Гарбузовий сік у домашніх умовах на зиму – рецепти смачного соку

Пам’ятайте раніше на вулицях продавали сік в трикутних скляних колбах? Я пам’ятаю добре, ідеш, бувало, на вулиці, а на розі будинку сидить тітонька, поруч з нею холодильник з морозивом і стіл, на якому стоїть стійка з трьома колбами соку. Ка правило це яблучний, виноградний і гарбузовий. Я завжди віддавав перевагу саме гарбузовий всім іншим. На жаль, він був не завжди, частіше яблучний, але якщо удача посміхалася, то брав саме його.

Ось так з дитинства і збереглася любов до соку з гарбуза. Зараз такого вже не продають. Ті соки, які є у продажу, навіть близько не схожі на ті, що були раніше. Тому рішення робити їх самому, було цілком природним. Що ми і робимо, а рецептами я поділюся з вами.

Готується сік з гарбуза дуже просто, багато часу не забирає, і зазвичай його робимо в останню чергу, коли заготовки закінчуються. Разом з гарбузом переробляємо і кабачки, робимо з них кабачки по-корейськи – дуже смачна заготівля… Але зараз не про них, тема сьогодні про сік, тому влаштовуйтесь зручніше і починаємо.

Гарбузовий сік на зиму приготований в домашніх умовах

Почнемо з самого простого рецепту соку. Він не вимагає соковижималки, і займає мінімум часу. Його можна навіть назвати класичним рецептом приготування. Для нього будемо використовувати гарбуз сорту «Солодкий банан», але підійде абсолютно будь-який сорт.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 5кг.
  • Цукор – 350гр.
  • Лимонна кислота – 10гр.

Ось така красуня у нас вродила. Вага невеликий, приблизно 5,5 кг. На упаковці з насінням при посадці звичайно було обіцяно все набагато більше і краще, але… Інша гарбуз «Стофунтовая» ще підростає, а так як давно вже хотіли зробити гарбузовий сік, вирішили для цього використовувати солодкий банан.

Гарбуз добре відмили і приступили до готування. Розрізали на половинки, а потім на четвертинки. Ложкою видалили насінну частину і отримали ось такі шматки.

Потім кожен шматок розрізали на півкільця товщиною приблизно 1,5-2см, виключно для зручності зрізання твердої шкірки.

Овочечисткою з Ікеа дуже швидко обрізали шкірку, яка виявилася дуже тонка. Очищені шматочки порізали на більш дрібні, неправильної форми, і склали все в каструлю.

Незважаючи на невелику вагу гарбуза, каструля знадобилася 10 літрова. Весь вміст каструлі залили холодною водою, щоб вода тільки приховала шматочки гарбуза.

Це одна з відповідальних операцій у приготуванні соку, і вона визначає, наскільки рідкий буде ваш сік. Чим більше води наллє, тим більше вийде рідкий сік. Якщо налити води врівень з шматочками гарбуза, вийде дуже густий сік, більше схожий на гарбузове пюре. Якщо хочете, щоб сік був питною концентрації – налийте води на 2-3см вище рівня шматочків. Ми будемо робити густий сік, щоб в подальшому використовувати його як основу до інших соків, наприклад грушевого.

Дивіться також:  Варення з агрусу з апельсином на зиму – прості рецепти (фото всередині)

Каструлю поставили на вогонь трохи вище середнього. Довели до кипіння і варили 10 хвилин.

Можна варити і більше, і менше, у нас 10 хвилин пішло на розм’якшення гарбуза, причому розм’якшилася вона нерівномірно, шматочки, які ближче до торців гарбуза залишалися жорсткіше ніж шматочки з середньої частини. Це не страшно, блендером розіб’ється все.

Потім вогонь вимкнули і заглибним блендером розбили все в пюре.

Ну а тепер настала найвідповідальніша частина рецепта. Потрібно скласти смак отриманого соку. Хочу відразу попередити, кількість цукру і лимонної кислоти, в цьому і наступних рецептах, вказано орієнтовно, і майже ніколи не збігається з реальністю. Це пов’язано з сортами гарбуза, вони всі різні на смак і цукристість. Навіть одна і та ж гарбуз, вирощена в різні роки, має різну кількість цукру.

Додаючи цукор і лимонну кислоту, домоглися смаку, який влаштував більшість дегустаторів. У нас вийшло близько 10 гр лимонної кислоти і 350гр цукру на 7,5 літрів соку.

