо використовували варення, то запах варення, якщо цукор, то просто запах землі.

Використовую чай наступним чином. Так як це не добриво, у складі АКЧ відсутній комплекс NPK, їм можна поливати під корінь не розбавляючи. Але зазвичай чай розбавляють в 10-50 разів і обприскують по листу, при цьому попередньо фільтрують, але крупною сіткою, щоб нематоди і амеби потрапили в ємність обприскувача. І обприскування ведуть не дрібними краплями, а великими. Термін використання АКЧ всього 4 години, якщо більше, то його можна просто вилити.

Чаєм поливають всю лежить органіку попередньо розбавивши водою без хлорки в 5-10 разів. Обмежень щодо кількості разів обробки немає, зазвичай її проводять 1-2 рази в місяць. Спробуйте використовувати АКЧ на ваших томатах, впевнений, ви побачите результат.

Хочу поділитися з вами коротким, цікавим відео, садівник в перший раз використовував АКЧ.

На цьому у мене все, сподіваюся, сьогоднішня тема була для вас цікава. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.