Картопляні зрази з грибами: 9 рецептів, як приготувати зрази в духовці на сковороді

Я розповідав раніше як приготувати м’ясні зрази, а також картопляні з фаршем. Сьогодні будемо розглядати наступну їх різновид – картопляні з грибами. Це пісне дієтичне блюдо готується дуже швидко мінімуму інгредієнтів. Є у цієї страви й інша назва – картопляники.

Існує думка, що картопляні зрази винайшли в литві, але на сьогоднішній день це традиційно українське блюдо, як і більшість страв української кухні, дуже ситна. Традиційно їх подають до обіду або вечері. Снідати таким блюдом не рекомендується, через великий калорійності для прокинувся організму буде велике навантаження.

Зрази універсальна їжа, так як містить в собі одночасно і гарнір, і основне блюдо. Для начинки можна використовувати будь-які гриби, але з лісовими, звичайно, буде смачніше. Традиційно цю страву подають зі сметаною. Давайте перейдемо до розгляду рецептів.

Як приготувати картопляні зрази з грибами – покроковий рецепт

І, як завжди, почну з рецепту, який можна назвати класичним. Це простий рецепт, в якому закладені базові принципи приготування картопляних зраз. Готується він швидко, продукти можна купити в будь-якому супермаркеті. Почнемо.

Інгредієнти:

  • Картопля — 1кг.
  • Яйце — 1шт.
  • Печериці — 300гр.
  • Цибуля ріпчаста — 1шт.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Борошно для панірування

1. Відваріть до готовності картоплю в мундирі. Злийте воду і очистіть тонку шкірку.

2. Посоліть, додайте яйце і зробіть пюре.

3. Дрібно поріжте цибулю.

4. Поріжте гриби.

5. Приготуйте начинку. На сковороді розігрійте олію. Додайте столову ложку борошна і обсмажуйте ще одну міну, відправте в неї гриби з цибулею, посоліть, поперчіть і обсмажте на середньому вогні протягом 10-15 хвилин. Готове.

6. Рукою підніміть невелику кількість картопляного пюре, зробіть з нього коржик, в центр покладіть чайну ложку начинки,

зігніть навпіл і сформуйте зразу. Зовні вона схожа на пиріжок з грибами всередині.

Робіть довільного розміру, який вам більше подобається.

7. Обваляйте в борошні і перекладіть на розігріту з рослинною олією сковороду. Обсмажуйте на середньому вогні до рум’яної, хрусткої скоринки з двох сторін.

8. Подавайте гарячими зі сметаною.

Приємного апетиту!

Готуємо картопляні зрази в духовці

І відразу перейдемо до більш складного рецептом, в якому ми зробимо соус Бланш. А ми спечемо все в духовці. Впевнений, ви оціните смак готової страви.

Інгредієнти:

  • Гриби – 450гр.
  • Картопля — 1кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт. велика головка
  • Грибний відвар – 1ст.
  • Рослинну олію – 100мл.
  • Оливкова олія – 2ст.л.
  • Борошно – 1ст.
  • Сіль — за смаком

Соус Бланш:

  • Морква – 1шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Борошно — 2ст.л.
  • Грибний відвар – 2ст. (можна будь-який овочевий або просто воду)
  • Кріп, петрушка – за смаком
  • Рослинне масло — 40г.
  • Сіль, перець – за смаком

1. Порізати печериці та відваріть у воді до готовності. Злийте відвар в ємність, не виливайте, він стане в нагоді. Поріжте цибулю, гриби і подрібнити все в блендері. Отриману масу надішліть на розігріту з рослинною олією сковороду і злегка обсмажте.

2. Поки гриби обсмажують, зробіть пюре. Почистіть від шкірки попередньо відварену в мундирі картоплю. Додати грибний відвар, оливкова олія і зробіть пюре. Пюре з’єднайте з борошном і вимісити тісто. Повинна вийде пластична тепла маса.

3. Сформуйте зрази. Змочіть руки водою, візьміть невелику кількість тіста, зробіть коржик, покладіть в центр начинку і з’єднайте краї.

Дивіться також:  Котлети з фаршу індички – ТОП рецептів соковитих і мяких котлет

4. Надайте форму овальної котлети. Готові викладайте на деко, змащене рослинним маслом.

