Овочеве рагу з баклажанами і кабачками

Нещодавно ми з вами готували рагу з кабачків з картоплею, і сьогоднішнє блюдо дуже на нього схоже, за одним винятком, в сковороді в основному будуть переважати баклажани. Овочі не тільки красиві, але і корисні, улюблені і вирощувані багатьма. Ось і ми, знявши останній урожай в саду, приступили до кулінарних клопотів.

Ми намагалися урізноманітнити рецепти, які вам покажемо, щоб ви змогли вибрати найбільш смачний для вас. А вам залишається тільки повторити, вибрати найкращий і покласти його в свою скарбничку.

Не бійтеся замінити інгредієнти і спробувати скласти свій рецепт, адже кулінарія любить творчість, і цілком може бути, що ви зробите смачніше і краще. Тоді ми будемо вдячні якщо ви поділитеся своїм рецептом в коментарях і всі дружно оцінять.

Як приготувати овочеве рагу з баклажанами, кабачками і картоплею

Першим рецептом хочу показати наш улюблений, який готуємо найбільш часто, і в якому, крім баклажанів, присутні і кабачки з картоплею, і солодкий перець. На його приготування знадобиться 40 хвилин часу і гарний настрій.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1шт.
  • Кабачки – 1шт.
  • Картопля – 3шт.
  • Морква – 1шт.
  • Болгарський перець – 1шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Часник – 4 зубчики
  • Паприка – 1 пакетик (10 гр.)
  • Томатна паста – 2ст.л.
  • Масло рослинне для обсмажування
  • Кріп сушений – 1ч.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Хочу спочатку зупинитися на інгредієнтах. Як ви встигли помітити, овочі в рецепті вказані в штуках. З овочами по-іншому складно, якщо я вкажу, наприклад, вага баклажанів 400гр, а ваш буде важити 500, ви 100гр відріже і не будете використовувати? Звичайно немає, покладіть цілий і це буде правильно.

Як я вже говорив, кулінарія любить творчість, а творчість складно втиснути в рамки, так це і не потрібно. Адже Нам потрібно не просто повторити рецепт, а приготувати смачну страву, а смаки у всіх різні. Тому якщо ви дуже любите баклажани і не любите кабачки – кладіть перших більше, а друге менше, а в рецепті дивіться на технологію приготування і її тонкощі.

Переходимо до рецепту. Першим ділом все миємо й чистимо. З баклажанів і кабачків не зрізаємо шкірку. Кабачки у нас дуже молоді, шкірка у них ніжна. Баклажани дуже смачні і зовсім не гірчать.

Якщо у вас попався баклажан з гіркотою, вона легко забирається. Достатньо лише його порізати на шматочки, посипати сіллю і перемішати. Хвилин через 20-25 баклажани дадуть сік, який потрібно злити, а потім можна використовувати овочі для приготування, гіркоти не буде.

Цибулю дрібно порізали і відправили на розігріту з рослинною олією сковороду. Вогонь при цьому зробили трохи менше середнього. Масла налили приблизно 70-100мл.

У нас плита газова з чотирма конфорками. Причому якщо на першій зробити самий маленький вогонь, він буде значно більше, ніж у четвертій на максимумі. Тому вогонь трохи менше середнього, це коли цибулю на сковороді обсмажується 5 хвилин, і в нього тільки-тільки починає з’являтися жовта скоринка.

Поки обсмажується цибуля, ріжемо моркву довільними, але невеликими шматочками і відразу після нарізки відправляємо в сковороду. Перемішуємо і обсмажуємо далі.

За морквою нарізаємо соломкою болгарський перець. Після нарізки також відразу відправляємо в сковороду. Знову перемішуємо і обсмажуємо далі.

Потім переходимо до нарізки баклажана. Спочатку його розрізаємо на пластини товщиною приблизно 1-1,5 см, потім пластини ріжемо на поздовжні смужки і нарізаємо на кубики. Відразу відправляємо на сковороду, і все перемішуємо.

Взагалі при приготуванні рагу ми нічого не чекаємо – як тільки овоч порізали, відразу йдіть в сковороду.

За баклажаном такими ж шматочками ріжемо кабачок і також відправляємо обсмажуватися. Перемішуємо і закриваємо кришкою. Якщо масла на сковороді виявилося дуже мало, його ввібрали баклажани, доливаємо трохи.

