Малинове варення на зиму – прості рецепти варення з малини

Сьогодні ми будемо говорити про рецепти варення з малини. Солодощі не тільки смачною, але і корисною. Коли ми ще були маленькими дітками, то частенько простывали, нагулявшись на вулиці, і починали шмигати, а мама змушувала нас гріти ноги, і, потім, загорнувши в ковдру, поїла смачним і ароматним чаєм з малиновим варенням. А щоб ми швидше одужували, нас годували смородиновим ласощами.

Так само і зараз, ми щороку робимо ці заготовки, в надії, що ніхто не захворіє і вони будуть з’їдені просто так. А просто так їх з’їсти дуже просто, достатньо спекти млинці і…баночка і закінчилася.

Рецептів малинового варення налічується величезна кількість, я хочу розповісти про найбільш перевірених. А також про тих, які використовуємо ми самі. Влаштовуйтеся зручніше і починаємо.

Рецепт густого варення з малини на зиму з цілими ягодами

Отримати густе варення з ніжних ягід не зовсім просто. Звичайно, можна використовувати для цього, наприклад, желатин. Але ми підемо іншим шляхом. Зваримо густе варення, зберігши цілісність ягід, і при цьому варити їх не будемо. Цікаво? Давайте почнемо варити нашу солодкість.

Інгредієнти:

  • Малина – 1кг
  • Цукор – 700гр

Починаємо з підготовки ягід. Малину акуратно перебираємо, видаляємо зіпсовані ягоди, сміття, жучків і павучків.

Часто запитують – мити ягоди чи ні? Однозначної відповіді не дати, посудіть самі – якщо малина росте поряд з курною дорогою, будете варити з таких ягід варення? Думаю, що ні. У цьому випадку її краще помити. У той же час, малина схильна до бродіння, і волога, яка залишається на ягодах після миття, ще більше буде цьому сприяти. Тому ягоди мити можна, але при цьому використовувати їх для приготування п’ятихвилинок, або тим більше в протертому вигляді не варто, дуже високий ризик закисання варення. Митий малину використовуйте для класичних рецептів.

А якщо вона чиста – навіщо її мити? Ось таку як раз і протирають у сирому вигляді з цукром або варять у п’ятихвилинках.

Чисті ягоди відправляємо в каструлю, при цьому пересипаючи її шарами цукру. Насипаємо шар ягід, потім посипаємо цукром. Трусить каструлю руками, щоб цукор рівномірно розподілився. Потім знову шар ягід, шар цукру – трусимо. Коли всі ягоди і цукор закінчилися, залишаємо на 2-3 години, щоб ягоди дали сік.

Якщо так вийшло, що обробляти ягоди ви стали ввечері, і робити вже нічого не хочеться, не біда. Пересипте ягоди цукром і поставте каструлю в холодильник до наступного дня. А на наступний день продовжите.

У нас малина простояла 3 години. Пустила сік. При цьому цукор трохи підтанув. Отже можна починати варити варення.

Ставимо каструлю на плиту на самий маленький вогонь і трохи підігріваємо, щоб підтанув весь цукор. Ягоди при цьому не перемішуємо.

З цього моменту майже всі рецепти розходяться. Якщо ягоди довести до кипіння і прокип’ятити 5 хвилин, отримаємо рецепт п’ятихвилинку. Якщо малину поварити 5 хвилин і поставити для охолодження, а після цього знову кип’ятити буде класичний рецепт. Про ці рецепти я розповім нижче. А зараз ми підемо третім шляхом.

Всі ягоди акуратно дістаємо з каструлі шумівкою в іншу ємність. А залишився сироп будемо варити далі. Це нам дасть густий сироп і ягоди, не піддані тепловій обробці.

Дивіться також:  Прозоре варення з цілих ранеток з хвостиками на зиму

Включаємо сироп на середній вогонь і уварюють його протягом 10-15 хвилин.

Час варіння залежить від кількості сиропу і ширини каструлі. Якщо сиропу півлітра, а велика каструля, він дуже швидко, хвилин за 10, стане дуже густим. А якщо у вас вузька, висока каструля і сиропу 3 літри, то доведеться варити 40-50 хвилин.

