Гарбуз запечений в духовці – швидко і смачно

Привіт, друзі. Ми сьогодні продовжуємо гарбузову тему, розпочату з рецепту про кашу з пшона. На цей раз ми її будемо запікати, не тільки шматочками, але і в цілому вигляді. Звичайно, це не означає, що ми просто поставимо гарбуз в духовку, включимо газ, і через деякий час з’їмо її, звичайно, що ні, так ніхто не робить. Перш ніж запекти такий великий овоч цілком, його спочатку фарширують, а вже потім запікають.

Сьогодні я покажу вам деякі рецепти приготування, тільки деякі, тому що їх існує така безліч, що показати все не представляється можливим. Та це й не потрібно, кулінарія — це мистецтво, а мистецтво не можна повторювати за кимось, важливо взяти тільки основні принципи та на їх основі робити свої рецепти.

Тому сьогодні ми не будемо говорити про корисність гарбуза, про це і так всі знають, сьогодні моє завдання показати вам, що можна приготувати, і в коментарях відповісти на питання, які можуть у вас з’явитися. А ви читайте, і колдуйте на кухні на радість своїх близьких.

Гарбуз, запечена в духовці шматочками

Друзі, рецептів гарбуза дуже і дуже багато. І при написанні статті я встав перед дилемою, з якого рецепту почати. В кінцевому підсумку вирішив показати не один рецепт, а цілих два, які досить сильно відрізняються один від одного але, які можна приготувати одночасно. По одному з них гарбуз приготуємо на солодкий десерт, а з другого…загалом у нас вийде дуже гарну вечерю.

Інгредієнти:

перший рецепт:

  • Гарбуз – 500гр.
  • Сметана – 180гр.
  • Часник – 3 зубчики
  • Паприка – 0,5 ч. л.
  • Масло рослинне – 2ст.л.
  • Вода – 20мл.
  • Кріп, петрушка, чорний мелений перець, сіль – за смаком

другий рецепт:

  • Гарбуз – 500гр.
  • Вершкове масло – 2ст.л.
  • Цукор коричневий – 2ст.л.

спеції:

  • Кориця – 1 год.л.
  • Сушений імбир – 1/4ч.л.
  • Мускатний горіх – 1/4ч.л.
  • Гвоздика – 1/4ч.л.

Отже приступимо. Я буду використовувати гарбуз, куплену в магазині. М’якоть у неї соковитий, але не дуже солодка, тому я в рецептах буду використовувати цукор. Якщо у вас солодкий сорт, то цілком можна обійтися взагалі без цукру.

Перш ніж почнемо розглядати рецепти приготуємо суміш спецій. Сушені корицю, імбир, мускатний горіх і гвоздику подрібнимо на будь-якому измельчителе і змішаємо разом. Я все приготував на електричній кавомолці, а потім пересипав у баночку.

Почнемо з першого рецепта. І в першу чергу приготуємо сметанний соус. Для цього змішаємо сметану, кріп, паприку і мелкопорезанный часник.

Часник можна не різати ножем, а видавити через прес.

Все добре перемішати і відставимо убік.

Гарбуз добре миємо й ріжемо на шматочки товщиною приблизно 1,5 см, чистимо шкірку, а потім нарізаємо на кубики.

Відправляємо в розігріту з рослинною олією каструлю з подвійним дном. Робимо середній вогонь і обсмажуємо до дуже легкій, майже непомітній скоринки.

Потім перекладаємо в каструлю сметанний соус, наливаємо трохи води, солимо, все добре перемішуємо і вимикаємо вогонь.

Води можна взагалі не наливати, в цьому випадку соус буде густіше і навіть смачніше. Я води додав, щоб соусу вистачило для подачі в тарілках.

Першу частину першого рецепта ми приготували. Переходимо до другого рецептом.

Гарбуз ріжемо на шматочки товщиною приблизно по 1,5 див. В невеликій ємності розтоплюємо вершкове масло. Потім беремо форму для випікання і змащуємо її маслом. На дно форми викладаємо скибочки на бочок.

