Пастила з яблук в домашніх умовах – прості рецепти

Всім знайоме таке частування як яблучна пастила. Корисне ласощі завоювало визнання у мільйонів людей. Ось і ми, зібравши черговий урожай яблук, запасаємося частуванням на довгу зиму.
Технологія приготування пастили проста, головне перетворити яблука в пюре і в подальшому висушити. Звичайно, як у будь-якій справі, є особливості, з якими я і хочу вас познайомити. Покажу як можна швидко і просто, а головне смачно зробити частування.

А раз у нас сьогодні яблучна тема, рекомендую почитати як зробити яблучне повидло і запастися на зиму. Ну а довгими зимовими вечорами насолоджуватися солодощами, які ви приготували.

Пастила з яблук в домашніх умовах – простий рецепт у електросушарці для фруктів

Хочу розповісти про простий рецепт яблучної пастили, точніше навіть про два. Відрізнятися вони будуть підготовкою яблучного пюре, а значить і смаком. Вам пропоную зробити обома варіантами й визначити, який смак для вас найкращий.

Інгредієнти:

  • Яблука
  • Цукор – за смаком
  • Вода – 100мл.

Пастилу будемо робити з осінніх яблук. Знаю точно, що один сорт це Уэлси, про другий не знаю. Але для нас це не головне, можна використовувати будь-які фрукти. Підготуємо яблука: моєму, вирізаємо зіпсовані місця і видаляємо серцевину з насінням, потім розрізаємо на четвертинки і відправляємо в каструлю. У каструлю наливаємо 100мл води.

Невеликий відступ: існує кілька способів приготування пастили – з яблук, які пройшли термообробку і без неї. Без термообробки вважається, що пастила корисніше, в ній зберігається більше вітамінів. З цим складно сперечатися, але є така речовина, зване пектин, так от в яблуках він знаходиться у вигляді нерозчинного у воді протопектину, а в водорозчинний пектин він переходить при термообробці з температурою вище 60 градусів.

Тому яблучне пюре з яблук, що пройшли обробку парою, або запечених в духовці, містить пектину значно більше, ніж із сирих. Якась кількість вітаміну С при термообробці звичайно руйнується, але тут вже хто що хоче отримати. Та й за смаком пастила з запечених в духовці яблук найсмачніша.

У цьому рецепті ми будемо обробляти яблука пором. Закриваємо каструлю кришкою і ставимо на середній вогонь. Після закипання тушкуємо яблука приблизно 15-20 хвилин, до розм’якшення.

По закінченні часу відкриваємо кришку і перебиваємо все в пюре. Ми це робимо на великому блендері і через 30-40 секунд виходить однорідне пюре. Його навіть не потрібно протирати через сито. Можна також зробити заглибним блендером, але потім протирання через сито бажана.

З цього моменту варіанти подальшого приготування розходяться. По першому варіанту, вийшло пюре розкладаємо на піддони електросушарки для фруктів. Якщо в сушарці є спеціальні піддони для пастили – добре, скористайтеся ними. У нас їх немає, ми застеляємо кожен лоток папером для випічки і на неї викладаємо пюре, шаром не більш 5мм.

Хочу звернути вашу увагу на папір, вона існує різних видів. Звичайна біла папір не годиться для пастили. Вона до неї сильно прилипає, і віддерти її можна тільки якщо після сушіння відмочити вологим рушником. Існує силіконізований папір для випікання, як білого, так і коричневого кольору, така буде найкращим вибором.

Сушарку включаємо на 70 градусів і сушимо до готовності приблизно 10-12 годин.

Готова пастила не повинна прилипати до рук. Потім витягуємо її з сушарки і скручуємо в рулони, або ріжемо на пластинки.

У другому варіанті, отримане після блендера пюре відправляємо назад в каструлю і уварюємо до густоти на середньому вогні. Уварювати будемо приблизно 1 годину.

Каструлю краще взяти високу, пюре буде сильно схлопывать пузирями і бризкати гарячими краплями. Будьте обережні.

Через годину колір пюре потемнів, а краю, при проведенні ложкою, тримають форму.

Відмінно, пастилу розкладаємо на лотки сушарки, попередньо постеливши папір для випічки, шаром не товще 5мм. Включаємо на 70 градусів і сушимо 6-8 годин.

Дивіться також:  Варення з вишні без кісточок на зиму – рецепти вишневого варення

Потім ріжемо на пластинки. На фотографії на початку рецепта видно, що більше світла зроблена по першому варіанту, темнішу приготовлена з другого.

