Овочі запечені в духовці: фантастично смачні рецепти

Нещодавно я показував рецепти овочевого рагу з кабачками і баклажанами, а сьогодні ці овочі ми будемо запікати в духовці. Звичайно, на смак і колір всі ми різні, але мені особисто після запікання в духовці вони подобаються набагато більше тушкованих. Вони мають більш насичений смак і, найчастіше, меншу калорійність, що часто буває вирішальним фактором при виборі рецепта.

Навіть овочі після пароварки поступаються запеченим за своєю поживністю, а за смаком і поготів. Особливо примхливі в цьому плані діти, далеко не кожна дитина зможе їсти варені або парені овочі, на відміну від запечених.

Запечені овочі — дуже універсальне блюдо. Його можна подавати як самостійно, так і як гарнір до м’яса, курки, сосисок або рибі. Охолоджені можуть виступати в ролі закуски або салату, а подрібнені в блендері перетворюються в густий соус. Загалом, є де розгулятися.

Овочі, запечені в духовці – покроковий рецепт

Перший рецепт запечених овочів я відніс до найбільш смачним, тому що перед запіканням ми їх попередньо обсмажуємо. Обсмажування дозволяє краще зберегти вологу всередині і зменшує час приготування в духовці. А ще вони так виходять значно смачніші.

Інгредієнти:

  • Кабачки
  • Баклажани
  • Патисони
  • Болгарський перець
  • Морква
  • Помідори
  • Картопля
  • Рослинне масло – для обсмажування
  • Сіль, перець чорний – за смаком

Всі овочі у нас з власного саду, тому склад був обраний просто – що виросло з того і зробили ?. Насправді, така кількість інгредієнтів зовсім необов’язково, можна взяти тільки ті, які ви хочете, або які вдалося придбати.

Спочатку ми всі добре миємо, вирізаємо зіпсовані місця, якщо такі є, і складаємо разом, щоб оцінити, увійде все на деко або немає. Пропорції овочів приблизно однакові, картоплі можна покласти менше ніж інших видів, він виходить більш сухою. У нас вийшло ось таке кількість.

Ставимо на плиту дві сковороди, так вийде набагато швидше ніж з однією, розігріваємо їх і наливаємо олії. На сковородах будемо обсмажувати наші овочі.

Поки сковороди розігріваються нарізаємо всі по черзі. Різати раніше, а що пізніше не важливо. Так вийшло, що першими під ніж потрапили баклажани. Нарізаємо їх невеликими шматочками, приблизно по 2см.

Потім, такими ж шматочками, нарізали кабачки.

Відправили всі обсмажуватися, кожен на свою сковороду. Помішуючи, обсмажуємо до скоринки, буквально пару хвилин.

Аналогічно робимо і з іншими овочами. Спершу нарізаємо.

Потім обсмажуємо на сковороді. Обсмажуємо до легкої скоринки. А паралельно цьому процесу включаємо духовку на нагрів.

Після того як всі овочі обсмажили, перекладаємо їх у велику ємність, додаємо спеції, солимо і поливаємо невеликою кількістю рослинної олії, приблизно 3ст.л. Потім добре перемішуємо і викладаємо їх рівним шаром на деко. Для рівномірного запікання потрібно, щоб товщина шару овочів була по можливості однакова.

Масляна плівка утримує вологу всередині, не даючи овочів висихати. А так як при цьому не доводиться їх закривати фольгою, вони виходять з більш запеченою скоринкою і при цьому набагато смачніше.

Іноді виходить, що картопля прилипає до дека, а помити лист ще заняття. Щоб цього не відбувалося, застеліть фольгою лист, і змастіть її тонким шаром рослинного масла. Після запікання овочів деко залишиться чистим.

Після того як всі овочі розклали на аркуші, при бажанні перчимо і відправляємо деко в духовку. Перевіряємо, щоб температура була близько 200 градусів і запікаємо приблизно 30 хвилин.

Дивіться також:  Салат мімоза: класичні рецепти

Під час запікання перевіряємо, щоб вогонь був не дуже сильним, інакше овочі будуть пригорати, а також обов’язково за ці 30 хвилин кілька разів дістаємо лист, і все перемішуємо.

Коли овочі будуть повністю готові, виймаємо деко з духовки.

Розкладаємо овочі по тарілках. Дуже смачне і просте у приготуванні блюдо готове.

Приємного апетиту!

Рецепт запечених овочів в духовці з сиром

Комусь може не сподобатися, що овочі після духовки можуть бути сухуваті. Тоді рекомендую спробувати зробити страву за наступним рецептом. На дно форми наллємо спеціальний соус, викладемо овочі і запечемо в духовці. Таке блюдо сподобається навіть вибагливим гурманам.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2шт.
  • Помідори – 8шт.
  • Кабачок – 1шт.
  • Болгарський перець – 1шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Сир – 100гр.
  • Часник – 3-4 зубчики
  • Олія оливкова і соняшникова
  • Сіль, спеції – за смаком

Для початку миємо всі овочі. Ріжемо помідори на невеликі кубики.