Кондитерської пензлем змащуємо часточки вершковим маслом і трохи присипаємо цукром.

На початку рецепта я писав, що у нас гарбуз не дуже солодка і тому ми додаємо цукор. Якщо ваша солодка, цукор можете не використовувати. Якщо ви принципі вважаєте, що цукор шкідливий для організму – не використовуйте взагалі і ніколи ?

Всі часточки посипаємо маленької дрібкою спецій, які ми приготували у самому початку. Головне зі спеціями не перестаратися, інакше вони можуть сильно перебити аромат самої гарбуза.

Отже, ми маємо каструлю і форму для випікання з гарбузом. Всі ставимо в попередньо нагріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин.

Через десять хвилин відкриваємо духовку і виймаємо форму.

Обережно, форма гаряча! Підкладіть під неї дерев’яну дощечку чи силіконовий термоковрик.

Дивіться також:  Заливне з риби: прості і смачні рецепти

Гарбузове часточки перевертаємо на другий бік. Змащуємо їх знову вершковим маслом, посипаємо цукром і дрібкою спецій. Відправляємо назад в духовку.

У духовці форму витримуємо ще 10 хвилин, а потім витягуємо. Каструлю залишаємо ще на 20 хвилин. Таким чином гарбуз у формі запікалася 20 хвилин, а каструля простояла 40 хвилин.

Як ви вже здогадалися, спочатку подаємо гарбуз в соусі. Взагалі в цьому вигляді вона може виступати як самостійне блюдо, а може як гарнір, наприклад до м’яса. А після цього вже на стіл ставимо десерт.

Ось так, швидко і без праці, можна приготувати чудову їжу. Спробуйте приготувати і пишіть у коментарях, як у вас вийшло. Буду дуже вдячний вашим відгукам.

Приємного апетиту!

Запечена в духовці гарбуз цілком

А тепер перейдемо до рецептами запікання гарбуза цілком, але як вже писав, для цього їх завжди фарширують і наповнюють чим-небудь. У цьому рецепті ми начиним її овочами і печерицями.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 1 ціла
  • Картопля – 6-7 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2шт.
  • Гриби – 300гр.
  • Вода холодна — склянка
  • Сіль, перець чорний мелений – за смаком

Гарбуз моєму і зрізаємо один край, з нього зробимо кришку. Столовою ложкою зсередини вичищаємо насіння, ножем зрізаємо невеликі шматочки м’якоті, вони нам знадобляться в майбутньому.

Потім готуємо овочі: картоплю нарізаємо кружальцями, гриби пластинками, а цибулю півкільцями.

Складаємо овочі в гарбуз. Першим шаром викладаємо картоплю. Обов’язково підсолюємо і перчимо.

Потім викладаємо цибулю.

Зверху лука шар грибів.

Поверх грибів шар з шматочків гарбуза.

І повторюємо все ще раз.

У склянці з холодною кип’яченою водою розчиняємо чайну ложку солі і заливаємо вміст гарбуза. Закриваємо кришкою і відправляємо в розігріту духовку на 50-60 хвилин з температурою 180-200 градусів.

По закінченні часу пробуємо овочі на готовність, якщо готові – витягаємо гарбуз з духовки, якщо немає – залишаємо ще на деякий час. Ось така краса у нас вийшла.

Приємного апетиту!

Рецепт запеченої гарбуза з медом

Гарбуз дуже добре поєднується з медом, навіть скажу більше, мед це один з основних інгредієнтів, що поліпшують її смак і аромат. Тому наступний рецепт присвячений саме медової добавці.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 1,5 кг.
  • Цукор пісок – 4ст.л.
  • Цукор тростинний – 2ст.л.
  • Мед – 4ст.л.
  • Розмарин – 2-3 гілочки
  • Горіхи будь – для прикраси

Починаємо з гарбуза. Моєму її і розрізаємо на половинки. Вичищаємо нутрощі від насіння і перегородок.

