Картопля з фаршем в духовці – прості і смачні рецепти

Сьогодні будемо запікати картоплю з м’ясним фаршем в різних варіантах. Звичайно всі варіанти цієї страви ми охопити не зможемо, але основні принципи приготування обов’язково розглянемо. Головною особливістю багатьох рецептів буде присутність сиру. І це не спроста, сир дуже добре поєднується з картоплею, настільки, що навіть існують рецепти картопляного сиру, які скоро ми обов’язково розглянемо.

Ну а про в’язку картоплі і м’ясного фаршу можна навіть і не говорити, я б сказав, що це класика кулінарії, причому дуже проста в приготуванні. Але, як і в будь-якій справі, тут теж є нюанси і тонкощі, про які ми з вами поговоримо.

Написання сьогоднішніх рецептів мене підштовхнула…як це не дивно, осінь. На вулиці похолодало, їжі хочеться більш калорійною. У вихідні приготували зрази, рецепт яких я описував в цій статті, і природним продовженням цієї теми стали сьогоднішні рецепти. Тому влаштовуйтесь зручніше, і починаємо.

Картопля з фаршем в духовці під сиром – покроковий рецепт

Перший рецепт наш улюблений. Рецепт простий, випробуваний часом. В якості м’яса будемо використовувати безкісткове філе курячих стегенець. Але це необов’язкова умова, за вашим бажанням можете замінити на абсолютно будь фарш. Картопля в рецепті буде сирої, тобто без попереднього відварювання.

Інгредієнти:

  • Картопля – 5-7шт.
  • Фарш курячий – 500гр.
  • Сметана – 1ст.
  • Яйце куряче – 1шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Сир твердий – 100гр.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Сіль, перець, спеції – за смаком
  • Вершкове масло для змащування форми

Приготування починаємо з картоплі, для цього ми його миємо, видаляємо шкірку і вирізаємо погані місця і оченята. Потім нарізаємо тонкими пластинками. Нарізати можна ножем, ми це зробимо на електричній овощерезке. Потім нарізані пластинки солимо, перчимо й перемішуємо.

Потім нарізаємо цибулю тонкими півкільцями. Причому саме тонкими, так він буде непомітніше в готовому блюді. Розрахунок на те, що наша донька, яка не любить цибулю, його не помітить. Тому це радимо всім, у кого є дітки, які, швидше за все, цибулю не їдять ні під яким соусом ?

Включимо духовку на розігрів. А поки вона розігрівається, підготуємо курячий фарш. Якщо ви використовуєте магазинний – добре, а ми його зробимо з філе курячих стегенець. Для цього пропускаємо їх через м’ясорубку з середньою ґратами, обов’язково додаючи шматочки сухого білого батона для соковитості.

Багато хто може заперечити, що для соковитості фаршу батон потрібно замочувати в молоці, і що так робили наші мами і бабусі. Але фізика говорить про інше, сухий хліб може ввібрати набагато більше рідини, ніж мокрий, а білок молока згортається (коагулює) вже при температурі 60 градусів, роблячи фарш жорсткіше.

Не можу не розповісти анекдот: приходить мама в гості до дочки і бачить на размораживающемся шматку м’яса сито. Запитує: донька, а навіщо в тебе сито лежить на м’ясі. Дочка: Мама, ти ж сама завжди так робила, і я так роблю. Донька, так у мене кіт був удома, а у тебе нікого немає…

Трохи відволіклися. Фарш після м’ясорубки солимо, перчимо й перемішуємо руками до однорідного стану і відставляємо в сторону.

Приготуємо соус. Часник пропускаємо через прес, вбиваємо одне яйце, додаємо трохи солі і чорного меленого перцю, столову ложку паприки, чайну ложку сушеного кропу і сметану.

Все добре перемішуємо до однорідного стану.

І залишилося натерти сир на крупній тертці, що ми і робимо.

Після того, як ми підготували всі інгредієнти, переходимо до складання страви. Для цього беремо форму для випікання. Ми використовуємо круглу скляну, але можна використовувати будь-яку. Змащуємо її маслом.

На дно викладаємо рівним шаром половину картоплі.

Одне дуже важливе зауваження: шар картоплі не повинен бути товстим, інакше він буде дуже довго випікатися, і при температурі вище 200 градусів обов’язково пригорить до форми.

Дивіться також:  Гарбуз запечений в духовці – швидко і смачно

Другим шаром викладаємо цибулю.

Третім шаром викладаємо і розрівнюємо м’ясний фарш. Фарш трохи поливаємо соусом, приблизно 1/3 від усієї кількості.

