Хрусткі мариновані огірки в банках на зиму – найсмачніші рецепти

Сьогодні одна з найбільш цікавих тем – маринування огірків на зиму. Для цього будемо використовувати банки. Звичайно, смак у огірочків вийти не як у бочкових… Але погодьтеся, живемо ми в основному в квартирах, і ставити бочки з огірками для заготовок ніхто не буде. А огірочків з картоплею взимку хочеться всім.

Рецептів маринування існує безліч, в основному схожих один на одного. Але іноді зустрічаються абсолютно унікальні, викликають подив або захоплення, а часом навіть не знаєш, робили його насправді чи ні. Повторивши такий рецепт, можна тільки витратити час, і отримати розчарування. Я намагався відібрати прості, але перевірені рецепти, за якими солимо і маринуємо ми самі. Пробуйте зробити, якщо у вас з’являться питання – питайте, я із задоволенням на них відповім.

Дуже рекомендую зробити огірки по-корейськи, разом з маринованими ви добре різноманітите свій раціон. Ну а поки переходимо безпосередньо до процесу приготування.

Найсмачніший рецепт хрустких, солодких огірків з оцтом на зиму на 1 літрову банку

Почнемо з одного з найбільш простих і смачних рецептів. Швидкий він тому, що не вимагає стерилізації. Я не вказую скільки брати спецій, орієнтуйтеся на свій смак. Скажу тільки, що на літрову банку в середньому йде 2 листочки вишні, половинка листків хрону, 1-2 листки смородини, 5-10 горошин перцю, 1-2 зубчики часнику, від чайної до столової ложки насіння гірчиці і один лавровий листок. Естрагон і гвоздика — це взагалі на любителя. І це на всі рецепти, які ви у мене побачите.

Мені, наприклад, взагалі не подобається лавровий лист, гвоздика і запашний перець. Але хочеться побільше часнику і гострого перцю.

Вам хочу порадити таке: так як спеції можна класти в кожну банку окремо, зробіть набір спецій в банках різний і позначте їх. Взимку ви дізнаєтесь, яка банку огірків буде найсмачніша. Це і буде ваш набір спецій для наступної засолювання.

Інгредієнти:

  • Огірки
  • Сіль – 1ст.л. (на 1 літр маринаду)
  • Цукор – 3ст.л. (на 1 літр маринаду)
  • Оцет 9% — 2ст.л. (на 1 л маринаду)
  • листя смородини, вишні та хрону,
  • часник, гвоздика, перець чилі і запашний,
  • естрагон (тархун), насіння гірчиці, лавровий лист

Засолку починаємо з підготовки огірків.

Моєму під проточною водою і замочуємо.

Для чого мити, напевно, всі знають, а от для чого замочувати і на скільки часу – це частий питання. Якщо ви купили огірки на ринку, то не знаєте, коли вони були зірвані, як їх транспортували і як зберігали до продажу. А полежавши кілька годин у теплому місці, огірки всихають, на поверхні розмножуються колонії бактерій та іншої шкідливості.

Після миття вони стають чистішими, а після замочування у воді вони відновлюють свій водний баланс, стають більш пружні. Чим довше огірки лежали до консервації, тим довше їх треба замочувати. У середньому на це йде 2-4 години. Зірвані тільки-що з куща можна не замочувати. Є ще один великий плюс від замочування – частина нітратів йде у воду.

В чисті банки на дно кладемо парасольку кропу, по парі листочків вишні і смородини, половинку аркуша хрону, 3-4 горошини запашного перцю, лавровий листочок, зубчик часнику і шматочок перцю чилі.

Всі спеції за бажанням. Якщо любите поострей, покладіть чилі ще пару шматочків.

Тепер заповнюємо банки огірками. Звичайно, це можна зробити як завгодно, але акуратно заповнені банки виглядають красивіше. Так робимо з усіма банками.

Банки ми не стерилізуємо, просто добре миємо й прополіскуємо. Головне, щоб не залишилося слідів миючих засобів. Можна мити розчином соди.

Банки встановлюємо на дощечку, щоб не лопнули, і заливаємо окропом з чайника.

Якщо лити окріп на огірки, то вода досягає дна вже кілька охолоджена, банку ніколи не лопне. Принаймні за багато років у нас не було жодного випадку. Тільки, на всяк випадок, не ставте банки на металеву посуд начебто каструль і сковорідок. Вже краще на пластмасову глибоку тарілку.