Це можна робити як ложкою, так і просто рукою.

Потім половинки розрізаємо на шматочки, товщиною приблизно 3-4см. А часточки в свою чергу на шматочки. Потім шматочки перекладаємо на лист для духовки, застелене пергаментом.

Посипаємо тростинним цукром і поливаємо медом.

Якщо у вас мед зацукрувався, відкладіть потрібну кількість у банку і поставте її в гарячу воду з температурою 40-50 градусів. А якщо у вас немає термометра, використовуйте звичайну водопровідну воду гарячу, вона якраз має таку температуру.

На кожну часточку зверху покладіть по листку розмарину. Замість свіжого можна використовувати сушений. А якщо і сушеного немає, посипте чим-небудь, наприклад корицею, вона добре підкреслює смак гарбуза, або спеціями з першого рецепта.

Відправляємо деко в розігріту до 200 градусів духовку на 40 хвилин. За цей час гарбуз просочиться медом, а цукор карамелізується. Потім виймаємо деко, розкладаємо шматочки на тарілку і прикрашаємо горішками.

От і все. Приємного апетиту!

Запікаємо фаршировану фаршем гарбуз у духовці

Переходимо до більш калорійним рецептами, в першому з яких буде присутній м’ясний фарш. Причому фарш можна взяти будь-хто, на ваш розсуд, мені більше подобається суміш яловичого і свинячого в пропорції 60/40.

Інгредієнти:

  • Гарбуз приблизно 1кг. – 3шт.
  • Масло рослинне – 5-6ст.л.
  • Цибуля ріпчаста – 2шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Фарш м’ясний – 500гр.
  • Рис – 180гр.
  • Сіль, перець – за смаком

Для рецепту ми взяли невеликі гарбуза, вагою приблизно по 1 кілограму. Наприклад, такі у нас в Каруселі продають по 34 рубля за кіло. Нагадаю, що це ціни на осінь 2019 року.

Для початку моєму все гарбуза. Потім зрізаємо верхівки, з них зробимо кришки. Ножем вирізаємо отвір і ложкою очищаємо від насіння. Повинні вийти гарні горщики.

Дивіться також:  Рецепти салату з копченою куркою і ананасами

М’якоть не викидаємо, вона нам придасться для обсмажування з фаршем.

Ріпчасту цибулю ріжемо невеликими шматочками, а потім обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом 3-4 хвилини на середньому вогні. Після цього додаємо порізаний шматочками часник і обсмажуємо ще одну хвилинку.

Додаємо в сковороду м’ясний фарш і дрібні шматочки гарбуза, які у нас залишилися при формуванні горщика. Солимо, перчимо і обсмажуємо до напівготовності фаршу, приблизно 3-4 хвилини.

Паралельно готуємо рис. Промиваємо під проточною водою і відварюємо до напівготовності приблизно 5-7 хвилин. Час залежить від самого рису і може змінюватись в широких межах.

Потім рис додаємо в сковороду до фаршу, і все перемішуємо.

Беремо гарбузове горщики і наповнюємо їх фаршем з рисом, закриваємо кришками.

Потім ставимо їх на деко і змащуємо олією.

Масло додасть гарний глянцевий вигляд і утримає вологу.

Відправляємо деко в розігріту до 180 градусів духовку на 1 годину.

Якщо гарбузики зовсім маленькі, то час зменшуємо до 40-50 хвилин, і навпаки, якщо великі, то час збільшуємо.

По закінченні часу виймаємо деко з духовки, і горщики подаємо на стіл. Для зручності поїдання розрізаємо їх ножем.

Приємного апетиту!

Гарбуз, фарширована м’ясом і картоплею

Наступний рецепт мій самий коханий, він звичайно ж з м’ясом. Але не просто з м’ясом, ми всередині гарбуза зробимо справжнє спекотне. Вийде смакота пальчики оближеш!

