Овочеве асорті на зиму – рецепт пальчики оближеш

Вчора приїхали з саду, привезли чергову порцію врожаю. І вирішили приготувати чудове овочеве асорті з усього, що було. А це не так вже й немало. Всього нарахували сім основних інгредієнтів.

Таке асорті ми вже готували раніше. І треба сказати, що саме такий вид консервації з’їдається раніше за всіх. Та і зберігати його набагато зручніше. Посудіть самі, для того щоб на столі були мариновані огірочки або помідори, нам потрібно відкрити як мінімум дві банки, якщо ми їх солили окремо. А якщо хочеться ще кабачків і патисонів? Ще пару банок відкрили. За раз, або навіть за день з’їсти 4 банки солінь дуже складно, і постає питання, куди дівати відкриті банки?

Тому давно вже робимо з овочів асорті. Зберігати його зручно, виходить дуже смачно і з’їдеться за раз. Тому з радістю ділюся з вами чудовим рецептом.

Асорті з овочів на зиму – найсмачніший рецепт

Така велика кількість овочів використовувати зовсім не обов’язково. Ми готуємо з них по одній простій причині – вони все ростуть у нас в саду. Ви можете використовувати тільки ті овочі, які вважаєте потрібними.

Інгредієнти:

  • Огірки
  • Помідори
  • Кабачки
  • Патисони
  • Болгарський перець
  • Морква
  • Цвітна капуста
  • Кріп парасольками
  • Часник
  • Листя хрону
  • Листя вишні
  • Листя смородини
  • Перець духмяний
  • Гвоздика
  • Оцет яблучний
  • Сіль
  • Цукор

Вся підготовка починається з миття овочів. Ретельно промиваємо в проточній воді.

Морква, поки ще молода, дуже просто відмивається поролоновою губкою.

Обов’язково промиваємо всю зелень, особливо парасольки кропу. На них часто зустрічаються дрібні комашки, гусениці, які на око не помітні, але яких маринувати точно не потрібно.

Потім всі овочі розрізаємо в довільному порядку. Наприклад, солодкий перець дуже добре виглядає якщо його нарізати товстою соломкою. А морква смачніше якщо вона шматочками.

Дивіться також:  Огірки по-корейськи на зиму: найсмачніші рецепти

Солодкий болгарський перець, який у нас виріс, містить дуже мало кісточок, і ми їх майже не вибирали. Але якщо у вашому їх багато, то краще прибрати.

Готуємо асорті з овочів у літрові банки

Після того, як ми все підготували, приступаємо до наповнення банок. Скажу відразу, що це процес творчий, який рекомендації немає, як заповніть банку, так і буде. Ми почали заповнення з зелені. На саме дно поклали листя хрону, пару листочків вишні і листочок смородини.

Невеликий відступ з листям хрону. У нас в саду зустрічаються листя висотою майже до метра. Звичайно, такий лист класти не потрібно. Зазвичай ми дотримуємося правила зелені хрону має бути стільки ж, скільки листя вишні і смородини. Причому самий аромат у хрону не в листках, а в черешках.

Потім поклали шматочки кабачків,

огірки з помідорами і шматочки моркви. У порожнечі поклали цвітну капусту і встромили тонку моркву і соломки солодкого перцю. Вийшло приблизно ось так.

Після заповнення банок приступили до їх заливання. Будемо використовувати метод подвійної заливки. Вскипятили воду і порціями, потроху, залили в банки.

Не ставте ніколи банки на металеві предмети типу ножів, каструль та інше! Згадайте шкільну фізику. Банку лопається з-за нерівномірного розширення внутрішніх і зовнішніх шарів скла. Коли ви ставите банку на холодну поверхню, ви тим самим ще більше збільшуєте цю нерівномірність. Найкраще — це просто поставити на дерев’яну дощечку, рушник або пластмасову тарілку.

Після заливки банки прикрили кришками і залишили на 20-30 хвилин прогріватися. По закінченні часу злили воду з банок в каструлю.

Існує два основних способи застосування солі і цукру при консервації – класти їх безпосередньо в банку перед заливкою води, або робити розсіл з злитої води. Ми зазвичай застосовуємо другий спосіб, робимо розсіл з злитої води, кип’ятимо його і заливаємо назад.

Дивіться також:  Мариновані опеньки на зиму - 4 простих рецепти приготування

Щоб точно порахувати, скільки у вас вийшло води, можна використовувати ваги. Зважили порожню каструлю, потім злили в неї воду з банок і знову зважили. Ми просто дивимося на ризики всередині каструлі. Звичайно, це не зовсім точно, але як показує практика, страшного в цьому нічого немає.

На шість літрових банок вийшло близько 3 літрів води. Зробили розсіл з розрахунку на три літри води, 5 столових ложок солі і 6 столових ложок цукру. Все добре розмішали, до повного розчинення і довели до кипіння.

У кожну банку налили по одній столовій ложці 6% яблучного оцту і залили до верху киплячим розсолом.

Оцтова кислота летуча. Якщо її наливати у воду і кип’ятити, ніхто не знає скільки її залишиться, поки вона потрапить в банки. На жаль, але процес випаровування у неї неконтрольований.

Овочеве асорті на зиму без стерилізації готово

Закрили банки гвинтовими кришками і залишили остигати.

На наступний день на банках перевірили кришки, щоб всі денця були втягнуті всередину. Значить все герметично і нічого не підтікає. Банки не перевертаємо, тим більше що на схоронність це ніяк не впливає.

Всі заготовки зберігаємо у погребі, нам так зручніше. А взимку частина банок переїжджає в саморобний холодильник на балконі. У ньому за допомогою датчиків підтримується оптимальна температура зберігання. Пізніше я розповім, як його зробити. На цьому у мене все, я з вами прощаюся, до нових зустрічей.