Шкірку з помідорів можна не знімати, вона заважає не сильно.

Від солодкого перцю відокремлюємо плодоніжку з насінням і також нарізаємо невеликими шматочками.

Ставимо сковороду На плиту, включаємо середній вогонь, після нагріву наливаємо олію і відправляємо обсмажуватися нарізані овочі. При цьому обов’язково солимо і перчимо за смаком, а також додаємо улюблені спеції. Тушкуємо все приблизно 7-10 хвилин, щоб вода трохи випарувалася, а соус придбав темний колір.

Після цього з каструлі все перекладаємо в глибоку ємність і збиваємо блендером до стану рідкого, однорідного соусу. Потім соус виливаємо у форму, в якій будемо запікати овочі, і відставляємо її в бік.

Займемося іншими овочами. Для цього кожен з них нарізаємо кільцями і складаємо в окрему посуд. Потім беремо всю нарізку і складаємо рядками у форму для запікання.

Послідовність не грає ніякої ролі, все на ваш розсуд. Головне, щоб було красиво.

У невеликій чашці змішуємо приблизно 100 мл оливкової олії і видавлюємо пресом зубчики часнику. Даємо постояти хвилин 10.

А ще краще цю операцію зробити на самому початку приготування, тоді до цього моменту масло встигне настоятися і просочитися часником.

Акуратно поливаємо олією складені рядки овочів у формі, а потім посипаємо невеликою кількістю солі і спецій.

Накриваємо форму фольгою або пергаментом і відправляємо форму в розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин.

Поки форма стоїть у нас в духовці твердий сир натираємо на крупній тертці. Після закінчення часу, дістаємо з духовки форму і перевіряємо овочі, якщо вони м’які значить готові. Знімаємо фольгу, зверху посипаємо все тертим сиром, після чого відправляємо форму назад в духовку на 10 хвилин, попередньо вимкнувши вогонь.

Спека в духовці буде достатньо для того, щоб сир розплавився.

Після цього виймаємо форму і подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Як запекти овочі в духовці в рукаві

Багато люблять запікати овочі в рукаві, і в цьому є резон – вся волога залишається всередині, не викликаючи висушування. Є у мене і на цей випадок рецепт, який по праву можна назвати дієтичним, так як масла використовується всього 2 ложки. До того ж цей рецепт один з найпростіших.

Дивіться також:  Пісочне тісто для пирога – рецепти приготування

Інгредієнти:

  • Картопля – 1кг.
  • Морква – 300гр.
  • Кабачок – 400гр.
  • Часник – 2 зубчики
  • Рослинне масло – 2ст.л.
  • Сіль, спеції, приправи, зелень – за смаком

Для цього простого рецепту нарізаємо всі овочі великими шматочками, а часник дрібно рубаємо.

Відрізаємо шматок рукава. Один край відразу фіксуємо застібкою.

Іноді застібок не вистачає на весь рукав, з положення можна вийти, якщо просто використовувати звичайні бавовняні нитки, які є в будь-якому будинку.

З іншої частини рукава засипаємо всі нарізані овочі. Посипаємо улюбленими спеціями, додаємо приправи і рослинне масло. При необхідності солимо, але робимо це акуратно, сіль може вже бути в спеціях і приправах.

Рукав фіксуємо другий застібкою. Потім взявши рукав за кінці руками потрясываем в різні сторони для рівномірного перемішування вмісту.

Кладемо рукав на деко і відправляємо його в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку. Запікаємо приблизно 1 годину і 15-30 хвилин.

Трохи про рукави: існують рукава з отворами на шві для виходу пари, такий шов при запіканні потрібно розташовувати догори. Але існують рукави, які не мають отворів. В інтернеті є безліч рекомендацій, за якими незрозуміло, потрібно рукав проколювати чи ні. Я це питання вирішую наступним чином – якщо застібки з кінців рукави я затягую сильно, так, що ніякої пар звідти не вийде, то звичайно рукав потрібно проткнути, інакше він просто лопне. Але застібки можна закріпити тільки злегка, при цьому пара може, хоч і не вільно, але, виходити. В цьому випадку нічого не проколюю.

По закінченні часу дістаємо деко. Рукав розрізаємо ножем або ножицями, а вміст перекладаємо на блюдо для подачі і посипаємо зеленню.

Як бачите, запікати в рукаві заняття настільки просте, що впорається абсолютно будь-який, навіть початківець кулінар.

Приємного апетиту!

