Овочеве рагу з кабачками і картоплею: 7 рецептів приготування з фото

Сьогодні у нас більше осіння тема, будемо готувати рагу з кабачками і картоплею. Чому осіння, та тому що нарешті збір врожаю підійшов до кінця, на балконі і під ліжками лежать штабелями кабачки, перець зняті і частково перероблені, а картопля та інші викопані коренеплоди і опущені в льох на зберігання.

Звичайно, рагу можна готувати цілий рік, зазвичай ми так і робимо, але саме зараз, коли врожаю багато, тягне не на звичайну їжу, а на експерименти. І зараз не потрібно бігати по магазинах і шукати перчики і баклажани, цвітну капусту і моркву, адже все є під рукою, лежить і чекає, коли з цього розмаїття приготують дуже смачну їжу.

Тому сьогодні варіантів приготування рагу буде декілька, з різними інгредієнтами. А вам залишається тільки все це приготувати, вибрати найбільш сподобалися рецепти і покласти їх в свою скарбничку. І не бійтеся експериментувати з продуктами, адже кулінарія любить творчість.

До речі, раз вже в сьогоднішніх рецептах присутні кабачки, пропоную приготувати з них дуже смачний рецепт по-корейськи, це відмінна закуска на зиму. Ну а поки переходимо до рагу і читаємо рецепти.

Як приготувати овочеве рагу з кабачками, картоплею і баклажанами

Почати хочу з рецепта, в якому присутні баклажани. Переоцінити користь синього овоча складно, він багатий вітамінами, корисними кислотами і не перетравлюваної їжі. Але зараз у мене немає мети розписувати його користь, краще перейдемо до рецепту і подивимося, як з ним приготувати чудове блюдо.

Інгредієнти:

  • Кабачки – 400гр.
  • Баклажан – 400гр.
  • Картопля – 400гр.
  • Морква – 1шт.
  • Перець болгарський – 1шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Масло рослинне – 5-6ст.л.
  • Томатна паста – 2ст.л.
  • Майонез – 3ст.л. (за бажанням)
  • Паприка – 1ч.л.
  • Сіль – 1 год.л.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Часник – 5-6 зубків
  • Зелень – 20гр. (за смаком)

А починаємо приготування з підготовки овочів. Ми використовуємо кабачки з саду, причому це останній урожай, знятий перед сильним похолоданням. Тому кабачки, які ви бачите на фотографії, дуже маленькі і шкірка у них тонка і ніжна. Наприклад, найменший важить всього 80 грам. Звичайно, ніяку шкірку ми з них не зрізаємо, але, якщо ваші кабачки досить великі і зрілі, краще обрізати.

Баклажан, перш ніж відправляти в сковороду, я спробував на гіркоту. Всі сучасні сорти, які вирощуються в садах і продаються в магазинах, позбавлені гіркоти, але на всяк випадок все-таки краще переконатися. Якщо вам попався з гірчинкою, від неї легко позбутися: поріжте філе на шматочки і посипте сіллю, перемішайте і залиште хвилин на 20. Сік, що виділився, злити і можете готувати страву, гіркоти не буде.

Отже, приступимо. Як завжди, починаємо приготування з ріпчастої цибулі.

На це дві причини: по-перше, нам не подобається смак пареного лука, а по-друге, якщо цибулю обсмажити, він стає набагато смачніше. Для цього його ріжемо довільним чином і відправляємо в сковороду, розігріту з рослинною олією. Обсмажуємо на середньому вогні приблизно 5 хвилин, до утворення легкої золотистої скоринки.

Масла не шкодуйте, на ньому будемо обсмажувати всі овочі, до того ж баклажан як губка його вбере, не залишивши для смаження. Масла 70-100мл буде достатньо.

