Коровай на весілля (46 фото): що за традицією робити з весільним короваєм після весілля і яким він повинен бути?

На Русі за традицією спекти коровай на весілля могла тільки щаслива в шлюбі жінка. Готовий хліб вручався молодятам вдома у нареченого в якості привітання. А що за традицією робити з весільним короваєм після весілля, і яким він повинен бути?

Будь-яка традиція, так само як і будь-звичай має свою дивовижну історію. Наприклад, весільний коровай. Насправді істинне назва цього обряду «хліб-сіль». Сам пиріг готувався не тільки з нагоди весільного торжества, домашньою випічкою зустрічали званих дорогих гостей. Спечений господинею дому хліб означав багатство. Сільничка з сіллю була оберегом від злих духів. Такий арсенал говорив, що приймаюча сторона просить божої ласки для своїх гостей.

У давні часи коровай, спечений на весілля, був символом благословення нової сім’ї. При зустрічі рідні молодого чоловіка обдаровували наречених особливим пирогом, тим самим даючи зрозуміти, що вони приймають наречену в свій будинок і будуть ставитися до неї як до дочки. Мало хто звертав увагу, але форма пирога задумана не просто так. Кругла випічка символізує небесне світило – сонце. Саме воно дарує родючість врожаїв, а людям, відповідно, благополуччя. Ця доброта лежить в основі короваю, і ці добрі побажання передаються молодій сім’ї старшим поколінням.




На Русі навіть приготування весільного короваю відбувався за звичаєм. Замішувати тісто і випікати хліб мала право жінка, яка щаслива у власному шлюбі і обзавелася кількома дітьми з здоровьем здоров’ям. Вважалося, що енергія і позитивний настрій, якими наділена кухарка, передаються нареченому і нареченій. Крім того, особлива увага приділялася прикраси пирога, де кожен образ декору, виліплений з тіста, мав своє позначення. Декорації для короваю можна було робити після випікання основи або з самого початку:

  • об’єднані кільця говорять про укладення шлюбного союзу;
  • колосок порівнюється з достатком;
  • зображення птахів говорить про взаємній довірі;
  • троянди – символ краси;
  • калина символізує міцний союз.

У минулі століття на весілля пекли по одному короваю, з яким зустрічали молодих подружжя. Усі запрошені повинні були отримати по шматочку святкового хліба. Але сьогодні погляди на дане питання кардинально змінилися. Одного короваю буде недостатньо, тому звичай дозволяє спекти для заходу два пирога. Особливо це стосується вінчання. Слід зазначити: в старовину народ завжди звертав увагу на прикмети. Навіть до процесу приготування короваю ставилися як до чогось священного:

  • вода і борошно для приготування повинні були братися з семи різних ємностей;
  • заготівлю святкового пирога в грубку відправляв чоловік, що складається в шлюбі;
  • лопнув коровай вважався поганим знаком;
  • готова випічка повинна бути прихована від стороннього погляду;
  • процес поділу пирога покладалася на плечі хрещених батьків молодят;
  • кожен запрошений повинен покуштувати шматочок весільного короваю.
Дивіться також:  Весілля в блакитному кольорі (62 фото): ідеї оформлення весільного фону біло - і ніжно-, сіро - і небесно-, синьо - та персиково-блакитних тонах




Як подавати?

Для початку слід уточнити, що святковий пиріг повинен бути великим. Його розмір і різноманітність прикрас пророкують молодятам безбідне і яскраве майбутнє. У наш час, звичайно, можна не витрачати час на випічку своїми руками, найпростіше оформити замовлення в пекарні. Але в такому разі символіка щастя і благополуччя, передана молодої сім’ї від старшого покоління, втратить свій сенс.

Зустріч молодят з короваєм – це стародавній російський обряд. Прийшли гості встають в півколо, залишаючи нареченому з нареченою великий простір для проходу. Вручати молодим коровай належить матері нареченого. Батько, в свою чергу, стоїть поруч з матір’ю і тримає в руках ікону Богородиці або Спасителя. Існує повір’я, що перед зустріччю молодят на святковий пиріг наговорюють особливі слова, тим самим бажаючи молодій родині миру і добра.


У рідкісних випадках батьки нареченого не можуть бути присутніми на урочистостях, тому їх обов’язки перекладаються на хрещених батьків або старших родичів в роду.

Подавати на підносі коровай категорично заборонено. За російським звичаєм ніякої підставки бути не повинно. Випечений хліб укладають на рушник, а на його вершині ставиться муроване, наповнена сіллю. Важливо знати, що рушник, тобто рушник, повинно бути довгим, але не стикатися з поверхнею землі. В момент зустрічі молодих несе пиріг батько благословляє закоханих, кажучи спеціально підготовлену вітальну промову. Необов’язково у віршованій формі, головне, щоб відчувалася щирість.


В кінці добрих слів потрібно сказати фразу «рада так любов», що є обов’язковою умовою. Після того як батьки виконали свої ролі, настає черга нареченого і нареченої. В знак вдячності та поваги молоді кланяються сторону, а гості аплодують. І вже після куштують весільний коровай згідно традиції, без допомоги рук.


Чим замінити?

В сучасних весіллях мало хто в повній мірі використовує старослов’янська сценарій. В основному все проходить в сучасному стилі, з використанням традицій древньої Русі. Саме тому вважається, що зустріч молодят може пройти біля входу в ресторан, а замість короваю мама нареченого буде тримати в руках тацю з особливим десертом. Насправді заміна традиційного святкового пирога вважається креативним кроком. Залишається тільки вирішити яку страву більше підійде для даного процесу.

