Мариновані помідори на зиму – найсмачніші рецепти

Зимовий вечір, вечеря, сім’я збирається будинку. На плиті вариться картопелька, а на столі вже приготовані…ну звичайно помідори! Що може бути смачніше! Сьогодні будемо говорити про це чудове блюдо і як його приготувати.

Хтось може заперечити, що мариновані огірки смачніше, не буду сперечатися, а просто запропоную їх зробити. Але зауважу, що одних огірків для повного щастя буде мало. Душа більше радіє, коли в погребі стоять банки з огірками, і з помідорами, а також овочевий з ікоркою, соком, грибами та іншими речовинами.

Рецептів маринування помідорів така кількість, що їх навіть важко підрахувати. Майже у кожної господині є свій, передається від батьків. Я постарався опублікувати найбільш поширені і перевірені. Тому влаштовуйтесь зручніше і починаємо.

Найбільш смачні помідори на зиму – рецепт на 1 літрову банку без стерилізації

Почнемо з самого смачного рецепта. В результаті у нас вийде дуже красиве асорті, яке прикрасить будь-який святковий стіл. Приготувати таке частування просто, впорається навіть початківець кулінар. А можливість домашнього зберігання робить можливим зберегти заготовки для всіх, хто поки не встиг обзавестися погребом.

Інгредієнти на 1 літрову банку:

  • Томати дрібні
  • Сіль – 1ст.л.
  • Цукор – 1ч.л.
  • Оцет 9% — 1,5 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 2 кружечка
  • Часник – 2 зубчики
  • Морква – 2 кружечка
  • Болгарський перець – 2 кружечка
  • Кріп, селера, петрушка – по 2 стебла
  • Лавровий лист – 1шт.
  • Чорний перець – 3 горошини

Болгарський перець чистимо від насіння. Моркву миємо і чистимо. З лука видаляємо лушпиння. Потім все нарізаємо кружечками.

Ретельно промиваємо помідори.

Рекомендую взяти різного кольору, таке асорті дуже красиво виглядає в банку.

Часник очищаємо від лушпиння і промиваємо. Розрізаємо навпіл.

Моєму листя селери, кропу і петрушки.

Добре моєму банки і кришки. Потім приступаємо до наповнення.

За два стебла селери, кропу і петрушки кладемо на дно банки. Додаємо часник, лавровий лист і чорний перець.

Потім шарами додаємо червоні томати до середини банки, потім по два кружальця цибулі, перцю, моркви, а закінчуємо жовтими помідорками.

Томати, щоб у них не лопнула шкурка, проколіть 2-3 рази гострої зубочисткою з боку плодоніжки на глибину 1,5-2 див.

Всі банки заливаємо окропом. Прикриваємо кришкою і залишаємо на 45 хвилин.

Після закінчення часу, зливаємо охололу воду з банок в каструлю, доводимо її до кипіння і знову заливаємо окропом. Залишаємо ще на 45 хвилин.

Повторюємо процедуру зливання остиглої води з банок. У кожну банку додаємо по столовій ложці солі, чайної ложки цукру і 1,5 столової ложки оцту.

Не можна використовувати йодовану сіль, дрібну і «Екстра». Використовуйте велику кам’яну.

Заливаємо в третій раз окропом і закриваємо стерилізованими кришками.

Перевертаємо, щоб переконатися, що немає патьоків. Вкриваємо ковдрою і залишаємо остигати.

Зберігаємо в прохолодному, так і теплому місці.

Приємного апетиту!

Дуже смачні та солодкі мариновані помідори з лимонною кислотою

Не всім подобається смак і запах оцту. Ну що ж, його цілком можна замінити лимонною кислотою. А якщо додати ще трохи цукор, то помідори вийдуть ще й солодкі. Просто смакота.

Інгредієнти на 1-літрову банку:

  • Помідори – 0,5-0,6 кг.
  • Гвоздика – 1-2шт.
  • Запашний перець горошком – 2шт.
  • Чорний перець горошком – 2шт.

Маринад на 1 літр води:

  • Сіль – 1ст.л.
  • Цукор – 5ст.л.
  • Лимонна кислота – 1/3ч.л.

Помідори попередньо моєму, відбираємо зіпсовані. Щоб шкірка не тріскалася, а також для рівномірного просолювання помідорів, в районі плодоніжки робимо проколи зубочисткою або тонким ножем.

