Мариновані опеньки на зиму – 4 простих рецепти приготування

Ось і підкралася осінь, і як би її не чекали, це завжди відбувається несподівано. Пожовкло берези, похолодало ночами. Але разом з цим прийшло захоплююче час пошуку та заготівлі грибів, одними з яких є опеньки.

Вставши раненько в недільний день, ми зібрали невеликий провіант і поїхали на наше улюблене місце, де з року в рік збираємо багатий урожай опеньків. На жаль, зібрати як в минулому році кілька відер цих грибів, з яких ми робили грибну ікру, нам не вдалося, але набрали трохи зовсім ще маленьких, які ідеально підходять для маринування. Тому плани з переробки зібраних грибів були вирішені наперед ще в лісі.

Великі опеньки чудово підходять для грибної ікри, в той час маленькі краще годяться для маринування, вони виглядають набагато естетичніше як у банку, так і на тарілці, і зручніше в поїданні. А якщо подати печеня в горщиках, а до нього мариновані опеньки…як кажуть «розум отъешь».

Рецептів приготування опеньків насправді не так вже і багато, і всі вони обертаються навколо двох простих дій – гриби спочатку недовго відварюють у воді, промиваються проточною водою з метою ліквідації різних мусоринок і лісових комашок, потім другий раз відварюються в маринаді… Ось, власне кажучи, і все. Але є невеликі нюанси, з якими я і хочу вас познайомити. Тому переходимо до практичної частини наших грибних заготовок.

Мариновані опеньки з оцтом – найсмачніший рецепт

Як я вже писав, в недільний день ми поїхали в ліс за грибами. Крім невеликої кількості опеньків ми набрали трохи сироїжок, підберезників і красноголовців. Вдома всі гриби ми ретельно перебрали: позбавилися від червивих, і розділили по купках – опеньки на маринування, всі підходящі – на сушку, а сироїжки і «некондиція» – на жареху з картоплею.

Опеньків вийшло приблизно 2,5 кілограма, від цієї маси і будемо відштовхуватися в інгредієнтах. Оцет використовували яблучний, але з простої причини, іншого не було. Ви можете використовувати абсолютно будь-який. Разом у нас вийшло наступне:

Інгредієнти:

  • Опеньки – 2,5 кг.
  • Вода – 1,5 літра
  • Сіль – 1ст.л. (з гіркою)
  • Оцет яблучний 6% – 200мл.
  • Лавровий лист – 3-4шт.
  • Кріп (парасольки і стебла)
  • Перець духмяний горошком – 5 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Гвоздика – 5 шт.

Почали приготування до миття грибів. Знаю, що деякі цього не роблять, все одно воду після варіння зливати, але ми все ж промили, тому що багато бруду було на ніжках у підстави грибів. Паралельно з промиванням ми розрізали довгі товсті ніжки на частини з метою більш естетичного виду майбутніх маринованих грибочків. В результаті вийшли ось такі чудові красені.

Підготовлене «сировина» відправили в каструлю, заливаємо холодною водою і включили вогонь для відварювання.

Рекомендую брати велику каструлю, так як після закипання води на поверхні буде дуже багато піни. Якщо у вас вміст каструлі з грибами і водою доходить майже до краю, то миття плити практично забезпечено.

Піну, що утворюється, ми не прибирали, все одно гриби будемо промивати. А її було дійсно дуже багато.

Дивіться також:  Хрусткі мариновані огірки в банках на зиму – найсмачніші рецепти

Перший раз опеньки відварювали приблизно 5-10 хвилин. Більше варити немає необхідності, цього часу достатньо, щоб з грибів вийшли токсини і всяка інша живність, яку з дрібних опеньків дуже складно прибрати і часто вона не видно очима.

Після відварювання гриби відкинули на друшляк і промили проточною водою з-під крана. Знову відправили в каструлю і заливаємо водою. Гриби трохи зменшилися в розмірі, стали більш пластичними, і злегка змінили колір з золотистого на темно-коричневий.

Води наливайте стільки, щоб вона лише злегка покривала гриби і давала свободу вашої ложці при перемішуванні вмісту каструлі. Від кількості води залежить консистенція готового блюда.

Включили середній вогонь і почали відварювати другий раз. Тепер час відварювання збільшуємо до півгодини. Друге відварювання доводить гриби фактично до готовності. Піни вже було набагато менше і необхідності прибирати її не виникало.