5. Відправте лист в розігріту до 190 градусів духовку на 20 хвилин.

6. Поки випікаються зрази приготуйте соус Бланш. На розігріту з рослинною олією сковороду викладіть подрібнені в блендері моркву і цибулю. Пасеруйте 2-3 хвилини. Всипте столову ложку борошна і обсмажуйте ще одну хвилину.

Підлийте грибний відвар, посоліть, поперчіть, додайте зелень, перемішайте. Доведіть до кипіння, вимкніть і дайте трохи постояти. Готове.

7. Вийміть деко з духовки, перекладіть зрази на блюдо для подачі.

Подавайте гарячими з соусом.

Приємного апетиту!

Зрази з картоплі з грибами і сиром

Пропоную трохи урізноманітнити смак готового блюда додаванням сиру. Якщо є можливість приготувати з лісових грибів обов’язково зробіть так, якщо лісових немає, візьміть печериці.

Інгредієнти:

  • Картопля — 1кг.
  • Яйце — 1шт.
  • Вершкове масло — 30г.
  • Гриби — приблизно 400гр.
  • Сир твердий — 100гр.
  • Борошно – 2-3ст.л.
  • Цибуля – 1шт.
  • Сіль, спеції (перець, чебрець) – за смаком
  • Рослинне масло — для смаження
  • Панірувальні сухарі або борошно

1. Наріжте сиру картоплю невеликими шматочками, залийте водою і поставте отвариваться до готовності.

2. Коли картопля з водою закипить, трохи підсолити, так вона вийде більш розсипчастою.

3. Дрібно поріжте цибулю і відправте обсмажуватися на сковороду з рослинним маслом.

4. Поріжте гриби на дуже маленькі шматочки і відправте до цибулі.

Обсмажуйте всі разом до готовності. Наприкінці посоліть і поперчіть.

5. Перекладіть в миску, додайте тертого на дрібній тертці сиру і перемішайте. Начинка готова.

6. З відвареної картоплі злийте воду. Додайте вершкового масла, спеції, посоліть і зробіть пюре. Охолодити до теплого стану. Додайте борошно, сире яйце і вимісити тісто.

Якщо тісто вийшло суховатое, вбийте половину або ціле яйце. А якщо рідкий – додайте борошна. Повинна вийде пластична маса.

7. Змочіть руки водою. Візьміть трохи тіста, зробіть коржик, покладіть чайну ложку начинки і з’єднайте краї.

Сформуйте зразу.

8. Обваляйте в панірувальних сухарях і відправте на розігріту з маслом сковороду.

9. Обсмажуйте до світло–коричневої скоринки з двох сторін на вогні, трохи менше середнього. Готові перекладіть в тарілку.

Подавайте гарячими. Кращий спосіб подачі – зі сметаною.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування зраз на сковороді

Інформаційний вік, в якому ми живемо, дуже стрімкий. Треба багато встигнути. Робота-дім, дім, сад, якщо діти, то уроки і школа. Час летить так, що його не помічаєш. Ми часто їмо в їдальнях, на ходу, в машині…. Але навіть у такому темпі завжди хочеться чогось смачненького, домашнього і по можливості швидкого. Наступний рецепт як раз такий, простий і смачний.

Інгредієнти:

  • Картопля — 8шт.
  • Печериці — 500гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2шт.
  • Борошно — 3ст.л.
  • Яйця — 1шт.
  • Олія — для смаження
  • Сіль, чорний перець — за смаком

1. Почистіть картоплю і відваріть його в трохи підсоленій воді. У мисці розімніть до стану пюре. Додайте яйце, борошно, сіль, перець

і вимісіть руками тісто до пластичного стану.

2. Дрібно порізати печериці та цибулю, обсмажте на сковороді з рослинною олією до готовності грибів.

3. Сформуйте зрази. Для цього змочіть руки, візьміть невелику кількість теплої тіста, розімніть до форми коржі, покладіть в центр начинку і з’єднайте краї.

Дивіться також:  Овочеве рагу з баклажанами і кабачками

4. Надайте форму овальної котлети.