Дивіться також:  Котлети з фаршу індички – ТОП рецептів соковитих і мяких котлет

Тепер не поспішаючи, ріжемо кубиками картоплю і, після того як його порізали, додаємо в рагу.

Тут мені багато хто може заперечити, що картопля додавати в кінці неправильно, він не встигне приготуватися. І я повністю погоджусь, але не в даному випадку. Так вийшло, що картопля, який у нас виріс у цьому році в саду, готується дуже швидко. Такого ніколи не було, зазвичай він вимагав близько півгодини варіння або смаження. І картоплю в рагу клали завжди однією з перших. Тому, якщо ви не знаєте скільки часу готується ваш картопля, її можна відварити окремо і додати в рагу вже в кінці, тут можете почитати як я це робив.

Закриваємо сковороду кришкою, трохи зменшуємо вогонь. Ставимо на іншу конфорку маленьку сковорідку, в яку наливаємо краплю олії і кидаємо в нього столову ложку паприки. Перемішуємо і злегка обсмажуємо.

Потім відразу перекладаємо до овочів.

В основну сковороду додаємо пару ложок томатної пасти і наливаємо склянку киплячої води.

Перемішуємо, закриваємо кришкою і залишаємо гаситися до готовності овочів. Забіжу вперед і скажу, що у нас на це пішло 20 хвилин.

Коли ви відчуєте, що овочі досягли потрібної вам консистенції, рагу солимо, перчимо, додаємо порізаний шматочками часник і дотушиваем ще приблизно пару хвилин.

На цьому все. Посипаємо сушеним кропом і кличемо всіх до столу.

Приємного апетиту!

Рагу з баклажанами і кабачками в мультиварці

Дуже смачне рагу отримує при приготуванні в мультиварці. Причому вона сильно спрощує сам процес приготування. По праву цей рецепт можна назвати найшвидшим і простим з усіх.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 300гр.
  • Кабачки – 550гр.
  • Морква – 100гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100гр.
  • Болгарський перець – 150гр.
  • Сметана – 200гр.
  • Суміш перців, сіль – за смаком
  • Вода – 100мл.

Інгредієнти вказані з вагою, але тільки з однієї причини, стільки важили овочі, які ми використовували. У вас може бути інший вагу. Приготування почала з нарізки всіх інгредієнтів.

Цибулю дрібно порізали, болгарський перець порізали невеликими кубиками, баклажани і кабачки нарізали однаковими, також невеликими кубиками, моркву натерли на крупній тертці.

Після цього заповнили чашу мультиварки усіма порізаними овочами і додали половину склянки води. Все перемішали і закрили кришку.

На мультиварці встановили режим «Гасіння» і 40 хвилин. Натиснули старт. У нас з’явилося пів години часу для особистих справ ?

Через 30 хвилин гасіння, відкриваємо кришку, додаємо склянку сметани, сіль і перець за смаком, акуратно все перемішуємо і закриваємо кришку. Дотушиваем решту 10 хвилин.

Після сигналу мультиварки все готово. Витягаємо чашу і розкладаємо рагу по тарілках. Для додання пікантного смаку, посипаємо дрібно порізаним часником і зеленню.

Як бачите, приготувати рагу в мультиварці настільки просто, що з цим впорається будь-який, навіть початківець кулінар.

Приємного апетиту!

Рецепт овочевого рагу з баклажанами і м’ясом

Дуже смачне овочеве рагу виходить з додаванням м’яса. Впевнений, чоловіки від нього в захваті. В якості секретного інгредієнта будемо використовувати пиво. Але пиво не під час поїдання, а виключно для приготування.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2шт.
  • Морква – 1шт.
  • Помідори – 2шт.
  • Болгарський перець – 2шт.
  • М’ясо – 600гр.
  • Пиво світле – 1ст.
  • Сіль, перець – за смаком

Іноді запитують, а чи можна таке рагу давати дітям? Звичайно можна, за час від приготування спирту з пива не залишиться і сліду. Головне, що воно добре розм’якшить м’ясо і зробить його ніжним.

Почнемо з баклажанів. Поріжемо їх досить великими шматочками, розміром сантиметри по 2-2,5.

Дивіться також:  Пшоняна каша з гарбузом на молоці (прості рецепти приготування)

Моркву нарізаємо кружечками, а перець і помідори шматочками.

