Оселедець під шубою – класичний рецепт і послідовність шарів

Сьогодні хочу вас познайомити з рецептом салату, про який ви, звичайно, чули і не раз. Знаменита оселедець під шубою! Як багато про неї написано, скільки рецептів придумано, а скільки дискусій вони викликають?

А дискусії в основному викликають шари, про послідовність яких зламано чимало списів. Ми з вами вступати в суперечки не будемо, я лише покажу свій варіант приготування салату, зі своєю послідовністю і поясню, чому так роблю. Сьогодні покажу пару варіацій рецептів, які ви оціните по достоїнству.

Класична оселедець під шубою – пошарове приготування

Почнемо приготування нашого салату з підбору продуктів. Як я вже написав, буде два рецепту з різними інгредієнтами. Взагалі інгредієнтів для приготування оселедця під шубою налічується безліч, основні з них це звичайно ж оселедець, картопля, морква, потім в обов’язковому порядку йде ріпчасту цибулю…

І вже тут починаються розбіжності. Не всім подобається різкуватий смак цибулі, тому його часто або взагалі прибирають з рецепту, або замінюють на щось інше, наприклад на яблука, свіжі і мариновані огірки, або застосовують деякі дії для зниження його пекучості.

Наступним обов’язковим інгредієнтом в салаті зазвичай йде морква, яку міняють на її корейський варіант, або замість неї використовують болгарський перець.

Одним з шарів у салаті виступає варений буряк. Здавалося б, самий обов’язковий інгредієнт після оселедця, але і її часто взагалі не кладуть. Ну і звичайно ж курячі яйця і майонез. Про майонез я взагалі мовчу, на що його тільки не міняють…

Як бачите продуктовий набір сильно відрізняється в рецептах. А якщо ще торкнутися послідовності шарів, то різноманіття приготування салату просто зашкалює… Залишимо а спокої велике розмаїття можливих рецептів, адже кухня – творчість, і зупинимося на двох обіцяних варіантах…

Оселедець під шубою – покрокова послідовність шарів

Перший рецепт я постараюся зробити максимально наближеним до класичного варіанту. Тобто з усіх інгредієнтів будуть самі основні: оселедець, картопля, цибуля, морква, буряк, яйця і майонез. Причому буряк ми будемо класти останнім шаром, саме в такому вигляді салат зустрічається найбільш часто.

Інгредієнти:

  • Оселедець – 1/2шт.
  • Картопля – 1шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1/2шт.
  • Морква – 1шт.
  • Буряк – 1/2шт.
  • Майонез – 50гр.
  • Яйце куряче – 1/2шт.
  • Сіль, перець чорний мелений – за смаком
  • Зелень – для прикраси
Дивіться також:  Курка з картоплею в духовці – найсмачніші рецепти

Кількість продуктів розрахована на одну невелику порцію. Але ви можете перерахувати на будь-яку кількість.

Як бачите продуктовий набір для приготування «шуби» стандартний. Починаємо приготування з овочів. Для цього їх миємо, обрізаємо всі зайві і зіпсовані місця і відправляємо в каструлю з підсоленою водою. Варимо до повної готовності.

Ми це зробили ще напередодні ввечері, і овочі лежали варені на нижній полиці холодильника. Тому просто приступаємо до готування.

Наступним кроком овочі натираємо на тертці. На який тертці терти залежить від розміру страви на якому ми будемо подавати салат і вашого бажання. Якщо робимо велику шубу, на велику кількість гостей, то натираємо на крупній тертці. Але сьогодні ми робимо порційні салати, тому тертку взяли саму дрібну.

Морква, картопля і буряк натираємо в різні миски. Паралельно ставимо каструлю для відварювання яйця. Варити будемо круто. Потім переходимо до риби.

Для салату використовуємо магазинну малосольну оселедець пряного посолу. На жаль, малосольну купити не завжди можливо, але на цей раз нам пощастило, вона виявилася малосолоний і досить жирна.

На мою думку якщо риба солона, вона весь смак салату відтягує на себе, що погано на ньому позначається. Але у кожного свій смак. На що варто звернути свою увагу при виборі оселедця для виготовлення шуби, так це на вибір саме пряного посолу, це дуже важливо! Якщо риба просто посолена, та до того ж несильно, салат буде мати невиразний смак і шматочки оселедця просто «загубляться» в рясному шубці.

Наступним кроком рибу обробляємо на філе. Цей процес я опущу, у нас інша тема 😊 А вийшло філе дрібно нарізаємо гострим ножем.

Також дуже дрібно нарізаємо цибулю.

Повторюся: подача буде порційна, невелика. Тому нарізаємо дрібно.

Потім цибулю перекладаємо в миску і заливаємо маринадом для зменшення пекучості.

А маринад готується так: на склянку води кімнатної температури насипаємо столову ложку солі, трохи менша кількість цукру, розчиняємо все і додаємо 4 столові ложки 9% оцту. Витримуємо цибулю в маринаді 20 хвилин, потім відкидаємо на сито.