Банки прикриваємо чистими кришками і залишаємо остигати, а огірки прогріватися.

Через 20 хвилин зливаємо воду з банок. З неї зробимо маринад.

У продажу є дуже зручні кришки з отворами, як раз для цих цілей. Коштують копійки, зручність на мільйон.

А поки заливаємо огірки другий раз окропом. І залишаємо ще хвилин на 20.

З трьох літрових банок вилилося 1,5 літра води. Але її кількість завжди виходить різний, це залежить від розміру огірків і наскільки щільно і акуратно ви їх поклали.

Дивіться також:  Овочеве асорті на зиму - рецепт пальчики оближеш

Воду з банок ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Додаємо 2 чайні ложки насіння гірчиці, 3-4 штучки гвоздики, чайну ложку естрагону, чайну ложку чорного перцю горошком, 1,5 ст. л. солі, 4,5 ст. л. цукру. Кип’ятимо 2-3 хвилини.

Зливаємо воду з банок і заливаємо в кожну банку по 2ст.л. столового оцту.

Завжди лейте оцет безпосередньо в банки. Якщо ви додасте оцет в каструлю з маринадом, то він просто випарується при кип’ятінні.

Заливаємо банки гарячим маринадом.

Закриваємо кришками.

Залишаємо остигати і прибираємо на зберігання. Найкраще місце для зберігання – прохолодний льох, хоча можна зберігати і в теплій квартирі.

Приємного апетиту!

Простий рецепт хрустких, маринованих огірків на зиму в банках без стерилізації

Ще один рецепт смачних маринованих зеленцов. Трохи простіше ніж перший, і теж без стерилізації. Ми часто готуємо за таким рецептом, коли ввечері втомлені приїжджаємо з саду і сильно заморочуватися з огірками не хочеться.

Інгредієнти:

  • Огірки
  • Сіль – 50гр. (на 1,5 літра маринаду)
  • Цукор – 40г (на 1,5 літра маринаду)
  • Оцет 9% — 50мл. (на 1,5 літра маринаду)
  • Парасольки кропу, часник, листя хрону, смородини,
  • вишні, петрушка, перець горошком, лавровий лист

Починаємо з підготовки огірків. Добре миємо й обрізаємо кінчики.

Якщо огірки тільки зірвані з куща, ми їх не замочуємо. Якщо полежали день-два, то замочуємо на пару годин.

На дно чистих літрових банок укладаємо два листочки вишні і смородини, шматочок листків хрону, парасолька кропу, кілька горошин запашного перцю, 4-5 горошин чорного перцю, пару зубків часнику, петрушку і лавровий листок.

Потім щільно укладають огірки і заливаємо їх окропом з чайника.

Прикриваємо кришкою і даємо постояти приблизно 20 хвилин.

Через 20 хвилин зливаємо воду з банок в каструлю. З неї буде готувати маринад.

У каструлю додаємо сіль і цукор.

Точна кількість солі, цукру та оцту розрахуйте виходячи з того, скільки води у вас злилося з банок. На 1,5 літра води пропорції вказані в рецепті. Якщо у вас води більше або менше, розрахуйте пропорційно рецептом.

Доводимо до кипіння і кип’ятимо 1 хвилинку. Знімаємо піну.

І знову заливаємо огірки. Прикриваємо кришкою і даємо постояти ще 20 хвилин.

В третій раз зливаємо воду і доводимо до кипіння. Вливаємо в каструлю оцет і одразу маринад розливаємо по банках.

Закатуємо кришками. Перевертаємо банки, щоб переконатися, що нічого не підтікає.

Коли банки охолонуть, прибираємо на зберігання.

Приємного апетиту!

Як маринувати огірки в банках – простий рецепт

Якщо ви думаєте, що перші два рецепти прості, то помиляєтеся. Для свіжих огірків, щойно зірваних з куща, існує рецепт ще простіше. Рецепт для ледачих. Дивіться самі.

Інгредієнти:

на 1 літрову банку:

  • Сіль – 2ч.л.
  • Цукор – 3год.л.
  • Оцет – 50мл.
  • Зелень трохи – петрушка, парасолька кропу,
  • лавровий листок, листочок смородини,
  • листочок вишні, 2 зубчики часнику, перець горошком.