Приблизно через 20 хвилин кипіння, додаємо в каструлю всі спеції і сіль, крім оцту. Як-то подрібнити парасольки і стебла кропу не намагалися, все одно їх ніхто не буде, а виловити велику палицю з банки навіть легше.

Покипятили все разом ще 10 хвилин, при цьому відкоригувавши на сіль. На цьому процес завершили до наступного дня. На це є причини, читайте далі…

Звичайно, можна було в кінці кип’ятіння додати оцет і розкладе все в банки, але гриби їмо охолодженими, значить більш правильно смак складати саме в холодному вигляді. Тому доводити смак до ідеального почали на наступний день, коли гриби охолонуть. Заради експерименту додайте оцет гаряче блюдо і спробуйте його, а потім спробуйте коли воно охолоне, ви відчуєте різницю ( З нашої сімейної практики: якщо у гарячі гриби додаємо оцет, то після їх остигання хочеться додати гостроти і зазвичай додаємо оцет).

Додали оцет і добре перемішали.

На цьому все. Розклали в банки, не утрамбовувавши, і закрили кришками. Вийшло кілька баночок грибного делікатесу на зиму. Зберігається у нас все в погребі.

Це один з варіантів приготування опеньків на зиму. Далі я покажу ще варіанти, як і що можна з них зробити.

Приємного апетиту!

Простий рецепт приготування маринованих опеньків в домашніх умовах

За мотивами першого рецепта зробимо ще один, але додамо часник, оцет додамо під час кип’ятіння. Спробуйте зробити пару баночок по цьому рецепту і порівняти смаки.

Інгредієнти:

  • Опеньки – 1кг.
  • Вода – 1 літр
  • Лавровий лист – 3шт.
  • Запашний перець горошком – 4шт.
  • Чорний перець горошком – 4шт.
  • Гвоздика – 4шт.
  • Часник – 1 зубчик
  • Цукор – 2ст.л.
  • Сіль – 2ст.л.
  • Оцет – 1ст.л.
Дивіться також:  Овочеве асорті на зиму - рецепт пальчики оближеш

Для приготування опеньки перебираємо і моєму під проточною водою. Складаємо в каструлю і заливаємо холодною водою. Як і в першому рецепті, відварюємо 10-12 хвилин для того, щоб позбавиться від черв’ячків і токсинів, які можуть бути в грибах.

По закінченні часу відкидаємо гриби на друшляк і промиваємо водою. Відправляємо їх назад в каструлю і знову заливаємо літром води. Доводимо до кипіння. Додаємо спеції включаючи оцет, сіль і цукор. Перемішуємо і варимо 15 хвилин на середньому вогні.

Через 15 хвилин вимикаємо вогонь і розкладаємо гриби в банки. Грибочками банки наповнюємо приблизно на 4/5 обсягу, решта заливаємо маринадом з каструлі.

Готовність у грибів настає не відразу. Дайте їм постояти хоча б добу і можете подавати до столу.

Ось такий простий рецепт. Приємного апетиту!

Як маринувати опеньки на зиму в банках

Як я і говорив, рецепти маринованих опеньків всі схожі один на одного. Відрізняються тільки кількістю спецій і кількістю варок грибів. Подивіться ще на один рецепт, в якому варити гриби будемо три рази, але третій раз в маринаді.

Інгредієнти:

  • Опеньки – 2,5 кг.

Маринад на 1 літр води:

  • Сіль – 1ст.л.
  • Цукор – 1ст.л.
  • Оцтова кислота 70% — 1ст.л.
  • Лавровий лист – 2шт.
  • Гвоздика – 3шт.
  • Часник – 2 зубчики

Лісові опеньки перебираємо від сміття і добре промиваємо під проточною водою. Краще не лінуватися це робити, навіть на чистих грибах міститься досить багато бруду. Вибираємо для маринування самі маленькі, вони краще всього виглядають в банку.

Гриби закидаємо в глибоку каструлю і заливаємо водою. Додаємо 3ст.л. солі. Краще брати саме глибоку каструлю, при варінні буде багато піни. Якщо в піні буде багато сміття – заберіть її, ми ж це робимо не завжди, оскільки до відварювання гриби добре сортуємо і видаляємо попадающийся на очі сміття, і потім все одно гриби будемо промивати.