  • Багет з червоною ікрою. Причому розрізаний вздовж. У центрі викладається ікра. Звичай вимагає вирішити, хто в домі буде господарем. Для цього нареченому і нареченій необхідно відкусити булку кожен зі своєї сторони, у кого откушен шматочок більше, той і має головне слово в будинку.
  • Ягоди з вершками. Сучасні наречені на самому незабутній день у своєму житті не хочуть постати перед гостями з величезним шматком хліба в роті. Тому для зустрічі молодих організовується спеціальна ваза з фруктами, в основному використовується полуниця. У невеликій чаші розташовують збиті вершки. Наречений і наречена пригощають один одного ягідками в солодкій підливі.
Дивіться також:  Весілля на природі (71 фото): ідеї оформлення намету та весільного банкету для бюджетної виїзної реєстрації, вибір площадки і конкурсів


  • Шоколад. Вельми незвичайний вибір для заміни короваю. Але виглядає досить оригінально. Для контрасту наречена пригостить свого чоловіка темною плиткою, а наречений вибере білий шматочок.
  • Морозиво. Непоганий спосіб заміни, особливо в літній період. Головне – красиво прикрасити і швидко подати, щоб краса не розстала на сонці.


  • Бублики з медом. Десертне асорті давньої Русі. Відмінний варіант для заміни короваю. Але важливо не переборщити з медом.
  • Печиво з передбаченнями. До речі, не обов’язково тільки печиво. Це можуть бути кексики або круасани. Молодятам пропонується закрити очі і вибрати на дотик вподобану випічку. Знайдене передбачення необхідно зачитати вголос для всіх гостей.


  • Кавун. Виключно для літнього весілля. Причому для пізнього літа, інакше святковий захід може закінчитися дискомфортом загального стану.
  • Кава. Цей спосіб заміни короваю прийшов з Англії. На підносі стоять дві чашечки зі звареною кавою і чекають винуватців торжества.


  • Текіла з лаймом і сіллю. Таке поєднання вибирається молодятами вкрай рідко. Єдиний плюс у тому, що сіль можна злизнути з руки своєї другої половинки.
  • Піца. Італійське блюдо в більшій мірі обирають молоді пари. Особливо якщо Італія стала тематикою весільного торжества.


  • Фрукти на шпажці. Дуже смачно і вишукано, особливо якщо вмочити ягідки в шоколадний фонтан.
  • Гамбургер. Хто б міг подумати, але булка з котлетою і овочами може виявитися заміною незвичайного весільного короваю.
  • Молоко з коржиком. Досить приємне поєднання продуктів, особливо для дітей перед сном. Але таким десертом деякі пари заміняють святковий пиріг.



Що робити з короваєм після весілля?

На сьогоднішній день сказати напевно як надходили з короваєм після весілля в старовину, не зможе ніхто. Одні кажуть одне, інші – інше. Із загальних думок складається п’ять варіантів, що можна зробити з короваєм після весілля.

  • Надкушенный молодятами хліб забирали до них додому. Коровай належало доїсти чоловікові. Як кажуть, чим більше молодий чоловік з’їсть весільного хліба, тим швидше з’явиться первісток.
  • Залишився хліб забирається молодятами, висушується до стану сухарів. У період хвороби або чорної смуги в житті досить з’їсти всього один шматочок. Здоров’я вмить відновиться, а справи підуть в гору.
  • Коровай поділяється на всіх гостей, і кожен повинен з’їсти свій шматочок.
  • За християнським звичаєм надкушенный пиріг необхідно віднести в церкву як пожертву.
  • Складні тришарові короваї ділилися за особливим способом. Верхня частина призначена винуватцям торжества. Другий шар ділиться на всіх родичів. Третій ярус для гостей.
Дивіться також:  Прикраса залу на весілля повітряними кулями (57 фото): оформлення весільного банкетного приміщення своїми руками

З представленої інформації, що коровай можна вжити між усіма присутніми на весіллі людьми без залишку. Або залишити хліб нареченому з нареченою. У будь-якому випадку вибирати найбільш прийнятний варіант належить майбутнім подружжям.

Гарні варіанти оформлення

Весільний коровай – це не просто пиріг для святкової церемонії, а цілий витвір мистецтва. Спекти таку красу під силу кожній господині, але зробити незвичайні прикраси здатні одиниці. Весільний хліб має класичну круглу форму, що символізує сонце і тепло. По краях пиріг оформлений пишною косою. На поверхні присутні зображення лебедів і кілець. Акуратні і мініатюрні троянди вносять певний колорит в загальну картину.

Для дизайну сучасних весільних пирогів використовуються різнобарвні способи прикрас і неординарний підхід. В даному випадку коровай оздоблений образами виноградних грон. По краях для різноманітності колірної стилістики використовуються штучні гілочки горобини. Для великої весілля розмір короваю повинен бути відповідний, тим більше якщо врахувати, що кожен шар має своє особливе призначення. Прикраса цього пирога виконано в староруському стилі. В основному присутні образи польових квітів і рослин. Троянди на верхньому шарі короваю символізує чистоту і любов, що як раз підходить для весільного торжества.


Про те, як зробити коровай на весілля своїми руками, дивіться у наступному відео.