Огірки не моє і не замочуємо, використовуємо в сухому вигляді. Обрізаємо кінчики.

Не використовуйте рецепт для покупних огірків, ви не знаєте, як їх перевозили і зберігали.

На дно чистих банок кладемо пучок петрушки, парасолька кропу, по листку смородини і вишні, пару головок часнику, кілька горошин запашного і чорного перцю, лавровий листочок і наливаємо 50мл оцту.

Щільно укладаємо огірки.

Зверху насипаємо 2ч.л. ложки солі і 3год.л. ложки цукру.

Банки ставимо в каструлю з холодною водою. Усередину банок нічого не наливаємо. Воду доводимо до кипіння і стерилізуємо 15 хвилин.

Через 15 хвилин стерилізації огірки заливаємо окропом з чайника.

Закатуємо кришки і залишаємо остигати. Після охолодження прибираємо на зберігання в льох.

Банки можна перевернути, щоб переконатися, що немає підтікання. Але ми це робимо не завжди. Коли банку охолоне, дивимося на кришку. Якщо вона втягнута всередину – все добре. Якщо ні – краще закатати нову кришку.

Спробуйте цей рецепт і отписывайтесь в коментарях, як у вас вийшло. Приємного апетиту!

Солоні огірки на зиму – солимо холодним способом

Цей рецепт робили ще наші батьки. Брали воду з джерела, причому не з кожного. Поруч з містом, де я живу, є село, і батьки говорили, що вода для засолювання огірків підходить лише з двох колодязів. Та й сам згадую історію, відпочивали на озері Аргази, і у нас закінчилася питна вода. На мотоциклі доїхали до найближчого села, зі звичайного колодязя набрали води і приїхали назад.

Дивіться також:  Огірки по-корейськи на зиму: найсмачніші рецепти

Якого ж було наше здивування – вода виявилася абсолютно непридатна для пиття ні в свіжому, ні в кип’яченому вигляді, мильна з неприємним смаком лугу. Я навіть не міг подумати, що в колодязях може бути така гидота. Тому і вам раджу, воду для засолювання де попало не беріть, поговоріть з місцевими, вони знають, де хороший джерело.

Інгредієнти:

  • Огірки
  • Сіль – 2ст.л. (на 1 літр води)
  • Листя смородини і вишні, парасольки кропу, часник

Холодний спосіб відрізняється тим, що в ньому відбувається природне бродіння. Тому на початку розсіл каламутніє, але після закінчення бродіння каламуть осідає. Проте варто тільки потрясти банку і розсіл знову стане каламутним. Для холодного способу засолювання це нормально і не варто боятися.

Існує кілька варіантів холодної засолювання огірків. Я розповім про один з них, самому простому і перевіреним часом.

Моєму банки чистою водою з содою, добре споліскують. Не стерилізуємо, в цьому немає необхідності.

Огірки миємо і замочуємо в холодній воді на пару годин. За цей час огірки напитаются водою, і порожнечі, якщо вони були, закриються. Потім промиваємо проточною водою і обрізаємо кінчики.

Промиваємо під проточною водою всі спеції – листя, парасольки кропу.

На дно 3-літрової банки укладаємо 2-3 нарізаних зубчиків часнику, пару парасольок кропу, по листку вишні і смородини.

Часнику не кладіть занадто багато, інакше огірки можуть бути м’якими. На м’якість також впливає сіль – не можна використовувати йодовану і дрібну. Найкраща – це велика кам’яна сіль.

Потім банки щільно заповнюємо огірками. Бажано, щоб вони були одного розміру, при цьому рівномірно просаливаются.

На самий верх банки кладемо ще один парасольку кропу і по листку вишні і смородини.

Готуємо розсіл. У літр холодної води додаємо 2ст.л. ложки солі і розмішуємо до розчинення. Заливаємо розсолом банки до самого верху і закрити капроновими кришками.

На цьому процес засолювання закінчився, а процес бродіння тільки починається. Банки прибираємо в льох і ставимо їх на тарілки. Через деякий час вони почнуть бродити: огірки будуть трохи пінитися і мутніти, а частина розсолу обов’язково втече. Періодично поглядаємо на них і підливаємо розсіл. І так приблизно протягом місяця.