Одночасно ставимо невелику каструлю з водою, в яку відправляємо варитися картоплю, нарізану кубиками розміром сантиметри по 1,5-2. Це невеликий лайфхак, як отримати на виході овочі з однаковою консистенцією. Вся справа в тому, що картопля зустрічається настільки різна, що вариться до готовності від 10 хвилин до півгодини. Щоб бути точно впевненим, що ваш картопля буде доведений до готовності і не переварений, варимо його окремо. І в готовому вигляді додаємо в рагу.

Поки цибуля обсмажується ріжемо моркву невеликими шматочками, і коли на ньому зазолотиться скоринка, відправляємо в сковороду моркву. Перемішуємо і далі обсмажуємо на вогні трохи менше середнього.

Ріжемо соломкою болгарський перець, і як тільки поріжемо відразу відправляємо в сковороду, перемішуємо і обсмажуємо вже всі разом.

У процесі готування нічого не чекаємо, порізали продукт і відправили відразу в сковороду, порізали і відправили.

Наступним у нас йде баклажан. Розрізаємо його на пластини, потім на соломку і нарізаємо на шматочки схожі на кубики, шкірку при цьому не обрізаємо.

Потім відправляємо в сковороду. Перемішуємо і дивуємося, що в сковороді стало сухо. Але це не страшно, якщо у вас не сильний вогонь, то нічого не пригорить, просто періодично помішуйте.

За баклажаном ріжемо на такі ж шматочки кабачки і відправляємо у сковороду, перемішуємо і закриваємо кришку.

Ставимо на сусідню конфорку маленьку сковорідку, наливаємо трохи олії і злегка обсмажуємо паприку, не довше 30 секунд.

Ця операція не є обов’язковою, просто так смак у неї виходить краще.

Після обсмажування відправляємо її в сковороду до овочів.

Відразу за паприкою в сковороду кладемо томатну пасту і майонез.

Не дивуйтеся світлого кольору томатної пасти, вона у нас саморобна з помідор і грушевого пюре.

Дивіться також:  Пшоняна каша з гарбузом на молоці (прості рецепти приготування)

Ви можете використовувати будь-яку. Наливаємо склянку гарячої води, перемішуємо і закриваємо кришку. До цього часу рагу гаситься вже близько півгодини.

Тим часом у нас картопля зварилася. Ми з неї злили воду, і вона просто стоїть і чекає своєї години.

На цьому етапі овочі потрібно пробувати на м’якість. Ми любимо, коли вони зварилися і не хрумтять на зубах. Якщо вам подобається рагу з цільними овочами, то додайте картоплю зараз. Ну а ми гасимо ще кілька хвилин. І коли овочі сильно розм’якшилися, додаємо до них варену картоплю.

Додаємо мелкопорезанный часник, перемішуємо і закриваємо кришку.

Дотушиваем ще пару хвилин і вимикаємо вогонь. Посипаємо зверху зеленню, в даному випадку це сушений кріп, і кличемо всіх на вечерю.

Розкладаємо по тарілках і отримуємо хвалебні відгуки ?

Приємного апетиту!

Овочеве рагу з кабачками, капустою і картоплею

Викроївши 40-50 хвилин – саме стільки часу готується наступний рецепт рагу, до складу якого замість баклажанів ми додамо свіжої білокачанної капустки.

Інгредієнти:

  • Кабачки – 1шт. (400гр.)
  • Картопля – 6шт.
  • Капуста – 0,5 качана (400гр)
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Морква – 1шт.
  • Помідор – 1шт.
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком
  • Часник – за смаком
  • Олія – для смаження
  • Вода – 1ст.

Приготування починаємо з лука. Це найкраще в плані вилучення з нього смаку. Для цього його дрібно ріжемо і відправляємо на розігріту з рослинною олією сковороду, помішуємо і залишаємо обсмажуватися. Тим часом ріжемо моркву невеликими шматочками. Як тільки моркву поріжемо, відправляємо її відразу в сковороду до цибулі, помішуємо і продовжуємо обсмажувати далі 5-10 хвилин.

Слідом відправляємо в сковороду порізаний на пластинки часник.