Є сорти з настільки щільною шкіркою, що не вбирають в себе сіль і при дегустації таких плодів вони абсолютно несолоні!

Чисті літрові банки наповнюємо помідорами, кладемо гвоздику, запашний і чорний перець.

Дивіться також:  Овочеве асорті на зиму - рецепт пальчики оближеш

Заливаємо банки окропом і залишаємо прогріватися на 15-20 хвилин.

Заливайте частинами, і лийте потроху тільки на помідори, інакше банку може лопнути.

Через 15-20 хвилин воду з банок зливаємо в мірний стакан і доливаємо рівно до 1 літра.

Мірний стакан використовуємо для зручності, замість нього можна використовувати каструлю з поділками.

Воду переливаємо в каструлю, додаємо 1 столову ложку солі, 5 столових ложок цукру і 1/3 чайної ложки лимонної кислоти.

Хочу ще раз нагадати, що не можна використовувати йодовану, дрібну і «Екстра» сіль. Для соління і маринування підходить тільки велика кам’яна сіль.

Доводимо до кипіння і варимо одну хвилинку. Нам потрібно щоб сіль і цукор повністю розчинилися.

Банки ставимо на пластмасову тарілку і заливаємо киплячим маринадом.

Закорковуємо кришками і залишаємо остигати.

Щоб переконатися, що банки не підтікають, їх можна перевернути і в такому вигляді залишити до повного охолодження.

Після повного охолодження прибираємо на зберігання. Помідори повністю готові будуть через місяць – півтора.

Приємного апетиту!

Рецепт дуже смачних помідорів на зиму в томатному соку (власному соку)

Рецептів томатів у власному соку можна нарахувати близько десятка, всі вони готуються за різними технологіями. Я хочу вам показати перевірений, дуже цікавий рецепт. Спробуйте зробити і, я впевнений, на наступний рік ви зробите їх в два рази більше.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1кг.
  • Оцет 6% яблучний 1ст.л. на 1-літрову банку

Маринад на 2 літри томатного соку:

  • Помідори – 2кг
  • Сіль – 3ст.л.
  • Цукор – 6ст.л.

Спочатку готуємо маринад. Помідори миємо й ріжемо шматочками. Потім перебиваємо на блендері в пюре.

Якщо немає блендера, можна прокрутити на м’ясорубці, використовуючи середню решітку.

Додаємо сіль і цукор, перемішуємо і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо 10-15 хвилин.

Поки маринад проварюється, заповнюємо банки помідорами, попередньо відрізавши у них плодоніжки.

Без плодоніжок томати краще виглядають, і є їх приємніше.

Заливаємо банки окропом, накриваємо кришкою і залишаємо на 15 хвилин.

Через 15 хвилин воду з банок зливаємо в раковину. Заливаємо по одній столовій ложці оцту в кожну банку і відразу заповнюємо киплячим маринадом. Закриваємо банки кришками або закатуємо.

Накриваємо кришкою і залишаємо остигати. Після охолодження дивимося на кришки, якщо денця втягнуті в банки, значить все добре. Можна прибирати на зберігання. Якщо у якийсь банки денце рівне, не втянутое, не страшно, прибираємо банку в холодильник і найближчим часом дістаємо до столу.

Приємного апетиту!

Смачні зелені помідори по-грузинськи

Друзі, в інтернеті попався дуже цікавий рецепт смачних помідорів по-грузинськи. Томати беруться у зеленому вигляді та фаршируються зеленню. Ми спробували зробити баночку на пробу, вийшло дійсно смачно, тому можемо сміливо рекомендувати цей рецепт.

Інгредієнти:

  • Томати – 4кг.
  • Перець болгарський – 2-3шт.
  • Перець гострий – 100-200гр.
  • Часник – 150гр.
  • Петрушка пучок
  • Селера – пучок
  • Гірчичний порошок – 2ст.л.

Розсіл на 1 літр води:

  • Сіль – 2ст.л.

Часник чистимо, миємо й ріжемо соломкою.

Петрушку подрібнюємо. Солодкий перець ріжемо тонкою соломкою, а потім дрібно подрібнюємо. Гострий перець також дрібно ріжемо.

Всі з’єднуємо разом і перемішуємо. Вийшла маса для фарширування.