Через місяць бродіння закінчиться, вся муть осяде, і банки просветлятся. Огірки можна їсти. Один мінус у рецепта – зберігати тільки в прохолодному місці, у погребі чи холодильнику.

Приємного апетиту!

Як замаринувати огірки з лимонною кислотою

Не всім подобається смак оцту. Ну що ж, давайте замінимо його на лимонну кислоту. Цілком може бути, що новий смак хрумких огірків доведеться вам до душі.

Інгредієнти:

  • Сіль – 2ст.л. (на 1 літр маринаду)
  • Цукор – 2ст.л. (на 1 літр маринаду)
  • Лимонна кислота – 1г.л. без гірки (на 1,5 літрову банку)
  • Парасольки кропу, часник, перець гострий і запашний,
  • Насіння гірчиці, лавровий лист

Готуємо огірки: миємо, відрізаємо кінчики і, при необхідності, замочуємо.

На дно чистих банок кладемо по шматочку гострого перцю, чайної ложки сухої гірчиці, по кілька горошин запашного і чорного перцю, по чайній ложці сухого кропу, лавровому листку і пару зубчиків подрібненого часнику.

Потім у банки щільно укладаємо огірки. Заливаємо киплячою водою.

Прикриваємо кришкою і залишаємо на 15-20 хвилин.

Потім зливаємо воду в каструлю, доводимо її до кипіння і другий раз заливаємо банки. Знову прикриваємо кришкою і даємо постояти.

Зливаємо воду з банок і готуємо маринад. На 1 літр води додаємо 2ст.л. ложки солі і 2ст.л. цукру, розмішуємо і кип’ятимо пару хвилин.

В 1,5 літрові банки з огірками додаємо по 1ч.л. лимонної кислоти.

Заливаємо киплячим маринадом.

Закриваємо кришками. Остуджуємо і прибираємо на зберігання.

Приємного апетиту!

Дуже смачні мариновані огірочки шматочками з гірчицею

Пропоную внести різноманітність у огіркові заготовки. Замаринуем їх не цілими, а шматочками, і зробимо у вигляді салату. Вийде дуже смачно.

Інгредієнти:

  • Огірки – 2 кг
  • Сіль – 3ст.л.
  • Цукор – 2ст.л.
  • Часник – 2 зубчики
  • Насіння гірчиці – 1ст.л.
  • Перець чорний мелений – 1ч.л.
  • Рослинна олія – 0,5 склянки
  • Оцет 9% — 0,5 склянки

Огірки добре миємо й розрізаємо вздовж на 4 частини, а потім ще раз навпіл. Вийде 8 шматочків. Відправляємо їх в глибоку ємність.

Додаємо два дрібно порубаних зубчики часнику, або пропущених через часниковий прес. Висипаємо сіль, гірчицю, чорний мелений перець, цукор і по половині склянки рослинного масла і оцту.

Все добре перемішуємо і залишаємо на 2-3 години, щоб огірки дали сік.

Дивіться також:  Мариновані помідори на зиму - найсмачніші рецепти

Потім розкладаємо їх по чистим банкам і доверху заливаємо огірковим соком. Прикриваємо кришкою.

У каструлю наливаємо холодної води, на дно кладемо рушник. Встановлюємо банки, доводимо воду до кипіння і стерилізуємо протягом 20 хвилин.

Через 20 хвилин банки витягуємо з каструлі і закатуємо кришками.

Ставте банки на дерев’яну або пластикову поверхню, тільки не на метал, інакше лопнуть.

Перевертаємо і вкриваємо теплою ковдрою до повного охолодження.

Зберігаємо в темному, прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Рецепт хрумких огірків в банках без оцту

Друзі, хочу поділитися з вами обалденным рецептом хрумких огірків. У ньому немає оцту, немає стерилізації, але смак у нього просто дивовижний. Він однозначно потрапить у вашу скарбничку рецептів.

Інгредієнти на 3-х літрову банку:

  • Сіль – 4ст.л. (на 2 літри води)
  • Кріп – 2 парасольки
  • Листя хрону – 2-3 аркуша
  • Дубове листя – 1-2 аркуша
  • Листя смородини і вишні – по 2 листочка
  • Лавровий лист – 2-3 аркуша
  • Чорний перець – 5-6 горошин
  • Гвоздика – 2-3 гвоздика
  • Часник – 2 зубчики
  • Перець гострий – 1 стручок
  • Гірчичний порошок – 2ст.л.