Треба сказати, що смак у другому варіанті вийшов краще, ніж в першому. Якщо ви звернули увагу, цукор ми не додавали взагалі. Нам так більше подобається, але ви можете трохи додати, приблизно 50-100 на кожен кілограм пюре.

Пробуйте зробити обома варіантами і напишіть ваші коментарі.

Приємного апетиту!

Як приготувати яблучну пастилу з білком в домашніх умовах

Зовсім нещодавно ми познайомилися з пастилою, виробленої в місті Бельов. У 1888 промисловець Амвросій Прохоров відкрив у цьому місті виробництво листкової пастили, яку називали раніше прохорівській, а зараз більовської. Відмінною особливістю пастили є наявність у складі яєчного білка, який надає легкість.

Технологія приготування такої солодощі не представляє складнощів, і сьогодні ми приготуємо її. За класичним рецептом ця солодкість проводиться з яблук сорту антонівка. У антонівки найбільший відсоток сухих речовин, тому її виробництво найбільш вигідне. Ну а ми будемо робити з того, що росте в наших садах.

Інгредієнти:

  • Яблука
  • Цукор – 10% від яблучного пюре, або за смаком
  • Яєчний білок – 1 білок на 500гр яблучного пюре

З якого сорту будемо робити пастилу навіть не скажу. Знаю тільки, що осінні яблука, не дуже солодкі і досить жорсткі. Але для пастили підійдуть в самий раз.

Яблука помили, розрізали на половинки і видалили середню частину з насінням. Можна було б не розрізати, а запікати цілими, але це зробили спеціально, щоб зайва волога випарувалася при запіканні. На фотографії видно, що половинки яблука лежать зрізом вгору. Це теж зроблено для кращого відходу вологи.

Половинки яблук поклали на деко і відправили в духовку. Запікаємо при температурі 170-190 градусів близько 40 хвилин.

Час і температура залежить від сорту яблук, але ми експериментальним шляхом з’ясували, що для наших яблук оптимальна температура для запікання 180 градусів.

Отже, на запікання у нас пішло близько 40 години. Після цього деко витягли з духовки, а яблука переклали в миску і заглибним блендером подрібнили всі половинки.

Далі протерли отриману масу через сито.

Не беріть занадто дрібне сито, інакше процес протирання сильно розтягнеться. А ось велике можна взяти. Дрібні шматочки яблук, присутні в пастиле, не нашкодять смаку і вигляду кінцевого продукту.

Вийшло пюре зважуємо і відправляємо в миску міксера. Вмикаємо максимальну швидкість і починаємо процес збивання. Порціями додаємо цукор.

У рецепті вказано кількість цукру з розрахунку 10% від маси пюре. Така кількість береться в оригінальній рецептурі Більовської пастили. Але не забувайте, що її роблять з антонівки, а ваші яблука можуть бути як кисліше, так і солодше. Тому орієнтуйтеся на свій смак, і цукру кладіть стільки, скільки вважаєте за потрібне.

Збиваємо приблизно 3-4 хвилини. Пюре трохи освітлиться. Після цього додаємо яєчний білок (тільки білок без жовтка) і продовжуємо збивати далі на максимальній швидкості. З часом пастила буде збільшуватися в об’ємі і біліти. Збиваємо до стійкої піни, це коли піна не тече і тримає форму. При цьому вся маса збільшиться в 3-4 рази. У нас на це пішло приблизно 10 хвилин.

Тепер головне – вберегти пастилу від поїдання родичами. Смак у неї приємний, консистенція ніжна.

Переходимо до сушіння. Деко вистилаємо папером для випічки, нічим її не змащуємо. Пастилу розрівнюємо рівним шаром товщиною не більше 0,5 см Для вирівнювання зручно використовувати будь кухонний інструмент з плоскою стороною, наприклад кондитерську лопатку. Трохи залишаємо в чашці для майбутнього склеювання шарів.

Класична більовська робиться шаром приблизно 1см. Але ми будемо робити тонку, щоб можна було її просто і швидко висушити.

Відправляємо деко в духовку з температурою 60-90 градусів. Витримуємо приблизно одну годину, вимикаємо і йдемо спати, так як час на годиннику вже годину ночі.