Потім посипаємо тертим сиром, приблизно 1/3 від усієї кількості.

Зверху викладаємо залишки картоплі і заливаємо соусом, рівномірно поливаючи. Після цього, трохи відсуваючи край, дивимося, щоб самий нижній шар картоплі був хоча б трохи покритий соусом, щоб він не був сухим. Якщо вам здається, що рідини мало, можна налити ще 50-100 мл вершків або молока. Так страва буде набагато соковитіше. Але надлишок рідини теж шкодить, тому не перестарайтеся.

Якщо ви любите більш солоні та гострі страви, можете зверху додатково посолити і поперчити. Орієнтуйтеся на свій смак. Збоку все виглядає ось так.

Підготовлену форму відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на годину.

Більш точно вказати час неможливо, все духовки різні, картопля теж різний і готується від 30 до 60 хвилин, залежно від сорту і товщини нарізки. Головне потрібно не засікати час, а періодично перевіряти на готовність. Відкрили духовку, вилочкою картопельку зверху потыкали, якщо м’яка значить готова, якщо немає – залишаємо ще на деякий час. Головне, щоб вона стала м’якою. М’ясо буде готове в будь-якому випадку, йому потрібно хвилин 30, не більше.

Якщо у вас електрична духовка, включайте нагрів знизу і зверху. А якщо газова, то форму рекомендую закрити кришкою або фольгою, оскільки верхній шар картоплі приготується швидше.

Коли ви відчуєте, що виделкою все легко протикається, виймаємо форму з духовки і посипаємо зверху залишками сиру. Потім форму відправляємо в духовку ще на 5 хвилин.

По закінченні часу дістаємо форму і даємо охолонути хвилин п’ять. Після цього розкладаємо по тарілках.

Спробуйте приготувати, і чекаю на ваші коментарі. Приємного апетиту!

Картопляна запіканка з фаршем та сиром

Ну як вам перший рецепт? Якщо ви ще не приготували по ньому, почитайте другий рецепт. Його трохи змінили, але, основний принцип приготування залишається незмінним. Втім, переконайтеся самі.

Інгредієнти:

  • Картопля – 800гр.
  • М’ясо – 500гр.
  • Ріпчаста цибуля – 1шт.
  • Сіль, чорний мелений перець – за смаком
  • Масло рослинне – 2ст.л.
  • Приправа для картоплі – 1ч.л.
  • Часник сушений – 1ч.л.

Соус:

  • Яйце куряче – 3шт.
  • Сметана – 140мл.
  • Сир – 80гр.
  • Сіль – 1/2ч.л.
  • Часник сушений – 1ч.л.

Почнемо з картоплі. Бульби гарненько миємо, видаляємо зіпсовані місця і дуже тонко шаткуємо, товщиною близько 2 мм.

Чим тонше часточки, тим швидше він готується і ніжніше його текстура.

Потім нарізку промиваємо в холодній воді і відкидаємо на друшляк для стікання води. Коли вода стече, в картоплю вливаємо пару столових ложок рослинного масла, додаємо ложечку приправи, сушеного часнику і щіпку солі. Все добре перемішуємо і накриваємо харчовою плівкою. Паралельно включаємо духовку для нагрівання.

Переходимо до м’яса і робимо з нього фарш. У нашому випадку це куряча грудка і стегно індички в пропорції 50/50. Але, повторюся, м’ясо може бути абсолютно будь-який.

Порізавши невеликими шматочками, пропускаємо через м’ясорубку з середньою ґратами. А для соковитості фаршу, разом з м’ясом прокручуємо головку ріпчастої цибулі.

Додаємо чайну ложку солі і дрібку чорного меленого перцю, потім перемішуємо до однорідного стану.

Готуємо соус. Для цього три вбиваємо яйця в миску насипаємо сушений часник, додаємо сметану і пару щіпок солі. На великій тертці натираємо сир і також відправляємо в миску. Все добре перемішуємо.

Беремо зручну форму і змащуємо олією. Першим шаром вкладаємо шар з половини картоплі.

Потім розкладаємо шар фаршу і розрівнюємо його.

В кінці знову кладемо шар картоплі і зверху заливаємо соусом. Можна також, як і в першому рецепті, перевірити, щоб самий нижній шар був хоча б наполовину покритий соусом.

Дивіться також:  Печінковий торт з курячої печінки: покрокові рецепти

До цього часу наша духовка розігрілася. Ставимо всередину форму з запіканкою, температуру встановлюємо на 180 градусів. Тепер у нас є приблизно 1 годину часу.