Так як в сік лазили блендером і ложками, його пастеризовали ще раз. Включили вогонь, довели до кипіння і вимкнули.

Хочу попередити, на цьому етапі помішувати сік необхідно постійно, інакше він обов’язково пригорить. Вогонь робіть трохи менше середнього.

На цьому все. Розливаємо все в стерилізовані банки і закрити кришками.

Хтось перевертає банки догори дном, хтось ні, ми цього ніколи не робимо. Навіщо? Коли банки охолонуть, відразу видно – якщо кришка у банки втягнута всередину, банку герметична.

Ми зробили дуже густий сік, в такому вигляді його дуже добре розбавляти грушевим, який ми робимо з Северянки. Сорт дуже солодкий і з нього виходить чудовий сік, а в суміші з гарбузовим виходить дуже смачно. Якщо немає грушевого – підійде будь-який інший.

Приємного апетиту!

Як зробити гарбузовий сік з апельсинами – пальчики оближеш

Якщо ви спробували зробити гарбузовий сік без додавання фруктів, то відчули, що він досить прісний. Це дійсно так, смак гарбуза невиразний, але вона є дуже хорошою основою для додавання все, що душа забажає. Як фрукта, здатної суттєво поліпшити смак, візьмемо апельсин.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 1кг.
  • Апельсин – 1шт.
  • Цукор – 150гр.
  • Лимон – 1/4шт.

Як і в попередньому рецепті, гарбуз миємо й нарізаємо довільними шматочками. Відправляємо все в каструлю і заливаємо водою. Ставимо на вогонь і будемо варити до м’якості.

Води наливайте стільки, щоб отримати необхідну консистенцію. Якщо вода тільки пориває шматочки гарбуза, то вийде дуже густий сік.

Поки наш овоч вариться, з цитрусових витиснемо сік на спеціальній соковижималці. Щоб сік відокремився максимально, попередньо покатайте апельсин і лимон рукою по столу, трохи притиснувши зверху. Кісточки з соку прибираємо, вони нам не потрібні.

Коли гарбуз розм’якшиться, зазвичай це відбувається за 10-20 хвилин варіння, вимикаємо вогонь і перебиваємо її заглибним блендером. Вливаємо в каструлю віджатий сік з цитрусових, додаємо цукор і перемішуємо.

Дивіться також:  Варення з абрикосів без кісточок на зиму: рецепти густого варення

На цьому етапі обов’язково що вийшло і, якщо необхідно, додаємо цукор.

Включаємо вогонь, доводимо до кипіння і варимо 5-10 хвилин, періодично перемішуючи. Якщо зверху утворилася пінка – видаліть ложкою.

На цьому майже всі. Вимикаємо вогонь, і гарячий сік розливаємо по стерилізованим банкам або пляшках. Закриваємо кришкою і прибираємо на зберігання. Зберігати можна в прохолодному місці, так і просто в квартирі.

Приємного апетиту!

Рецепт гарбузового соку з яблуками

Як я вже писав, смак гарбуза невиразний, і в якості наступного поліпшувача гарбузового соку візьмемо яблука. Після апельсинів, яблука для цього підходять найкраще.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 2кг
  • Яблука – 1кг.
  • Цукор – 200гр. (за смаком)
  • Лимон – 1шт.

Якщо в господарстві немає соковижималки, то сік з гарбуза з яблуками можна отримати класичним методом відварюючи у каструлі. Для цього чистимо та миємо яблука і гарбуз, з останньої зрізаємо шкірку, ріжемо шматочками і відправляємо в каструлю.

У каструлю наливаємо холодну воду, щоб тільки зникли шматочки яблук і гарбуза.

Ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння. Кип’ятимо до розм’якшення шматочків. А поки майбутній сік кип’ятиться, видавлюємо сік з лимонів.

Шматочки яблук і гарбуза розм’якшуються приблизно однаково, тому дуже зручно варити їх разом.

На розм’якшення у нас пішло приблизно 10 хвилин. Вимикаємо вогонь і перебиваємо всі заглибним блендером. Додаємо лимонний сік.

І залишилася остання операція – включаємо вогонь і доводимо сік до кипіння, потім відразу вимикаємо. Це робимо на всяк випадок, так як в соку побував блендер.

Тепер все. Гарячий сік розливаємо в стерилізовані банки і закрити кришками.

Приємного апетиту!