Поки овочі обсмажуються на сковороді, ріжемо картоплю на невеликі кубики і додаємо в сковороду. Перемішуємо і смажимо далі. Нічого не чекаємо, просто ріжемо черговий продукт і додаємо в сковороду.

Тепер ріжемо кабачки. Намагаємося кабачки нарізати шматочками розміром як картоплю або трохи менше. Але це правило умовне, правильніше дотримуватися ваших уподобань.

Після нарізування відправляємо в сковороду і продовжуємо обсмажувати все разом. Періодично помішуємо.

Поки ми всі різали і додавали в сковороду, частина овочів вже розм’якшилася і це добре. Наливаємо склянку окропу, закриваємо кришкою і тушкуємо далі вже під закритою кришкою.

І поки все тушкується, підготуємо капусту. Для цього її ріжемо тонкою соломкою і перекладаємо в глибоку миску. Підсолюємо і ретельно мнемо руками до виділення соку.

Уточнюю – жіночими руками, якщо це робить чоловік, головне вчасно зупинити процес, щоб капуста не перетворилася на місиво ?

Коли капусту промяли, відразу додаємо її в сковороду до овочів. Перемішуємо і продовжуємо гасіння.

Помідори очищаємо від шкірки, нарізаємо на невеликі шматочки і викладаємо на сковороду. Знову все перемішуємо і продовжуємо тушкувати рагу.

Шкурка з помідор дуже легко знімається, якщо на помідорі, на кінці протилежному від плодоніжки, зробити невеликий хрестоподібний надріз і залити окропом секунд на 30. Потім окріп злити, і шкірка легко зніметься. Чи можна її не знімати? Так, звичайно, можна, просто в рагу часто шкурка відділяється від м’якоті і знаходиться, так би мовити, у вільному плаванні, що ніяк рагу не прикрашає. І жувати її не цікаво, вона досить жорстка і несмачна.

Повертаємося до сковороді і перевіряємо готовність. Всі інгредієнти повинні стати м’якими.

Якщо ви не любите рідке рагу, тушкуйте без кришки на сковороді, щоб волога випаровувалася. Якщо навпаки соковите – не відкривайте кришку, і навіть можете додати ще трохи води.

Тепер рагу перчимо і досолює (частина солі було з капустою). Перемішуємо і ще раз пробуємо. Якщо все влаштовує, вимикаємо вогонь і розкладаємо по тарілках. Залишилося покликати домочадців.

Приємного апетиту!

Рагу з кабачків з картоплею і цвітною капустою

Рецепт з білокачанної капустою освоїли. Тепер замінимо її на кольорову і повернемо баклажани. Ммм, я вже передчуваю чудовий смак рагу. Не буду вас мучити, переходимо швидше до рецепту.

Інгредієнти:

  • Кабачки – 1шт. (400гр.)
  • Баклажан – 2шт. (400-500гр.)
  • Помідори – 3шт.
  • Болгарський перець – 2шт.
  • Цвітна капуста – 1кг.
  • Картопля – 4-5шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Морква – 4-5шт.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Цукор – за смаком
  • Олія – для смаження

Баклажани миємо й видаляємо плодоніжки. Розрізаємо вздовж на половинки, а потім ріжемо невеликими кубиками.

Якщо раптом ваші баклажани гірчать, хоча сучасні сорти вирощуються і продаються без гіркоти, порізані шматочки засипте сіллю, перемішайте і дайте постояти хвилин 20. Сік, який виділяється, злийте, а баклажани використовуйте для приготування.

Цибулю ріжемо тонкими кільцями чи дрібними шматочками і відправляємо в розігріту з рослинною олією сковороду.

Масло не шкодуйте, воно повинне добре покрити все дно сковороди, на ньому будемо гасити всі овочі.

Дивіться також:  Котлети з фаршу індички – ТОП рецептів соковитих і мяких котлет

Закриваємо Сковороду кришкою і робимо вогонь не вище середнього. Цибуля має більше протомиться, а не обсмажитися. Тим часом ріжемо невеликими шматочками моркву і відправляємо її до цибулі. Перемішуємо, знову закриваємо кришку і залишаємо їх разом на 10 хвилин.