Середній час випікання запіканки 50-60 хвилин, воно залежить від духовки, товщини нарізування картоплі і його сорту, розміру самої форми та інших факторів. Краще орієнтуйтеся на м’якість картоплі, для цього його просто протыкайте виделкою. Ви відчуєте, коли картопля стане м’якою, значить запіканка готова.

Після цього форму виймаємо з духовки, а запіканку розкладаємо по тарілках.

Приємного апетиту!

Як запекти картоплю з майонезом в духовці по-французьки

А ось рецепт запеченої картоплі з помідорами схожого на м’ясо по-французьки, але замість м’яса будемо використовувати фарш. Готується просто, а виходить смачно і калорійно.

Інгредієнти:

  • Картопля – 600гр.
  • Фарш м’ясний – 500гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1/2шт.
  • Помідори – 1шт.
  • Сир твердий – 300гр.
  • Майонез, сіль, перець – за смаком
  • Олія – для змащування форми

Першим ділом включаємо духовку на нагрів, щоб потім не втрачати на це час. Картоплю миємо й нарізаємо тонкими брусочками.

Можна нарізати пластинками, це на ваш розсуд.

Головку ріпчастої цибулі розрізаємо навпіл і нарізаємо тонкими півкільцями. Помідори також нарізаємо тонкими скибочками. Сир натираємо на крупній тертці.

Фарш солимо, перчимо і добре перемішуємо.

Переходимо до складання страви. Форму для випікання змащуємо олією і викладаємо перший шар з половини картоплі. Підсолюємо і перчимо зверху. Потім посипаємо 1/4 тертого сиру. Розкладаємо шар з половини ріпчастої цибулі.

Викладаємо рівним шаром м’ясний фарш. На фарш викладаємо помідори. Поливаємо все сіточкою майонезу і посипаємо ще 1/4 сиру.

Потім викладаємо шар із залишків картоплі, який трохи солимо і перчимо. Зверху залишки ріпчастої цибулі, на який знову наносимо сітку з майонезу. Посипаємо залишками тертого сиру.

Все підготували для випікання і відправляємо форму в духовку. Випікаємо від 50 хвилин до години, або навіть більше при температурі 180 градусів.

Головне не час, а готовність картоплі, яку перевіряйте, протикаючи виделкою або будь-яким гострим предметом.

Після цього готову страву розкладаємо по тарілках і подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Картопля з фаршем і помідорами під сиром

Давайте приготуємо ще раз з помідорами, вони надають гарний пікантний смак з кислинкою. Але замість майонезу застосуємо сметанний соус. Впевнений, вийде ще смачніше.

Інгредієнти:

  • Картопля – 750гр.
  • Фарш м’ясний – 300гр.
  • Яйце куряче – 1шт.
  • Помідори – 1шт.
  • Сир твердий – 150гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Сметана – 100гр.
  • Вода – 3ст.л.
  • Паприка – 1ч.л.
  • Майонез, сіль, перець мелений – за смаком
  • Масло рослинне – для змазування

Перш ніж почнемо нарізати продукти, включаємо духовку на нагрів і змащуємо блюдо для випікання рослинним маслом.

Потім переходимо до картоплі, який миємо й нарізаємо тонкими кружечками. Солимо, перчимо, перемішуємо і відразу рівним шаром викладаємо в блюдо для випікання.

Приготуємо соус. Для цього сметану змішуємо з 3 столовими ложками води і поливаємо картоплю в страві, але соус використовуємо не весь, а лише третину від кількості.

Ріпчасту цибулю нарізаємо тонкими півкільцями і відправляємо другим шаром на блюдо.

У м’ясний фарш додаємо куряче яйце, сіль, паприку і чорний мелений перець. Все добре перемішуємо і викладаємо рівним шаром на цибулю.

Помідори ріжемо тонкими шматочками і викладаємо на м’ясний фарш.

Поверх робимо сітку з майонезу.

Сир натираємо на крупній тертці і посипаємо зверху майонезу.

Підготовлене блюдо відправляємо в розігріту духовку і випікаємо при температурі 180-200 градусів до готовності картоплі. На це в середньому йде близько години часу.

Як бачите зусиль для приготування страви багато не потрібно, а завжди виходить дуже смачно.

Приємного апетиту!

Запечена картопля в духовці зі сметаною

І під кінець, ще один дуже простий рецепт картоплі з м’ясним фаршем. Фарш візьмемо яловичий, додамо помідори і заллємо сметанкою. Вийде, як завжди смачно.

