Густе варення з полуниць на зиму з цілими ягодами – класичні рецепти

Сезон заготовок тільки починається, а ми вже встигли приготувати варення з жимолості. Слідом за жимолостю починається пора збору полуниці — смачною та найулюбленішою ягоди. Ароматною і красивою, з якої можна наготувати безліч різних смакоти. І немає нічого краще, ніж взимку дістати баночку апетитною солодощі, і за чаєм згадувати літо.

Сьогодні поговоримо про те, як заготовити на зиму полуницю, зробивши з неї щільне, прозоре варення з цілих ягід, який рецепт найкращий, як його зварити за 5 хвилин. Ну що, готові? Тоді швидше біжіть у садок, збирайте врожай і несіть на кухню. Починаємо готувати!

Для переробки використовуйте свіжі, не зіпсовані ягоди, бажано зірвані не пізніше доби. Якщо вони будуть однобокі – не страшно, в варення вони всі будуть одного кольору.

Класичний рецепт варення з полуниць на зиму з цілими ягодами

Самим першим розглянемо класичний варіант рецепту приготування варення з цілих ягід. Звичайно, часу для його приготування доведеться витратити побільше, але те, що вийде в кінцевому підсумку, все з лишком окупить. Гарне, прозоре ласощі стане гідною прикрасою вашого столу довгими зимовими вечорами.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор – 1кг
  • Лимонна кислота – 1/4ч.л.

Полуницю потрібно перебрати від сміття, помити і видалити плодоніжки.

Візьміть глибоку каструлю – емальований або з нержавіючої сталі. Полуницю пересипте шарами цукром і залиште на 5-6 годин. За цей час ягоди дадуть сік.

Якщо ви бажаєте отримати більш густий сироп, додайте півкіло цукру.

Через 5-6 годин з ягід виділиться сік, значить настав час ставити каструлю на вогонь.

На повільному вогні почніть проварювати варення. Намагайтеся сильно ягоди не перемішувати, щоб не пом’яти. Тільки придавлюйте лопаткою зверху, як би купаючи в сиропі. Пінку, яка з’явиться зверху, потрібно зняти.

Як тільки варення закипить – вимкніть вогонь і залиште остигати на 12 годин.

Проваривайте варення таким чином 3-4 рази з інтервалом приблизно 12 годин.

Це зручно робити вранці і ввечері, наприклад перед роботою і після.

Якщо немає можливості витримувати такий інтервал, нічого страшного, можна проварювати, як тільки він охолоне до кімнатної температури.

Перед останнім проварюванням додайте розведену в невеликій кількості води, не більше столової ложки, лимонну кислоту.

Дивіться також:  Варення з агрусу з апельсином на зиму – прості рецепти (фото всередині)

Останній раз ягоди після закипання не вимикайте, а варіть протягом 5 хвилин.

Зніміть каструлю з вогню і гаряче варення розлийте в стилізовані банки. Загорніть кришками. Для перевірки герметичності, банки можете перевернути догори дном.

З кілограма ягід і такої ж кількості цукру у вас вийде приблизно 1,3 літра варення.

Приємного апетиту!

Густе варення з полуниці з цілими ягодами

Ще один рецепт густого варення з цілими ягодами. Процес приготування відрізняється від всіх інших рецептів. Як ви знаєте, для додання густоти треба випарити вологу, для цього звичайно довго варять варення. При цьому полуниця виварюється, стає м’якою і в ній втрачається багато корисних речовин. У рецепті, який я вам покажу, цукровий сироп уварюється окремо, при цьому він стає густим, а ягоди залишаються цілими.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор – 1кг

Ягоди промийте, видаліть плодоніжки. Краще використовувати дрібні ягоди, вони спочатку твердіший. Всі пересипте шарами цукром в каструлю і залиште на 12 годин для виділення соку.

Через 12 годин, соку буде досить багато.

Обережно шумівкою викладіть полуницю в окрему ємність.

Залишився сироп поставте на середній вогонь і, помішуючи, доведіть до кипіння. Потім зменшіть вогонь і варіть сироп хвилин 20-30. При цьому весь цукор розчиниться, а обсяг зменшиться приблизно на 1/4. Якщо будете варити в широкій каструлі, обсяг може зменшиться ще більше. Нам якраз це і треба.

Зніміть з вогню і опустіть в гарячий сироп ягоди.

Акуратно перемішайте і залиште остигати на 12 годин. Через 12 годин операцію повторіть знову. Приберіть шумівкою полуницю і варіть сироп знову 20-30 хвилин. У кінці також опустіть ягоди в гарячий сироп і залиште остигати на 12 годин.

Повторіть операцію третій раз, але в кінці, коли опустіть ягоди в сироп, варити 5 хвилин на середньому вогні.

Зніміть з вогню і розлийте гаряче, густе варення по стерилізованим банкам.