За цей час ріжемо всі інші овочі. Кабачок ріжемо шматочками розміром приблизно по 1,5-2см.

Якщо кабачок молодий – не зрізайте шкірку, інакше він може сильно розквасити при гасінні, і ви його в рагу навіть не помітите.

Картоплю ріжемо шматочками трохи менше, ніж у кабачка.

Перець нарізаємо шматочками розміром як у картоплі.

Переходимо до цвітній капусті. Внутрішню качан краще видалити, будемо використовувати тільки суцвіття, які ріжемо довільними шматочками.

Якщо минуло 10 хвилин гасіння цибулі з морквою, додаємо до них баклажани, солимо, перемішуємо і обсмажуємо при відкритій кришці хвилин 5-6. Вогонь робимо не більше середнього.

А поки все обсмажується, поріжемо помідори. Бажано видалити шкірку. І по закінчення 5 хвилин закидаємо їх в сковороду і перемішуємо. Закриваємо кришкою і тушкуємо ще 5 хвилин.

По закінченні часу в сковороду відправляємо всі інші порізані овочі і добре перемішуємо. Знову досолює, додаємо чайну ложечку цукру і закриваємо кришку. Продовжуємо тушкувати далі.

Коли загальний час гасіння рагу буде приблизно 30 хвилин можна вже пробувати овочі на готовність. І якщо вони вже майже готові, настав час додати часник і перець. Для цього часник ріжемо маленькими шматочками і закидаємо в сковороду. Зверху перчимо за смаком, закриваємо кришку і дотушиваем до готовності.

Порада: часник ріжте або дрібно, або більші, тому що діти іноді його виколупують з тарілки, і якщо часник порізаний крупно, це легко зробити. А ось якщо порізати дрібно, то є всі шанси, що вони взагалі його не помітять ?

На цьому все. Приємного апетиту!

Овочеве рагу з м’ясом

Звичайно, рагу з одних овочів дуже смачне, але мені, як будь-якому чоловікові, все-таки більше подобається рагу з додаванням м’яса. Причому цей рецепт напевно можна назвати класичним рецептом рагу з кабачків і картоплі. Поспішаю вас з ним познайомити.

Інгредієнти:

  • Кабачки – 2-4шт. (800ГР.)
  • Картопля – 3шт.
  • М’ясо – 300-350гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2-3шт.
  • Морква – 1-2шт.
  • Болгарський перець – 2шт.
  • Помідори – 5 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний – за смаком
  • Зелень – за смаком
  • Олія – для смаження

Цибулю ріжемо невеликими півкільцями і відправляємо в розігріту з рослинною олією сковороду. Злегка обсмажуємо до золотавої скоринки, при цьому головне його не пересмажити, інакше він стане жорстким.

Невеликими шматочками м’ясо ріжемо і відправляємо слідом в сковороду. Обсмажуємо разом приблизно 5 хвилин під закритою кришкою.

М’ясо краще брати лопаткової частини, воно смачне і швидко готується.

По закінченню 5 хвилин закидаємо в сковороду порізану товстою соломкою моркву, перемішуємо і знову закриваємо кришку і продовжуємо смажити ще 5 хвилин на маленькому вогні. А тим часом картоплю і кабачки наріжемо дрібними кубиками, а перець довільними, але невеликими шматочками.

По закінченню 5 хвилин в сковороду додаємо перець. Все солимо і перчимо, перемішуємо і знову закриваємо кришку. Обсмажуємо ще 5 хвилин. А поки ріжемо кубиками помідори.

По закінченні часу в сковороду кладемо порізану картоплю і зверху кабачок. Кабачок зверху трохи підсолюємо, але не перемішуємо. Закриваємо кришку і залишаємо ще на 5 хвилин.