Дивіться також:  Салат з ананасами і куркою – дуже смачні рецепти

Інгредієнти:

  • Картопля – 4шт.
  • М’ясний фарш – 500гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2шт.
  • Помідори – 3шт.
  • Сир – 150гр.
  • Яйце куряче – 1шт.
  • Сметана – 350гр.
  • Рослинне масло – 1ст.л.
  • Сіль, перець – за смаком

Беремо яловичий фарш, додаємо в нього сіль, чорний мелений перець і все добре перемішуємо.

Для більшої соковитості у фарш можете додати подрібнений сухий батон, або перекручений через м’ясорубку цибулю.

Бульби ріжемо на тонкі кружечки товщиною приблизно 2-3мм. Ріпчасту цибулю нарізаємо на тонкі кільця, або просто дрібно подрібнюємо. Помідори ріжемо тонкими кружечками.

Переходимо до складання страви. Форму для випікання змащуємо олією і викладаємо шар картоплі. Зверху солимо і перчимо.

Чим тонше шар картоплі, тим швидше він пропечеться.

Зверху кладемо шар цибулі.

На цибулю викладаємо фарш і помідори.

Для соусу беремо сметану, додаємо в неї яйце, додаємо трохи солі і добре перемішуємо. Потім соусом заливаємо вміст форми.

Закриваємо фольгою і відправляємо в попередньо розігріту до 190 градусів духовку на 50-60 хвилин. Потім форму витягаємо, посипаємо тертим на крупній тертці сиром і випікаємо ще 10 хвилин, але вже без фольги.

Все, страва готова. Виймаємо форму і розкладаємо по тарілках.

Приємного апетиту!

Картопля фарширований фаршем в духовці – без сиру

Хочу показати дуже цікавий рецепт фаршированого картоплі. Смачний, але, в теж час, дуже простий. Впевнений, гості будуть просто вражені, побачивши таке блюдо на столі.

Інгредієнти:

  • Картопля – 10-12шт. (середні)
  • Фарш м’ясний – 300гр.
  • Часник – 3 зубчики
  • Сіль, чорний мелений перець – за смаком
  • Приправа (хмелі-сунелі) – 1ч.л.
  • Рослинне масло – для обмазки
  • Вода – 2-3ст.л.

Спочатку підготуємо м’ясний фарш. Для цього дуже дрібно нарізаємо цибулю і часник, відправляємо все у фарш.

Солимо, додаємо приправу і добре перемішуємо. На цьому з фаршем все. Єдино можу порадити, якщо є можливість, готуйте фарш самі, саморобний завжди виходить смачніше ніж магазинний.

Переходимо до картоплі. Моєму, вирізаємо зіпсовані місця і оченята. Зрізаємо з кожного кінця верхівки.

Потім чайною ложкою, обертаючи її навколо своєї осі, в бульбах выскребаем поглиблення.

Рукою обхопіть бульба, щоб він не лопнув зсередини, але в теж час сильно не стискайте, інакше можете просто зламати.

Має вийти як на фотографії.

Потім кожну картоплину заповнюємо фаршем, мачає в олію, щоб вони добре смазались по всій поверхні і ставимо у форму для випікання або каструлю. Масло додасть гарний зовнішній вигляд та плівку, яка утримує вологу. На дно форми наливаємо пару столових ложок води.

Форму або каструлю закрити кришкою.

Відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів на 40 хвилин. Для надійності, після закінчення часу перевіряємо готовність зубочисткою, протикаючи їй збоку бульби.

От і все. Незвичайне і красиве блюдо готове.

Приємного апетиту!

І спеціально для тих, хто рецепти любить більше дивитися, ніж читати, хочу показати один цікавий відео рецепт запікання картоплі в духовці. І якщо в попередніх рецептах ми використовували сиру картоплю, то в цьому рецепті її попередньо відваримо. Для рецепту нам знадобиться:

Інгредієнти:

  • Картопля – 2кг
  • М’ясний фарш – 500гр.
  • Молоко – 50мл.
  • Цибуля ріпчаста – 150гр.
  • Петрушка свіжа – 5гр.
  • Кінза – 5гр.
  • Масло вершкове – 80гр.
  • Рослинне масло – 1ст.л.
  • Перець чорний мелений – 1/3ч.л.
  • Перець чилі – 1/3ч.л.
  • Коріандр мелений – 1/2ч.л.
  • Яйце куряче – 1шт.
  • Сіль – за смаком

А безпосередньо процес приготування дивіться на відео.

На цьому у мене все. Як бачите, приготувати дуже смачну страву з картоплі дуже просто, можна сказати, що для цього можна просто додати до нього фарш ?