Дивіться також:  Огірки по-корейськи на зиму: найсмачніші рецепти

У каструлі ставимо варитися розсіл. У воду кидаємо сіль, доводимо до кипіння і кип’ятимо пару хвилин, щоб сіль розчинилася.

Помідори миємо. Хрестоподібно надрізаємо на 4 частини. Розріз виходить приблизно на 3/4 глибини, але не до кінця.

Всі томати фаршируємо. Акуратно розводимо руками надріз, і в нього укладаємо порізану зелень. Укладаємо в банки. Першими на дно кладемо недостиглі помідори, а поверх них більш стиглі. Зверху кладемо зелень для фарширування.

Зелені томати розсувайте обережно, вони досить тверді і легко ламаються.

Першими з’їдаються помідори знаходяться вгорі банки. Стиглі томати просаливаются швидше, тому їх кладемо наверх. Зелені солятся повільніше, укладаємо їх вниз.

Банки заливаємо киплячим розсолом. Прикриваємо кришкою, але не щільно, головне, щоб помідори не вилізли з банки. Залишаємо на тиждень при кімнатній температурі.

На наступний день у банку насипаємо столову ложку гірчиці. Вона володіє бактерицидною властивістю, і не дасть утворюватися цвілі.

Пробу можна знімати через 5-7 днів. Якщо все подобається – прибирайте в холодильник і там зберігаєте. Якщо відчули, що ще не просолились, потримайте в теплі ще тиждень.

Як цей рецепт виглядає в деталях, подивіться на відео.

Солодкі мариновані помідори без стерилізації

Таким рецептом порадіють ласуни. Простий і смачний рецепт без стерилізації. Щоб помідори не зіпсувалися, застосовується метод подвійної заливки.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1,5-1,7 кг
  • Болгарський перець – 1шт.

Маринад на 1,5 л. води:

  • Сіль – 1ст.л.
  • Цукор – 200гр.
  • Оцет 9% — 100мл.
  • Лавровий лист – 3шт.
  • Чорний перець – 12-15 горошин
  • Перець запашний – 6шт.
  • Гвоздика – 3шт.

Томати перебираємо від порченных і добре миємо.

Краще використовувати невеликі плоди, розміром до 5см.

Болгарський перець миємо, видаляємо плодоніжки і вичищаємо насіння. Ріжемо соломкою.

Готувати будемо в літрових банках. У кожну банку кладемо по одному лавровим листочку, пару горошин запашного перцю, 4-5 горошин чорного перцю, по одній гвоздиці.

На кладемо спеції томати до самого верху банки.

При тепловій обробці шкурка у помідорів часто лопається, щоб це запобігти, нагадую про необхідність зробити проколи зубочисткою або тонким ножем в області плодоніжки.

Пустоти під кришкою заповнимо соломкою перцю.

Кип’ятимо воду і заливаємо окропом банки. Накриваємо кришкою і залишаємо на 10-15 хвилин.

Щоб банки не лопнули, поставте їх на дощечку чи рушник і лийте окріп в середину помідор.

По закінченні часу зливаємо воду в каструлю. Додаємо цукор і сіль. Пропорції солі і цукру витримуємо як зазначено в рецепті. Кип’ятимо хвилинку, вливаємо оцет і одразу розливаємо по банках до верху.

Закриваємо кришками і закатуємо. Закриваємо кришкою і залишаємо остигати.

Нескладний рецепт готовий. Приємного апетиту!

Найсмачніший рецепт помідорів на зиму з морквяної бадиллям

Морквяна бадилля надає закуски незвичайний смак. Відкрита до столу банку, порожніє до закінчення трапези. А завдяки своїй простоті, рецепт з бадиллям, останнім часом, став просто мега-хітом. Він обов’язково повинен бути в вашій скарбничці. У рецепті, який я представляю, все розраховано на 1,5 літрову банку, якщо ви використовуєте 1-літрові, зміните пропорції.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1,5-2кг
  • Морквяна бадилля – по 2 гілочки (на банку)
  • Часник – 3 часточки (на банку)
  • Запашний перець – 3 горошини (на банку)
  • Морква – по половинці (на банку)

Маринад на дві 1,5-літрові банки:

  • Вода – 1,5 літра
  • Сіль – 3ст.л.
  • Цукор – 3ст.л.
  • Оцет 70% — 3год.л.
Дивіться також:  Кабачки по-корейськи: найсмачніші рецепти на зиму

Томати добре миємо й проколюємо зубочисткою плодоніжки. Морквяну бадилля ретельно промиваємо.