Інгредієнти:

  • Гарбуз ціла – 1шт. приблизно 2-2,5 кг.
  • М’ясо – 500гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Морква – 1шт.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Болгарський перець – 3-4шт.
  • Помідори – 2шт.
  • Кабачок – 1шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Сіль, перець, спеції – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження й змащення

Раз вже ми заговорили про спекотне, пропоную ознайомитися з моєю статтею, як його приготувати у глиняних горщиках. Ну а поки переходимо до наших овочів.

Моєму гарбуз і відрізаємо у неї верхівку для кришки. Якщо відрізати фігурно, то буде виглядати дуже красиво. Нутрощі очищаємо від насіння і волокон.

М’ясо розрізаємо на шматочки як на гуляш і відправляємо обсмажуватися на сковороду з рослинним маслом на середньому вогні до напівготовності.

Поки м’ясо обсмажується, підготуємо овочі. Нарізаємо цибулю, моркву і болгарський перець — невеликими шматочками. На конфорку ставимо сковороду, нагріваємо і наливаємо олію. Встановлюємо середній вогонь і злегка обсмажуємо цибулю, буквально 2-3 хвилини. Потім додаємо моркву і обсмажуємо ще пару хвилин. За морквою додаємо болгарський перець. Все перемішуємо. Вогонь робимо трохи менше середнього.

Кабачок нарізаємо кубиками розміром приблизно за 1-1,5 див Відразу відправляємо в сковороду. Перемішуємо.

Нарізаємо помідори і перекладаємо в сковороду. Солимо, перчимо і, помішуючи тушкуємо приблизно 5 хвилин.

До цього часу м’ясо буде наполовину готове, і ми його реалізуємо в сковороду до овочів. Закриваємо кришку на сковороді і тушкуємо майже до готовності.

Картоплю миємо, чистимо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками. Відправляємо обсмажуватися на сковороду, в якій було м’ясо. При необхідності додаємо рослинне масло і вогонь. Картопля обсмажуємо до хорошої гарної скоринки і майже до готовності. Потім перекладаємо в сковороду до овочів і м’яса.

Тут насправді все просто: м’ясо готується найдовше, тому ми його обсмажуємо на окремій сковороді майже до готовності. Овочів потрібно менше всього часу, тому овочі смажимо на своїй сковороді також майже до готовності, перевіряти потрібно тільки на смак, овочі повинні стати майже повністю м’якими. А ось з картоплею не все однозначно, час готовності у нього змінюється від 10 хвилин до півгодини, тому правильніше його довести до напівготовності окремо від усього. І коли у нас всі інгредієнти будуть наполовину готові, їх потрібно просто змішати.

В результаті чого у нас вийшла начинка для гарбуза, яку ми обов’язково солимо і перчимо за смаком. Всі овочі готові наполовину, а до готовності вони дійдуть вже в духовці.

Потім беремо нашу красуню. Змащуємо всередині олією з допомогою кондитерської кисті і заповнюємо начинкою з овочів з м’ясом. За бажанням кладемо лавровий лист і чорний перець горошком.

Гарбуз зовні змащуємо рослинним маслом і загортаємо в харчову фольгу. Загортаємо як можна герметичней.

Дивіться також:  Пісочне печиво – рецепти смачного печива в домашніх умовах

Кладемо в глибоке деко або форму для запікання і наливаємо склянку холодної води. Потім форму відправляємо в духовку на 1-1,5 години з температурою 180 градусів. Готуємо до м’якості гарбуза.

М’якість можна перевірити тільки одним способом: виймаємо з духовки, відсуваємо край фольги і пробуємо. Якщо не готова – відправляємо назад в духовку. Сказати точно, скільки часу буде потрібно неможливо – духовки у всіх різні, та й сам розмір гарбузів не завжди однаковий.

Ну а коли вже все буде готово, розрізаємо на порції і розкладаємо по тарілках, причому з’їдається абсолютно все, і зміст, і сама м’якоть.

Приємного апетиту!