Помішуючи, варимо сироп 10 хвилин. Не вимикаючи вогонь, опускаємо ягоди в киплячий сироп, доводимо до кипіння і вимикаємо. Знімаємо пінку.

Замість помішування, для збереження ягід, потряхивайте трохи каструлю руками.

На цьому все. Акуратно, поки варення ще гаряче, розливаємо його по стерилізованим банкам.

А, щоб продовжити процес термообробки ягід, накриваємо їх теплою ковдрою до охолодження.

З кілограма малини вийшов літр варення і велика піала до чаю і млинців.

Приємного апетиту!

Малинове варення – рецепт п’ятихвилинка

Як і обіцяв вище, наводжу рецепт п’ятихвилинки. Рецепт, при якому зберігається аромат і корисність ягід, гарний зовнішній вигляд. Готується дуже легко, впорається будь-який, навіть початківець кулінар.

Інгредієнти:

  • Малина – 1кг
  • Цукор – 800гр

Готуємо ягоди, видаливши зіпсовані, а також сміття та все, що нам не знадобиться в варення.

У підходящої посуді, ягоди пересипаємо шарами цукру.

Не перемішуємо! Для рівномірного розподілу цукру, краще трохи потрясти руками!

Залишаємо таз при кімнатній температурі на 3-4 години, щоб малина пустила сік. Або на ніч, але в холодильнику.

З часом, ягоди дадуть сік і разом з цукром поринуть в рідину. Значить настав час варити.

Ставимо таз на самий маленький вогонь, доводимо до кипіння. Трохи додаємо вогонь і варимо 5 хвилин. В кінці знімаємо пінку. При цьому намагаємося не перемішувати, щоб не пошкодити ягоди.

Піну, як водиться, не викидаємо, а вживаємо з чаєм або, по вихідних днях, з млинцями.

Вимикаємо вогонь, і, поки гаряче варення, розливаємо в стерилізовані банки. Закриваємо ковдрою до повного охолодження.

Слідкуйте за тим, щоб банки були сухими, інакше ваші труди можуть швидко закиснути.

Зберігати при кімнатній температурі. Але якщо банку відкрили, то подальше зберігання лише на полиці холодильника.

Дивіться також:  Густе варення з полуниць на зиму з цілими ягодами – класичні рецепти

Приємного апетиту!

Як зварити малинове варення на зиму – простий рецепт

Пропоную вам простий, але в той же час, просто бомбезний рецепт! Зваримо, точніше спечемо варення! Так-так, ви не помилилися, беріть сковороду і швидше до плити смажити смаколики.

Інгредієнти:

  • Малина – 500гр
  • Цукор – 300гр
  • Лимонна кислота – щіпка

Як завжди, спочатку підготуємо ягоди. Перебираємо їх від зіпсованих, від сміття та іншої непотрібності. Потім відправляємо на сковороду.

Включаємо на середній вогонь і чекаємо появи соку.

Ягоди не заважаємо, для перемішування трусить сковороду.

Коли сік покриє ягоди наполовину, кидаємо дрібку лимонної кислоти і відразу зверху посипаємо цукром.

Трусить сковороду для перемішування ягід і соку. Варимо 15-17 хвилин.

Розливаємо по стерильним банкам.

Якщо малини багато, використовуйте декілька сковорідок. На кожну насипайте не більше півлітра ягід. Після варіння з кожної сковороди перелийте або у загальну ємність, а потім по банкам, або відразу в банки.

Приємного апетиту!

Варення з малини без варіння

Після того як ми малину варили, смажили, саме час зробити її просто так, яка вона є. Без всякої варіння і смаження. Просто перемішавши з цукром. При цьому отримаємо чудову солодкість, та ще найкориснішу.

Інгредієнти:

  • Малина – 1кг
  • Цукор – 1,5 кг

Готуємо ягоди, відправляємо їх в глибоку каструлю.

Засипаємо цукром і перемішуємо дерев’яною лопаткою.

Потім тиснемо товкачиком до однорідного стану і залишаємо до повного розчинення цукру.

На розчинення цукру зазвичай йде 4-5 годин. За цей час періодично перемішуйте варення.

Коли весь цукор розчиниться, розливаємо в чисті, сухі банки.