На дно кожної банки кладемо по парі гілочок бадилля, порізану кружечками моркву, розрізану навпіл часник, духмяний перець, гвоздику та помідори.

Банки заливаємо окропом з чайника. Накриваємо кришкою і залишаємо на 15-20 хвилин.

Коли банки охолонуть, зливаємо з них воду в каструлю. Туди ж додаємо цукор, сіль, половину склянки води, доводимо до кипіння і кип’ятимо одну хвилинку. Наливаємо 3 чайних ложки оцту, вимикаємо вогонь і відразу розливаємо по банках.

Закриваємо кришку і залишаємо остигати.

Зберігається така заготовка може як в прохолодному місці, так і в квартирі.

Приємного апетиту!

Асорті з маринованих помідорів і огірків – простий рецепт

Щоб не готувати окремо огірки і томати, зробимо їх в одній банці. Виходить чудове асорті. З досвіду можу сказати, що в першу чергу у нас з’їдаються помідори, і не тому що вони вгорі банки, а тому, що так вони виходять ще смачнішими.

Інгредієнти:

  • Помідори
  • Огірки
  • Цибуля ріпчаста – 2шт.
  • Часник – 10 зубчиків
  • Перець чорний горошком – 15шт.
  • Гірчиця (насіння) – 3год.л.
  • Листя хрону – 3шт. (невеликі)
  • Кріп – 3 парасольки
  • Оцет 9% — 2ст.л. (на літрову банку)

Розсіл:

  • Сіль – 1ст.л.
  • Цукор – 4ст.л.

Моєму помідори і огірки. Якщо огірки вже полежали будинку, замочуємо їх у холодній воді на 2-3 години. Ретельно промиваємо всю зелень. Ріпчасту цибулю ріжемо на четвертинки.

На дно банки кладемо листя хрону, парасольки кропу, по 5 горошин чорного перцю. Потім щільно укладають огірки. Наступним шаром в порожнечі між огірками кладемо шматочки цибулі і зубчики часнику. І завершуємо помідорами.

Банки заливаємо киплячою водою. Прикриваємо кришкою і залишаємо на 15-20 хвилин.

По закінченні часу з банок зливаємо воду в ємність, доводимо до кипіння і знову заливаємо в банки. Залишаємо також на 15-20 хвилин.

Потім знову зливаємо воду в каструлю. З неї готуємо маринад.

У каструлю з водою з банок, висипаємо сіль і цукор. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння.

У кожну банку насипати чайну ложку насіння гірчиці, наливаємо 2 столових ложки столового оцту і заливаємо киплячим розсолом.

Банки відразу закриваємо кришками. Щоб переконатися, що закатали добре – перевертаємо банки.

Вийшло чудове асорті, яке може зберігатися в теплому місці.

Приємного апетиту!

Як замаринувати помідори в яблучному соку

Не можу пройти стороною дуже оригінальний рецепт помідорів в яблучному соку. Здавалося б, у рецепті поєднуються непоєднувані речі, солодкий сік і солоні томати. На самому ділі виходить все дуже і дуже смачно. Щоб оцінити рецепт, його потрібно обов’язково приготувати.

Інгредієнти:

  • Томати
  • Яблука
  • Суміш перців
  • Лавровий лист
  • Сіль – 1ст.л. на 1 літр соку

Яблука і помідори добре миємо під проточною водою. З яблук у соковижималці робимо сік і даємо відстоятися від гущі.

Наповнюємо банки спеціями і томатами. Заливаємо окропом і залишаємо на 15-20 хвилин для охолодження.

У яблучний сік додаємо сіль із розрахунку 1 столова ложка на 1 літр соку, доводимо до кипіння і варимо 1 хвилину.

З банок зливаємо воду і заливаємо киплячим яблучним соком. Відразу закатуємо кришками, вкриваємо теплою ковдрою і залишаємо остигати. Всі деталі рецепта пропоную подивитися на відео.

На цьому у мене все. Вдалих вам заготовок. Я з вами прощаюся, до зустрічей з новими рецептами.