Дивіться також:  Варення з абрикосів без кісточок на зиму: рецепти густого варення

На наступний ранок знову включаємо духовку, розігріваємо до 60-90 градусів і витримуємо ще одну годину. Вимикаємо і йдемо на роботу.

Ось саме для цього ми спочатку і намагалися максимально позбавити яблука від вологи, щоб процес сушіння не займав багато часу.

Увечері дістали деко з духовки. Пастила вже охолола і придбала пружний стан.

Її відокремили від паперу і розрізали на шматочки.

Частина ні тут же з’їли ? Іншу частину промазали яблучною масою, залишеної в чашці з вечора, склеїли один з одним, поклали їх на деко і відправили знову в духовку з температурою 80 градусів ще на 1 годину.

Після духовки частування розрізали на невеликі шматочки.

Незважаючи на велику опис сам процес простий і не забирає багато часу. Загальний час сушіння склало всього 2 години, що, погодьтеся, дуже мало. Третій годину пішов на запікання склеєних шарів, хоча це робити зовсім необов’язково.

Пробуйте зробити за нашим рецептом і отписывайтесь в коментарях, як у вас вийшло.

Приємного апетиту!

Домашня пастила з яблук без цукру – рецепт для духовки

Друзі, в першому рецепті ми розглянули, як зробити пастилу в електросушарці для фруктів. На жаль, такий зручний девайс є не у всіх. Тому наступний рецепт розрахований на духовку. Сушити солодощі будемо саме в ній. Звичайно, є ще варіанти такі як гаряча батарея, тепле сонце і прогріта лазня. Але ми міські люди, і для нас найпоширеніший і зручний варіант є духовка.

Інгредієнти:

  • Яблука – 2,5 кг.
  • Цукор – за смаком
  • Вода – 100мл.

Яблука миємо, розрізаємо на половинки і видаляємо насіннєві коробочки. Також вирізаємо всі зіпсовані місця. Підготовлені і очищені половинки складаємо на деко і наливаємо воду.

Відправляємо деко в духовку, розігріту до температури 150-180 градусів і запікаємо яблука 30-40 хвилин.

Час запікання і температура залежить від яблук. Як вже казав, найкращі яблука для пастили – антонівка. У них найбільше сухих речовин. Але часто зустрічаються дуже соковиті яблука з великою кількістю соку. Такі яблука дуже швидко расквашиваются, і запікати їх потрібно меншу кількість часу. Одним словом, поглядайте в духовку, коли яблука розм’якшаться – виймайте.

Після запікання яблук, перекладаємо їх з дека в каструлю. Заглибним блендером перебиваємо все до стану пюре.

Намагайтеся перебити якомога дрібніше, від цього залежить вихід готового продукту.

Після того як яблука перебили, спробуйте на смак. Якщо вам здалося дуже кисло – додайте трохи цукру. Тут ніяких рекомендацій немає, орієнтуйтеся тільки на свої смакові відчуття. Якщо цукор додали – перемішайте.

Пюре для запікання готово. Деко застеляємо папером для випікання і виливаємо на нього всю масу. Розрівнюємо шаром товщиною 5-7мм. Якщо шар товщі, процес сушіння сильно затягнеться. Більш того, пастила зверху висохне, а знизу немає.

Відправляємо деко в духовку, і сушимо при самій низькій температурі. Дверцята не закриваємо, залишаємо невелику щілину для виходу вологи. Оптимальна температура сушіння 60-80 градусів. Якщо у вас є конвекція – включайте.

У нашому випадку пастила сохла 7 годин. На дотик вона перестала прилипати до рук і продавлюватися пальцем. Перевіряємо на отлипание і повністю переконуємося, що все висохло. Даємо нашій солодощі охолонути і знімаємо її з паперу.

А далі за вашим бажанням. Або нарізайте на пластинки, або скатуємо в рулон і нарізайте шматочками. Щоб пластинки або шматочки не злипалися – перемішайте їх з невеликою кількістю цукрової пудри.

На цьому все. Приємного апетиту!

Готуємо яблучну пастилу як більовська

У попередньому рецепті я коротко описав історію виникнення більовської пастили, і показав, як ми її робимо. Наведу ще один рецепт. Але на цей раз ми її повернемо в рулон, вийде щось схоже на яблучний рулет.

Інгредієнти:

  • Яблука
  • Цукор – 100гр на 1 кг пюре
  • Яєчний білок – 2шт на 1 кг пюре
Дивіться також:  Гарбузовий сік у домашніх умовах на зиму - рецепти смачного соку

Яблука миємо, розрізаємо половинками, видаляємо насіння і всі гнилі місця. Хоча цього можна і не робити, але так буде простіше протирати через сито.