У процесі приготування ягоди будуть зменшуватися в розмірі, так як вони віддають сік в сироп. А так як їх не варять вони залишаються щільними, як би трохи подвялившимися. Якщо ви в кінці, гарячі ягоди відкине на сито, дати стекти сиропу, а потім покладіть на папір для випічки і підсушіть кілька днів, то отримаєте чудові цукати з полуниці. А сироп можете використовувати для млинчиків.

Дивіться також:  Варення з чорної смородини на зиму

Спробувавши зробити один раз таке варення, по-іншому робити вже не захочете. Приємного апетиту!

Полуничне варення п’ятихвилинка — простий класичний рецепт

Рецепт п’ятихвилинка дозволяє зберегти не тільки час, але і корисні речовини в ягодах. Варення завжди виходить смачним. А приготувати його можна за один вечір, відразу після збору врожаю.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор – 700гр

Ягоди промийте, видаліть плодоніжки. Надішліть їх в будь-яку глибоку ємність. Пересипте цукром і акуратно перемішайте. Залиште на пару годин, щоб виділився сік.

Коли полуниця виділить сік, поставте на повільний вогонь і, помішуючи, доведіть до кипіння. Коли варення активно закипить, варіть 5 хвилин. Прибирайте пінку з поверхні.

Гарячим розлийте в чисті стерилізовані банки і загорніть кришками для консервації.

Можна використовувати загвинчуються кришками.

Коли банки охолонуть, приберіть їх в прохолодне місце – холодильник або льох. Це обов’язково, так як цукру ми використовували мало, і таке варення в теплі може закиснути.

Приємного апетиту!

Як приготувати варення з цілими ягодами без варіння – кращий рецепт

Хочу показати ще один цікавий рецепт приготування варення, він дуже схожий на рецепт вище, але цукру візьмемо набагато менше, і ягоди варити взагалі не будемо. При цьому в них збережеться колір і аромат, а також всі корисні речовини.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор – 500гр
  • Вода – 1/4 склянки

Ягоди промийте, видаліть плодоніжки. Зцідіть зайву воду на ситі, і відправте їх в миску.

В іншій мисці зваріть цукровий сироп. Для цього в цукор додайте воду і поставте на вогонь варитися 5-7 хвилин.

Можна легко перевірити готовий сироп чи ні – візьміть трохи ложкою і подуйте, щоб він охолов. Якщо сироп став в’язким і майже застиг – він готовий.

Залийте гарячим сиропом полуницю, закрийте кришкою і дайте охолонути.

В цей час полуниця буде віддавати свій сік в сироп, який стане рідким. Коли все охолоне, процідіть ягоди на ситі, і поставте сироп варитися 5-7 хвилин. Полуницю покладіть в миску і знову залийте гарячим сиропом.

Дивіться також:  Гарбузовий сік у домашніх умовах на зиму - рецепти смачного соку

Всього таку процедуру повторюють 3-4 рази. Перед останньою процедурою ягоди розкладіть у чисті банки, залийте гарячим сиропом вже у банках. Загорніть кришками.

Полуничне варення, виготовлене за таким рецептом, має гарний колір і сильний аромат. Але так як цукру використовуємо мало, зберігати його потрібно тільки в холодному місці.

Приємного апетиту!

Варимо густе полуничне варення на зиму в мультиварці

Майже в кожному будинку є помічниця – мультиварка. І звичайно в ній можна зробити смачне, густе полуничне варення. Причому це досить зручно, до чаші нічого не пригорає, а сам процес виходить простий. Щоб варення не засахаривалось, візьмемо трохи лимонного соку.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор – 1200гр
  • Лимон – 1/2 (половинка)

Ягоди промийте, видаліть плодоніжки. Перекладіть в чашу мультиварки, пересипавши шарами цукру. Залиште все на кілька годин. За цей час виділиться сік.

Коли в чаші з’явиться сік, почнемо варити. На мультиварці увімкніть режим «Варення» і час 1 год.

На деяких мультиварках такого режиму немає, замість нього можна використовувати «Десерт», або просто встановити в режим «Мультиповар» і температуру 100 градусів.

Коли сироп закипить – акуратно перемішайте. Кришку мультиварки не закривайте. Варіть, помішуючи, до кінця режиму.

Приблизно за 5 хвилин до закінчення видавіть сік лимона. В кінці видаліть пінку і розкладіть гарячим по стерилізованим банкам. Обов’язково залиште трохи в чашечці до чаю.

Приємного апетиту!

Відео рецепт варення з полуниці з желатином

Існує багато способів як зварити густе варення. Один з них – це довго варити. Але при цьому відбувається руйнування всього корисного, що є в полуниці. Набагато краще застосовувати желюючі інгредієнти – желатин, пектин та інші. Це зведе термообробку ягід до мінімуму. Хочу показати відео, як приготувати таке варення.

На цьому у мене все. Бажаю вам великих врожаїв полуниці і смачного варення з нього. Ну а я з вами прощаюся, до зустрічей з новими рецептами.