Рецепт солодкої гарбуза з цукром

Найпростіший спосіб приготувати смачний десерт – це запекти гарбуз з цукром. Простіше рецептів не буває, потрібно просто нарізати гарбузову м’якоть, обваляти в цукрі і відправити в духовку. Але є один маленький секрет…

Інгредієнти:

  • Гарбуз
  • Вершкове масло
  • Цукор

Наш простий рецепт починаємо з підготовки гарбуза. Для цього її миємо, чистимо шкірку і нарізаємо прямокутними брусочками довжиною 3-4 см і товщиною приблизно 1,5 див.

Брусочки обвалюємо цукром і перекладаємо у форму для випічки. Форму попередньо застеляємо фольгою і змащуємо вершковим маслом.

На кожен брусочок кладемо по невеликому шматочку вершкового масла, це і є головний секрет страви.

Відправляємо форму в попередньо нагріту до 200 градусів духовку і запікаємо приблизно 30 хвилин.

По закінченні часу виймаємо форму і гарбуз перекладаємо в тарілку.

Погодьтеся, простіше рецепту не буває. Приємного апетиту!

Гарбуз з рисом запечена в духовці

І знову переходимо до фаршированим рецептами. На цей раз в якості начинки будемо використовувати рис. Але просто додати рис буде не смачно, тому покладемо ще фрукти, горіхи і мед. У Вірменії таку страву називають «хапама», і подають його на весілля як символ достатку.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 1шт.
  • Рис – 200гр.
  • Чорнослив, курага, родзинки, волоські горіхи – по 100гр.
  • Мед – 3ст.л.
  • Вершкове масло – 120гр.
  • Кориця – 1/2ч.л.
  • Сіль – 1/2ч.л.

Для рецепти вибираємо гарбуз вагою приблизно 1,5 кг. Можна і більше, і менше, це вже на ваш смак. Добре миємо й вирізаємо кришку. Вичищаємо нутрощі від насіння.

Сухофрукти (курага і чорнослив) і родзинки заливаємо окропом на 5 хвилин.

Рис промиваємо у воді відварюємо до напівготовності, приблизно 5 хвилин.

З сухофруктів зливаємо воду і подрібнюємо ножем. Просто ріжемо на маленькі шматочки довільної форми.

У миску кладемо родзинки, шматочки порізаних сухофруктів, подрібнені волоські горіхи, додаємо корицю та мед, все перемішуємо.

Тепер переходимо до найголовнішого, наповнення гарбуза. І в першу чергу наливаємо в неї пару чайних ложок меду і ложкою добре змащуємо внутрішню поверхню. Потім кладемо шар сухофруктів з горіхами, але не всі, а приблизно 1/3 від усієї кількості. Потім 1/3 вершкового масла і 1/3 рису.

І так повторюємо ще два рази. Вийде листкова начинка.

В кінці закриваємо гарбуз кришкою, ставимо на деко і відправляємо в розігріту до 150 градусів духовку на 45-50 хвилин.

По закінченні часу витягаємо хапаму з духовки і перекладаємо на тарілку. Розрізаємо на шматочки.

Ось така красуня виходить, дуже ароматна і смачна. Готуйте на здоров’я.

Приємного апетиту!

Як приготувати в духовці гарбуз з яблуками

І в самому кінці хочу показати вам дуже простий, але смачний рецепт гарбуза з яблуками. Розповім про нього коротко, а на відео ви можете подивитися у деталях.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 300гр.
  • Яблука – 2шт.
  • Вода – 50мл.
  • Мед – за смаком

Яблука розрізаємо навпіл, вирізаємо серцевину з кісточками. Потім нарізаємо на шматочки розміром приблизно 1,5 див.

Приблизно такими ж шматочками нарізаємо гарбуз.

Всі шматочки перекладаємо у форму для запікання і наливаємо 50мл води. Закриваємо фольгою і відправляємо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин.

По закінченні часу форму виймаємо з духовки, а гарбуз і яблука перекладаємо на тарілку і поливаємо медом.

На цьому у мене все. Бажаю вам більше смачних і корисних страв з гарбуза. А я з вами прощаюся, до нових зустрічей.