Після цього зверху на кабачок викладаємо порізані помідори і, не перемішуючи, закриваємо кришку і знову залишаємо ще на 5 хвилин. По закінчення цього часу відкриваємо кришку зі сковороди і перемішуємо наше рагу. Пробуємо на смак, при необхідності перчимо і досолює. Знову закриваємо сковороду і тушкуємо до готовності. В залежності від бажаної консистенції овочів і рівня нагрівання, на це йде від 5 до 10 хвилин.

Коли рагу готове, ще раз пробуємо на сіль і перець, при необхідності коригуємо, посипаємо зверху порізаною зеленню, перемішуємо і дотушиваем ще одну хвилинку. На цьому все.

Приємного апетиту!

Рецепт овочевого рагу з кабачками і картоплею в мультиварці

Наша помічниця мультиварка для приготування овочевого рагу дуже зручна. Займає мінімум місця, а готування в ній найлегша. Все що потрібно це підготувати овочі, закинутий їх у каструлю і почекати трохи часу. Що може бути простіше?

Інгредієнти:

  • Кабачки – 300гр.
  • Баклажани – 300гр.
  • Картопля – 500гр.
  • Болгарський перець – 200гр.
  • Капуста білокачанна – 200гр.
  • Помідори – 250гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100гр.
  • Морква – 100гр.
  • Ковбаса – 200гр.
  • Вода – 80мл.
  • Чорний перець горошком – 3-4шт.
  • Сіль – за смаком
  • Лавровий лист – 1шт.

Підготуємо овочі. Моркву нарізаємо товстою соломкою. Цибулю ріжемо маленькими кубиками. Баклажани нарізаємо кубиками розміром сантиметри по 1,5-2. Таким же розміром нарізаємо картоплю і кабачки, причому якщо вони молоді шкірку залишаємо, а якщо вона груба, то краще зрізати. Болгарський перець і помідори ріжемо довільними, але не дрібними шматочками. Крупно ріжемо капусту, мелкопорезанная може перетворитися на кашу. Ковбасу подрібнюємо до кубиків розмірів 1 сантиметр, більше не потрібно, головне, щоб вона траплялася завжди на ложку.

Дивіться також:  Овочеве рагу з баклажанами і кабачками

Після того, як підготували всі овочі, приступаємо до готування. На дно чаші мультиварки наливаємо воду і викладаємо абсолютно всі інгредієнти. Відразу додаємо лавровий лист і горошини перцю. Солимо і добре перемішуємо.

Спочатку може здатися, що овочів дуже багато, але вони принаймні гасіння зменшуються в об’ємі, тому мультиварку заповнюйте повністю. Для зручності перемішування можна всі овочі з мультиварки, після її заповнення, перекласти в глибоку каструлю, перемішати і відправити назад в чашу.

Закриваємо кришку, включаємо режим «Гасіння» на 45 хвилин. По закінченні часу відриваємо кришку і пробуємо на смак. Особливо стежимо за картоплею, він повинен бути готовий.

Якщо все протушилось – викладаємо на тарілки і додаємо дрібно порізані часник і зелень.

Приємного апетиту!

Смачне рагу з овочами і куркою

Рагу з м’ясом і ковбасою пробували, але м’ясні рецепти будуть неповними, якщо не спробуємо зробити з куркою. При цьому виходить також все дуже смачно, а головне бюджетно.

Інгредієнти:

  • Кабачки – 400гр.
  • Картопля – 400гр.
  • М’ясо куряче – 450гр.
  • Помідори – 1шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Перець болгарський – 1шт.
  • Морква – 1шт.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Рослинне масло – 80-100мл.
  • Приправа для овочів – 0,5 ч. л.

Як і в попередньому рецепті спочатку підготуємо всі овочі. Кабачки і картоплю намагаємося різати однаковими, нетовстими шматочками. Ріжемо цибульку півкільцями, а перець соломкою. Морква і помідори невеликими довільними шматочками.