5. Обваляйте в борошні і відправте обсмажуватися на розігріту з маслом сковороду. Смажте з двох сторін до золотистого кольору.

Подавати краще гарячими зі сметаною.

Приємного апетиту!

Картопляні зрази з грибами – пісний рецепт

Трохи поекспериментуємо зі смаком – додамо свіжої зелені, маслин. Сформуємо довільної форми. Обсмажимо на сковороді. Смак буде, як завжди, на висоті. Пробуйте.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1кг.
  • Гриби (будь-які) – 400-500гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2шт.
  • Цибуля зелена – 150гр.
  • Маслини або оливки – 100гр.
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне — 50мл.
  • Борошно – 100гр.

1. Картоплю почистіть, залийте водою в каструлі, трохи підсолити і поставте варити до готовності.

2. Наріжте гриби на шматочки.

3. Дрібно наріжте цибулю.

4. Поріжте на дрібні шматочки оливки і зелений лук.

5. На розігрітій сковороді з рослинним маслом обсмажте цибулю і печериці до готовності грибів.

Не забудьте посолити і поперчити під час обсмажування.

6. Перекладіть в миску, додайте зелену цибулю, маслини і перемішайте. Начинка готова.

7. З відвареної картоплі злийте рідину, трохи залиште. Товкачкою зробіть пюре. Всипте борошно і вимісити тісто. Воно повинно бути теплим і пластичним.

8. Перейдемо до формування зраз. Змочіть руки. З невеликої кількості тіста зробіть коржик, покладіть начинку і з’єднайте краї.

Форма може бути будь-якою.

Обваляйте в борошні і перекладіть на обробну дощечку.

9. На сковороду налийте олію і нагрійте на середньому вогні. Зрази обсмажуйте з двох боків до золотистої скоринки на вогні трохи менше середнього.

Рослинного масла не повинно бути багато, краще додайте в наступну партію.

Подавайте гарячими з зеленню, сметаною.

Приємного апетиту!

Зрази картопляні з грибами та цибулею

Буває іноді, коли сорт картоплі невідповідний, зрази розвалюються і ніяк не виходить їх зліпити, або вони починають розвалюватися в процесі смаження. Спробуйте додати трохи крохмалю, як це зробити дивіться нижче.

Інгредієнти:

  • Картопля — 5 шт.
  • Печериці — 500гр.
  • Ріпчаста цибуля — 2шт.
  • Часник — 3 зубчики
  • Борошно — 3ст.л.
  • Крохмаль — 1ст.л.
  • Яйце — 1шт.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження
  • Панірувальні сухарі – для обвалювання

1. Сиру картоплю помийте, почистіть від шкірки, поріжте шматочками і відваріть до готовності.

2. Печериці очистити від плівки на капелюшках і дрібно наріжте.

3. Дрібно наріжте цибулю.

4. Часник роздушіть площиною ножа і дрібно поріжте.

5. Картопля розімніть до стану пюре, всипте сіль, борошно, крохмаль і сире яйце. Все перемішайте руками до однорідного стану.

Крохмаль потрібен для того, щоб зрази не розвалювалися.

6. Приготуйте начинку. На розігрітій з маслом сковороді обсмажте цибулю до м’якості, потім додати гриби. Коли гриби з цибулею підрум’яняться, додайте часник. Все добре перемішайте і приберіть з вогню. Готове.

7. Приготуйте зрази. З невеликої кількості картопляного тіста зробіть невелику коржик, в центр покладіть трохи начинки, зігніть навпіл і сформуйте овальну котлету.

Робіть це мокрими руками, так пюре буде менше прилипати.

Обваляйте в сухарях і викладіть на розігріту сковороду з рослинним маслом.

8. Обсмажте з двох сторін на середньому вогні до золотистої скоринки.

Подавайте гарячими зі сметаною.

Приємного апетиту!

Картопляні зрази з грибами і куркою

Не побоюся сказати, що курка сама народна птах. Її можна зустріти в кухні народів світу. І, зрозуміло, вона присутня і в картопляних зразах. Причому смак виходить дуже навіть непоганий.