Запечені овочі у фользі

У попередньому рецепті для соковитості овочів ми використовували рукав. Але назвати їх запеченими напевно не зовсім коректно. Вони скоріше більше виходять пареными або тушкованими. Повною мірою проблему соковитості може вирішити фольга для випічки. Читайте як це зробити.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 3шт.
  • Помідори – 3шт.
  • Перець болгарський – 4шт. (різнокольоровий)
  • Рослинне масло – 3-3ст.л.
  • Спеції, сіль – за смаком

Всі овочі попередньо миємо й нарізаємо на приблизно однакові шматочки. Потім шматочки перекладаємо в глибоку каструлю.

Солимо і перчимо за смаком. Посипаємо улюбленими спеціями (кінза, базилік, орегано), в кінці поливаємо рослинним маслом. Потім все добре перемішуємо.

Чим більше у вас каструля, тим зручніше і простіше перешивати.

Беремо деко відповідного розміру і накриваємо його фольгою, але беремо в два рази більшої довжини, щоб можна було закрити другою половиною фольги.

На фольгу викладаємо підготовлені овочі і розподіляємо рівним шаром однакової товщини.

Другою половиною фольги закриваємо деко і намагаємося гарненько укутати, щоб залишилося менше місць для виходу вологи.

Потім ставимо деко в розігріту до 210 градусів духовку приблизно на 1 годину.

По закінченні часу дістаємо деко і перевіряємо овочі на м’якість. Якщо м’які – дуже добре, це говорить, що вони готові. Якщо зустрічаються жестковатые шматочки – поставте деко в духовку ще на кілька хвилин. І коли всі овочі будуть готові, нам потрібно їх запекти.

Дивіться також:  Королівська ватрушка з сиром в мультиварці

Для цього ми їх відкриваємо від фольги і відправляємо назад ще хвилин на 10. За цей час на овочах з’явиться дуже красива, запечена скоринка.

Ну ось і все, розкладаємо в тарілки і подаємо як самостійне блюдо або як гарнір до м’яса або риби.

Приємного апетиту!

Овочі, запечені з м’ясом (куркою) в духовці

Ну а тепер переходимо до мого самому улюбленій страві, і воно, звичайно, з м’ясом. Але так вийшло, що хорошого шматочка м’яса під рукою не виявилося, і ми зробили з куркою. Але все написане нижче, повною мірою відноситься і до нього.

Інгредієнти:

  • Картопля – 4-5шт.
  • Кабачок – 1-2шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2шт.
  • Помідори – 3шт.
  • Майонез – 100гр.
  • Аджика рідка – 1 десерт. ложка
  • Паприка – 1ст.л.
  • Сіль, перець – за смаком

Це чудове блюдо ми починаємо з оброблення курки на порційні шматочки – стегна, гомілку, крильця, грудки. Потім ріжемо всі овочі приблизно однакового розміру, розмірів приблизно по 2-3см.

Окремо зупинюся на ріпчастій цибулі. Його ріжемо або дрібно, щоб можна було з’їсти, або ріжемо крупно, щоб потім можна було легко видалити, після того, як він віддасть свій смак.

Беремо глибоку каструлю, і перекладаємо всі наші інгредієнти включаючи курку. Зверху додаємо майонез, на нього зверху аджику і паприку. Посипаємо сіллю (за смаком) і перчимо. Потім все добре перемішуємо і залишаємо на 15-20 хвилин для маринування.

По закінченні часу перекладаємо все в сковороду. На дно кладемо курку, на курку зверху і навколо викладаємо всі інші овочі. Рівномірно розподіляємо і розрівнюємо.

Сковороду відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо приблизно 40 хвилин.

От і все. Посипаємо зеленню і подаємо на стіл.

Якщо використовуємо м’ясо замість курки, наприклад яловичину, то перш, ніж його покласти в каструлю з овочами для маринування, ми його ріжемо шматочками товщиною приблизно 1 см і добре відбиваємо. А потім уже всі разом маринуємо.

Спробуйте приготувати з куркою і м’ясом і напишіть в коментарях як у вас вийшло. Буду радий вашу думку.

Приємного апетиту!

Як приготувати в духовці овочі великими шматками

Цей рецепт спеціально для тих, хто їх любить більше дивитися ніж читати. Напишу спочатку коротко як готувати, а деталі вже дивіться на відео.

Для початку, що нам знадобиться:

Інгредієнти:

  • Томати – 2-3шт.
  • Морква – 1шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1шт.
  • Болгарський перець – 2-3шт.
  • Баклажани – 1шт.
  • Соняшникова і оливкова олія
  • Сіль, спеції – за смаком

Кроки приготування:

 

  • Включаємо духовку розігріватися.
  • Моєму овочі і нарізаємо великими шматочками.
  • Викладаємо все на деко, солимо і перемішуємо, поливаємо олією. У центр ставимо помідори. Посипаємо приправами.
  • Відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.
  • Подаємо на стіл.

 

Це був покроковий рецепт приготування. Більш детально дивіться на відео.

На цьому у мене все. Як бачите, запекти смачні овочі в духовці не складає ніяких труднощів. Готуйте на здоров’я і потіште себе і своїх близьких смачною і корисною їжею. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.