Варимо 10 хвилин. Після закінчення часу воду з каструлі зливаємо в раковину, а гриби відкидаємо на друшляк. Потім добре промиваємо під проточною водою і відправляємо назад в каструлю, яку знову заливаємо чистою водою. Дивуємося, що грибів стало менше і вмикаємо вогонь.

Другий раз будемо варити 20-30 хвилин на середньому вогні. А поки гриби відварюють другий раз, приготуємо маринад. Наливаємо в окрему каструлю воду. А скільки ж нам потрібно води для приготування маринаду?

Води потрібно стільки, щоб гриби були тільки покриті. Потрібну кількість легко виміряти – коли будете наливати воду для другої варіння, заміряйте скільки води вам знадобилося.

Додаємо сіль, цукор і всі спеції, доводимо до кипіння і варимо приблизно 10 хвилин. На 2,5 кілограма опеньків, знадобиться приблизно 2-2,5 літра маринаду. Це я навів орієнтовна кількість, краще зробіть побільше, що з гарантією вистачило. І в самому кінці додайте оцет.

Дивіться також:  Кабачки по-корейськи: найсмачніші рецепти на зиму

Тепер залишилося опеньки перекласти з каструлі, в якій вони відварювати, в каструлю з маринадом і покіпятіть ще хвилин 5. Це потрібно, щоб гриби просочилися маринадом.

На цьому майже всі. Якщо ви не хочете чекати зими, а хочете спробувати гриби зараз, дайте їм постояти пару діб. Якщо вся заготівля призначена на зиму, розкладаємо гриби в стерилізовані банки приблизно на 4/5 обсягу і заливаємо маринадом до плічок банки. Закриваємо кришкою і даємо охолонути. Потім прибираємо на зберігання.

Ось тепер точно все ? Чудове частування готово. Але самим смачним воно буде знаєте коли? На Новий рік! Запасайтеся грибами і зустрічайте його у всеозброєнні.

Приємного апетиту!

Рецепт приготування опеньків без стерилізації

Коли ми говоримо мариновані опеньки на зиму, то маємо на увазі, що ми їх замаринували восени і зберігали до зими. Виявляється, не все так просто. Пропоную дещо інший варіант маринування на зиму. Заінтриговані? Насправді все відбувається наступним чином: опеньки заморожуємо з осені, а взимку, наприклад, під Новий рік, за пару днів до свята маринуємо. Або до будь-якого іншого свята. Або просто до приходу гостей ? А якщо самі з осені не наморозили, то можна просто купити…

Інгредієнти:

  • Опеньки – 300гр. (заморожені)
  • Вода – 0,5 л.
  • Винний оцет 6% — 100мл.
  • Суміш перців – 1ст.л.
  • Гвоздика – 2шт.
  • Лавровий лист – 2шт.
  • Часник – 1-2 зубчики
  • Сіль – 1ст.л.
  • Цукор – 1/2ст.л.

Починаємо приготування з відварювання опеньків. Кидаємо їх у воду і варимо 10 хвилин. По закінченні часу зливаємо воду, а гриби відкидаємо на друшляк.

Потім готуємо маринад. У киплячу воду відправляємо суміш перців, цукор, сіль, гвоздику, лавровий лист, порізані навпіл зубчики очищеного часнику і винний оцет.

Замість винного можна використовувати будь оцет, наприклад яблучний.

Кип’ятимо маринад одну хвилину і закидаємо в нього відварені опеньки. Вогонь не вимикаємо і проварюємо ще 10 хвилин.

Потім вимикаємо вогонь, грибочки перекладаємо в банки і заливаємо маринадом.

Закриваємо кришкою і даємо настоятися від 12 годин до доби.

Всі. Якщо ви завтра чекаєте гостей, то ви встигнете зробити до їх приходу чудову закуску. Для цього просто напередодні, а краще за пару днів до години ІКС скористайтеся моїм рецептом! Коли ви викладете гриби на блюдо, не забудьте полити рослинним маслом і покласти цибулька кільцями.

Приємного апетиту!

І у висновку спеціально для тих, хто не любить читати, а любить дивитися, хочу показати рецепт маринованих опеньків з гірчицею. Спробуйте приготувати.

На цьому у мене все. Як бачите, процес маринування опеньків простий, з ним впорається будь-яка господиня. Заготовлюйте гриби запас і готуйте з задоволенням. А я з вами прощаюся, до нових зустрічей.