Дуже смачний гарбузовий сік з курагою і без цукру

Дуже смачний сік виходить якщо гарбуз зробити з курагою. Тільки уявіть – пріснувато-солодкий смак гарбуза і кислуватий смак кураги. Комбінація виходить дивовижна – просто пальчики оближеш. І приготуємо все в мультиварці!

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 1кг.
  • Курага – 100гр.

Як завжди, починаємо з гарбуза: миємо й розрізаємо на шматочки зручні для чищення шкірки. Зрізаємо шкірку овочечисткою, а потім все розрізаємо на довільні шматочки, які кладемо в чашу пароварки від мультиварки.

В саму чашу наливаємо трохи води, приблизно пів-літра, і кидаємо курагу. Встановлюємо чашу пароварки, закриваємо кришку і встановлюємо режим «Варка на пару» на 15 хвилин.

Виходить, що внизу у воді вариться курага, а вгорі пором розм’якшується гарбуз.

По закінченні часу відриваємо мультиварку, гарбуз і курагу відправляємо в блендер і заливаємо водою, в якій варилася курага. Все подрібнюємо до стану соку.

От і все. Дуже смачне частування готове, яке виходить щось схоже на смузі. Обов’язково спробуйте зробити і написати у коментарях, як у вас вийшло.

Дивіться також:  Варення з слив без кісточок на зиму: прості рецепти смачного сливового варення

Приємного апетиту!

Як приготувати гарбузовий сік з м’якоттю без соковижималки

Друзі, багато хто люблять рецепти дивитися, а не читати. Хочу показати вам відео рецепт приготування гарбузового соку, в якому Наталія ділиться секретами приготування. Кількість інгредієнтів дивіться нижче, а сам процес на відео.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 3кг. (вага очищеної гарбуза)
  • Цукор – 0,5 кг
  • Вода – 2 літри
  • Лимонна кислота – 10гр. (2 чайної ложки)

Гарбузовий сік з морквою – покроковий рецепт

Всі знають про користь гарбуза. Також відома і користь моркви. Так чому б не об’єднати ці два чудових овоча і отримати чудовий по своїй користі і краси напій! Що ми зараз і зробимо. Але…якщо чесно, то сік просто з однієї гарбуза з морквою не зовсім смачний, точніше він сильно на любителя. Тому ми до цих двох овочам додамо апельсин і лимон і зробимо його по-справжньому смачним.

Інгредієнти:

  • Гарбуз чищена – 4кг.
  • Морква чищена – 1,8 кг.
  • Апельсини – 4шт.
  • Лимон – 0,5-1шт.
  • Цукор – 50-70гр. на літр соку
  • Вода – в два рази більше соку

Як ви пам’ятаєте, для отримання соку з гарбуза і яблук ми їх спочатку відварювали. На жаль, з морквою це не пройде, вона дуже довго вариться, тому доведеться використовувати соковижималку.

Для початку овочі миємо й розрізаємо на шматочки для соковижималки. З гарбуза зрізаємо шкірку.

На соковижималці з овочів отримуємо сік і переливаємо його в каструлю. Вимірюємо отриманий обсяг і додаємо в два рази більше води.

Якщо у вас вийшов 1 літр соку, потрібно додати 2 літри води.

Вичавлюємо сік з цитрусових на ручний соковитискач і відправляємо в каструлю. Додаємо цукор, але не як в рецепті, а за смаком. З рецептом його може вийде як більше так і менше, хай вас це не лякає. Шкурки від лимона і апельсина не викидайте, а киньте в каструлю до соку, нехай вони віддадуть все, що в них є, а потім вже викинемо.

Якщо з апельсинів обмежень немає, то з лимоном потрібно бути обережним. Видавіть спочатку сік половини лимона і спробуйте, якщо здасться мало, то видавіть з другої половинки.

Каструлю ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння. Не кип’ятимо! Після цього шумівкою витягаємо шкурки цитрусових, а сік розливаємо по стерилізованим банкам.

На цьому все. Вийшов смачний пастеризований сік. Він добре зберігається в умовах квартири.

Приємного апетиту!

На цьому у мене все. Сьогодні розібрали як готувати сік з гарбуза, а якщо ви хочете з гарбуза приготувати ще й варення, рекомендую відвідати сторінку Тетяни, на якій вона ділитися як приготувати з неї смачне варення на зиму.

Робіть заготовки з любов’ю і у вас все вийде. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.