Дивіться також:  Овочеве рагу з кабачками і картоплею: 7 рецептів приготування з фото

Інгредієнти:

  • Картопля — 2кг
  • Філе курки – 400гр.
  • Печериці – 300гр
  • Цибуля ріпчаста – 3шт.
  • Яйце – 1шт.
  • Борошно — 10ст.л.
  • Сіль, чорний перець — за смаком
  • Рослинне масло – для смаження

1. Почистіть картоплю і відваріть до готовності в трохи підсоленій воді.

2. Дрібно наріжте цибулю.

3. Куряче філе наріжте дуже дрібними шматочками. Чим дрібніше, тим краще.

4. Печериці порізати дрібними кубиками.

5. Розігрійте сковороду з рослинним маслом і обсмажте цибулю до м’якості. Додайте куряче філе і смажте на середньому вогні, помішуючи, приблизно 3 хвилини. Додайте в сковороду гриби. Посоліть, поперчіть, перемішайте і тушкуйте під закритою кришкою ще 5 хвилин.

6. Коли картопля звариться, злити воду і товкачем розімніть в пюре. Остудіть, вбийте сире яйце і перемішайте, при необхідності посоліть. Додайте борошно і вимісити руками картопляне тісто.

7. Сформуйте зрази. Тісто повинно бути тепле. Змочіть руки водою, візьміть трохи тіста, зробіть невелику коржик, в центр покласти начинку і з’єднайте краї. Надайте форму красивою, овальної котлети. Обваляйте в борошні.

8. Обсмажте на сковороді з рослинним маслом з двох сторін до рум’яної скоринки.

Подавайте гарячими. Класичний спосіб подачі зі сметаною.

Приємного апетиту!

Як приготувати картопляні зрази з фаршем і грибами

Наступний рецепт для м’ясоїдів. Ідеальне поєднання м’яса і картоплі в ситному, румяном, ароматне блюдо.

Інгредієнти:

  • Картопля – 7 шт.
  • Печериці – 300гр.
  • М’ясо – 250гр.
  • Яйця – 2шт.
  • Борошно – 5ст.л.
  • Рослинне масло – для смаження

1. Почистіть картоплю, порізати шматочками і поставте на вогонь варити до готовності. Середній час варіння картоплі 30-35 хвилин. Потім злийте воду, додайте вершкове масло і зробіть пюре.

2. Приготуйте начинку. Подрібніть цибулю.

3. Гриби наріжте маленькими кубиками.

4. Дрібно наріжте м’ясо до стану фаршу, або прокрутіть через м’ясорубку.

5. На розігрітій з маслом сковороді обсмажте цибулю до прозорості. Потім додайте гриби, перемішайте, обсмажте ще 5 хвилин. Слідом додайте м’ясо, перемішайте і тушкуйте помішуючи під закритою кришкою 40-45 хвилин. Наприкінці посоліть і зніміть з вогню остигати. Начинка готова.

6. Коли картопляне пюре охолоне, вбийте сирі яйця і всипте борошно. Замісіть руками тісто.

7. Сформуйте зрази. Змочіть руки водою. З невеликої кількості тіста зробіть коржик, в центр покладіть трохи начинки і з’єднайте краї. Надайте вигляд овальної котлети. Обваляйте в борошні.

8. Розігрійте сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Обсмажте зрази з одного боку,

переверніть на іншу сторону, зменшіть вогонь і тушкуйте під закритою кришкою приблизно 5-7 хвилин.

9. Подавайте гарячими зі сметаною.

Приємного апетиту!

Калорійність картопляних зраз

Мене часто запитують, яка калорійність картопляних зраз. Найкращою відповіддю це буде звернення до технологічним картам підприємств громадського харчування. Звичайно, кількостей калорій залежить від складу. Наскільки і як залежить, дивіться нижче.

За кількістю калорій можна орієнтувати по картах, але не забувайте, що при зміні закладки зміниться і калорійність страви.

Готуємо картопляні зрази з грибами як в ресторані

І наостанок хочу показати, як готують картопляні зрази в ресторанах. Уявляю рецепт від шеф-кухаря.

На цьому у мене все. Сподіваюся, ви дізналися багато цікавого і знайшли смачні рецепти. Я з вами прощаюся, до зустрічі з новими рецептами.