Дивіться також:  Соус Болоньєзе – рецепти в домашніх умовах

Загалом з підготовки інгредієнтів все. Переходимо до складання салату.

Кулінарну форму змащуємо зсередини оливковою олією і ставимо на порційну тарілку. У мене форма квадратна, ви можете взяти будь-якої форми. Першим шаром викладаємо картоплю, трохи його ущільнюємо.

Чому саме картопля? Я керуюся простим принципом, картоплю можна сильніше ущільнити на відміну від риби, шар картоплі не розсипається, коли ви подцепляете виделкою чергову порцію салату. Виходить так зручніше їсти.

Шар з картоплі робимо завтовшки не більше 1см. На картоплю відразу викладаємо тонкий шар нарізаної оселедця. Розрівнюємо її.

І відразу на оселедець викладаємо тонкий шар цибулі.

Риба дуже любить цибулю, тому ніяких інших альтернатив луковому шару поверх оселедця не може бути, тільки на рибу і крапка.

На цибулю викладаємо тонкий шар моркви. Трохи перчимо і при необхідності підсолюємо.

А зверху моркви робимо шар буряків, яку також перчимо.

І ось тепер все змащуємо тонким шаром майонезу. Якщо ви любитель калорійної їжі, майонезом можете змастити кожен шар.

І повторюємо всі верстви ще раз, заповнюючи форму до самого верху. Потім форму акуратно знімаємо.

На цьому салат вважається готовим, але бажано дати йому настоятися близько години. Потім можна подавати на стіл, а можна додатково прикрасити, що ми зараз і зробимо.

Куряче яйце очищаємо від шкаралупи, білки відділяємо від жовтків і натираємо на дрібній тертці в різні миски, а потім посипаємо зверху салат.

Давайте розберемо ще раз, чому верстви були саме в такій послідовності. Дивіться – картопля краще ущільнюється, і ми кладемо його в самий низ. На нього зверху кладемо рибу, риба дуже добре поєднується з картоплею. На оселедець кладемо цибулю, тут зрозуміло, риба любить цибулю. На цибулю моркву, а поверх моркви шар буряків. Буряк змащуємо майонезом. Буряк робимо зверху тому, що в цьому салаті зазвичай прийнято зверху робити саме буряк.

Якщо овочі відварювати в підсоленій воді, то солити кожен шар не потрібно. Взагалі кількість солі, як і майонезу, регулюйте на свій смак.

Приємного апетиту!

Оселедець під шубою з яблуком – класичний рецепт

Дивіться також:  Курячий рулет – кращі рецепти рулету з курки

А тепер давайте розглянемо рецепт оселедця під шубою з додаванням яблука. Яблуко вибираємо обов’язково кислих сортів, типу антонівки або гренні сміт. Такий кислий фрукт надає салату приємний смак свіжості.

Інгредієнти:

  • Оселедець – 1/2шт.
  • Картопля – 1шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1/2шт.
  • Морква – 1шт.
  • Буряк – 1/2шт.
  • Яблуко – 1/2шт.
  • Майонез – 50гр.
  • Яйце куряче – 1/2шт.
  • Сіль, перець чорний мелений – за смаком
  • Зелень – для прикраси

Підготовка інгредієнтів відбувається також як і в першому рецепті. Тобто готуємо оселедець, а потім її нарізаємо дрібними кубиками. Відварюємо овочі натираємо на дрібній тертці в різні миски. Відварене яйце поділяємо на білки і жовтки і також натираємо на дрібній тертці. Яблуко споліскують водою і натираємо на дрібній тертці. Ріпчасту цибулю нарізаємо дрібним кубиком і маринуємо 20 хвилин.

Потім переходимо до складання салату. Послідовність шарів буде як в першому рецепті, але додамо ще один шар з яблука.

Форму встановлюємо на порційну тарілку. Першим шаром викладаємо картоплю, розрівнюємо і трохи приминаем.

Другим шаром викладаємо оселедець.

На оселедець кладемо шар маринованої цибулі. Кожен шар розрівнюємо і трохи приминаем.

Поверх цибулі робимо шар з моркви. Але в даному випадку морква не перчимо.

На моркву викладаємо тонкий шар яблук.

З яблуками не перестарайтеся, шар повинен бути тонким щоб весь смак салату відтіняти, а не перебити.

На яблуко викладаємо буряк, яку також не перчимо. Тепер всі змащуємо майонезом.

За кількістю орієнтуйтеся на свій смак, ми майонезу кладемо зовсім небагато.

Після цього шари повторюємо в тій же послідовності. Даємо настоятися близько години і подаємо на стіл.

Як бачите приготувати оселедець під шубою дуже навіть просто. Послідовність шарів, яка вказана в наших рецептах відноситься до класичної. Але, звичайно, ви можете їх розташувати зовсім в іншій послідовності. Головне не забувати, кухня — це творчість. А в підтвердження моїх слів, пропоную подивитися одне дуже цікаве відео, впевнений, такий шуби ви ще не їли.

На цьому у мене все, творіть і готуйте з задоволенням. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.