На дно 3-х літрової банки кладемо всі спеції: парасольки кропу, хрін, листя смородини і вишні, лавровий лист, горошини чорного перцю, крупно порізаний часник і шматочки гострого перцю.

Потім щільно укладають огірки. Можна стоячи, можна лежачи, в загальному хто більше звик.

Готуємо розсіл. На трилітрову банку йде трохи більше 1,5 літрів розсолу, точна кількість залежить від розміру огірків і способу їх укладки. Ми беремо два літри води, цього вистачить точно, додаємо 4 повних ложки крупної солі.

Нагадую, що сіль Екстра і йодовану використовувати не можна! Можна тільки велику кам’яну сіль.

Розмішуємо і доводить до кипіння. Киплячий розсіл заливаємо в банку.

Заливаємо по центру огірків, щоб окріп до стінок банки проник через огірки, він при цьому встигає охолонути і банку не лопається.

Банку закрити капроновою кришкою і залишаємо на 2 діб при кімнатній температурі.

На другу добу почнеться легке шумування, це нормально.

Через дві доби в банку додаємо 2 повних столових ложки гірчичного порошку.

Закриваємо кришкою і струшуємо. Залишаємо ще на 5-6 годин.

По закінченні часу зливаємо розсіл з банки в каструлю і кип’ятимо його 5-7 хвилин.

Киплячим розсолом заливаємо назад банку і закатуємо кришку.

Після охолодження прибираємо на зберігання. Зберігати можна в прохолодному місці, так і в квартирі.

Обов’язково спробуйте приготувати цей рецепт і відпишіться в коментарях, цікаво дізнатися вашу думку.

Приємного апетиту!

Хрусткі мариновані огірки на зиму з кетчупом

Приготуємо рецепт маринованих огірків з кетчупом Чилі. Рецепт простий і дуже смачний. Упевнений, хоча б раз, варто спробувати його зробити.

Інгредієнти:

  • Огірочки – 1,5 кг.
  • Вода – 1л.
  • Сіль – 2ст.л.
  • Цукор – 200гр.
  • Оцет 9% — 180мл.
  • Кетчуп чилі – 300гр.
  • Лавровий лист – 1шт. в банку
  • Перець чорний горошком – 10шт.
  • Парасолька кропу – 1шт.
  • Лист вишні – 2шт.
  • Лист хрону – 0,5 шт.
  • Лист смородини – 2шт.

У чисті літрові банки на дно укладаємо всі спеції: кріп, лавровий лист, листя хрону, смородини і вишні.

Огірки промиваємо, замочуємо на дві години у воді, потім споліскують і обрізаємо кінчики. Щільно укладаємо в банки.

Готуємо маринад. У каструлю наливаємо воду, доводимо до кипіння, додаємо сіль, цукор, оцет і кетчуп. Коли маринад знову закипить, вимикаємо вогонь і відразу заливаємо банки.

Потім стерилізуємо банки. На дно великої каструлі кладемо рушник, наливаємо воду і ставимо на вогонь нагріватися. Коли температура води зрівняється з температурою банок, в каструлю на рушник ставимо банки, доводимо до кипіння і стерилізуємо 15 хвилин.

Після закінчення часу стерилізації, дістаємо банки і закатуємо кришки. Залишаємо остигати і прибираємо на зберігання.

Приємного апетиту!

Відео як засолити огірки на зиму в домашніх умовах смачно і швидко

Друзі, хочу трохи відступити від теми і показати рецепт огірків в банках, смак у них як діжкові. Дуже смачний рецепт. Для зручності я виніс інгредієнти в окремий список, а сам рецепт дивіться у відео.

Інгредієнти на 3-х літ. банку:

  • Огірки – 1,5 кг.
  • Сіль – 3ст.л.
  • Кріп – 2 парасольки
  • Хрін – 3 черешка
  • Естрагон – 1 гілочка
  • Смородина – 2 листочка
  • Вишня – 2 листочка
  • Часник – 5 зубчиків
  • Гострий перець – за смаком

На цьому у мене все. Як бачите замаринувати огірки не так вже й складно. Пробуйте і у вас все вийде.