Закриваємо сухими кришками і прибираємо на зберігання.

Таке варення зберігає всі аромати ягоди, але зберігається тільки в холодному місці. Ідеально підходить до чаю при застудах.

Приємного апетиту!

Класичний рецепт малинового варення

Ну і звичайно ж класика. За таким рецептом варяться майже всі ягоди. Смачне, ароматне варення з великим терміном зберігання при будь-яких температурах.

Інгредієнти:

  • Малина – 1кг
  • Цукор – 0,8-1 кг

Ягоди перебираємо.

Зважуємо.

Відправляємо в каструлю і засипаємо цукром.

Каструлю ставимо в холодне місце на ніч.

Різні сорти ягід містять різну кількість цукру. Одні солодкі, інші кислуваті. Буває ще солодкість ягід залежить від літа, в дощове літо ягоди можуть трохи кислить. Тому кількість цукру вибирайте виходячи з ваших ягід.

До ранку ягоди пустили сік. Ставимо каструлю на маленький вогонь і починаємо нагрівати. Намагаємося не заважати, щоб не пом’яти ягоди.

Коли варення закипить, додаємо трохи вогонь і варимо 7-10 хвилин. Наприкінці варіння знімаємо піну.

Вимикаємо вогонь і залишаємо остигати до кімнатної температури. Зазвичай на це йде 5-6 годин.

Дивіться також:  Варення з чорної смородини на зиму

Повністю остигле варення знову ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і відразу вимикаємо.

У гарячому стані розкладаємо по стерильним банкам.

Якщо цукру використовували в пропорції 1:1, то заготовку можна зберігати при кімнатній температурі.

Деякі різновиди класичних рецептів включають в себе не одну варку, а 2-3. Тобто варення кип’ятять 5-10 хвилин, потім охолоджують, потім знову кип’ятять і знову охолоджують. І так кілька разів. Спробуйте і ви так зробити, і вибрати для себе найбільш підходящий рецепт.

Приємного апетиту!

Скільки варити малинове варення і скільки цукру класти?

Прочитавши рецепти, ви напевно звернули увагу, що час приготування варення, а також кількість цукру в них різний. І часто виникають питання, так скільки ж цукру потрібно класти? Та найбільш важливе – скільки потрібно варити малину?

Я зустрічав рецепти малинового варення, яке варять 1,5-2 години. Можу сказати свою думку – найцінніше, що ми цінуємо в малині, і для чого її заготовляємо – це її лікувальні властивості і здатність знижувати температуру. У ягоді міститься саліцилова кислота, яка має жарознижуючу дію. Але ця кислота не руйнується при термообробці до 130 градусів, вона просто переходить в сироп, і час варіння на це не впливає.

Так, деякі вітаміни частково руйнуються, але, справедливості заради треба сказати, що не всі. У той же час варення не той продукт, яким потрібно заповнювати вітамінний склад в організмі. Добру половину в ньому становить цукор. Дуже сумнівна користь від невеликої кількості вітамінів і великого вмісту цукру.

Якщо потрібні вітаміни, краще їсти ягоди в замороженому вигляді. А варення — це лише приємна насолода і доповнення до їжі. Ну а раз це просто насолода, варимо її стільки, скільки потрібно, щоб вона не псувалася при зберіганні. Досить проварити 5-10 хвилин і додати цукор. Більш тривале кип’ятіння направлено тільки для додання певного смаку й густоти.

Кількість цукру, то ж можна класти різна кількість. Часто його кладуть багато, щоб отримати більш густе варення. Але густе можна легко отримати і з малою кількістю цукру якщо у вас сорт малини з великою кількістю пектинів. А якщо ваша ягода бідна пектинами, тут вже нічого не поробиш, або цукру, або варити довше, або додавати желатин.

В середньому в малинове варення кладуть цукор з розрахунку на 1 кг. ягід, 800 грам цукру. На кислі і водянисті ягоди кладуть цукор 1 кг. Але можна зробити варення взагалі без цукру, я знайшов в інтернеті такий рецепт, і пропоную вам подивитися його.

На цьому у мене все. Бажаю вам смачної малиновою солодощі. Я з вами прощаюся, до зустрічей з новими рецептами.