Половинки яблук складаємо на деко і відправляємо в духовку з температурою 170-200 градусів на 20-30 хвилин для запікання.

Печені яблука в гарячому стані спочатку перебиваємо блендером,а потім протираємо через сито для отримання однорідного пюре.

Потім це пюре починаємо збивати міксером на максимальній швидкості. Через хвилинку починаємо підсипати цукор. Пюре почне біліти і підніматися. Збиваємо ще 2-3 хвилини.

Так як сорти яблук у всіх різні, цукру кладіть по своєму смаку.

Коли весь цукор розчиниться, вливаємо яєчні білки. Продовжуємо збивати на максимальній швидкості. Через деякий час суміш почне біліти і сильно збільшиться в об’ємі, приблизно в 2-3 рази.

Потім всю масу розкладаємо на деко, застелений папером для випічки, шаром приблизно 1см. Папір нічим не змащуємо. Трохи маси залишаємо для подальшого промазування шарів.

Листи з яблучною масою відправляємо в духовку і встановлюємо температуру не вище 100 градусів, дверцята повністю не закриваємо, робимо невелику щілину для виходу вологи. Випікаємо 6 годин.

Час умовно і залежить від вашої духовки і товщини шару. Готовність перевіряйте натисканням пальцем, пастила повинна стати пружною. Якщо будете скручувати її в рулон – бажано не пересушувати.

Після духовки пастилу можна розрізати пластами, промазати між ними залишеної яблучною масою і отримати великі і товсті пироги, або промазати масою і скрутити в рулон. Ми будемо скручувати.

Промазуємо пластину з пастилою яблучною масою і акуратно згортаємо в рулон.

Обмазуємо зовні і відправляємо назад в духовку на 1-3 години з температурою не вище 100 градусів.

Зовнішній шар буде готовий вже через 30-40 хвилин, можна діставати. При цьому консистенція у частування всередині дуже м’яка і ніжна. Для більшого підсушування потримайте ще пару годин. Загалом час, залежить від того, що ви хочете отримати в кінцевому результаті.

На цьому все. Готуйте із задоволенням.

Приємного апетиту!

Простий рецепт пастили з яблук

Якщо рецепти приготування пастили з яєчними білками досить складні, і вам не хочеться робити таку, спробуйте приготувати по самому простому рецептом, рецепт якої я зараз опишу.

Інгредієнти:

  • Яблука – 2кг
  • Цукор – за смаком
  • Вода – 100мл.

Готуємо яблука миємо й нарізаємо довільними шматочками, вирізаємо зіпсовані місця, видаляємо насіння і насіннєві коробочки.

Яблучне пюре протирати через сито не будемо, тому чим ви краще за все видаліть, тим чистіше вийде пастила.

Складаємо все в каструлю. Наливаємо воду і ставимо на повільний вогонь. Доводимо до кипіння і варимо 15-20 хвилин.

Всю яблучну масу відправляємо в блендер і перебиваємо до стану пюре. Або це робимо занурювальним, кому як зручніше.

Отриману маслу викладаємо на деко, застелене пергаментом. Пергамент можна змастити рослинним маслом. Розрівнюємо рівним шаром товщиною 5-7мм.

Відправляємо деко в духовку, розігріту до 70-90 градусів. Дверцята не закриваємо, робимо невелику щілину.

Сушимо протягом 5-7 годин. Час залежить від вологості яблучного пюре, температури, товщини шару і самої духовки. Готова пастила не повинна прилипати до рук і повинна легко відділятися від пергаменту.

На цьому майже всі. Дістаємо деко з духовки і даємо йому охолонути.

Пастилу відокремлюємо від пергаменту і звертаємо в рулон. Потім нарізаємо шматочками.

Невеликий секрет: щоб у майбутньому шматочки пастили не злипалися при зберіганні, пересипте їх невеликою кількістю цукрової пудри.

Як бачите, рецепт дуже простий і найбільший час у ньому забирає сушіння готового пюре. Готуйте і насолоджуйтеся частуванням. Приємного апетиту!

І за традицією, хочу показати вам відео рецепт приготування фруктової пастили без варіння і без цукру. Дуже цікавий рецепт, в ньому побачите багато цікавого.

На цьому у мене все. Готуйте на здоров’я. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.