М’ясо ріжемо шматочками тонше ніж овочі, інакше воно буде готуватися довше овочів.

Переходимо до формування рагу в каструлі. На дно укладаємо шар м’яса, трохи перчимо його і присаливаем.

Зверху м’яса викладаємо шар баклажанів, потім шар моркви, помідорів і солодкого перцю. Зверху посипаємо червоним перцем і солі за смаком. Заливаємо світлим пивом кімнатної температури.

Закриваємо каструлю кришкою і ставимо на плиту. Тушкуємо на повільному вогні протягом 50 хвилин. Ловимо приємні запахи ? а вони дійсно дуже приємні…

По закінченні часу пробуємо овочі на готовність, але як правило за 50 хвилин вони повністю готові, принаймні м’ясо точно завжди дуже м’яке.

На цьому все, залишилося рагу покласти на тарілки і посипати зеленню.

Приємного апетиту!

Рагу з овочів з капустою

Список рецептів рагу з овочів буде неповним, якщо в них не знайдеться місця капусті. Адже спільно з картоплею ці два овочі ділять пальму першості на місце головного овоча на наших столах. Навіть скажу більше, згадки про капусту на Русі зустрічаються набагато раніше, ніж про картоплю. Але, уроки історії ми опустимо і звернемося до рецептами.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1шт.
  • Кабачки – 1-2шт.
  • Капуста – 1 качан (невеликий)
  • Болгарський перець – 1шт.
  • Морква – 2шт.
  • Цибуля ріпчаста – 3шт.
  • Томатний соус – 2ст.л.
  • Лавровий лист – 1шт.
  • Перець чорний мелений і горошком – за смаком
  • Сіль – 1 год.л. (за смаком)
  • Часник – 5-6 зубчиків
  • Вода – 1,5 склянки

Починаємо з лука і нарізами його дрібними шматочками. За цибулею нарізаємо соломкою моркву.

При бажанні моркву можна натерти на крупній тертці, але при цьому вона не буде відчуватися в рагу. Нам же більше подобається, коли вона шматочками.

На плиту ставимо казан на середньому вогні і додаємо в нього рослинне масло. Відправляємо в нього цибулю і моркву, перемішуємо і залишаємо обсмажуватися.

Капусту ріжемо досить великими шматочками, при обсмажуванні вони зменшаться. Хоча, звичайно, це на ваш смак. Капусту трохи присаливаем і трохи мнемо руками.

Після цього відправляємо її в казан. Добре перемішуємо і закриваємо кришкою. Вогонь можна ще трохи зменшити, щоб овочі в казані нудилися.

Переходимо до баклажанів. Нарізаємо їх кубиками розмірів приблизно по 1,5 див. Після нарізування, відразу відправляємо в казан і ще раз все перемішуємо. Обов’язково закриваємо кришку.

Слідом в казан йдуть нарізані кубиками кабачки і болгарський перець.

Додаємо томатний соус, кухоль води, пару горошків чорного перцю, сіль, лавровий лист і все перемішуємо.

Закриваємо кришкою і тушкуємо близько 40 хвилин на середньому вогні.

У самому кінці, для додання пікантного смаку і аромату, додаємо порізаний шматочками часник. Тушкуємо ще пару хвилин і вимикаємо вогонь.

Готове Рагу! Подаємо як самостійне блюдо або як гарнір до м’яса.

Приємного апетиту!

Смачне овочеве рагу з баклажанами, картоплею і куркою

Друзі, хочу запропонувати ще один рецепт м’ясного рагу з баклажанами. В якості м’яса у нас буде курка. Уявляю іронічне вираз обличчя у деяких, що мовляв курка не м’ясо, але зауважу, що страва виходить все-таки смачне, а діти його їдять значно охочіше.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 500гр.
  • Морква – 100гр.
  • Цибуля ріпчаста – 60гр.
  • Картопля – 1кг.
  • Часник – 4 зубчики
  • Стегно куряче (філе) – 600гр.
  • Болгарський перець – 100гр.
  • Помідори – 350гр.
  • Масло рослинне – 5ст.л.
  • Паприка – 0,5 ч. л.
  • Каррі – 0,5 ч. л.
  • Сухий часник – 1ч.л.
  • Чебрець – 0,25 ч. л.
  • Перець мелений, сіль – за смаком
Дивіться також:  Овочеве рагу з кабачками і картоплею: 7 рецептів приготування з фото

Приготування рагу починаємо з курки. Розрізаємо її на невеликі шматочки і кладемо на розігріту з рослинною олією сковороду. Посипаємо спеціями (сіль, паприка, каррі і чорний мелений перець). Робимо середній вогонь і залишаємо обсмажуватися.