Коли все підготували, приступаємо до приготування рагу. Розігріваємо сковороду з рослинним маслом і відправляємо обсмажуватися шматочки курки. Обсмажуємо на середньому вогні з обох сторін приблизно 20 хвилин до хорошої піджареної скоринки.

Потім до курки додаємо картоплю, перемішуємо і смажимо далі ще приблизно 10 хвилин до рум’яної картопляної скоринки. Кришкою сковороду не закриваємо.

Після утворення скоринки на картоплі закидаємо в сковороду всі інші порізані овочі і приправу для овочів. Перемішуємо, підсолюємо і закриваємо кришку. Тепер тушкуємо до готовності. Періодично відкриваємо кришку, перемішуємо і пробуємо на готовність, якщо потрібно досолює.

Коли овочі придбають найкращий смак і консистенцію, додаємо часник, перемішуємо і дотушиваем ще одну хвилинку (часник не любить, коли його довго готують).

На цьому все. У нас рагу готувалося 45 хвилин. Вийшло соковите і ароматне блюдо.

Приємного апетиту!

Рецепт приготування овочевого рагу з картоплею і кабачками в духовці

Одним із самих смачних рецептів овочевого рагу можна по праву вважати рецепт для духовки. Хочу познайомити вас з ним. Але це буде не просте рагу, в Греції таке блюдо називають Бриам. Причому склад в рецепті вказаний умовний, ви можете використовувати абсолютно все, що душа забажає.

Інгредієнти:

  • Кабачки – 6шт. (500гр.)
  • Картопля – 4шт.
  • Морква – 2шт.
  • Баклажани – 2шт. (500гр.)
  • Перець болгарський – 3шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Помідори – 400гр.
  • Сіль, перець, цукор – за смаком
  • Олія оливкова – 100мл.
  • Вино біле – 100мл.
  • Петрушка, орегано – за смаком

Для приготування нам знадобиться сковорода і страва для духовки. На сковороді будемо обсмажувати по черзі овочі, причому намагаємося їх різати однаковими шматочками.

На сковороду наливаємо половину масла, зазначеного в рецепті, і ставимо на середній вогонь розігріватися. Картоплю ріжемо невеликими кружечками і відправляємо на сковороду. Обсмажуємо до золотавої скоринки і перекладаємо на блюдо для запікання.

Потім на сковороді обсмажуємо кабачки до скориночки і перекладаємо їх на блюдо.

Проробляємо теж саме з усіма іншими овочами крім помідор, тобто обсмажуємо і перекладаємо на блюдо для духовки, причому кожен овоч при обсмажуванні присаливаем. Цибулю і часник обсмажуємо разом.

Коли всі овочі обсмажили і склали разом, самим верхнім шаром на них викладаємо помідори.

Обов’язково зверху присипаємо щіпкою цукру. Наливаємо склянку білого вина і залишки оливкової олії. Все добре перемішуємо до однорідної маси.

Змочуємо лист пекарської папери і прикриваємо їм овочі, щоб не випаровувалася волога. Ставимо в духовку і запікаємо при температурі 165-170 градусів протягом 1-1,5 години. Через 40 хвилин дістаємо рагу з духовки, посипаємо порізаною петрушкою і орегано, знову перемішуємо і ставимо назад в духовку.

Щоб овочі добре підрум’янилися, в самому кінці включаємо духовку на самий сильний вогонь на 5-10 хвилин.

Овочі, запечені в духовці готові! Вимикаємо вогонь і залишаємо деко всередині на 10-15 хвилин остигати.

Приємного апетиту!

А спеціально для тих, хто віддає перевагу відео рецепти всім іншим, я знайшов в інтернеті цікавий рецепт овочевого рагу, з яким вас хочу познайомити. Мені він сподобався правильної черговістю приготування овочів.

На цьому у мене все. Сподіваюся, ви різноманітите свій раціон за рахунок смачного і в теж час нескладного овочевого рагу, на приготування якого потрібно трохи часу. Я з вами прощаюся, до нових зустрічей.