Картопля по-селянськи в духовці

Сьогодні в духовці будемо запікати чудове картопляне блюдо. Здавалося б, звичайна картопля після духовки, що тут такого? Але в цьому питанні і є відповідь, саме в духовці найпростіша картопля отримує тонку глянсову скоринку, надає їй гарний вигляд і зберігає вміст у розсипчастою стані.

Саме простотою приготування в купе з високими смаковими якостями і пояснюється зростання популярності цього рецепта. Але…як завжди, в будь-якому блюді є це саме «АЛЕ». Якщо ви думаєте, що картопля по-селянськи запікали в селах, то швидше за все помилитеся. Я пам’ятаю з дитинства картопля, розрізаний половинками або кружечками і запечений в духовці, але часточками ніколи. Та і не прийнято було в печі робити такі страви, тому назва «по-селянськи» це маркетинговий хід наших закордонних партнерів». Інша назва цієї страви «по-селянськи», але, як ви вже здогадуєтеся, до села це теж ніякого відношення не має.

Але, тим не менш, нам це блюдо довелося за смаком і його роблять не тільки в домашніх умовах в духовках, але і подають в кафе і ресторанах. Ось і ми вирішили його приготувати, познайомити вас з тонкощами приготування.

Як приготувати запечену картоплю по-селянськи в духовці

Так вийшло, що у нас на дворі осінь, і зібраний урожай свіжої картоплі. Саме молода картопля найбільше підходить для запікання. У неї тонка шкірочка, не вимагає видалення, яка практично непомітна при поїданні. Запекти можна не тільки молоду картоплю, навіть зрілий, принесений з льоху або куплений на ринку овоч буде чудово апетитно виглядати на столі.

Для приготування нам знадобиться всього кілька штук, приблизно 6-9 картоплин, все залежить від їх розміру, а також розміру форми для духовки, часник, розмарин та олія.

Дивіться також:  Королівська ватрушка з сиром в мультиварці

Інгредієнти:

  • Картопля – 7-9шт.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Розмарин сушений – щіпка
  • Олія оливкова – 50мл.
  • Сіль – за смаком

Окремо хочу сказати про розмарин, він дуже добре поєднується з картоплею, продається в будь-якому магазині, тому просто рекомендую купити. Як його використовувати напишу нижче.

Оливкова олія можна замінити на соняшникову, це не критично, просто оливкова ароматніше.

Іноді до цієї страви роблять різні соуси, їх різноманітність часом просто вражає, але докладно їх розглядати не будемо, сьогодні просто розглянемо базовий рецепт, до якого і пропоную перейти. Але, перш ніж ми це почнемо, включаємо духовку для прогрівання.

Картопля часточками по-селянськи з часником і скоринкою

Для початку дуже добре миємо картоплю і обтираем його рушником. Краще всього для цього брати який без вічок, він гарніше виглядає, та й мити його легше.

Потім розрізаємо його на часточки: спершу ріжемо навпіл, а потім кожну половинку розрізаємо на три часточки.

Якщо картопля дрібний, то половинки ріжемо на дві часточки. Після розрізання всі часточки покладіть на рушник і обсушіть, або просто залиште на півгодини для підсихання.

Можна нічого не обсушувати, але рослинне масло погано прилипає до мокрої поверхні, тому запечена скоринка на картоплі після духовки може бути нерівномірною. Але знову ж таки, повторюся, це в ідеалі, якщо бажання немає – можна нічого не обсушувати.

Ми всі часточки обсушили ось так, виклали їх на рушник і потримали по парі хвилин на кожній стороні.

Поки обсушивается картопля, ріжемо невеликими шматочками часник. Це легко зробити, якщо його попередньо розчавити площиною ножа, а потім вже порізати.

А ось використовувати прес для часнику не раджу, сильно роздавлений часник горить в духовці, що не додає ні смаку, ні зовнішнього вигляду.

Дивіться також:  Курка з картоплею в духовці – найсмачніші рецепти

Підсушений картоплю кладемо в глибоку каструлю, посипаємо порізаним часником, солимо і поливаємо оливковою олією.

Часто картопля спершу посипають спеціями, перемішують, а потім вже поливають маслом. Мені здається це не зовсім правильно. Спеції прилипнуть тільки до мокрої поверхні, значить часточки не можна обсушувати, а неосушенные гірше змащуються. Виходить замкнуте коло. Ми ж робимо навпаки: спершу обсушуємо, потім змащуємо і вже потім додаємо спеції, який дуже добре прилипає до масляної поверхні часточок.

Весь вміст каструлі добре перемішуємо, щоб часточки рівномірно смазались маслом.

Застеляємо деко листом пергаментного паперу. Ми завжди використовуємо силіконізоване папір для випікання, до такої все набагато менше прилипає.

На папір викладаємо скибочки картоплі, залишаючи невелику відстань між ними. Як на фотографії.

Після цього беремо щіпку розмарину і, зовсім трохи, зовсім небагато, посипаємо зверху на картоплю. А так як всі часточки змащені маслом, він добре прилипає до поверхні.

Про сушений розмарин я написав для вас. Ми застосовуємо свіжий розмарин, він у нас росте на підвіконні, і на фотографії в самому верху саме він лежить на маленькому блюдце ? Ми його порізали разом з часником.

Поки ми готували картоплю, у нас духовка нагрілася. Відкриваємо її і встановлюємо всередину деко.

Перевіряємо, щоб температура була 200 градусів. Закриваємо і залишаємо приблизно на 40-50 хвилин. Звичайно, будемо періодично відкривати, і дивитися як у нас йде процес.

Зараз настав час для приготування соусу. Можу запропонувати один варіант: змішуємо в однакових пропорціях майонез і сметану, наприклад грам по 50-70, додаємо мелкопорезанный кріп і часник. Часник можна розчавити пресом. Все добре перемішуємо і все, соус готовий.

А тим часом у нас приготувалася картопля. Відкриваємо духовку і виймаємо деко. Радіємо красивому зовнішньому вигляду, а потім перекладаємо в блюдо для подачі.

Дивіться також:  Дуже смачна квашена капуста на зиму в банку

На цьому етапі часточки можна посипати порізаною зеленою цибулею і часником, але картопляні часточки абсолютно сухі і до них нічого не прилипає, весь цибулю просто буде внизу. Тому етап прикраси пропускаємо і приступаємо до дегустації. А якщо велика сила волі, то дегустацію теж пропускаємо, а замість цього кличемо всіх до столу і чекаємо, коли ж прийдуть і можна буде поїсти смакоту.

На цьому у мене все. Картопля по-селянськи дуже просте у приготуванні блюдо, але одночасно дуже смачне. Але ви самі вже все прочитали, залишилося тільки приготувати і написати коментарі до рецептом, а я вам буду дуже вдячний.