Поки смажиться курка, нарізаємо цибулю дрібними кубиками і відразу відправляємо в сковороду. Перемішуємо і смажимо далі.

Моркву натираємо на крупній тертці і додаємо до м’яса з цибулею. Обов’язково перемішуємо.

Картоплю ріжемо невеликими кубиками і додаємо в сковороду. До того часу смажаться овочі вже близько 10 хвилин. Картопля зверху трохи присаливаем і посипаємо спеціями. Перемішуємо і продовжуємо обсмажувати. Якщо на сковороді сухо – додаємо трохи рослинного масла.

Баклажани нарізаємо кубиками розміром як у картоплі. При бажанні видаляємо шкірку, оскільки вони виходять ніжніше. Відразу після нарізування відправляємо в сковороду. Трохи солимо і перчимо. Перемішуємо і продовжуємо обсмажувати.

Нарізаємо шматочками болгарський перець і помідори, їх також перекладаємо в сковороду. Все перемішуємо.

Взагалі потрібно постійно помішувати, так як овочі можуть пригоріти. Щоб цього не сталося, додайте води або рослинне масло.

Рагу посипаємо сухим перцем і чебрецем, і помішуючи тушкуємо до готовності картоплі. В кінці посипаємо порізаного шматочками часнику. Пробуємо на сіль і в разі необхідності досолює.

От і все. Весь процес займає приблизно 40 хвилин. Приємного апетиту!

Рагу з овочів з грибами

Баклажани при обсмажуванні виділяють смачний грибний аромат, тому бажання додати гриби приходить саме по собі. Печериці будуть всесезонним варіантом, але якщо вам вдалося набрати лісових грибів, то вони будуть найкращим вибором.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2шт.
  • Кабачки – 1шт.
  • Перець болгарський – 1шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Помідори – 1шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Гриби – 5-6шт. (печериці)
  • Зелень – 1 пучок
  • Рослинне масло – 3ст.л.
  • Сіль, перець – за смаком

Приготування рагу почнемо з грибів. Нарізаємо великими шматочками і відправляємо на розігріту з рослинною олією сковороду. Помішуючи, трохи підсмажуємо, пару хвилин, не більше.

Слідом в сковороду кладемо порізані шматочками трохи менше баклажани. Слідом відправляємо поросяти, ягняти цибулю, перемішуємо і закриваємо кришку. Вогонь при цьому робимо трохи менше середнього.

Потім нарізаємо кабачки і болгарський перець. Додаємо в сковороду і обов’язково перемішуємо.

Якщо в сковороді сильно сухо, овочі можуть підгоріти, щоб цього не сталося, додайте рослинного масла або води.

У нас залишилися кабачки і помідори. Нарізаємо їх невеликими шматочками і відразу відправляємо в сковороду.

Солимо. перчимо, заливаємо склянкою води, перемішуємо і тушкуємо під кришкою до готовності овочів. Вогонь робимо повільний.

В кінці, коли овочі будуть майже готові, посипаємо їх зеленню і шматочками часнику. Тушкуємо одну хвилинку і вимикаємо.

Приємного апетиту!

Овочеве рагу з баклажанами і цвітною капустою

Друзі, ви вже встигли ознайомитися з рецептом рагу, в якому є білокачанна капуста. Але білокачанну можна замінити на кольорову. Як це зробити пропоную подивитися відео в рецепті. Для приготування нам знадобляться наступні продукти:

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2шт.
  • Кабачок – 1шт.
  • Помідори – 3шт.
  • Болгарський перець – 2шт.
  • Цвітна капуста – 1шт.
  • Картопля – 4-5шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Морква – 4-5шт.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Сіль, чорний мелений перець, цукор – за смаком

А безпосередньо саме приготування дивіться нижче.

На цьому у мене все. Як бачите, процес приготування рагу з баклажанами нескладний, рецепти відрізняються в основному додатковими овочами і спеціями. Але від них смак кінцевого продукту досить сильно залежить, тому пробуйте, експериментуйте і діліться вашими рецептами. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.